MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Činnost
    • Metabolic Balance®
    • Přednášení, prezentace, výuka
    • Překlady a tlumočení - AJ, NJ
    • Výživové poradenství
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • Bazar
  • Získat tento redakční systém

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Doporučení pro celiaky

Příčina celiakie (nesnášenlivost lepku) je trvalá a není v současné době vyléčitelná!!!

Doporučení vycházející z poznatků o etiopatogenezi celiakie

Expozice lepku - eliminace - bezlepková dieta

Jedinou a nezbytnou léčebnou metodou u prokázané celiakie je celoživotní bezlepková dieta.

V praxi bývá velkým problémem dodržování bezlepkové diety u lehkých a asymptomatických forem onemocnění, a hlavně u dětských pacientů.

Přísná a trvalá bezlepková dieta je důležitým opatřením před vznikem závažných komplikací, zejména malignit. [9]

metabolic balance®

  • Vhodnou bezlepkovou dietou může být například metabolic balance®

Střevní propustnost

Zavádění lepku do stravy všem dětem

Americká studie z r. 2005 zkoumala výskyt celiakie u dětí se zvýšeným rizikem rozvoje celiakie:

  • Před 3. měs. věku - riziko vyšší než ve věku 4 - 6 měs.
  • Po 7. měs. věku - riziko mírně vyšší než ve věku 4 - 6 měs.

Dnes lékaři zpravidla doporučují jako prevenci proti celiakii zavádět lepek mezi ukončeným 4. a 7. měsícem věku dítěte.

  • Riziko rozvoje celiakie se dále snižuje, pokud je dítě v době zavedení lepku ještě kojeno.
  • Dřívější zavedení lepku jednoznačně zvyšuje riziko rozvoje celiakie u dítěte.
  • Dopady zavedení lepku po 7. měsíci věku nejsou takto jednoznačně stanoveny
    • Podle některých odborníků vyšší riziko celiakie dáno i jinými vlivy, např.:
      • Větším množstvím lepku podávaným při zavádění lepku do stravy u starších kojenců
  • Důležité je podávat příkrmy obsahující lepek dítěti zpočátku v malém množství, např.:
    • Přidat pouze lžičku instantní kaše s lepkem k plné porci rýžové kaše
  • Většina příkrmů podávaných na začátku přikrmování by měla být bezlepková
    • Obiloviny s lepkem je mají pouze doplňovat
  • Běžnou součástí stravy by se obiloviny obsahující lepek měly stát až zhruba od 8. až 9. měsíce, kdy dítě začíná dostávat běžné pečivo a těstoviny.
  • Od tohoto věku je vhodné zahrnovat potraviny obsahující lepek pravidelně do jídelníčku dítěte
    • Aby se mohly případné příznaky celiakie plně projevit.
    • To umožní eventuelní celiakii včas a správně diagnostikovat a včas zahájit léčbu, tedy bezlepkovou dietu. [6]

Doporučení vycházející ze znalosti možných důsledků celiake

Zánět sliznice tenkého střeva

Kromě lepku eliminovat ze stravy

  • Než se zhojí sliznice tenkého střeva (týdny - měsíce):
    • Tučné
    • Těžké
    • Dráždivé potraviny [2]
  • Laktóza (nekvašené mléčné výrobky)
    • Přechodně může být i intolerance laktózy
      • Deficit disacharidáz v kartáčkovém lemu
  • Lektiny - v různých potravinách

Protizánětlivé a antioxidační (hojivé) prvky ve stravě

  • Fosfolipidy
  • Kurkumin (?)
  • Rutin (?)
  • zinek (?)
  • Vit. řady B (?)

Prevence malnutrice

  • vápníku (a hořčíku)
  • železa
  • zinku (a mědi)
  • Vitamínů C a B12 (a ostatních B), D, E, K, A
  • Alespoň zpočátku léčby dodávat (i v potravních doplňcích) [1] [2]

Lékařské kontroly celiaků:

  • Každý celiak musí být trvale dispenzarizován gastroenterologem !
  • Frekvence klinických kontrol a rozsah laboratorních vyšetření přizpůsobujeme aktuálnímu zdravotnímu stavu nemocného s celiakií.
  • Nemocné v příznivém stavu, odpovídajícímu remisi celiakie, zpravidla monitorujeme v intervalu 6–12 měsíců
  • Vyšetření by mělo zahrnovat
    • Kontrolu autoprotilátek (1x ročně)
    • Sledování tělesné hmotnosti
    • Pátrání po asociovaných nemocech
  • Pomocné laboratorní vyšetření by mělo obsahovat
    • Krevní obraz
    • Základní biochemické parametry
    • Včetně hladiny železa
    • glukózy
    • vápníku
    • alkalické fosfatázy
    • Albuminu
  • Denzitometrické vyšetření kostní hustoty u dospělých
    • Vhodné zpravidla ve 2-letých intervalech [13]

Specifická terapie v případě potřeby

  • Perzistentní celiakie i při dietě
  • Terapie komplikací
    • Podmínkou včasný záchyt

Poslední aktualizace: 10. 11. 2013 0:57:49
© Dana Maňasková 2010, IČO: 88132242
e-mail