MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Výživa dětí

0-1 rok - Kojenecký věk

  • Snídaně- kojení-200ml, 30g pečivo, 5g tuk, 30g zelenina
  • Maso 20 g, od 7 měsíce 35 g, 1 x týden vařený žloutek
  • Jogurt 70 g
  • Ovocná přesnídávka 150 g
  • Obilno –mléčná kaše 150 ml
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.


1-3 roky - Batolecí období

  • 3-4 porce mléka a mléčných výrobků
  • 2-3 porce obilovin
  • 1-3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (z toho 1x ovoce s vysokým obsahem vit.C, 1 porce zelené listové zeleniny, 1 porce žluté a oranžové zeleniny nebo ovoce)
  • 1 porce masa/den
  • 2 x /týden ryby
  • 2-3 porce volného tuku
  • Průměrná porce pro batole
  • 120-150 ml mléka
  • 100 ml jogurt
  • 25 -30 g sýr
  • 1 krajíce chleba
  • 1 rohlíku
  • 60 – 70 g rýže, těstovin
  • 2 ks knedlík
  • 40 g maso
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.

  • V tomto období se především rozvíjí osobnost dítěte
  • Začíná jeho nová vývojová etapa – možnost samostatného pohybu.
  • Rozvíjí se řeč, která je důležitá pro sociální vývoj dítěte.
  • Toto období je časem vytváření vhodných návyků při dodržování osobní hygieny, tak i stravovacích návyků.
  • Je to rizikové období pro úraz, požití cizorodé látky.
  • Je třeba dávat pozor na nevhodné potraviny, které by mohlo dítě vdechnout, jako např. např. oříšky, kandované ovoce, kousky mrkve, hroznové víno, některé bonbóny.
  • Nevhodné složení stravy může již v tomto období vést k rozvoji nadváhy až obezity.
  • Někdy děti ztrácejí zájem o jídlo, více je zajímá okolní svět. Proto je do jídla nenutíme.
  • Nejbližší okolí dítěte značně ovlivňuje způsob stravování a výběr potravin.
  • Dítě se všemu učí zejména napodobováním dospělých a jiných nejbližších členů rodiny.

ODMÍTÁNÍ JÍDLA

NEOFOBIE

  • Strach z nového, včetně jídla
  • U malých dětí typické spolu s odmítáním stravy v období vzdorovitosti
  • Trpělivost!!!
  • Nenabízet úplatky (Až to spapáš, můžeš…)
  • Nenabízet náhrady (Nechceš to? A copak by sis dal?)

AVERZE

  • Zdravotní důvod
  • Intolerance, alergie
  • Bolesti bříška, zácpa
  • Nepříjemná zkušenost
  • Nepříjemný zážitek po jídle (viděl někoho zvracet)
  • Nepřiměřená reakce dospělého
  • Příjemný pocit
  • Sladkosti

PŘEJÍDÁNÍ

  • V důsledku sladkostí a sladkých nápojů-2-

VÝŽIVA BATOLAT

  • Z nutričního hlediska je batolecí období charakterizováno přivykáním si na stravu dospělých.
  • Jídelníček je pestrý, vyvážený, lehce stravitelný.
  • Strava by měla být rozmanitá, s různou chutí, konzistencí a teplotou.
  • Batole by mělo jíst pravidelně 5-6 x denně.
  • Energetická hodnota 100 kcal/kg/den
  • Děti bychom neměli nenechávat hladovět ani přejídat.
  • Velikost porce bychom měli přizpůsobit fyzické aktivitě a hmotnosti dítěte.
  • Rozdělení celodenní energie by mělo být přibližně
    • Snídaně 20 %,
    • Přesnídávka 5 %,
    • Oběd. 40 %,
    • Svačina 5 %,
    • Večeře 30 %
1100 kcal (4 620 kJ) B – 2 g/kg/den T – 4 g/kg/den S – 10 g/kg/den vláknina – 5 g na den Nevoral
1310 kcal (5 502 kJ) B – 45 g T – 40 g S – 193 g Svačina
1310 kcal (5 502 kJ) B 1g/kg/den do 18% denního E příjmu T – 40 g S do 130g/den T 30-35% Pediatrická společnost

Minerální látky

  • Dostatek minerálních látek, především vápníku, železa, fosforu, zinku, jodu a fluoru

Mléko

  • Denně by dítě mělo vypít asi 500 ml mléka.
  • 2. Rok – alespoň 125 ml
  • Nepodáváme odtučněné mléko - nedostatek esenciálních mastných kyselin.
  • Do 2 let mléko plnotučné a pasterizované

Pitný režim

  • 2. Rok 80- 120ml/kg/den
  • 3.rok – 80 – 100 ml/kg/den
  • Kojenecké vody,
  • Neslazené ovocné čaje,
  • Pramenitá voda čistá, se sirupem, s citronovou nebo pomerančovou šťávou či ředěné džusy.
  • Šumivé limonády
    • Mají vysoký obsah cukru
    • Colové nápoje navíc fosforečnany - snižují vstřebávání vápníku
    • Mnoho barviv a konzervantů.
  • Bylinné čaje
    • Pouze cíleně k řešení zdravotního problému.

Dochucování pokrmů

  • Mírným solením či jemným kořením

Bílkoviny

  • živočišné i rostlinné
  • Nedostatek může způsobit poruchy růstu a vývoje a snížení obranyschopnosti organismu.
  • Luštěniny spíše v menším množství (nadýmají).

Tuky

  • Jsou zdrojem energie, důležité pro růst a vývoj
    • Zejména tuky s obsahem polynenasycených mastných kyselin (tuk ryb) jsou důležité pro dozrávání mozkových struktur.
  • Nedostatek tuku tak vede k růstovým poruchám.
  • Poměr živočišných a rostlinných tuků by měl být cca 1:2 -3.

Cereálie

  • Pro batolata - trávicí trakt potřebuje lehčeji stravitelnou potravu
  • Celozrnné pečivo může způsobit nadýmání

Vláknina

  • By měla odpovídat vypočtu:
    • Věk dítěte + 5 = cca 4 – 6 g vlákniny za den
  • Ovlivňuje absorpci živin, přispívá ke správné peristaltice střev
  • K večeři podáváme obilninové kaše
    • I instantní kaše s různými příchutěmi

Denně by se tedy měly zařadit:

  • mléčné výrobky 3 – 4 porce
    • 120-150 ml mléka,
    • 100 ml jogurt,
    • 25 – 30 g sýra
  • Obiloviny 2 – 3 porce
    • 1 krajíce chleba
    • 1 rohlíku
    • 60 – 70g těstovin nebo rýže
    • 2 knedlíky
  • Zelenina 2 -3 porce
  • Ovoce - 2 porce
    • 50 – 60 g
    • 100 ml ovocné šťávy
  • Maso 40 g nebo 1 ks vejce
  • tuk 2 – 3 porce (10 g)

Příklad jídelního lístku pro batole

  • Snídaně:
    • 200 ml pokračovací UMV
    • Nebo 3,5% mléko po skončení 2. roku
    • 40 g chléb.
    • 10 g másla.
    • 50 g rajče.
  • Přesnídávka:
    • 1 broskve asi 60 g
  • Oběd:
    • Polévka zeleninová s těstovinou.
    • 50 g pečené kuře.
    • 80 g vařené brambory.
    • 60 g hlávkový salát.
  • Svačina:
    • 100 g plnotučný jogurt s ovocem.
  • Večeře:
    • 150 g rýžový nákyp.
    • 200 ml mléka.
  • Celodenní pitný režim.
Zdroje:

www.vyzivakojencu.cz

www.nasevyziva.cz

www.naseporodnice.cz

www.babyweb.cz

www.kojeni.cz

www.vyzivaprobudoucnost.cz

www.klub-maminek.cz

www.szu.cz/data/rustove-grafy

www.zdravystart.cz

Česko Slovenská Pediatrie, duben 2014 – Doporučení pracovní skupiny

Hrstková, Hana.a kolektiv. Vyživa kojenců a mladšich batolat. 1.vyd. Brno: NCO-NZO, 2003. 77s. ISBN 80-7013-385-6

Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing a.s., Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3

Nevoral J. Výživa v dětském věku. Nakladatelství H a H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5 7.















  • 7-

11-15 let - Starší školní věk = 0,8 dospělé porce

  • Pečivo- 60g (rohlík, chléb, vločky)
  • 70 g rýže,
  • 50 g těstoviny
  • 3ks knedlík
  • Ovoce- 2-4 porce (1 porce je 100g), zelenina 3-5 porcí
  • Maso- 70 – 80 g
  • Mléčné výrobky- 250ml mléko, 200g jogurt, 55g sýr
  • Tuky a cukry- 10g
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.

  • Prudká akcelerace růstu + rozvoj sekundárních pohlavních znaků + zrání reprodukčních funkcí.
    • Zvýšené energetické nároky
    • Přísun vápníku, železa, fosforu, hořčíku a dalších
  • Ohroženo stravovacími návyky jednotlivých rodin, emoční labilitou, módním trendem
  • Doplňky stravy od 17 let
    • Mladší - omega3
  • Poradna pro sportující mládež – poradna Fitbee, měření v klubech
  • Rozložení stravy do 5 denních dávek.
  • Obiloviny, těstoviny, rýže, pečivo 3 - 6 porcí
    • 1 porce:
      • 60 g chleba
      • Rohlík
      • Vločky
      • Músli
      • 125 – 150 g rýže
      • Těstoviny vařené
      • 3 ks knedlík
  • Ovoce 2 – 4 porce
    • 1 porce = 100 g
  • Zelenina 3 – 5 porcí
  • Maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny 1 – 2 porce
    • 120 g masa
    • 2 vejce
    • Luštěniny
    • 160 g drůbež
    • 100 g ryby
  • Mléko, mléčné výrobky 2 – 3 porce
    • 250 ml mléka
    • 200 g jogurtu
    • 55 g sýr
  • Sůl, tuky, cukry 0 – 2 porce
    • 1 porce – 10 g tuk, 10 g cukr
  • pitný režim
  • Dodávat kvalitní B, T, dostatek vitamínu C, vlákniny, přizpůsobit velikost porce jejich růstu, hmotnosti, pohybové aktivitě

Příklad jídelníčku pro starší školáky

  • Sn:Čaj s mlékem. 2 plátky bábovky. Banán.
  • Př: Grahamová bulka s margarínem, kuřecí šunkou, okurkou a paprikou.
  • Oběd: Slepičí polévka s rýží. Rybí filé. Opečené brambory. Mrkvový salát. Čaj.
  • Sv: Dalamánek. Podmáslí ochucené.
  • V: Zapečená rajčata se sýrem. Chléb s margarínem.

ADOLESCENTI 15 – 19 LET

  • Postupné scelování duševního života, krystalizace postojů a názorů a zejména rozumové zrání.
  • Jednotlivec rozvíjí své sebevědomí, sebejistotu, samostatnost.
  • Začátek puberty je spojený s urychleným růstem, změnami v tělesném složení, tělesnou aktivitou.
  • Tyto skutečnosti vedou k potřebě výživy o vysoké nutriční hodnotě adolescentů.
  • V oblasti stravování představují velice rizikovou skupinu
    • Kvalitní a dobře rozložené stravování.
  • Příjem energie a živin se obvykle soustřeďuje na odpoledne a večer
    • Dojíždějící mládež, zájmy
    • Kompenzují různé nezdary, stresy, selhání, deprese.

Správné stravování:

  • Strava vyvážená – příjem a výdej energie
  • Intenzivní růst
    • Zvyšuje nároky na příjem kvalitních bílkovin (svalová hmota)
  • Zvýšené potřeby vápníku (kosti)
  • Doplňky stravy od 17 let, mladší omega 3
  • Poradna pro sportující mládež
    • Poradna Fitbee, měření v klubech
  • U dívek vyšší příjem železa (menstruace - anemie)
  • Obě pohlaví se významně odlišují ve svém tělesném složení.
  • U děvčat se zvyšuje množství podkožního tuku
  • U chlapců dochází k nárůstu svaloviny a růstu kostí do délky, kostry
  • Potřeba energetické hodnoty u děvčat je nižší než u chlapců.
    • Dívky 2 200 kcal (9 240 kJ) /den cca
    • Chlapci 2 500 – 3 000 kcal (10 500 kJ – 12 600 kJ) / den cca
  • Pozor na stravování v rychlém občerstvení – vysoký příjem tuků a energie.
  • Doporučená porce
    • Pro dívky:
      • 1 dospělá porce,
    • Pro chlapce:
      • 1,25 dospělé porce.

Příklad jídelního lístku

  • Snídaně: Mléko. Corn flakes. Jablko.
  • Přesnídávka: Pomeranč. Dalamánek. Máslo.
  • Oběd: Polévka s játrovými knedlíčky. Telecí na rajčatech. Těstoviny.
  • Svačina: Šlehaný tvaroh s ovocem. Sojový rohlík.
  • Večeře: Zapečené filé se sýrem. Brambory. Hlávkový salát s mrkví.

15-18 let - Adolescenti = 1 d.p (dospělé porce)

  • Chlapci 1,25 d.p. (dospělé porce)
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.



3-6 let - Předškolní věk = 0,6 Dospělé porce

  • 4-5 porce obilovin
  • 2-3 porce mléka a mléčných výrobků
  • 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (z toho 1x ovoce s vysokým obsahem vit.C, 1 porce zelené listové zeleniny, 1 porce žluté a oranžové zeleniny nebo ovoce)
  • 1 porce masa/den
  • 2-3 porce volný tuk
  • Průměrná porce předškolní věk
  • 150 ml mléko
  • 100 ml jogurt
  • 30 g sýr
  • 1 krajíc chleba (60 g)
  • 1 ks rohlík
  • 100 -120 g rýže, těstovin, knedlíků
  • Ovoce, zelenina – 60 -90 g, 150 ml sklenice ředěné ovocné šťávy
  • 50 – 70 g maso = 1 hrnku luštěnin, 1 ks vejce, 1,5 lžíce ořechy
  • 10 g tuk
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.

  • V tomto období se formují základy osobnosti dítěte.
  • Děti začínají kontrolovat a cílevědomě ovlivňovat vlastní chování a stávají se samostatnými.
  • Dochází k prosazování vlastní osobnosti vůči rodičům, odmítání některých druhů jídel, což může mít emocionální někdy i účelový podtext.
  • Energetická potřeba, množství bílkovin, tuku, sacharidů vitamínů, minerálních látek se v jednotlivých fázích vývoje dítěte mění.
  • Výživa = Správný růst a psychický i fyzický vývoj.
  • Příjem energie závisí na věku, pohlaví, hmotnosti, fyzické aktivitě a zdravotním stavu dítěte.
  • Pravidelný stravovací režim 5-6 porcí jídla denně v přiměřeném množství a ve správném složení:
    • Snídaně – 20 %,
    • Přesnídávka – 15 %,
    • Oběd – 30 %,
    • Svačina – 15 %,
    • Večeře – 20 % E

Příjem tekutin

  • Kolem 1,5 l vhodných tekutin denně
    • Zdravotně nezávadná voda
    • Ovocné a zelené čaje, ovocné šťávy
    • 100% džusy bez cukru ředěné vodou
  • Vhodné střídat během dne různé nápoje.
  • Doporučený příjem kvalitních bílkovin živočišného i rostlinného původu
    • Maso kuřecí, krůtí, telecí, králík a jiné
    • Přednost dáváme netučným druhům, které střídáme , alespoň 1x týdně zařadíme ryby nebo rybí výrobky (zdroj polynenasycených mastných kyselin, jodu, vitaminu D), mléko a mléčné výrobky polotučné (Ca) , luštěniny, chléb a pečivo s nižším obsahem celozrnné mouky.
  • Dostatek ovoce a zeleniny v 5 porcích
    • Nejlépe ke každému dennímu jídlu v podobě např. salátů, obložení, tepelně upravená, kousky nakrájené apod.
  • Příjem kvalitních tuků
    • 1:3, živočišné: rostlinné (olej olivový, řepkový…)
  • Nepodávat kromě kvalitní šunky uzeniny, tučné, slané a pikantní pokrmy.
  • Pokrmy dochutit mírným solením a jemným kořením
  • Sladkosti a moučníky podáváme pouze pro zpestření, výjimečně !!!!
  • Děti učíme zdravému způsobu života svým vlastním příkladem
    • Aktivně se zajímat o to, co děti jedí např., pokud navštěvují mateřskou školu či jiné zařízení.
    • Potom doplnit domácí stravou to, čeho byl nedostatek.
  • 60 % stravování v MŠ
    • 15 % přesnídávka
    • 30 % oběd
    • 15 % svačina
  • 40 % doma
    • 18 % snídaně
    • 22 % večeře

Výživová doporučení:

1500 kcal (6 300 kJ)B: 1 – 1,5 g /kg/den T: 30 – 35 % S: méně než 50 % DDD EH – 1500 kcal Nevoral
1670 kcal (7 014 kJ) B: 60 g T: 55 g S: 234 g vláknina 5 g Svačina

Denně zařadit:

  • mléko a mléčné výrobky 2- 3 porce
    • 150 ml mléka,
    • 100 ml jogurt
    • 30 g sýr
  • Obiloviny 4 - 5 porcí
    • 60 g chléb
    • 1 rohlík
    • 100 – 120 g vařené rýže, těstovin
  • Zelenina 3 porce
    • 60 – 90 g)
  • Ovoce 2 porce
    • 60 – 90 g
    • 150 ml ovocné šťávy
  • Maso 1 porce 50 – 70 g nebo 1 ks vejce nebo 4 – 5 lžic vařených luštěnin
  • 1 porce pro děti předškolního věku = 0, 6 d. p. (dospělé porce)
  • Nemá být podáváno při sledování TV nebo jiných aktivitách
  • Jíst se má u stolu, v klidné rodinné atmosféře
  • Používat vhodné nádobí pro dítě.

Příklad jídelního lístku velikost porce 0, 6 d. p.

  • Snídaně:
    • Čaj. 1 rohlík. 20 g tvarohové pomazánky. 60 g červená paprika.
  • Přesnídávka:
    • 150 ml kakao. 50 g slunečnicový chléb. 10 g másla. 60 g mrkev.
  • Oběd:
    • Hovězí vývar se zeleninou. 60 g vařené hovězí maso. Koprová omáčka. Houskový knedlík 2 ks.
  • Svačina:
    • 150 ml banánový koktejl
  • Večeře:
    • Ovesná kaše s medem. 100 g jablečná přesnídávka.
  • Dodržovat celodenní pitný režim.
Zdroje:

Gregora M. Jídelníček kojenců a malých dětí. 1. vydání, Grada Publishing a. s., Praha 2006. ISBN 80-247-1514-7

Horan P., Momčilová P. Vaříme dětem chutně a zdravě 1. a 2. díl. 1. vydání, nakl. Pavly Momčilové Čestlice, 1991. ISBN 80-900-140-5-4 (6-2)

Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing a. s., Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3

Kejvalová L. Výživa dětí od A do Z. 1. Vydání, Vyšehrad s. r. o., Praha, 2005. ISBN 80-7021-773-1

Nevoral J. a kol. Výživa v dětském věku. 1. vydání, H & H, Praha, 2003. ISBN 80-86022-93-5

Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6

www.vyzivadeti.cz




6 – 10 LET - MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK

  • Formování zásad zdravé výživy
  • Pravidelnost

Rozložení celkové E stravy

  • Snídaně 20 %,
  • Přesnídávka 15 %
  • Oběd 30 %
  • Svačina 15 %
  • Večeře 20 % [1]
  • Pokles fyzické aktivity !!
    • Musíme i přívod E upravovat, aby nedošlok obezitě

Jídelníček by měl obsahovat:

  • Chléb, pečivo, obiloviny [1]
    • Důležitý zdroj složitých sacharidů a vlákniny, vitamínů skupiny B [1]
    • Denně 2 – 5 porcí pečiva (30 – 40 g) [1]
    • 2 porce obilovin (120 - 150 g vařených) [1]
  • Zelenina, ovoce
    • Zdroj minerálních látek, vitamínů, vlákniny,
    • Energetická hodnota nízká
    • Nezbytnou součástí jídelního lístku - zásadní
    • Nejlépe syrové
    • Denně 3 porce (60 - 90 g) [1]
    • 150 g brambor [1]
    • Ovoce 2 porce (60 – 90 g, 150 ml ovocné šťávy) [1]
  • Mléko a mléčné výrobky
    • proteiny, vápník, ...
    • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky
    • Tavené sýry - obsah solí
    • Doporučeno snížit spotřebu tučných mléčných výrobků [1]
    • Denně 2- 3 porce (150 ml mléka, 30 g sýr, 150 g jogurt) [1]
  • Maso, ryby, drůbež, vejce
    • živočišné bílkoviny, tuky, vit. B, minerály, Fe
  • Živočišné bílkoviny jsou nepostradatelné pro zdravý vývoj dětí.
  • Drůbeží, králičí a rybí maso
    • Lehce stravitelné, obsahuje méně tuku.
    • Denně 1 - 2 porce
      • 60 – 70 g vařené maso,
      • 100 g drůbež,
      • 100 g ryby,
      • 2 ks vejce,
      • 60 g sojové výrobky tzv.„sojové maso“
  • Tuky
    • E
    • Vitamíny v tucích rozpustné
    • Přednost kvalitním rostlinným tukům
      • Oleje olivový, řepkový, sojový, slunečnicový, margariny [1] !!!
        a kde je hlavní zdroj Omega 3 ???
  • Cukr a potraviny cukr obsahující
    • Zařazujeme v menší míře, jsou zdrojem prázdných kalorií s nízkou výživnou hodnotou.
  • Sůl a koření
    • V přiměřeném množství
  • Pitný režim
    • Fyzické aktivity dítěte.
  • Celkové množství tekutin
    • By mělo být 1,5 – 2,5 l
    • By se měl zahájit snídaní
    • Pramenitá voda, ovocné a bylinné čaje,
    • ředěné ovocné šťávy a džusy [1] ??
    • Střídat minerální vody [1]
  • Vláknina
    • Věk dítěte v letech + 5 g vlákniny = celkový příjem vlákniny za den v g
    • Nadbytečné množství vlákniny, málo pije a má málo pohybu
      • Může trpět nadýmáním, zácpou, bolestmi břicha.
    • By mělo být zařazeno pečivo bílé i celozrnné, ovoce, zelenina, občas luštěniny a cereálie [1]
  • Velké riziko
    • Reklamy na potraviny
    • Rodiče si neuvědomují, že dětem stačí poloviční porce než dospělému.
  • školák Zachovat pravidelnost 5x denně
  • Dodržovat snídaně
  • Alespoň pít teplý, lehce oslazený nápoj ?????
  • Případně se nasnídat hned po příchodu do školy nebo o první přestávce.
  • Problémem je ranní spěch a stres pospíchající rodiny.

Jídelníček

  • Kvalitní rychlá snídaně
  • Celozrnné snídaňové cereálie doplněné vhodným nápojem
    • Teplým mlékem, čajem, bílou kávou [1] (????), kakaem
    • škrob, cukr, minerální látky, vláknina, vitamíny… dítěti energii pro první část dopoledne.
  • Mohou být též svačinou
    • Např. s jogurtem
  • Pitný režim!!!
    • S sebou lahvičku s čajem, ovocnou ředěnou šťávou
    • Problém školní automaty – cola, fanta… [1]
  • O velké přestávce svačina
    • Připravovat svačiny doma,
    • Nedávat dítěti peníze – kupují si chipsy, colu…
  • Oběd zpravidla ve školní jídelně
    • Málokde výběr z více jídel
  • Odpolední svačina
    • Někdo doma, jiný ve školní družině, na kroužku, venku
  • Večeře
    • Nejlépe společná s rodinou

Obezita x pohybová aktivita

  • Ve škole málo pohybu
  • Kroužky bez pohybové aktivity
  • Doma u počítače, televize
  • Delší procházky, pobyt v přírodě
  • Sportovní kroužky
  • Energetický příjem sladit s výdejem
  • Jinak ve všední den, jinak ve svátek
  • Rodiče by měli sledovat skladbu denního jídelníčku dítěte
    • Dle ní pak volit pokrmy konzumované dítětem v domácím prostředí
  • Dítě si musí zvykat na to, že nemůže jíst, kdy se mu zachce
  • Pozor na
    • Velké množství sladkostí,
    • Soli,
    • Potravinářských aditiv obsažených v různých pitíčkách,
    • Bonbonech,
    • Instantních pokrmech

Příklad jídelníčku I. – prvňáčka

  • Sn: Šípkový čaj. Žitný chléb. Tvarohová pomazánka. Půlka papriky.
  • Př: Rohlík. Máslo. Sýr. Jablko.
  • O: Zeleninová polévka. Pečené kuře. Rýže. Mrkvový salát
  • Sv: Bílý jogurt. Celozrnné cereálie.
  • V : Zapečené brambory se šunkou a brokolicí.

Příklad jídelního lístku velikost porce 0, 7 d. p.

  • Snídaně: Čaj. 1ks dalamánek. 10 g margarin. 20 g šunka. 60 g okurka.
  • Přesnídávka: 150 ml mléka. 1 ks rohlík. 30 g sýr. 60 g jablko.
  • Oběd: Polévka hrachová. 100 g přírodní kuřecí prsa. 200 g bramborová kaše. 120 g míchaný zeleninový salát.
  • Svačina: 1 ks ovocný jogurt. Sezamová bulka.
  • Večeře: 150 g zapečené těstoviny se žampiony a sýrem. 150 ml džus.

6-11let - Mladší školní věk = 0,7 dospělé porce

  • Snídaně- 1ks pečivo, 10g tuk, 20g (např. šunka), 60g zelenina
  • Přesnídávka- 150ml mléko, 1/2 ks pečivo, 30g (např. sýr), 60g ovoce
  • Oběd- polévka 250ml, maso 60-70g, 200g-brambory, br.kaše, 120g zeleninový salát/zelenina
  • Svačina- 100g např. jogurt, 1ks pečivo
  • Večeře- podobné složení jako oběd + 150 džus, ovoce
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.


Normování výživy dětí dle věku

Dieta č.13


KJ B T S
1-6 let: 5500/1310 45 g 40 g 190 g
7-14 let: 7100/1690 63g 56g 230g
15-18let: 8800/2100 75g 65g 300 g

Dieta č.13/8

  • REDUKCE(-10%)
KJ B T S 1-6 let: 4950/1179 41,5 g 36 g 171 g g 7-14 let: 6390/1521 56g 50g 207g 15-18let: 7920/1886 67,5g 58,5g 270 g


Literatura:
[1] Vyšší odborná škola 5. května, obor nutriční terapeut 1. ročník, r. 2019, učební pomocné texty vydané školitelem

Délka expozice: 1/225 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2017:12:28 17:33:14
Blesk: ano (1)
Čas focení: 2019:10:28 22:12:44
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 5. 11. 2019 23:40:38
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail