Vitamín K v potravinách
Další zdroje vit. K2
- fermentovaný sójový sýr natto
- Kysané zelí
- Vejce a máslo
- Ale pouze od zvířat přirozeně krmených trávou
- Některé typy sýrů
- Brie
- Gouda
- Množství není jisté [3]
Mléka
Mateřské
- Jen malá část z vitaminu přijatého v potravě
Kravské
- Mívá vyšší obsah vitaminu K než mateřskéí - zejména při některém krmení
Vitamín K v potravinách
- Fylochinon (vitamín K1)
- V zelené listové zelenině
- Rostlinných olejích
- Sojový
- Olivový
- V bavlníkovém semenu
- řepce
- Hydrogenace rostlinných olejů
- Může snížit biologickou účinnost vitamínu K
- Potravina --------------- Množství ---------- Vitamín K1 (ug)
- Olivový olej -------------- 1 pol. lžíce -------------- 8,1
- Sojový olej --------------- 1 pol. lžíce -------------- 25,1
- Řepkový olej ------------- 1 pol. lžíce -------------- 16,6
- Majonéza ----------------- 1 pol. lžíce -------------- 3,7
- Vařená brokolice --------- 1 hrnek (sekané) ------- 220
- Syrová kapusta ---------- 1 hrnek (sekané) ------- 547
- Syrový špenát ----------- 1 hrnek (sekané) ------- 145
- Syrový zelený list. salát - 1 hrnek (drcený) -------- 62,5
- Syrová řeřicha ----------- 1 hrnek (sekané) -------- 85
- Syrová petržel ----------- 1/4 hrnku (sekaná nať) - 246
- Bakterie, které normálně kolonizují tlusté střevo, syntetizují menachinon (vitamín K2).
- Donedávna bylo uváděno
- Až 50% vitamínu K bakteriální syntézou
- Nyní výzkum ukazuje
- Podíl bakteriální syntézy mnohem menší [1]
Další zdroje
- žloutek,
- Maso hovězí, vepřové a kuřecí
- Nejbohatší jsou játra [2]
Nejbohatším zdrojem vitaminu K jsou:
- Amarantové listy,
- Avokádo,
- Brokolice,
- Růžičková kapusta,
- Zelí,
- řepkový olej,
- Lístky čajotu,
- Pažitka,
- Koriandr,
- Slupky okurek (avšak nikoliv loupané okurky),
- čekanka,
- Kiwi,
- Hlávkový salát,
- Mátové listy,
- Nať hořčice,
- Olivový olej,
- Petržel,
- Hrášek,
- Pistácie
- červené mořské řasy
- špenát,
- Jarní cibulka,
- Sójové boby,
- Sójový olej,
- čajové lístky (nikoliv však čaj),
- Lístky vodnice (tuřín)
- řeřicha [1]