Potravní doplňky
Potravní doplňky
Možnosti předávkování
- Hrozí u multivitaminových nebo multiminerálních látek s užíváním dalšího přípravku nebo potraviny
- Předávkování hrozí u vitamínů rozpustných v tucích – jejich koncentrace mohou být toxické a u některých mikroelementů (měď, železo, zinek)
Požadavky na označování
- Do názvu se musí uvést „doplněk stravy“.
- Musí být uveden číselný údaj o množství vitamínů, minerálních látek a dalších látek a také údaje v procentech jejich doporučené denní dávky.
- Varování před překročením doporučené denní dávky.
- Upozornění aby výrobky byly uloženy mimo dosah dětí.
- Upozornění, že doplňky nejsou náhradou pestré stravy.
Zdroje
[1] Studijní podklady pro distanční dálkové studium nutriční terapie na vyšší odborné škole 5. Května, 1. ročník
Doplňky stravy, fitness, síla, kondice; Ivan Mach; Grada Publishing a.s, 2012; ISBN 8024743531, 9788024743530
Technologie potravin, potravinářské zbožíznalství; Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv; KEY Publiskhing s.r.o;ISBN 978-80-7418-209-2
Potraviny bez fenylalaninu
- U osob trpících fenylketonurií
- Sníženou aktivitou enzymu fenylalaninhydroxylázy
- Katalyzuje přeměnu fenylalaninu na tyrozin
- Zvýšená hladina fenylalaninu v krvi
- Primární léčbou je dieta se sníženým obsahem fenylalaninu
- Speciální léčebné přípravky
- Nízkobílkovinné potraviny
- Potraviny se sníženým obsahem fenylalaninu [2]
Potravní doplňky - definice
- Potraviny, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu
- Jsou koncentrovanými zdroji živin nebo jiných látek s fyziologickým účinkem
- Uváděny na trh ve formě tobolek, pastilek, tablet, pilulek a v jiných vhodných formách
- Do oběhu se uvádějí pouze balené
- Doplňky stravy jsou nyní definovány vyhláškou č. 225/2008
- Stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin ve znění č. 352/2009 Sb.
Historie
- Léčba dietou považována za jeden z nejvýznamnějších léčebných postupů
- Způsob stravování a výběr potravin je nedílnou součástí prevence vzniku vážných zdravotních problémů
- Přetrvávají onemocnění, která bez diety prakticky léčit nelze
- Suplementace chybějících živin zůstává podpůrným léčebným opatřením [2]
Legislativní požadavky pro potraviny - dle EU
- Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití zákona č. 110/1997 Sb.
- Potraviny pro zvláštní výživu, požadavky na jejich složení a způsob označování
- Vyhláška o potravinách a tabákových výrobcích
Potravní doplňky musí splňovat
Obecné požadavky
- Na uvádění potravin do oběhu dle platných právních předpisů
Specifické požadavky
- Na uvádění potravin určených pro zvláštní výživu do oběhu dle vyhlášky č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
- Složení jejich jednotlivých druhů je určeno právě touto vyhláškou a jejími přílohami
Požadavky na označování
- V názvu se musí uvést „doplněk stravy“.
- Musí být uvedeno
- číselný údaj o množství vitamínů, minerálních látek a dalších látek
- Také údaje v procentech jejich doporučené denní dávky.
- Varování před překročením doporučené denní dávky.
- Upozornění aby výrobky byly uloženy mimo dosah dětí.
- Upozornění, že doplňky nejsou náhradou pestré stravy [1]
Předávkování
- Hrozí u multivitaminových nebo multiminerálních látek s užíváním dalšího přípravku nebo potraviny
- U vitamínů rozpustných v tucích
- Koncentrace mohou být toxické
- U některých mikroelementů
Rozdělení
Monokomponentní suplementa
- Pouze jednu účinnou látku, konzumace je cílená
Kombinované
- Dvou složek, které si navzájem pomáhají
- Např.: jedna složka bez druhé by nezajistila dostatečnou absorpci, nebo transport.
Polykomponenty
- Celé spektrum vitamínů / látek
Zdravotní tvrzení na obalech
- Zakázáno připisovat doplňkům stravy vlastnosti týkající se prevence, léčby nebo vyléčení choroby
- Výrobci často používají na obalech tato tvrzení
- Nebyla vědecky podložena
- často hodnocena jako klamání spotřebitele [1]
Zdroje
[1] Studijní podklady pro distanční dálkové studium nutriční terapie na vyšší odborné škole 5. Května, 1. ročník
Doplňky stravy, fitness, síla, kondice; Ivan Mach; Grada Publishing a.s, 2012; ISBN 8024743531, 9788024743530
Technologie potravin, potravinářské zbožíznalství; Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv; KEY Publiskhing s.r.o;ISBN 978-80-7418-209-2
[2] Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet; Bc. Veronika Šimková Diplomová práce 2011