Nutriční terapie
Angličtina
- USA + GB health care system
Chemie
- Periodická tabulka
- Atomová hmotnost
- Roztoky
- Relativní atomová hmotnost / hmotností číslo / atomová hmotnost
- Hmotnost prvku vztažená k hmotnosti uhlíku - bezrozměrné relativní číslo
- Oxid železitý - jeho relativní molekulová hmotnost M
- Fe2O3
- Fe2 = 2 x 55,8 = 111,6
- O3 = 3 x 16 = 48
- Celkem 159,6
- Fosforečnan vápenatý - Ca3(PO4)2
- Ca x 3 = 40 x 3 = 120
- P x 2 = 31 x 2 = 62
- O x 8 = 16 x 8 = 128
- Celkem = 310
Hmotnostní zlomek
- W = mCa / mCa3(PO4)2 = 3 x 40 / 310 = 0,39
- V procentech = 39% hmotnosti vápníku je ve fosforečnanu vápenatém
Domácí úkol
Kolik g zinku je v 150g chloridu zinečnatém ?
ZnCl2
Zn =Cl2 =
Kolik g železa je v 200g oxidu železitém ?
Fe2O3
Roztoky hmotnostní procenta
- 20% roztok
- 20g cukru ve 100g roztoku
- Hmotnost rozpuštěné látky A ve hmotnosti roztoku R
- W = ma / mR
- 20 g scharidů ve 100g vody = 120 g výsledného roztoku
Připrav 30% cukru - kolik g cukru a ml vody potřebujeme na 500g roztoku ?
Jaká bude koncentrace rozotku 15g soli + 100 ml vody
- 115 g roztoku....100%
- W = 15g/115 g = 0,13 = je 13%
Objemová procenta
- Ethanol / líh rozpouštět ve vodě
Pivo - 4,5% objenových % v 0,5 l - kolik to má alkoholu?
- W = objem alkoholu/objem celého rozotku
- 0,045 = objem ethanolu/ 500 ml roztoku
- Objem etanolu = 0,045 x 500 = 22,5 ml
70% slivovice - smrtelná dávka 250 ml čístého lihu - kolik slivovice to je ?
- 0,7 = 250 ml etanolu / x celková dávka
- Celková dávka = 250 ml / 0,7 = 357 ml
Ředění roztoku
- Směšovací rovnice
- 2 rozotky (voda má nuolovou koncetraci)
- M1 . W1 + m2 . W2 = (m1+m2) W3
1 litr 70% slivovice potřebuji naředit na 45% - kolik vody mám přidat ?
- Slivovice roztok 1
- 1000 ml slivovice x 0,07 koncentrace + x vody x 0 koncentrace = (1000 ml + m2 ml vody) x 0,45 výsledná koncentrace
- 700 + 0 = 450 + 0,45 m2
- M2 = (700 - 450)/ 0,45
- M2=
Domácí úkol
500 g curku na 20% roztok - kolik ml vody potřebuji ?
500g 10% roztoku soli - na získání 1% roztoku - kolik vody musím přilít ?
Molární koncetrace
- C = počet molů v objemu rozotku = m/ V roztoku
- M=m.M
- N=m/M
- C=m/V.M (molární hmotnost)
- Mol/l-1 = mol/dm-3
- Mol/l = M
c = 0,9 mol/dm-3 mám 1 litr rozotku
- V=1L
- MNa = 23
- MCl = 35,45
- MNaCl = 58,5
- M=cx Vx M = 0,9 x 1 x 58,5 = 52,65 g vody
Domácí úkol
Jakou molární koncentraci má roztok z 20g hydroxidu sodného rozpuštěný v 500 ml roztoku
- V bude v litrech... je to mol/ litr
Kolik roztoku chloridu sodného NaCl o koncentraci 0,1 mol/l mohu připravit z 10g NaCl ?
IT
- Bude ukol z excelu
Digitální identita
- 3 kategorie el. přístupů
- Peníze, fotky a dokumenty
- Min. 8 znaků hesla - delší je lepší...
- 1 x za 3-6 měs. microsoft, ale poslední doporučení 1 x za rok, ale mít ho delší
- Dvojitá autorizace u bankovnictví
- Bezpečnostní otázky
- 2 level
- Loginy, přístroje, objednávky jídel ap., maily aj.
- 3-level
- Spam aj. hesla
- Zabezpečení 1
- Jedno heslo = 1 služba
- Nemíchat hesla 1. úrovně s jednoduchými službami
Útoky na hesla
- Hrubá sila - PC hádání - funguje na tyto bezfantazijní hesla
- sociální inženýrství
Placení správci hesel
- Jsou šifrovaná, sdílená přes PC, generují i náhodná hesla
- Wireshark
- Najde hesla do mailu aj. !
- Chatovací služby považovány jako bezpečné
- Zbalokováno v mnohých částech světa
- Státní orgány nemají rádi šifrovanou komunikaci
- Telegram
- Ruští hekři, brání se blokaci bezpečné komunikace v rusku
- Confide
- Jak se sundá prst z telefonu, zmizí obrazovka z mobilu
- Brání přeposílání
- Singnal
- švýcarský, bezpečné šifrované telefonování
Win 10
- Přidat tisk do PDF
- Možnost dát jakýkoliv dokument do PDF
- Aktivujte si jejich antivir - kvalitní
- Zálohování
- Jen přírůstkově
Anonymní mod prohlížečů
- Private mode
- Uložit si heslo do nějaké služby a ona se pak vždy přihlásí už pak tím heslem
- To se neděje do private mode
- Neukládá nic do historie
One note
- Databáze zdarma přístup
- Na mobily
- Na PC a synchronizace
- výhodné na scanování dokumentů foťákem v mobilu - ořeže i okraje !!!
Evernote
- Placené
Osobní účet Microsoft
- Jako google
- Ale je plně intergrovaný do PC Windows - výhoda
- Jak se zřídí Microsoft účet ?
- Via internet dávají k dispozici office zdarma
- Ale jen 15 Gbitů
- Zapnutí zálohy fotek - dalších 15 GB
One drive
- Síťová flashka
- Silné antiviry
- Změny PC
- Office on-line
Excel
- Grafy zde, do wordu jen zkopírovat
- Novější podle tabulky již i doporučí graf
- Výpočty
- F4 ve vzorci lze zafixovat některé proměnné před copypaste
- Fixace buňky vzorce
Domácí úkol
- Pavel Lašák - základy práce s Excelem
Wunderlist
- Má dobrou zkušenost
Potraviny
- Naučit se druhy sýrů dle obsahu vody a tuku
- Mekké, polotvrdé, tvrdé aj.
- tuk v sýrech - t.v.s. - tuk v sušině - přepočítat
- 70% sýr - to je pouze tuk v sušině - a kolik tam má vody ?
- Tedy není to z hmotnosti sýru
- Zakysané ml. výrobky
- Probiotika
- Prebiotika
- vlákniny a oligosacharidy
Maso
- Kosterní svalovina
- Složení masa cca kolik bílkovin, tuku
- Libové maso - do 10% tuku
- Nad 10% tuku - tučná
- Nejtučnější masa i 30% a více
- Extraktivní látky
- Vyluhované látky do vývaru, šťávy, ....
- Chuť , vůni,
- Nejčastěji dusíkaté látky, peptidy, aminokyseliny
- Myoglobin
- Množství na: druhu masa - svtlá/tmavá a věku
- Telecí x hovězí - více myoglobinu hovězí
Věk zvářat na maso
- Kastrace býků
- Samčí zápach v dospělosti není tak nepříjemný - hlavně hovězí
- Mladý býk do 24 měsíců ev. do 30 měsíců k porážce
- Pokud je starší a není kastrovaný - maso nemusí být dobré - zápach
- Na etiketě je vždy napsané stáří zvířete - hlavně u hovězího
- Mladý skot do 1 roku od 450 kg - nevyplatí se však zabíje
- Telecí -ještě méně
- Mladý býk - 1 až 2 roky, nemusí se kastrovat
- Jalovice 1 - také mladá (neodjí a nemá telata)
- Býk
- Někd do 30 měs. aby nemuseli testovat BSE - relativně mladé
- Ale i do 10 let - mělo by být napsané / sdělit
- Kráva- už někdy měla tele - 2 -3 roky min. a pak ještě dojí - i 10 let - tužší
- Vůl / (volek) - kastrovaný starší než rok, častěji bývá starší, nejkvalitnější maso ze 4-5 let starých volů - je ho hodně a ještě to enní moc tuhé
- Po kastraci se tuk se ukládá do svalových vláken - maso je křehčí a šťavnatější, víc rostli na váze
- Není moc často dostupné v obchodě - asi ekonomicky lépe vychází z mladého býka, jalovice, krávy
- Prasata se zabíjí do roka
- Ostatní zvířata zabíjena ve stejném věku
Části jatečního masa znát
- Roštěná - mramorovaná - šťavnatost +, nejdražší
- Hovězí přední zadní - dle kvality masa a ne reálné lokalizace
- Plec je přední stehno ale je to zadní hovězí !!!
- Kliška
- Roštěná
- Pupek hovězí přední
- Co je to za části ?? k čemu to je ?
- Zadní - lepší
- Svíčková, plec, kýta, roštěná
- Předné
- Pupek, kliška,...
Zrání masa
- Enzymatický proces
- Ph 7 v době zabití, pak rozklad ATP, uvolní se k. fosforečná, AMK, ....kyseliny
- pokles pH na cca 5,5 a vznikne rigor mortis - nejméně vhodné ke konzumaci
- Nižší teplota zpomaluje
- Pokojová teplota cca 24h
- Vepřové a zabijačka - jí se hned - ještě je měkké, ale není chuťově vyzrálé - takové mdlé - jí se s křenem a do jitrnic s kořením
- Rozklad bílkovin - uvplnění extraktivních látek, rozpad svalových vláken
- Měknutí a + chuť a vůně
- Ne při pokojové teplotě
- Zrání v chladu 10-15°C - sklep, spíž na cca 48h - cca 2 dny - maso nejvyzrálejší
- Jatka chladírenská teplota do 10°C
- Rezerva časová na prodej - balené maso - spotřebujte do = maso v ideální zralosti
- Vhodná spotřeba masa cca den dva před spotřebujte do
- V mrazáku trvá ještě déle - hovězí vydrží i rok... (lépe asi 6m)
- Vepřové 6m, rybí méně
- Přezrání masa - pak vzestup pH nad 7 - hniloba - podmíněno mikrobiální činností
- Voslizné, zapáchající, zelená
- Vznik aminů i toxických
Marináda
- Dále urychluje zrání masa a brání mikrobiálnímu přerůstání
- Okyselením pH zpomalíme cca o 3-4 dny kažení masa
Atypické zrání masa
- Zahcázení se zvířaty před porážkou
PSE - maso pale soft exsudated - bledé vodnaté maso - vlivem stresu
- často přešlechtěná plemena - málo odolná vůči stresu
- Ale neštrná přeprava aj.
- Světlé - typicky u vepřového masa - nevěřte, že to bylo mladé sele, asi šlo o stres
- Tepelnou úpravou se nápadně smrskne
- Pustí vodu
- Falšování masa podobný princip - máčení do vody / do ledu
DFD - dark firm dry - tmavý hrubý suchý
- Typicky u hovězího masa
- Před porážkou dlouho nedostanou najíst a napít - josu vysílená
- Jsou vysílená, chybí v mase glykogen
- Důležitá role při zrání masa - vznik kyseliny mléčné
- Těžko a pomalu zraje bez glykogenu !
Balení masa
- Inertní plyn
- Nejč. oxid uhličítý/dusík - prodlužuje trvanlivost
- Kyslík oxiduje tuky a je zdrojem pro větš. bakterií
- Vakuově
Barvení masa
- Dusičnanové soli
- Maso červené a uzenářství
- Masa co mají déle vydržet
- I jako konzervant - snižuje riz. clostridium botulini
- I při tepelné úpravě nepřirozeně červené
Konina
- Kvalitní maso, méně tuku
- Ale stáří ?