Školení lektorů Metabolic Balance® a update seminář v Isenu
Medical update 2013, čtvrtek
Telomery
- Délka telomer a BMI
- Korelace kratších telomer a vyšší BMI
- Vyšší hladiny vit. D korelují s delšími telomerami leukocytů
- Pokles CRP hladin stravou = prodloužení / zpomalení zkracování telomer
MB a riziko Ca
- MS = vyšší riziko x typů Ca
- Hormonálně sensitivní tkáně žen !!!
- Kolorektální Ca hlavně u mužů !!!
- MS = nižší expektance dožití
MB a obvod pasu a risk DM2
- Obvod pasu vyšší RF než BMI
- EPIC study u Berlína
- Muž
- Pod 94 cm, BMI pod 25 = RR DM2 1,0
- Nad BMI 25 2,26
- BMI nad 30 6,6
- Obvod pasu nad 94 cm = riziko 3,52 vyšší i při BMI pod 25 !!!
- U žen vyšší obvod pasu také výrazné riziko
Obsah tuku v mléčných výrobcích a obezita
- Ve sledované skupině 15% mužů vznik centrální obezity po 12 letech
- 3 skupiny:
- Low fat mléčné potraviny = rizko centrální obezity 53% x vyšší
- Normální skupina = kontrola
- Plnotučné mléčné potraviny = nižší riziko o 52%
- Zákaz "low fat" mléčné výrobky v metabolic balance !!!
- 10% Němců mají DM2 nediagnostikován
- 30% USA s DM2 a ani to nevědí
- Průměrný pas ženy v Německu 89cm
- 72% žen s pasem přes 88 cm v MB
Čokoláda v zemích / rok
- Nejvyšší konzumace čokolády ..... nejvyšší počet laureátů Nobelovy ceny/10 mil. obyvatel
- 70% čokoláda - 5. týden v MB kurz mlsání čokolády
Management of DM1
- 80% nárůst od r. 1980 v užívání inzulínu
- 6x více
- Více lidí si monitoruje glukozu v krvi a pokles sledování moči
- Ale test moči ukazuje dlouhodobější stav a je to mnohem levnější
Srovnání redukce hmotnosti v klinické praxi
- Jenom doporučení u lékaře
- 800g / 2 roky
- Užší osobní kontakt
- 5 kg / 2 roky
- Varování před faxem, mailem a telefonem...
- Osobní podpora je velmi důležitá !!!
- čím intenzivnjší koaching lidí, tím lepší výsledky
- Motivovanější poradce, motivovanější klienti
Slazené nápoje a genetické riziko obezity
- Geny = pouze predispozice
- Lidi rozděleni do 4 skupin dle míry genetické dispozice
- Dle Nurs Helath Study
- Pouze 1 slazený nápoj denně
- Disponovaní lidé měli BMI až o 80% vyšší
- Lidé bez rizika zaznamenali dokonce i pokles BMI
Sucralose 12/2012
- Koncentrace sukralózy v moči
- Sukraloza nevyvolávala vysoký vzdestup glykémie
- Vzestup váhy po dvou letech byl nižší než po nápojích slazených cukrem
- Rozdíl byl patrný i po dvou letech (přesto, že 2. rok měli už obě skupiny nápoje slazené cukrem)
- CODEX ALIMENTARIUS
- Organizace, která říká, co je zdravé ve stravě
- Rezoluce: Zakázat tvrzení, že zdraví lze zlepšit jezením zdravého jídla
- Jediná země, která nesouhlasila bylo USA a Botswana
Healthy eating beneficial in preventing a second hearth attack
- KV úmrtí - 35% rozdílu v míře úmrtí jen díky stravě
- Redukce rizika medikací max. 13%
- Redukce stravou 24 %

Kredity: |
Coach certification program 2013
- čtvrtek dopoledne
Glykemie
- Glykogenolysis
- Glukogenoneogenesis
BMI
- Nekoreluje zcela s rizikem předšasné smrti na KV / DM onemocnění
- Nezohledňuje dobře kapacitu a funkci tukové tkáně a množství svaloviny
- Obvod pasu ano
- Zohlední lépe míru břišního tuku, ale také ne množství svaloviny.
Spalování tuků při cvičení
- 220-věk-30%=srdeční frekvence s max. met. tuků
Jupiter study
- Zda lidé s ok LDL by také profitovali z terapie statiny
- Výsledek: lidi s CRP nad 0,5 profitují
- Po 4 letech užívání měli profit z Rosuvastatinu i lidé s ok LDL
- Profit z terapie není založen na poklesu LDL ale CRP
- Cca 40% lidí mělo méně KV epizod, ale 40% více lidí mělo však DM2
- Statiny zvyšují Acetyl-Co-A, které není transf. na cholesterol, ale pak na TG a citrate
- Dehydrocholesterol = vit. D1
- Aktivace v kůži
- Transf. v játrech na vit. D2
- V ledvinách na vit. D3
- Blokáda statiny může blokovat metabolismus vit. D !!!
- Zkracovat telomery nejen v tukové tkáni !!!
- Depresivita během zimy,...
Vit. D
- Zlepšení RS a mnoha dalších zánětlivých onemocnění
- Můj dotaz k dohledání:
- Může expozice slunci vést k poklesu hladin cholesterolu ?
Vyšší hladiny k. močové
- 1 z metabolickcých příčin: vyšší příjem fruktózy
- Prof. Lustig na Youtube o glukozo-frukt. sirupu v potravinách
- Závislost na sladkém !!!
Lof fat diet
- časté pocity hladu při dodržení předepsaného E obsahu
Omega-6 ve stravě zvířat hcovaných pro maso
- Jak dlouho trvá než může být dobytek poražen
- Kukuřice - 18 měsíců
- Tráva - 3-6 let
- Kuře dostatečně velké k zabití
- Na kukuřici a bobulích - za 6 týdnů
- Tráva a obilí - i několik let
Prozánětlivé vlivy
- Vyšší hladina inzulínu
Diety bez sacharidů
- Glukoneogeneze z tělních proteinů, především ze svaloviny
- X úmrtí na selhání myokardu
Fyzická aktivita a E potřeba
- Basal Metabolic Rate=1 kcal/kg/h
- ženy o 10% méně
- Physical activity level (PAL) =Basal Metabolic Rate x MET
- Každá pohybová aktivita má svůj MET index (kolikrát se zvýší baz. met. obrat)

Složení potravin, Fr. Bürkle, pátek 22. 3. 2013
Vit. B
- Citlivé na teplo !!!
- Rozpustné ve vodě = malé zásoby v těle
- B12 vitamin
- Sojový jogurt jako jedina rostlinná potravina má B12 vit. díky bakteriím, které ho vyrábí, jinak žádný rostlinný zdroj
- B.9 k. listová
- V zelených listech, nutno jíst syrové
- B 3 niacin
- Může být vroben v těle z tryptofanu (600mg/d)
Jablko
- E,B1,B2,B6,B9,B3,C
- Fe, Ca, Zn, F, I, P, K, Na,...
Ca
- 0 mléčné produkty
- Alternativy - rostlinné: mandle, ořechy, sezam, brokolice, petžel, mák
- Skořápky z vajec - po týdnu sbírání usušit v troubě na 150-200° proti salmonele a potom rozemlít na prášek
- Prášek pak sypat do jídla
- Asiaté rozvařují kosti / pečou ryby s kostmi a pak je jedí
Symptomy z chybění něčeho ve stravě
- únava
- Ztráta energie
- Pocit nemocnosti
- Vypadávání vlasů
- Oslabení imunity a infekce
Dlouhodobě:
- ateroskleroza
- Zapomnětlivost
- Ca
- obezita
- Neplodnost
- Poruchy spánku
Vlivy okolí = vyšší potřeba vit. a min.
Kyselé deště
- Vymývání minerálů
- hliník v půdě
Pole neopočívají ladem, růst rostlin honí hnojiva
- Nitráty v rostlině - nutno aby se stihly odbourat v rostlině
- 38°C --- nitrit --- nitrosamine --- rakovina
- vit. C, A a betakaroten, E - potlačení vzniku nitrosaminů v konzumované stravě
- Předávkování se vitamíny ze strachu z nedostatku v potravě !!!
Nikotin
Kofein
- Vznik volných radikálů také...
Alkohol
- Vzýšená potřeba vit. B
- Protože tam je cukr až 8g/litr - je potřeba ho odbourat
- B1,6,9 potřebné pro metabolismus curků !!
- Že potřebují alkoholici B vitamíny, to má v povědomí kde kdo, ale o mlsajících dětech, tlusťoších a důchodcích na rohlících to nikoho ani nenapadne !!!!
- Polyfenoly červeného vína
Cukr
Stres
Léky
Těhotenství a kojení
Oxidační stres
- Modif. LDL - ox. stresem
- Není rozpoznán játry a vychytán správně
- Chytají makrofágy - ateroskleroza
Koenzym Q - ubichinon
- 2g/tělo
- V těle z pehylalanin, tyrozin, methionin, B12, B9 !!!
- Antiox. - do krémů proti vráskům
- Zevní aplikace smysl pouze v kombinaci s vit. E
- Nenasycené MK - citlivé na světlo
- E vit. tam je jako konzervant
- 300mg/d
- Stářím organismu klesá i produkce energie v MTCH
- Lze v krvi stanovit koenzym Q
- Těžká obezita
- Méně koenz. Q než normální
- 100mg/d a změna stravy = hubnutí
- Podpora spalování tuků a sacharidů
- Trapie statiny - nedostatek koenzymu Q
- Souvísí to s možnou rabdomyolýzou po statinech při silné svalové zátěži ???
Nadbytek Acetyl-CoA
- Glykosidy vlivem volných radikálů poškozují kolagenní vlákna
- Vznik stařeckých hnědých fleků v kůži
L-karnitin
- Spalování tuků
- Zvýšené spalování = zvýšený ox. stres
- Produkce játa, ledviny, mozek
- methionin, lysin, vit C, B3, B6, B12 = stavba v těle
- Maso, mléčné produkty, mořské plody, zvěřina
- 25g/d obsah v těle, 300-800mg /d potřeba
- Důl. pro funkci srdce
- Schopnost se učit a soustředit !!!
- Omega 3 a 6 MK nepotřebují karnitin k metabolismu
CLA - konjugovaná Linolsäure
- Maso a mléčné produkty (málo)
- 3 dvojné vazby (dvě za sebou) - jiná struktura
- Redukuje obsah tuku v těle
- Antikancerozni ef.
- Růst svaloviny
- 3g/d podání
- Mnohem silnější ef. než nekonjugovaná CLA
Spojení práce vit.
- B6, B12 - A
- B1,B3,B2
- B2,B3,E
- D2,D3,K,Ca, Mg, Zn
- ...
Droždí v MB
- Až ve 3-4. fázi, když klient ví, jak na to reaguje
- Obshauje relativně koncetrovaný přírodní glutamát
- Riziko zvýšeného pocitu hladu a chutí k jídlu po 3-4h
- Dá se glutamát nějak rozložit při přípravě jídla ?
Sladidla
Stevia
- V Německu již jako sladidlo povoleno
- Nejlepší v přírodní formě
- Kovová pachuť
Palatinose TM (Isomalutlose)
- Něco jiného než isomalt
- Gluk+frukt ale není to sacharoza 1,6 vazba
- Ale vazba špatně štěpitelná
- Kultivací glukozy s plísněmi
- Havelin čokolády
Sukrin (Erythrit ev. -ol)
- Z medu / borovicovéoh oleje
- 2 Kcal
- R. 1996
Lupine
- Přes 200 druhů rostlin
- 3 jako potraviny
- B,carotin, E, Zn, Se,...
- Sladší než sojové boby, ...
- Ale vyvolává silné alergické reakce = není v MB plánech
- Jako přídavek do potravin cca do 3%
- Riziko alergických reakcí
Bubble tea
- Silně slazený čaj s mélékem černý /zelený
- Fruchtsirup, barviva z Tapioka, Alginat
- 200 ml = 300-500 kcal
- 500 ml = 30 Zuckerwürfel
- Steroly rostlinné
Borůvky a ostružiny
- Nižší výskyt IM
- Anticyne
- I v červeném zelí, jablku, třešních...sekundární rostlinná barviva
Proč dělá alkoho hlad
- Uvolňuje hormony...
- Zvyšuje se produkce HCL v žaludku
- ředí tělní tekutiny
- Roztáčí Krebsův cyklus - za spalování molekul glukozy - může vyvolat i hypoglykemii posléze
GLucomanna
- škrobová vláknina
- Mannose a glucose Kojakmehl
- Shirataki Nudeln
- Topinanbur - inulin
- Vysoký obsah vodu vázající vlákniny
- Bránila by dobrému vstřebávání živin - není v MB
- Může vyvolávat nadýmání
Silná chuť na sladké po jídle
- Nejlepší podat hořkou chuť
- Například hořké kafe

Update Seminar für Deutsche Koaches
Sobota 23.4. 2013
Bisfenol A
Křivka hmotnosti
- Zlomové body života ve vztahu k hmotnosti
Behandlung und 3 Bereiche
- Ernährung
- Bewegung
- Muskulatur wieder aufbauen nich weiter Verlust
- Jo-jo erniedrigen
- Verhalten
EBM - Evidenze Based Medicine
- Nejvyšší průkaznost prospektivní dvojitě zaslepené studie s placebem
Televizní postava
- Metabolic balance zachránil další život...

Přednáška starosty města Habmurg
Psychologie vystupování
- Funkce a znalosti jedna věc.....
- To, co všichni vnímají a na co reagují - signály výše statutu, které očekávají a které je ohromují
- Důležitost prvního dojmu
- Ohromný význam pozdravu - nejprve vždy tomu nejdůležitějšímu člověku
- Pozornost vůči druhým lidem otevírajá dveře
- I malé přehlednutí může vyvolat silné potíže
- ženy jsou citlivé na jiné věci než muži
- I při odchodu z práce odejít vždy tak, aby sociální vztahy zůstaly pozitivní
- Nikdy nikdo neví, s kým se kde v budoucnosti setká
- Není důležité, zda mi něco půjde skvěle, ale to, kdo jsem a co prezentuji a že jsem to zkusil a snažil se uspět....a že k tomu budu přistupovat pozitivně.
- Prohráli ti, co se tak cítí...
- Co je důležité pro sociální kontkat a postavení ? Ne, vítězství, ale dobrá rezonance se skupinou...
- Strach z ostatních a z toho, co si o nás budou myslet
- Nutné denně překonávat
- Každý má tuto nejistotu - i finanční, která s tím úzce souvisí
- Určitý status vyvolává v lidech představu o tom, co ten kdo ten status má, musí mít, aby ho respektovali a uznávali
- Pokud tomu funkcionář podlehne, dostane se třeba i do těžkých finančních potíží
- Neustále musí přemýšlet o tom, co je skutečně důležité a co ne a jak si to obhájit i před ostatními
- Co mi vlastně status přináší ?
- Jak se musím chovat ?
- Smím si během přednášky sednout do zadní řady ?
- Smím si odskočit na toaletu, aby nevznikl skandál ?
- Co vše si nesmím na veřejnosti dovolit ?
- Koho všeho musím jít kde pozdravit, aby se neurazil ?
- Bez fungujících kontaktů, není Váš status nic. Nezvládnete funkci.
- Ztrácíte vlastní svobodu. Je to opravdu tak pěkné? Pro jaké cíle ?



















