MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Ceratonia siliqua - Karob, chlebovník, svatojánský chléb, rohovník obecný - Carob

Popis

  • Stále zelený strom
  • Dorůstající výšky 15–17 m
  • Plody– lusky délky až 30 cm
    • Plně zralé lusky
      • Jsou tmavě hnědé
      • Obsahují 4–10 semen [1]

Využití

  • Drcením a následným vymíláním se získává z lusků karobová mouka [1]
  • Stabilizátor
  • Zahušťovadlo
  • želírující látka (E 410, karubin) [1]
  • Ve výrobě cukrovinek
  • Pečiva
  • Cukrářských výrobků
  • Nápojů
  • Při zpracování masa
  • mléka
  • Ovoce
  • Zeleniny aj [1]

Limity

  • Použití je regulováno vyhláškou 304/2004 o přídatných látkách [1]

Obsah

  • Karobová mouka obsahuje
    • Relativně značné množství vitaminů skupiny B
    • Draslík, hořčík, vápník
    • železo, mangan, chrom, měď, nikl
    • vlákniny
    • pektin
    • Lignin [1]
  • Neobsahuje lepek [1]

Literatura:

[1] Karob, A-Z Slovník pro spotřebitele [Internet]. [citován 2012 srp 10]. Available z: www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=92017

.kar.jpg


  • Biobin is carob (locust bean) gum
  • Can be readily used for thickening soups and sauces


O úroveň výše

Poslední aktualizace: 11. 8. 2012 1:04:14
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail