MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Činnost
    • Metabolic Balance®
    • Přednášení, prezentace, výuka
    • Překlady a tlumočení - AJ, NJ
    • Volnočasová tvorba
    • Výživové poradenství
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • Získat tento redakční systém

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Složnokvěté (Hvězdnicovité): Čekanka, čekankové puky, salátová čekanka, cikorka - Chicory

Čekanka listová

Prevence hořkosti

  • Křehké světlé listy čekanky se pěstují pod vrstvou hlíny
  • Na světle získají hořkou chuť
  • čekanku zabalit i po sklizni
    • V regále schovanou v tmavém papíře či fólii
    • Po delší době na světle listy lehce zhořknou [1]

Pěstování

  • Předpěstované kořeny je třeba zahrnout vrstvou půdy
  • Nechat je takto asi osm týdnů bez přístupu světla
  • Listy čekanky, které vyrůstají nad zem, mají nahořklou chuť
    • Bílé, jež vyraší pod hlínou hořké nejsou
  • Objevili farmáři v Belgii 1830
    • Belgie dodnes čekanková velmoc
    • Další velkoproducent Francie [1]
Literatura:

[1] life.ihned.cz/jidlo/c1-59838540-recept-na-zapecenou-cekanku

.ceka.jpg

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 3. 7. 2012 15:37:38
© Dana Maňasková 2010,
e-mail