MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Probiotika

Definice

  • Probiotika = potraviny obsahující živou kulturu mikroorg., které kromě nutriční hodnoty velmi pozitivně ovlivňují zdraví konzumenta
  • WHO 2002: "Mikrobiální součást potraviny, která při konzumaci dostatečného množství vykazuje příznivé účinky na zdraví konzumenta."

Množství životaschopných zárodků

  • Aby působení mohlo být účinné:
    • 10 na 6 životaschopných mikrobů/1 gram



Potraviny

  • Většina kvasných potravin
  • mléčné výrobky některé
  • Zeleninové šťávy některé
  • Fermentované masové výrobky

Prebiotika

  • Pozitivně ovliv. růst probiotik
  • Nestravitelní oligosacharidy, polysacharidy
  • Fruktany
    • Betaoligofruktany rostliny čeledi Asteracea
      • Hlízy jakonu
        • Nižší stupeň polymferace - dobře fermentovány v tlustém střevě
      • Topinambury - inulin
        • Nadměrný příjem - nadýmání a průjem

Inulin

  • Tpinambury 20%
  • Kořeny čekanky 20%
  • česnek 16%
  • Pór
  • Cibule
  • Pšenice cca 0,5 %
  • Banány cca 0,5%
  • Chléb s přídavkem inulinu

Fytosteroly

  • Skořápkové ovoce

Kyselina olejová



Probitické bakterie

Nejznámější

    • Lactobacillus
      • L. reuteri
      • L. casei
      • L. acidophilus
      • L. goldin
      • L. Gorbach
      • L. burgaricus casei imunitas
        (existuje to ???)
    • Lactococcus
    • Streptococcus
    • Leuconostoc
    • Pediococcus
    • Bifidobacterium
      • B. adolescentis
      • B. animalis
      • B. bifidum
      • B. breve
      • B. infantis
      • B. longum BB 536
    • Enterococcus
    • Symbiotika

      • Komplex probiotik a prebiotik se synergickým účinkem
        • Působí-li navzájem, účinek se zvyšuje

      Význam probiotik

      • Vyvážená mikroflora
      • Pokles LDL a celk. cholesterolu
      • Snížení KV rizik
        • Antichlamydiální účinky a antibakteriální účinky u někt. kmenů
      • Stimulace imunity
      • Metabolizace různých látek - i toxinů
      • Zmírnění intolerance laktózy u celiaků aj.
      • Zvýšená absorpce vápníku
      • Syntéza někt. vitamínů
      • Aj.
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 5. 11. 2019 23:23:20
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail