MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Potraviny pro zvláštní výživu

Označování potravin pro zvláštní výživu

Povinné údaje dle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

  • Název obchodní firmy výrobce
  • Dovozce nebo prodávajícího a jeho sídlo, popř. jméno a příjmení
  • Země původu, popř. vzniku potraviny
  • Název druhu, skupiny nebo podskupiny potravin dle příslušné vyhlášky
  • údaj o množství výrobku
  • Datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti
    • Popř. označení šarže
  • údaje o způsobu skladování a použití
  • údaj o určení pro zvláštní výživu.
  • Složení výrobku
  • Informace o obsahu alergenní složky
    • O možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí
  • O ošetření potraviny ionizujícím zářením
    • Slovy ozářeno nebo ošetřeno ionizujícím zářením
  • O třídě jakosti (je-li stanovena vyhláškou)

Dle vyhlášky č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití musí být na obalu

  • Kategorie nebo bližší specifikace dané potraviny
  • údaj o jeho zvláštních nutričních vlastnostech
    • Popř. účelu použití
  • Povinné údaje o zvláštním kvalitativním nebo kvantitativním složení PZV nebo o speciálním procesu jejich výroby
    • Pokud tyto složky nebo technologické postupy jsou zodpovědné za zvláštní nutriční vlastnosti dané potraviny
  • Informace o množství využitelné energie v jednotkách kj nebo kcal, pokud je tato vyšší než 50 kj/ 100 g nebo 100 ml výrobku
  • Množství sacharidů, bílkovin a tuků se udává též na 100 g nebo 100 ml výrobku
  • Pokud je bílkovina / její hydrolyzát uvedena na obale jako složka
    • Musí být uveden její původ (konkrétní zdroj, nebo původ rostlinný či živočišný)
  • Pokud potravina vyžaduje přípravu před spotřebou
    • Je výrobce povinen uvést na obalu způsob přípravy
    • Upozornit spotřebitele na nezbytnost dodržení tohoto návodu [2]

Zakázaná tvrzení pro některé druhy PZV

  • U potravin pro diety s omezeným množstvím energie určené ke snižování tělesné hmotnosti informace o
    • Rychlosti či míře úbytku hmotnosti
    • Snížení pocitu hladu
    • Zvýšení pocitu sytosti .
  • Na kojenecké výživě
    • Pojmy humanizovaný nebo maternizovaný pro počáteční mléka
    • Není povoleno uvádět obrázky kojenců ani jiné obrázky nebo tvrzení idealizující výrobek
    • Grafická znázornění usnadňující identifikaci výrobku a znázorňující způsob přípravy výrobku jsou však povolena [2]

Potraviny bez fenylalaninu

  • Musí být vyrobeny speciálním technologickým postupem
  • fenylalanin nesmí nepřesahovat 20 mg na 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě
  • Ze surovin přirozeně neobsahujících fenylalanin musí být jeho obsah nulový
  • Fenylalanin je esenciální aminokyselina
    • Přirozený výskyt v potravě je většinou dostatečný (průměrný obsah činí 3,5%)
  • V běžných bílkovinách potravin tvoří FA asi 4, 5 %


Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové

  • S metabolickými poruchami,
  • S potravinovými alergiemi nebo intolerancemi
  • S narušenými orgánovými funkcemi

Bezlepkové potraviny

  • Při celiakii - geneticky podmíněnou intolerancí prolaminů pšenice, ječmene, žita a ovsa
  • Obsah lepku v těchto potravinách nesmí přesáhnout 20 - 100 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě [1]

Potraviny pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetiky)

  • S narušenou metabolickou přeměnou sacharidů [1]

Potraviny pro nízkoenergetickou výživu

  • Ke snižování tělesné hmotnosti
  • Zajišťuje náhradu
    • Jednoho či více hlavních jídel
    • úplně nahrazuje celodenní stravu

Potraviny pro obilnou výživu

Obilné a obilnomléčné kaše

Speciální těstoviny, suchary a sušenky



Potraviny pro ostatní výživu jinou než obilnou určenou pro výživu kojenců a malých dětí

Příkrmy nemléčného typu

  • Na bázi ovoce, zeleniny nebo masa
  • Vhodný doplněk ke kojení v přechodném období mezi výlučným kojením a přechodem na smíšenou stravu

Potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu malých dětí

  • Pro kojence do ukončeného 12. měsíce věku
  • Malé děti 1-3. roku věku
  • Podléhají přísnějším požadavkům na jakost a obsah zdraví škodlivých složek [2]

Počáteční výživa

  • Odpovídá výživovým požadavkům kojenců od narození do šesti měsíců věku

Pokračovací kojenecká výživa

  • Potraviny pro kojence od 6-ti měsíců věku
    • Základní tekutý podíl stravy

Počáteční mléčná výživa pro nedonošené děti a děti s nízkou porodní hmotností

Mléčná výživa s hydrolyzovanou bílkovinou

  • K výživě kojenců a malých dětí s alergií na bílkovinu kravského mléka
  • K předcházení alergickým onemocněním
  • Přípravky s nízkým stupněm hydrolýzy
  • Přípravky s vysokým stupněm hydrolýzy bílkoviny
  • Speciální výrobky a výživa na bázi sóji

Mléka s nízkým obsahem laktózy

Mléka antirefluxová

Přípravky k obohacování mateřského mléka pro děti nízkých hmotnostních skupin

Přípravky výživy pro kojence na bázi aminokyselin


Potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu

  • Specifické potraviny, které jsou svým složením určeny zejména pro výživu sportovců
  • Vyšší přívod energie
  • Podporující tvorbu svalstva - více bílkovin, peptidů nebo esenciálních aminokyselin
  • Nápoje pro sportovce
    • Iontových nápojů

Potraviny pro zvláštní lékařské účely

  • Pro dietní stravu pacientů pod lékařským dohledem
  • Na základě doporučení osoby kvalifikované v oblasti výživy, farmacie nebo péče o matku a dítě

Nutričně kompletní potraviny

  • Jediný zdroj výživy
  • Se složením živin adaptovaným pro dané onemocnění

Nutričně nekompletní potraviny

  • Nejsou vhodné jako jediný zdroj výživy

Potraviny s nízkým obsahem bílkovin

  • Celkový obsah proteinů činí nejvýše 2 g na 1000 kj energetické hodnoty [1]

Výrobce potravin pro zvláštní výživu má povinnost

  • Stejně jako výrobci ostatních druhů potravin
  • Provádět pravidelnou kontrolu jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin
    • Pravidelným zkoušením a porovnáváním skutečného stavu potravin s požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost stanovenými zákonem
  • Výrobce je též povinen vést o těchto úkonech prokazatelnou evidenci

Potraviny pro zvláštní výživu

  • Odlišují se od běžných potravin svým zvláštním složením nebo postupem výroby
  • Určeny osobám se specifickými výživovými požadavky
    • S narušením trávicího procesu či látkové přeměny
    • Ve zvláštním fyziologickém stavu
    • Zdraví kojenci a malé děti
  • Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
    • Dříve spadaly i doplňky stravy, které jsou často s potravinami pro zvláštní výživu zaměňovány [2]
  • Charakterizace potravin pro zvláštní výživu dle vyhlášky č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
    • 10 kategorií podle skupiny konzumentů, kterým jsou určeny:

  • Potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu a malých dětí
  • Potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou
  • Určenou pro výživu kojenců a malých dětí
  • Potraviny pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti
  • Potraviny pro zvláštní lékařské účely
  • Potraviny bez fenylalaninu
  • Potraviny bezlepkové
  • Potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetiky)
  • Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové
  • Potraviny s nízkým obsahem bílkovin
  • Potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu

Literatura

[2] Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet; Bc. Veronika Šimková Diplomová práce 2011

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 5. 11. 2019 23:21:54
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail