MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Sladidla

Sladidla

Nově syntetizované oligosacharidy

  • sladidla a plnidla
  • Nepodléhají trávení v tenkém střevě
  • V tlustém střevě podporují růst bifidobakterií - prebiotika
  • Isomaltooligosacharidy (IMOs)
    • Prebiotika
    • Méně kariogenní než konvenční sladidla
    • Mutantní streptokoky fermentují IMOs mnohem méně než glukózu a sacharózu
    • IMOs inhibují glukosyltransferázu
      • Brání syntéze glukanů
      • Redukují na sacharóze závislou přilnavost kariogenních bakterií k zubnímu povrchu
  • Glukooligosacharidy (GOSs)
    • Pentasacharidy
    • Charakteristické (1›2) glykosidovou vazbou
    • Prebiotika
    • Méně acidogenní než sacharóza
    • Nemohou být označena jako pro zuby bezpečná
  • Syntetizované fruktooligosacharidy (FOSs)
    • Spíše považovány za složky potravin než za aditiva
    • Podporují růst bifidobakterií
    • Zlepšují organoleptické vlastnosti bílého neslazeného jogurtu
    • Stejně acidogenní jako sacharóza
    • Považují se za potenciálně kariogenní

Xylitol

  • V ovoci a zelenině
  • Extrahován z některých dřev pro komerční účely
  • Nekariogenní sladidlo
  • Hydrogenací xylózy, která se získává hydrolýzou dřevních celulóz
  • Cca stejnou E hodnotu jako sacharóza
  • Odbourání v játrech
  • Stabilní při pečení a vaření
  • Při výrobě žvýkaček, čokolád, cukrovinek a zubních past
  • Vysoká cena
  • Kariostatické účinky
    • Ve skupině, kde byla sacharóza ve stravě nahrazena xylitolem 85% redukce zubního kazu
  • Ochranný ef. proti zubnímu kazu
    • 4 – 10 g xylitolu bez významnější redukce sacharózy ve stravě
  • Organoleptické vlastnosti
    • Stimuluje salivaci
      • Zvyšuje pH plaku
        • Podporuje remineralizaci
  • Interferuje s metabolismem mutantních streptokoků
    • Zpomaluje jejich růst a produkci kyselin v přítomnosti většiny sacharidů kromě fruktózy
      • Kompetitivní inhibice glykolýzy
        • xylitol-5-fosfátem
        • Xylulóza-5-fosfátem
      • „nadbytečným cyklem xylitolu“
        • Příjem, akumulaci a vyloučení xylitolu bez získání energie [1]

Sorbitol

  • Polyol
  • Hydrogenací škrobu nebo glukózy z rostlin
    • Z třešní
    • Hrušek
  • Považován za šetrný vůči zubům
  • Vede jen k malému poklesu pH
  • Uváděn jako nejvýznamnější sladidlo pro diabetiky [2]
  • Srovnání se sacharózou:
    • Poloviční sladivost
    • Stejnou E hodnotu !!!
  • Není výhodné při redukčních dietách !!!
  • Více než 20 g denně
    • U citlivých osob projímavé účinky
  • Poměrně stabilní při pečení a vaření
  • Při výrobě
    • žvýkaček
    • čokolád
    • Zmrzlin
    • Nealkoholických nápojů
  • Některé kmeny mutantních streptokoků a laktobacilů dokáží sorbitol zužitkovat k výrobě kyselin
    • Adaptace mikroflóry dutiny ústní na sorbitol má jen velmi malý klinický význam
  • Sorbitol ve žvýkačkách stimuluje slinnou sekreci
    • Rychle se vylučující slina je alkalická
      • Podporuje neutralizaci kyselin
      • Inhibuje demineralizaci
      • Napomáhá remineralizaci [1]

Sacharin

  • Nesnižuje pH
  • Objeven v roce 1879
  • Nejstarším a nejpoužívanějším sladidlem
  • Srovnání se sacharózou
    • sladivost 250–500x vyšší
      • Podle toho, jaké má daná potravina složení
  • Rostoucí koncentrací se jeho sladivost snižuje
  • Vyšší koncentrací vyniká hořká, kovová příchuť
  • Nemetabolizuje se
  • 98% se vylučuje beze změny močí
  • Možná karcinogenita se diskutuje
  • WHO stanovila ADI sacharinu 3,5 mg / kg tělesné hmotnosti / den
  • Levný [1]

Aspartam

  • Nesnižuje pH
  • Začal se vyrábět v roce 1965
  • Ze dvou aminokyselin
    • Kyseliny asparagové
    • Fenylalaninu
      • KI u fenylketonurie
  • V nápojích a potravinách jen nepatrný energetický přínos
  • ADI stanoveno na 40 mg /kg tělesné hmotnosti / den
  • O zdravotních účincích se diskutuje
  • Omezená stabilita
    • Není vhodný do potravin, které se dlouho vaří a pečou
  • Užívá se v
    • Mlékárenském
    • Cukrovinkářském průmyslu
    • Ke slazení nápojů
  • Přídavek aspartamu zcela potlačuje kovovou nahořklou pachuť sacharinu. [1]

Mannitol

  • Obdobné vlastnosti jako sorbitol
  • Redukcí disacharidu maltózy
  • Z maltózy zachovává(1›4) glykosidovou vazbu
    • Inhibuje bakteriální glukosyltransferázu
      • Výrazně snižuje syntézu glukanů
  • Mutantní streptokoky nevyužívají maltitol ani k tvorbě kyselin
    • Považován za nekariogenní

Isomalt (Palatinit)

  • Směsí sorbitolu a mannitolu 1:1
  • Poloviční E hodnotu než sacharóza
  • Ve žvýkačkách
  • Podporuje salivaci - neutralizaci kyselin
    • Inhibuje demineralizaci
    • Podporuje remineralizaci tvrdých zubních tkání [1]

Lycasin

  • Produktem hydrolýzy obilného nebo bramborového škrobu
  • Hydrogenovaný glukózový sirup
  • Na rozdíl od glukózového sirupu, zcela bezpečný pro zuby [1]

Sorbóza

  • Pravým sacharidem
  • Málo zkvasitelná
  • Streptokoky dutiny ústní ji na rozdíl od ostatních hexóz nedokáží metabolizovat [1]

Strukturní izomery

  • Složeny z glukózy a fruktózy
    • Trehalulóza
    • Turanóza
    • Maltulóza
    • Leukróza
    • Palatinóza (isomaltulóza)
  • Především v Japonsku jako sladidla do cukrářských výrobků.
  • Strukturní izomery inhibují tvorbu glukanů ze sacharózy
  • Bakterie rodu Actinomyces, zkvašují na kyseliny
  • Nejsou metab. mutantními streptokoky
  • Slouží jako kompetitivní inhibitory sacharózy

Cyklamáty

  • Soli kyseliny cyklohexylsulfonové
  • Od 50. let min. století
  • Spotřeba patří stále k těm nejvyšším
  • Lepší senzorické vlastnosti než sacharin
  • Hodí se pro diabetiky
  • Vylučují se převážně močí
  • Byly zakázány v mnoha evropských zemích
    • V těle vzniká toxický cyklohexylamin
    • Legislativa EU užívání stále dovoluje
  • Ke slazení nápojů, potravin i kompotů v kombinaci se sacharinem

Acesulfam K

  • Syntetickým sladidlem
  • Draselnou solí oxathiazinondioxidů
  • Nemetabolizuje se
  • Vylučuje se močí
  • ADI 9 mg /kg tělesné hmotnosti / den
  • Chuťově je lepší než sacharin
  • Chemickou i tepelnou stabilitu
    • Do pečiva
    • Cukrovinek
    • Ovocných a zeleninových pokrmů
    • Nápojů
    • Cukrářských výrobků
    • I do zubních past
    • ústních vod [1]

Thaumatin

  • Sladce chutnající protein
  • Z afrických rostlin
  • Lehce lékořicovou příchuť
  • Ke slazení nápojů a farmaceutických produktů [1]

Steviosid

  • Přírodní nesacharidové sladidlo
  • Extrahované z rostliny Stevia rebaudiana Bertoni
  • Sladivost je 100 – 300x větší než sacharózy
  • S hořkou příchutí
  • Vhodný pro diabetiky i do nízkokalorických výrobků
  • Slabé hormonální účinky
  • V České republice zatím povolen není (info z r. 2007)

Literatura:

[1] Lukáčová Irena, Nutriční aspekty zubního zdraví, Bakalářská práce, v oboru výživa člověka, Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta, Brno, květen 2007

[2] ČUČKOVÁ, Zuzana. Vliv výživy na kazivost zubů u dětí na 2.stupni ZŠ, bakalářská práce, Masarykova univerzita, Fakulta pedagogická, Katedra rodinné výchovy a výchovy ke zdraví, Brno 2008. Dostupné na WWW: is.muni.cz/th/173944/pedf_b/Vliv_vyzivy_na_kazivost_zubu_u_deti_na_2.stupni_ZS.txt

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 5. 11. 2019 23:26:49
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail