Probiotika
Definice
- Probiotika = potraviny obsahující živou kulturu mikroorg., které kromě nutriční hodnoty velmi pozitivně ovlivňují zdraví konzumenta
- WHO 2002: "Mikrobiální součást potraviny, která při konzumaci dostatečného množství vykazuje příznivé účinky na zdraví konzumenta."
Množství životaschopných zárodků
- Aby působení mohlo být účinné:
- 10 na 6 životaschopných mikrobů/1 gram
Potraviny
- Většina kvasných potravin
- Mléčné výrobky některé
- Zeleninové šťávy některé
- Fermentované masové výrobky
Prebiotika
- Pozitivně ovliv. růst probiotik
- Nestravitelní oligosacharidy, polysacharidy
- Fruktany
- Betaoligofruktany rostliny čeledi Asteracea
- Hlízy jakonu
- Nižší stupeň polymferace - dobře fermentovány v tlustém střevě
- Topinambury - inulin
- Nadměrný příjem - nadýmání a průjem
Inulin
- Tpinambury 20%
- Kořeny čekanky 20%
- česnek 16%
- Pór
- Cibule
- Pšenice cca 0,5 %
- Banány cca 0,5%
- Chléb s přídavkem inulinu
Fytosteroly
- Skořápkové ovoce
Kyselina olejová
Probitické bakterie
Nejznámější
- Lactobacillus
- L. reuteri
- L. casei
- L. acidophilus
- L. goldin
- L. Gorbach
- L. burgaricus casei imunitas
(existuje to ???)
- Lactococcus
- Streptococcus
- Leuconostoc
- Pediococcus
- Bifidobacterium
- B. adolescentis
- B. animalis
- B. bifidum
- B. breve
- B. infantis
- B. longum BB 536
- Enterococcus
- Vyvážená mikroflora
- Pokles LDL a celk. cholesterolu
- Snížení KV rizik
- Antichlamydiální účinky a antibakteriální účinky u někt. kmenů
- Stimulace imunity
- Metabolizace různých látek - i toxinů
- Zmírnění intolerance laktózy u celiaků aj.
- Zvýšená absorpce vápníku
- Syntéza někt. vitamínů
- Aj.