MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Skladování potravin

Chladnička

  • Od 0 °C do 5 °C
  • V suchu


Koření

Nákup koření

  • Koření nebo bylinky kupujte nejlépe čerstvé a nedrcené
  • Kontrolujte datum spotřeby
  • U kořenících směsí obsah
    • Vyhněte se těm s
      • Vyšším obsahem soli
      • S obsahem glutamátu sodného
  • Bez chemických úprav
  • Sušené při teplotě max. 45 oC
  • Obchodní balení je na cestu výrobce - zákazník
    • Další skladování se v něm nedoporučuje
    • Pokud ve skleničkách, ověřte vzduchotěsnost uzávěru

Použití koření

  • Zvýrazňují chuť jídla
  • Podporují tvorbu slin a trávicích šťáv
  • Dezinfikují
  • Podporují peristaltiku GIT
  • Zrychlují metabolismus

Koření do jídla

2./2 vaření

  • Většina koření

Těsně před dokončením

  • Kari
  • čerstvé bylinky

Kombinace koření

  • Více než 3 druhy
  • Mohou se jednotlivé chutě přebíjet a rušit
  • Indická kuchyně na kontrastech mnoha chutí a vůní založena

Skladování koření

  • Nejvíce škodí
    • Vlhko
    • světlo
    • Teplo
  • Nádoby na koření nejlépe skleněné
    • Vydrží i dlouhodobý kontakt s agresivními silicemi
      • Hřebíček
      • Zázvor
    • Tmavé sklo lepší
  • Uzávěr nádobky musí dobře těsnit
  • Umistění poblíž varné desky / nad ní
    • Vyšší teploty a vlhkost = špatně
    • Mohou ztrácet aroma i chuť
    • Přejímají pachy z vaření
    • Plesniví

Trvanlivost koření

Mleté koření

  • Vydrží v kořence 1/2 -1 rok

Celé koření(nedrcené)

  • 3 až 5 let
  • Výhodnější kupovat celé koření
  • Před použitím ho namlít v mlýnku na koření
    • Nejčastěji pepř
  • Rozdrtit v hmoždíři
    • Celé kořenicí směsi
    • Pasty (například s česnekem)
    • Zálivky a marinády (s přidáním oleje)

Literatura:

[1] Pravidla skladování bylinek a koření - online kuchařka, Vše o vaření. URL < www.vseovareni.cz/tipy-a-techniky/pravidla-skladovani-bylinek-koreni >.

Mrazení potravin

  • Velice šetrný způsob uchování potravin
  • Uchová původní chuť a konzistenci.
  • Mikroorganismy se zmrazením pouze deaktivují
  • Minimální teplota k deaktivaci mikroorganismů a zpomalení enzymů rozkladu potravin: –17,8 °C
  • Většina bakterií vydrží až do teplot pod –40 °C
  • Definitivní deaktivace mikrobů až při: -273 °C
  • Teploty pod –18°C je možné skladovací dobu potravin prodloužit
  • Při –25 °C dobu prodloužíme o 50 %
  • Důležité řídit se pokyny dodavatele, které jsou uvedeny na obalech zboží

Rychlozmrazení

  • S výhodou

Pomalé mrazení

  • Vytváří se velké krystalky ledu
    • Narušují buněčnou strukturu
    • Ztráta konzistence a chuťových vlastností

Světlo snižuje

  • Obsah DEKA
  • Vitaminů B2 a B12
  • Kyseliny listové

Vlhko

  • Mykotoxiny
    • Sekundární produkty mikroskopických hub - plísní)
    • aflatoxiny - hlavním substrátem
      • Plody podzemnice olejné – arašídy
      • Ořechy
      • Sušené mléko
    • Mykotoxiny ost. v
      • Rýži,
      • Jablkách
      • Výrobcích z obilovin,
      • Sýrech
  • Plísňové kultury k výrobě sýrů a uzenin
    • Kontrolovány a rizikové mykotoxiny neobsahují
  • Bez vytvoření mycelia plísně v potravinách se mykotoxiny netvoří
  • Kde je viditelná plíseň na potravině, vyřadit
  • Po určité době i zamražené potraviny začínají ztrácet výživové látky, chuť a kvalitu

Ztráty skladováním

  • Skladováním zejména za vyšších teplot se vitaminy ničí.
  • Nejvíce narušeny vitaminy C a B1



Délka expozice: 1/17 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2016:08:27 10:36:09
Blesk: ne
Délka expozice: 1/17 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2016:08:27 10:38:08
Blesk: ne
Délka expozice: 1/17 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2016:08:27 10:42:33
Blesk: ne
Délka expozice: 1/25 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2016:08:27 10:50:56
Blesk: ne
Délka expozice: 1/17 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2016:12:19 13:34:38
Blesk: ne
Délka expozice: 1/30 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2016:12:19 15:06:25
Blesk: ano (1)
Čas focení: 2019:09:26 08:27:52
Čas focení: 2019:09:26 08:31:31
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 5. 11. 2019 23:25:57
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail