MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Doporučení při intoleranci laktózy

Dieta

Tolerance malých dávek laktózy

  • Velké individuální rozdíly
  • Obtíže mohou nastat již od méně než 6 g laktózy
  • Většina osob toleruje až 12 g laktózy v 1 dávce
    • Symptomy O / mírné
  • Ev. i nad 12g/den rozloženě během dne
  • Míra nesnášenlivosti
    • Se časem může zmenšit
      • Nikdy nevymizí zcela
    • Produkce laktázy nebývá obnovena
    • Spíše se věkem zhoršuje
  • Laktóza je lépe snášena
    • S hlavním jídlem (Martini a Savaiano 1988)
    • S dalšími složkami stravy než čistá v laboratoři

    • Plnotučné mléko + cornflakes = vylučování H2 nižší než 20 ppm
      • = signifikantně méně než po:
        • Samotné plnotučné mléko
        • Odstředěné mléko
        • mléko s čokoládovým práškem (Dehkordi et al. 1995)

Další sacharidy

  • Other carbohydrates as well produce symptoms in lactose-intolerant and milk-intolerant people
    • Sucrose
    • Lactulose
    • Fructooligosaccharides (FOS)
    • Foods containing starch and gluten
      • May also produce symptoms similar to lactose maldigestion

Možnost tolerance některých mléčných výrobků

Jogurty aj. mléčně kvašené výrobky

  • Mají snížený obsah laktózy o 20 - 40%
  • Bakterie zakysaných mléčných výrobků
    • Přežívají nízké pH žaludku
      • Podmínkou neporušená buněčná membrána těchto bakterií
    • Přispívají v tenkém střevě ke štěpení laktózy
      • Zpomalená pasáž v tenkém střevě výhodou
  • Beta-galaktosidázy v bakteriálních kulturách mléčného kvašení

Tvrdé sýry

  • Sýr v procesu výroby a zrání ztrácí množství mléčného cukru
    • Sýr typu cheddar
      • Cca 5% laktózy
    • Dlouho zrající sýry
      • Neobsahují laktózu téměř žádnou

Některé druhy měkkých sýrů aj.

  • I množství laktózy
  • Mohou být snášeny podobně jako
    • Smetana
    • šlehačka [8]

Přidaná laktóza do nemléčných potravin

  • Masné výrobky
  • Instantní polévky a omáčky
    • Instantní hovězí vývar
  • Směsi koření
  • Pečivo
  • Hotové pokrmy
  • Množství laktózy z těchto zdrojů je pro většinu jedinců s laktózovou intolerancí zanedbatelné [8]

Omezení

  • mléko
  • mléčné výrobky

Omezení při totální laktózové intoleranci

  • Sušenky
  • Oplatky
  • mléčná čokoláda
  • Různé uzeniny
  • Párky
  • Měkké salámy
  • Při výrobě léčiv
    • Výplně a obalů pilulek
  • V různých doplňcích stravy
  • Proteinových tyčinkách apod.
  • Např. některé chleby a ostatní pekárenské výrobky
  • Snídaňové cereálie
  • Instantní polévky
  • Margaríny
  • Salátové dresinky
  • Bonbóny a ostatní sladkosti

Zdroje vápníku

  • A hořčíku !!!
  • Jiné než mléko:
    • Mák
    • Sardines
    • Canned salmon
    • Tofu (calcium-fortified)
    • Shellfish
    • Turnip greens
    • Collards
    • Kale
    • Dried beans
    • Broccoli
    • Calcium-fortified orange juice
    • Calcium-fortified soy milk
    • Blackstrap molasses
    • Almonds

Speciální potraviny

Odstranění laktózy z mléka

Přidáváním laktázových preparátů do mléka

  • Spotřebitelem několik h před konzumací
  • Při zpracování mléka lze snížit obsah laktózy v mléce
    • Technologie vypracována již v 70. letech (Mahoney 1997)
  • mléko je sladší i dražší
    • Result measured by glucose level in milk
  • Prehydrolyzed milk
    • Lactaid, Horizon Organic, Dairy Ease lactose-free milk, ...

Chromatografické odstranění laktózy

  • Z odstředěného mléka (obsah tuku < 0,1 %)
    • Eliminovat laktózu téměř 100%
    • Nižší obsah sacharidů
  • Malém snížení obsahu minerálních látek

Ultrafiltrace

  • Malém snížení obsahu minerálních látek
    • Nevýznamné
    • Vliv laktózy na absorpci vápníku ?

Mléko se sníženým obsahem laktózy

  • U 6 osob s malabsorpcí (Brand a Holt 1991):
    • 300 ml plnotučného mléka s normálním obsahem laktózy
      • Stoupla maximální eliminace H2 v expiračním vzduchu o 31 ppm
      • 5/6 osob flatulence, průjmy nebo křeče
    • 300 ml mléka se sníženým obsahem laktózy o 50, 80 a 95 %
      • Stoupla max. eliminace H2 pouze o 7,5 a 8 ppm.
      • U mléka s 50% obsahem laktózy vzestup H2 přes prahovou hodnotu 20 ppm až po 500 ml
      • Flatulence, průjem nebo křeče pouze u 1/6 při snížení lakt. o 50 a 80 %
      • 0 trávicích obtíží při snížení laktózy o 95%
  • Po podání mléka s hydrolyzovanou laktózou
    • 400 ml, 2 g laktózy/100 ml
    • V expiračním vzduchu 9 ppm H2 (Kotz et al. 1994)

Potraviny se sníženým obsahem laktózy a potraviny bezlaktózové

  • ČR vyhláška ministerstva zemědělství č. 336/97 Sb.
    • Stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a jejich způsob použití
    • Potraviny označené slovy „nízký obsah laktózy“
      • Musí být doplněny údajem kolik g laktózy / 100 g nebo 100 ml potraviny
    • Označení: „Určeno pro zvláštní výživu“

Alternativní potraviny

  • Nápoje sušené / v tekuté podobě

Rostlinná mléka

  • Bez cholesterolu, laktózy a lepku atd.
  • Převažují sacharidy
  • Jako zdroj bílkovin je nelze doporučit
  • Sójové
    • Soja Milk EXTRA PROTEIN
      • Obohacen vlákninou, vitamíny a vápníkem
      • Snížené množství tuku
      • Zvýšené množství bílkovin
        • Jako v kravském mléce
      • E hodnota srovnatelná s nízkotučným mlékem
  • Rýžové
  • Kokosové
  • Ovesné
  • Kukuřičné

Jogurty

  • Sójové
  • Ovesné

Sýry

  • Ze sójové bílkoviny
    • Tofu
    • Tempeh

Dezerty, sladkosti, sušenky, čokolády apod.

  • Ze sójového nebo jiného bezlaktózového mléka
  • Lactose-free ice cream

Terapie

Co je normální ???Opravdu potřebují dospělí jedinci pít mléko ???

Enzymoterapie

Umělá laktáza

Lactrase, Lactaid, Lacto Digest, Source Naturals, Nature’s Way etc.

  • Lactase drops, capsules, and tablets nebo žvýkací tabl.
  • Preparáty obsahující laktázu
  • Do mléka, nebo p.o. současně s mlékem
  • Pomůže trávení mléčných výrobků
  • Získány z kvasnic z mikroskopických hub
    • Různý profil aktivity
  • V řadě studií byl dokázán pozitivní účinek této formy terapie (Rao 1997)
    • Krátce před podáním 50 g laktózy v 200 ml vody podán preparát s 250 nebo 500 mg laktázy
    • Expirace H2 redukována v závislosti na dávce
    • Symptomatika byla snížena (Sanders et al. 1990)

Colonic adaptation

  • Routine ingestion of lactose increases the amount of lactose tolerated [11]

Genová terapie p.o.

  • Experiments done on rats
  • New Zealand and in USA
  • Very successful
    • Orally in a liquid form
    • adeno-associated viral vector
    • Lead to persistent expression of a beta-galactosidase transgene
      • In epithelial and lamina propria cells
  • If all goes well
    • Viruses are not destroyed by the immune system
    • Do not cause harm to the recipient

Probiotika

RP-G28 (Ritter Pharmaceuticals)

  • Proprietary oligosaccharide
    • Potential to become the first FDA-approved drug for the treatment of lactose intolerance
  • Orally administered
  • Stimulates the growth of lactose-metabolizing bacteria in the colon
    • Reduces lactose-derived gas production
    • Mitigates the symptoms of lactose intolerance in the process on a long-term basis
      • Based on colonic adaptation
  • Phase 2 trial in 2011
    • Randomized, double-blind, placebo-controlled
    • Reduction of breath hydrogen production after a lactose load was measured, providing evidence of a clinically meaningful biological effect
    • Symptom improvement continued 30 days post-treatment
      • Statistically significant decrease in abdominal pain compared to those receiving placebo
    • Well tolerated
      • No significant study-drug related adverse events [10]

Lactagen

  • 2011, Ritter Pharmaceuticals ceased sales of Lactagen and other dietary supplements
  • Powder ingested with water or juice in increasing amounts for a period of 38 days
  • Clinical study conducted by Ritter Pharmaceuticals board member
    • Significant reduction in lactose intolerance symptoms
    • Sixty-subjects in a double-blind clinical trial
    • 79% reduction of lactose intolerant symptoms after completion of the 38-day program
      • FASEB Journal in 2006 [9]
  • Such a course can relieve symptoms of lactose intolerance
    • Not permanent
      • Antibiotics at a later date !!! [11]

Literatura:

[1] EDITA , Klímová. Alternativní zdroje bílkovin a vápníku při nesnášenlivosti laktózy [online]. Brno : ?, 2007. 37 s. Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/102468/fsps_b/Bakalarska_prace__Alternativni_zdroje_bilkovin_a_vapniku_pri_nesnasenlivosti_laktozy__1_.doc >.
[2] MUDr. Petr Kocna, CSc. MUDr. Petr Kocna, CSc. Laktózový toleranční test, dechový test s 13C-laktózou, H2-test. In Laktózový toleranční test, dechový test s 13C-laktózou, H2-test [online]. Ústav klinické biochemie VFN a 1.LF UK : PeKo 2007 - internetové centrum , 2007 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www1.lf1.cuni.cz/~kocna/glab/gl_lakto1.htm >.
[3] Lactose Explained. In Food reactions [online]. ? : ?, 2005 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www.foodreactions.org/intolerance/lactose/absorption.html >.
[4] MUDR. KOCNA, CSC., Petr . DECHOVÉ TESTY – MODERNÍ, NEINVAZIVNÍ DIAGNOSTIKA. Interní Med. [online]. 2006, 7 a 8 , Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, Praha, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW: .
[5] ING. KVASNIČKOVÁ, Alexandra. Tolerovatelný příjem laktózy při její nesnášenlivosti. In Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií. [online]. ? : Agronavigátor, 5.10. 2010 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=104759&ids=158 >. 104759.
[6] HELLINGEROVÁ, Petra . Poruchy metabolismu sacharidů [online]. Brno : ?, květen 2008. ? s. Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně Lékařská fakulta. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/176871/lf_b/Bakalarka2.txt >.
[7] MVDR. MATĚJOVÁ, Halina; MGR. BŘEZKOVÁ, Veronika . Laktózová intolerance versus laktózová tolerance. Časopis VaP. 28.5.2010, 2010/03, s. ?. Dostupný také z WWW: < www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/laktozova-intolerance-versus-laktozova-tolerance.html >.
[8] STRÁNSKÝ, Miroslav ; SIEBER, Robert ; DE VRESE, Michael . Laktóza ve výživě. Lactose in Nutrition.. Občanské sdružení pacientů s IBD : Crohn.cz [online]. 2007, ?, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW: < www.crohn.cz/colitiscrohn/product.asp?productId=225&detailSubCatCode=134 >. ISSN 1214-1534.
[9] Laktózová intolerance. Fitlife.cz [online]. 2011, ?, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW: < www.fitlife.cz/laktozova-intolerance >.
[10] Ritter Pharmaceuticals, RP-G28 Lactose Intolerance Treatment | Ritter Pharmaceuticals [Internet]. [citován 14. listopad 2013]. Dostupné z: www.ritterpharmaceuticals.com/product-platform/rpg28
[11] Lactagen - Wikipedia, the free encyclopedia [Internet]. [citován 14. listopad 2013]. Dostupné z: en.wikipedia.org/wiki/Lactagen
[12] 1. Lactose Intolerance: Diagnosis and Treatment of Lactose Intolerance Symptoms [Internet]. [citován 14. listopad 2013]. Dostupné z: www.foodallergysolutions.com/lactose-intolerance.html


[13] Lactose Intolerance Symptoms, Causes, Treatment - What are the sources of lactose in the diet? - MedicineNet [Internet]. [citován 15. listopad 2013]. Dostupné z: www.medicinenet.com/lactose_intolerance/page7.htm



Zpět - Laktózová intolerance


Poslední aktualizace: 16. 11. 2013 13:16:38
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail