MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Akrylamid

Vlastnosti

  • Stavební prvek polyakrylamidu
    • Základní složka barev, umělých vláken a plastů
  • Potenciálně mutagenní [1]

Výskyt

  • voda
  • kouření
  • Pečené a smažené výrobky z brambor
  • Sušenky
  • Káva [1]

Vznik

  • Vedlejším produktem „hnědnutí“ (karamelizace)
  • Ze sacharidů a asparaginu
  • Množství závisí na výši teploty a délce jejího působení
  • Při silném ohřevu potravin
    • Smažení
    • Pečení
    • Pražení
  • Bohatých na polysacharidy
    • Brambory
    • Obilné výrobky [1]

Doporučení

  • Omezit tepelné zpracování
  • Vlyoučit silné opékání při vysokých teplotách
    • Omezit hnědnutí potravin
  • Když už pečení, tak
    • Na sádle
      • Stabilnější než oleje
      • Používat papír na pečení
      • Teploty v troubě
        • S cirkulací vzduchu do 180 °C
        • Bez cirkulace vzduchu do 200 °C [1]
  • Když už fritování
    • Teplota by neměla překročit 175 °C
    • Bramborové hranolky - smažit jen v malých porcích a jen do zlatohnědé barvy [1]
  • Více používat dušení a vaření
  • „mlsat“ jen nepražené oříšky a čerstvé ovoce

Literatura:

[1] Akrylamid. Agronavigátor. AZ-Slovník. Citováno 4.4.2012 www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76465

  • Na konci listopadu bylo zveřejněno v úředním věstníku EU nařízení Komise (EU) 2017/2158
    • Stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách, účinné bude od 11. 4. 2018.
  • Komise
    • Pracuje na příručce s pokyny pro provozovatele potravinářských podniků, které se budou týkat uplatňování tohoto nařízení.
    • Plánuje uskutečnit informační kampaně jak pro spotřebitele, tak pro potravinářský průmysl.
    • V novém roce budou zahájeny diskuse o budoucím doporučení pro monitorování přítomnosti akrylamidu v potravinách, které nespadají do oblasti působnosti tohoto nařízení
    • Zahájí diskuse, aby zvážila, zda by bylo možné stanovit maximální limity pro akrylamid pro některé druhy potravin.
  • Porovnávací hodnoty stanovené nařízením Komise (EU) 2017/2158 nejsou maximálními limity!
www.bezpecnostpotravin.cz/kontaminanty-v-potravinach-prehled-hlavnich-temat-diskutovanych-v-ek.aspx

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 26. 4. 2018 14:27:43
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail