Doporučení pro celiaky
Příčina celiakie (nesnášenlivost lepku) je trvalá a není v současné době vyléčitelná!!!Doporučení vycházející z poznatků o etiopatogenezi celiakie
Expozice lepku - eliminace - bezlepková dieta
Jedinou a nezbytnou léčebnou metodou u prokázané celiakie je celoživotní bezlepková dieta.
V praxi bývá velkým problémem dodržování bezlepkové diety u lehkých a asymptomatických forem onemocnění, a hlavně u dětských pacientů.
Přísná a trvalá bezlepková dieta je důležitým opatřením před vznikem závažných komplikací, zejména malignit. [9]
metabolic balance®
- Vhodnou bezlepkovou dietou může být například metabolic balance®
Střevní propustnost
Zavádění lepku do stravy všem dětem
Americká studie z r. 2005 zkoumala výskyt celiakie u dětí se zvýšeným rizikem rozvoje celiakie:
- Před 3. měs. věku - riziko vyšší než ve věku 4 - 6 měs.
- Po 7. měs. věku - riziko mírně vyšší než ve věku 4 - 6 měs.
Dnes lékaři zpravidla doporučují jako prevenci proti celiakii zavádět lepek mezi ukončeným 4. a 7. měsícem věku dítěte.
- Riziko rozvoje celiakie se dále snižuje, pokud je dítě v době zavedení lepku ještě kojeno.
- Dřívější zavedení lepku jednoznačně zvyšuje riziko rozvoje celiakie u dítěte.
- Dopady zavedení lepku po 7. měsíci věku nejsou takto jednoznačně stanoveny
- Podle některých odborníků vyšší riziko celiakie dáno i jinými vlivy, např.:
- Větším množstvím lepku podávaným při zavádění lepku do stravy u starších kojenců
- Důležité je podávat příkrmy obsahující lepek dítěti zpočátku v malém množství, např.:
- Přidat pouze lžičku instantní kaše s lepkem k plné porci rýžové kaše
- Většina příkrmů podávaných na začátku přikrmování by měla být bezlepková
- Obiloviny s lepkem je mají pouze doplňovat
- Běžnou součástí stravy by se obiloviny obsahující lepek měly stát až zhruba od 8. až 9. měsíce, kdy dítě začíná dostávat běžné pečivo a těstoviny.
- Od tohoto věku je vhodné zahrnovat potraviny obsahující lepek pravidelně do jídelníčku dítěte
Doporučení vycházející ze znalosti možných důsledků celiake
Zánět sliznice tenkého střeva
Kromě lepku eliminovat ze stravy
- Než se zhojí sliznice tenkého střeva (týdny - měsíce):
- Tučné
- Těžké
- Dráždivé potraviny [2]
- Laktóza (nekvašené mléčné výrobky)
- Přechodně může být i intolerance laktózy
- Deficit disacharidáz v kartáčkovém lemu
- Lektiny - v různých potravinách
Protizánětlivé a antioxidační (hojivé) prvky ve stravě
- Fosfolipidy
- Kurkumin (?)
- Rutin (?)
- zinek (?)
- Vit. řady B (?)
Prevence malnutrice
- vápníku (a hořčíku)
- železa
- zinku (a mědi)
- Vitamínů C a B12 (a ostatních B), D, E, K, A
- Alespoň zpočátku léčby dodávat (i v potravních doplňcích) [1] [2]
Lékařské kontroly celiaků:
- Každý celiak musí být trvale dispenzarizován gastroenterologem !
- Frekvence klinických kontrol a rozsah laboratorních vyšetření přizpůsobujeme aktuálnímu zdravotnímu stavu nemocného s celiakií.
- Nemocné v příznivém stavu, odpovídajícímu remisi celiakie, zpravidla monitorujeme v intervalu 6–12 měsíců
- Vyšetření by mělo zahrnovat
- Kontrolu autoprotilátek (1x ročně)
- Sledování tělesné hmotnosti
- Pátrání po asociovaných nemocech
- Pomocné laboratorní vyšetření by mělo obsahovat
- Krevní obraz
- Základní biochemické parametry
- Včetně hladiny železa
- glukózy
- vápníku
- alkalické fosfatázy
- Albuminu
- Denzitometrické vyšetření kostní hustoty u dospělých
- Vhodné zpravidla ve 2-letých intervalech [13]
Specifická terapie v případě potřeby
- Perzistentní celiakie i při dietě
- Terapie komplikací
- Podmínkou včasný záchyt