MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Hliník - Aluminium - Al

Historie

  • Ve starověku a středověku
    • Pouze soli Al
      • Jedy
      • Masti se stahujícími účinky
  • 1827 poprvé izolován jako kov
  • Dnes
    • Výroba Al z bauxitu
      • Energeticky náročné

Vlastnosti hliníku

Chemické

  • Měrná hmotnost
    • 2,7 g/cm3 = nejedná se o těžký kov

pH

  • S kyselinami
    • hlinité soli Al3+
  • Se silnými zásadami
    • hlinitany [Al(OH)4]- [1]

Přirozený výskyt

  • 3. nejrozšířenější prvek v zemské kůře
    • Sloučeniny hliníku obsažené v horninách (asi 3000 druhů)
  • Nejčastěji se vyskytující kov
  • K funkci lidského těla není nutný
  • Biologický poločas hliníku v lidském organismu se odhaduje na 7 let. Vylučování hliníku z těla zajišťují především ledviny (asi 83 %z celkového množství).

Literatura:

[1] Lucia Mýtniková; Hliník v potravinách – metabolizmus a toxicita, BAKALÁRSKA PRÁCA, Brno, 2007
[2] [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm


Toxicita hliníku


RNA, DNA

  • Genotoxický kov
  • Zmatečně na replikaci DNA, přepis na RNA a syntézu proteinů dle mRNA [5]

Mitochondrie

  • Ovlivňuje i mitochondrie rostlin
    • Al3+ tlumí dýchání
    • Snižuje obsah ATP [1]

Mikrotubuly

  • V kultuře tabákových buněk vede k formaci dalších svazků kortikálních mikrotubulů
    • Tloušťka jednotlivých svazků mikrotubulů klesá
    • Působí ztrátu orientace kortikálních mikrotubulů
    • Předpoklad, že jeden z prvních cílů toxicity hliníku jsou právě mikrotubuly [1]
  • Praralela s destruovanými mikrotubuly neuronů u Alzheimerovy choroby

Aktin a tubulin

  • Aktinová filamenta rostlin
    • Zvyšování počtu
    • Přecházení do svazků
    • Zvýšená tuhost vláken
    • V interfázi deorganizace [1]
      • Vzájemné provázání buněčné stěny, cytoplazmatické membrány a cytoskeletu
  • Al3+ v cytoplazmě může znemožnit GTPásovou a ATPásovou aktivitu tubulinu a aktinu [1]
  • Jedna z možných cest vzniku chornického únavového syndromu s makrofágovou myofascitidou, která byla popsána po očkování (vakcíny obsahovaly Al) ?

Axony

  • Otok axonů Purkyňových buněk slepic po požití strvy s AL [4]

Ca2+

  • Al3+ zvyšuje cytosolické Ca2+ rostlin nejrůznějšími mechanismy [1]
  • Funkce signalizace - vč. způsobení zániku buňky (neurony !!!)

Fosfolipáza C

  • AL3 snižuje aktivitu fosfolipázy C v pšenici
    • Rapidní úbytek diacylgylcerolu (DAG) v tabákových buňkách [1]
  • U lidí ?

NOS

  • Inhibuje aktivitu syntázy oxidu dusnatého (NOS) rostlin [1]
    • Snižuje vnitřní koncentraci NO v Hibiscus moscheutos
  • Působí intoxikace Al x endotelu a vzestup TK ?

Oxidační stres

  • Al3+ v rostlinách katalyzuje vznik ROS a dalších

Kontaktní alergen


Osteomalatické zmieny

  • Bolesť kostí
  • Bolesť kĺbov a svalov
  • Patologické zlomeniny
  • Ubúdanie kostného tkaniva
  • Zníženie množstva vápnika v kostiach
  • hliník je lokalizovaný hlavne na rozhraní medzi osteoidnou a vápnitou matrix.
  • Rezistenciou na liečbu vitamínom D [2]

Mikrocytární anémie

  • Při závažnejších stavoch
  • Znížená hodnota hematokritu
  • Znížená koncentrácia hemoglobínu
  • Znížená hodnota MCV
  • Asi poruchou biosyntézy hemu [2]
    • Toxické působení Al na enzymy, podílející se na syntéze krevního barviva [3]

Encefalopatie

  • Při závažnejších stavoch [2]
    • Dialyzační tekutina s Al nad 200 µg.l-1
    • Encefalopaite se nevyskytla u dialyzovaných s koncetr. v dialyzátu pod 50 µg.l-1
  • Prvý krát popísané v roku 1972
  • Poruchy reči
  • Tvárové grimasy
  • Pohybové abnormality
  • Vývoj šialenstva
  • Zmeny na EEG
  • Malátnosť
  • Strata pamäte a koncentrácie
  • Depresie
  • úzkosť
  • Myotonickými kŕčmi
  • Dysfágia
    • K vznik aspiračnej pneumónie a úmrtie [2]
  • Zvýšený obsah hliníka
    • V mozgu 15-100 mg.kg-1
    • Svaloch
    • Kostnom tkanive [2]
  • hliník je uložený vo vnútri mozgovej kôry vo forme fokálnych ložísk v miestach bohatých na transferinové receptory
    • Korešpondujúce s distribúciou pyramídových neurónov
      • Veľké požiadavky na železo pri syntéze enzýmov dýchacieho reťazca [2]

Buňky

  • It has been reported that aluminum-mediated cellular injury targets lipids, protein and DNA, which in turn induce oxidative stress, lipid peroxidation and cell injury [11,13,67]. Based on these considerations, in this study AlCl3 was chosen to induce a model of sporadic AD [2,26,28], with the overall goal of investigating the possible prophylactic effect of VCO in an AlCl3-induced AD rat model.
content.iospress.com/articles/journal-of-integrative-neuroscience/jin089



Porfyria cutanea tarda

Dráždění pokožky a sliznic

  • Bezvodý chlorid hlinitý
    • Hydrolyzuje za vzniku chlorovodíku

Plíce

  • Jemné prachy sloučenin Al
    • Oxid hlinitý
  • Aluminosa
    • Vazivová přestavba plic

Literatura:

[1] Schiebertová L. , Toxicita hlinitých iontů v rostlinné buňce, Praha, 2011, Bakalářská práce, Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, Molekulární biologie a biochemie organismů, [Internet]. [citován 2012 srp 10]. Available z: kfrserver.natur.cuni.cz/studium/bakalar/prace/schiebertoval.pdf Děkuji autorce i její školitelce za tak podnětnou práci, která mne přivedla k mnoha zajímavým otázkám.
[2] Lucia Mýtniková; Hliník v potravinách – metabolizmus a toxicita, BAKALÁRSKA PRÁCA, Brno, 2007
[3] Jaroslava Vávrová, Antonín Kazda [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm
[4] Vitamin D and aluminum absorption. [Internet]. [citován 2012 srp 12]. Available z: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1336426/?page=1
[5] Hliník [Internet]. [citován 2012 srp 16]. Available z: www.prirodaleci.cz/hlinik/






Příjem hliníku


Celkový obsah v těle

  • Dospělý 70 kg člověk
    • Cca 60 mg Al
      • 5 x 5cm alobalu o 10 mikrometrů tloušťce

Průměrný celkový denní příjem hliníku

  • 2,5-20 mg [5]
  • 30–50 µg [3]

Příjem Al stravou

  • Vstřebatelnost cca 0,25%
  • Doba vylučování řádově hodiny [3]
  • Mezi významné expoziční zdroje hliníku z hlediska absolutní expozice patřilo
    • Koření,
    • Běžné pečivo
    • Párky [3]
  • Nejvyšší koncentrace hliníku byly nalezeny v:
    • Koření,
    • Kakau
    • Rozinkách [3]
  • Hliník - až 8 % zemské kůry
  • Kontaminuje potraviny v závislosti na
    • Rozpustnosti
    • Biologické dostupnosti
      • Značně závislé na aciditě prostředí [3]
  • Přívod hliníku ve výši 2 mg / osobu a den v ČR
    • Rozsah denního přívodu zjištěného pro typickou západní dietu
      • 3 - 14 mg / osobu / den [3]
    • Nepředstavuje pravděpodobně žádné zdravotní riziko pro populaci. [3]
    • Na rozdíl od údajů WHO (1996) nejsou mléko a mléčné výrobky významným zdrojem pro přívod hliníku [3]


Životní prostředí

  • Působením kyselého deště
    • Rozpustnost hliníkových solí zvyšuje
      • Ve větší míře do rostlin i vody [2]

Vzduch, prach

  • V zaprášeném prostředí
    • Plícemi
    • Pokožkou [2]

Pitná voda

Úprava vody - koagulácia

    • Chlorid hlinitý
    • Chlorid-hydroxid hlinitý
    • Chlorid-hydroxid-síran hlinitý
    • Síran hlinitý
    • Chlorid hlinito-železitý
    • Chlorid-hydroxid hlinito-železitý
    • Síran hlinito-železitý [1]

Limity pro Al v pitné vodě

  • 0,2 mg/l vody [1]
  • V ČR až 11,11 µmol/l (300 µg) [2]
    • Denní příjem Al vodou cca 74-259 µmol (2-7 mg) [2]
  • V ČR 200 µg / litr vody [3]
    • Denní příjem Al vodou cca 0,5 µg/l denně [3]

Jídlo

Nádobí a obaly

  • Potraviny vařené v hliníkovém nádobí
  • Balení do hliníkových fólií
  • Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 38/2001 Zb. v platnom znení o hygienických požiadavkách na výrobky určené pre styk s potravinami a pokrmami.
  • Hliník a jeho zliatiny môžu byť použité iba tam, kde prídu do styku s potravinami po dobu nepresahujúcu 4 hodiny
    • S vylúčením silne kyslých potravín, teda potravín s pH menším ako 3,7 [1]
  • Nevzťahuje se na suché potraviny
  • V ostatných prípadoch musí byť kov krytý povrchovými úpravami špecifikovanými vyhláškou. [1]

Přídatné látky do potravin

  • Používanie prísad s obsahom hliníka je povolené vo všetkých členských štátoch EÚ
  • V Českej republike je riadené vyhláškou č. 304/2004 Zb zakázaný stearan hlinitý (E573)
    • V ostatných členských krajinách EÚ jeho používanie bežné [1]

Regulátor kyslosti

  • Hydrogen-fosforečnan sodno-hlinitý (E541)
    • Sa používa do jemného piškótového pečiva
    • NPM je 1000 mg.kg-1 [1]

Prostriedok proti pripečeniu

    • Ryža
    • Soľ
    • Plátkové a strúhané syry
    • Korenie
  • Kremičitan sodno-hlinitý (E554)
  • Kremičitan draselno-hlinitý (E555)
  • Kremičitan vápenato-hlinitý (E556) [1]

Plnidlá

    • Pomáhajú zväčšovať objem potraviny
    • Nezvyšujú pritom jej energetickú hodnotu
  • Síran hlinitý (E520)
    • NPM u vaječného bielku na 30 mg.l-1 [1]
  • Síran sodno-hlinitý (E521)
    • NPM 200 mg.kg-1 u presladeného, v cukre obaleného alebo glazovaného ovocia a zeleniny [1]
  • Síran draselno-hlinitý (E522)
    • NPM 200 mg.kg-1 u presladeného, v cukre obaleného alebo glazovaného ovocia a zeleniny [1]
  • Síran amónno-hlinitý (E523) [1]
    • NPM 200 mg.kg-1 u presladeného, v cukre obaleného alebo glazovaného ovocia a zeleniny [1]

Farbiaca prísada

  • (E173) [1]
    • Vonkajší povrch cukroviniek určených k dekorácii cukrárskych výrobkov

Prášek do pečiva

  • V USA bol zistený obsah hliníka v prášku do pečiva až vo výške 10 mg.g-1
    • Až 5-15 mg hliníka v porcii pečiva [1]

Směs na lievance

Mrazený výrobky

Ostatní potraviny - stanovené limity Al

  • V mlieku a mliečnych výrobkoch
    • 1 mg.l-1
  • V nápojoch
    • 5 mg.l-1
  • V ovocných šťavách a mäse
    • 10 mg.kg-1
  • V ovocí
    • 20 mg.kg-1
  • V zelenine a rybách
    • 30 mg.kg-1
  • V múke a výrobkoch z nej
    • 100 mg.kg-1
  • V obilninách, strukovinách a konzervách v hliníkových obaloch
    • 200 mg.kg-1
  • V ostatných neurčených požívatinách
    • 100 mg.kg-1 [1]

Tolerantní rostliny vůči hliníku (akumulátoři)

  • Mají schopnost kumulovat Al3 tak, aby jim neškodil [1]
  • Škodí pak člověku po požití onen Al3+, když se třeba v kyselém prostředí žaludku uvolní ? - ANO
  • Vyznačují se:
    • Trvale vysokým obsahem organických kyselin
    • Vysokým obsahem flavonoidů v buňkách [1]
  • Základními ligandy pro detoxikaci hliníku v buňce jsou:
    • Citrát - pohanka
    • Oxalát - pohanka a Melastoma
    • Katechin - čaj
    • V buněčných stěnách / vakuolách - v listech
    • Kodepozice Al s křemíkem - v jehlicích jehličnanů [1]
  • Druhy schopné hyperakumulace těžkých kovů - Zn, Cd, Ni charakterizovány:
    • Konstitutivně vysokým obsahem organických kyselin [1]
    • Transportními systémy pro transport komplexů [1]

Druhy akumulujících rostlin Al

  • Melastomataceae
  • Polygonaceae
    • Pohanka (Fagopyrum esculentum)
  • Theaceae
    • Čaj (Comellia sinensis)
  • Caesalpinaceae
  • Rubiaceae
  • Hydrangeaceae
    • Jako okrasné [1]

Čaj

  • Pěstován typicky v kyselých půdách
  • Hliník stimuloval příjem Ca, Mg, K a Mn
  • Snižoval vychytávání Fe, Cu a Zn
  • Rostla celková koncentrace fenolu ve tkáních čajovníku s rostoucí koncentrací hliníku
  • Katechininová koncentrace v listech se zvyšuje s rostoucí koncentrací hliníku
  • Koncentrace hliníku v čajových rostlinách hraje důležitou roli v jejich růstu [1]

Medikamenty

Antacida

    • Koloidní hydroxid hlinitý
    • Fosforečnan hlinitý
    • Hydroxyhlinitan hořečnatý
  • Dlouhodobé používání antacid s Al3+
    • Zdvojnásobení průměrných koncentrací hliníku v plazmě
  • Nemocným se selhávajícími ledvinami a nedostatečným vylučováním Al se často podávají:
      • antacida při léčení uremické gastritidy
      • Vazače fosfátu
    • Množství takto podaného Al
      • 18,5-129,6 mmol/den (0,5-3,5 g) !!!

Aloxiprin

  • Směs zásaditých hlinitých solí acetylsalicylové kyseliny

Parenterální zdorje Al

  • Limit pro dialyzované pacienty a nedonošené děti
    • 5 µg/l [3]
      • 2 měs. dítě = cca 30 µg/l Al / den [3]

Absorpce v zažívacím traktu a hliník

Hliník snižuje absorpci:

  • F
  • Ca 2+
    • Nezachrání to ani vit. D
    • Působením vit.D se jen dále zvýší absorpce Al místo Ca2+
      • Osteomalacie necitlivá na ter. vit. D
  • Fe
  • P
  • Zn
  • cholesterolu
    • Al-pektinový komplex váže tuky k nestravitelné vláknině [2]
  • Tetracyklinu
    • S Al3+ nevstřebatelný komplex [2]

Motilita gastrointestinálního traktu

  • Inhibice kontrakcí vyvolaných acetylcholinem [2]

Hematoencefalická bariéra - Al do mozku

  • Tranferinové receptory
    • Sideropenie / sideropenická anemie jako rizikový faktor demence - mimo jiné i vlivem hliníku ???
    • Nižší vazebná kapacita transferinu - nižší transport Al do CNS ???
  • Al v mozkomíšním moku běžně
    • 0,08-0,42 µmol/l (2,3-11,3 µg) [2]

Literatura:

[1] Lucia Mýtniková; Hliník v potravinách – metabolizmus a toxicita, BAKALÁRSKA PRÁCA, Brno, 2007
[2] [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm
[3] Ruprich, J. et al: IV Dietární expozice člověka – Řehůřková. I. et al.: CHEMON, SZÚ, 2011, ©1, Hliník

Obsah v těle

  • Celkový obsah Al v lidském organismu
    • Asi 1,3 mmol (35 mg) [2]
  • Přítomnost prokázána ve všech orgánech
  • Bolest v kostech může indikovat stupeň toxického postižení [2]

Stanovení a diagnostika

Sérum

  • 80 % Al vázáno na bílkoviny
    • Albumin
    • Transferin
  • Sérové koncentrace neodrážejí množství Al v kostech, játrech a mozku

Plazma

  • Běžně 0,11-0,33 µmol/l Al [2]

Krev

  • Nad 100 mg/l krve toxické
    • 5 kg kojenec má cca 0,5 l krve

Moč

  • 0,55-1,85 µmol/den [2]



Literatura:

[1] Lucia Mýtniková; Hliník v potravinách – metabolizmus a toxicita, BAKALÁRSKA PRÁCA, Brno, 2007
[2] [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm



Limity pro hliník


Charakterizace nebezpečí :

  • Limitní expoziční hodnota JECFA FAO/WHO pro hliník (PTWI) činí:
    • 1 mg / kg t.hm. / týden (WHO, TRS 940, 2006) [1]
  • RfD US EPA (IRIS, 2012) pro hliník není stanovena.
  • OSF (IRIS, 2012) není stanoven.
  • V roce 2008 byl stanoven TWI EFSA ve výši:
    • 1 mg / kg t.hm. / týden. [1]

Hodnocení expozice :

  • Průměrná expoziční dávka :
    • 0.029 mg / kg t.hm. / den zjištěná pro ČR
    • Představuje 20.5 % PTWI nebo TWI EFSA.
    • Do této hodnoty není zahrnut přívod nebalenou pitnou vodou. [1]


Zdroje
[1] Ruprich, J. et al: IV Dietární expozice člověka – Řehůřková. I. et al.: CHEMON, SZÚ, 2011, ©1, Hliník

Chelatace hliníku a kompetice s hliníkem

  • Co sniží absorpci hliníku ze střeva ?
    • Netoxická látka, která naváže hliník, ale nevstřebá se ?
  • Co sníží toxicitu hlináku v organismu ?
  • Co zvýši vylučování hliníku z těla ?

Desferal, deferoxamin

  • Při otravě hliníkem
    • Např. u dialyzovaných
      • anemie
      • Nemoc kostí
  • I chelatace železa (potencionální NÚ aj.)
  • Tvoří s Al komplex
  • Zpomalí / zastaví progresi dialyzační demence
  • Obvykle i.v. 40 mg/kg
  • Vyplaví Al do krve
    • Hemodialýzou přes dialyzační membránu vyloučen

Železo

  • V přítomnosti Fe snížená absorpce Al z GIT
  • V krvi je hliník prepravovaný hlavne transferinom, ale jeho afinita k nemu je nižšia v porovnaní s Fe3+.
  • Polčas rozpadu vylúčenia hliníka z ľudského mozgu je vypočítaný na sedem rokov.
    • Možným mechanizmom prenikania hliníka do mozgu je sprostredkovanie cez transferin.
    • Transferinové receptory sú prítomné v mozgových kapilárach endoteliálnych buniek, chóriovom plexe epiteliálnych buniek, neurónoch a tiež gliových bunkách.

Pektin

  • Pektinová matrix v kořenech rostlin
    • Především řetězce kyseliny galakturonové
      • Záporně nabité karboxylové skupiny
        • Vysoká afinita pro Al3+ [1]
    • Metylovaný pektin - méně negativního náboje
      • Nižší akumulace Al3+ [1]
  • Které ovoce má nejvíce pektinu ?
    • Pektinové směsi (želírovací směsi) na trhu - z jablek a citronů
      • Pozor na další přidané látky - od sladidel po hlinité soli včetně
  • Dojde k zadržení Al ve střevě a k jeho nevstřebání při konzumaci ovoce / výrobků s pektinem ? K rychlejšímu poklesu Al v krvi?
  • Uvolní po požití pektin již navázaný Al3+ v kyselém prostředí žaludku?
    • Dle literatury dojde k nevstřebání Al a dokonce i k poklesu cholesterolu, který se pevně naváže na Al-pektinové komplexy
      • Další důvod pro denní konzumaci jablek - viz. metabolic balance® program
  • Tento nález se mi jeví zatím jako velmi perspektivní a snadno využitelný
  • Jak zbavím případný pektin již navázaného Al před tím, než ho sním?
  • Jak moc je pektin - např. jablečný - kontaminován Al ?

Cholin

  • Al3+ se více než 500x silněji váže na cholin ve fosfatidylcholínu (lipidová složka membrány) než Ca2+ v rostlinách [1]
  • Krásná paralela s tím, jak u Alzheimerovy demence jde právě o selektivní poškození neuronů, které produkují acetylcholin.
  • Jaký bude mít vliv požití cholinu v potravním doplňku na resorpci Al ze zažívacího traktu ?

Citrát

  • Chelatace Al3 intracelulárně (v rostlinách) [1]
  • Zvýší absorbci Al3 z GIT
  • Jaké citrátové sloučeniny se z GIT nevstřebají a jsou jedlé?
  • Organické ligandy, které mohou ochránit ATP, GTP a DNA, RNA, cytoskelet aj. před vazbou s Al3+ [1]
  • Jak se dostává citrát do moči ?
    • Filtrací z krve nebo sekrecí z ledvin?
      • Sekrece ledvinami by vysvětlovala vysokou kumulaci Al právě v ledvinách
  • Co zvýší sekreci citrátu do moči? (Detoxikaci těla od Al ?)

Oxalát

  • Chelatace Al3 intracelulárně (v rostlinách) [1]
  • Organické ligandy, které mohou ochránit ATP, GTP a DNA, RNA, cytoskelet aj. před vazbou s Al3+ [1]
  • Jaké oxalátové sloučeniny se z GIT nevstřebají a jsou jedlé?

Hořčík - Mg

  • Subnanomolární koncentrace Al3+ efektivně soutěží s hořčíkem (Mg) vazbou na ATP v rostlinách [1]
    • Ale pravděpodobně i v živočišných buňkách
  • Podání hořčíku některým rostlinám zmírní toxicitu hliníku [1]
    • Možná by bylo vodné podávat ho i lidem ?

ATP, GTP

Nukleové kyseliny


Glutamát

  • Každý glutamát ?
  • Interference v CNS ?

Alkalizace prostředí vede k vysrážení Al solí a zhoršení resorpce

  • Tedy dobře fungující žlučník a slinivka mohou zalkalizovat tráveninu a zhoršit resorpci hliníku ?
  • Strava, která reflexně podpoří výlev cholecystokyninu (stahy žlučníku) - například oleje (některé více jako např. lněný nebo Pinnothin aj.) - Měly by význam ?

Malát, citrát a oxalát ve slizu

  • Kořenové exudáty
    • Váží a detoxikují ionty hliníku v apoplastu
    • Rezistence odolných dřevin [1]
  • Co zvýší vylučování těchto látek např. v tubulech ledvin / ve střevě ?
  • Co zabrání jejich zpětné resorpci s navázaným Al 3+ ?
  • Vypouštění organických kyselin z kořenů
    • Nejrozšířenější mechanismus obrany rostlin proti Al3+ [1]
  • Schopnost tvořit stabilní a méně toxické komplexy s Al3+ než je daný iont sám (malát, citrát) [1]
  • I při nízkém pH mají komplexy hliníku s citrátem / malátem vysokou stabilitu [1]
    • V GIT jsou bohužel velmi dobře vstřebatelné
      • Pojem oranicky vázané minerály, stopové prvky a jejich lepší vstřebatelnost volá z reklam kolem dokola...
  • Exudace z kořenů je aktivována
    • Působením hliníku
    • Při snížení pH média
    • Jinými ionty kovů
    • Nedostatkem fosforu, železa [1]
      • V podstatě vším, co by i jen mohlo zvýšit riziko toxicity hliníku / jiného kovu
      • Dochází také k interferenci železa a hliníku v metabolismu?

Flavonoidní typy fenolů

  • Dokáží chelatovat toxický hliník, jsou při působení Al3+ vypouštěné kořeny [1]

Fosfáty

  • Dokáží chelatovat toxický hliník, jsou při působení Al3+ vypouštěné kořeny [1]
  • Sníží absorpci Al i z GIT

K. méčná

  • Zvýší absorpci z GIT

Proteiny

  • Dokáží chelatovat toxický hliník, jsou při působení Al3+ vypouštěné kořeny [1]

Křemík

  • Výživa křemíkem (Si) zvyšuje odolnost rostlin vůči toxickému hliníku u rostlin [1]
  • Dle Prof. Strunecké (Doba jedová 1. díl) i u lidí
  • Si vede k vytvoření hydroxyaluminiových silikátů (HAS) v apoplastu v kořenové špičce kořene, čímž dochází k detoxifikaci hliníku [1]
    • Možná jsou tyto komplexy nevstřebatelné z GIT ?
  • hliník môže viazať kyselinu kremičitú a vytvoriť hlinitokremičitanové koloidné častice, ktoré sa potom ukladajú do retikuloendoteliálnych orgánov
  • Křemičité vody
    • Volvic
    • Spritzer [4]
  • Přeslička - čaje, výluhy, tinktury [4]
  • Organické okurky [4]

Bor

  • Bor (B) - klíčový konstrukční prvek v rostlinných pletivech, zejména v buněčných stěnách [1]
  • Zvyšuje odolnost vůči toxicitě hliníku řady druhů rostlin [1]
  • Nedostatek boru zvyšuje obsah nemethylovaného pektinu, který vytvoří další vazebná místa pro hliník v buněčné stěně, čímž se zvyšuje jeho akumulace a toxicita pro rostlinu [1]
    • Jak si demetyluji pektin před tím, než ho sním, aby požití mělo vyšší efekt?

Žluč

  • žlčový systém javí ako významná cesta vylučovania
    • Pri množstve hliníka vyššom ako 1 mmol sa tento systém nasýti
    • Dôležitú úlohu preberá vylučovanie obličkami
    • Trusom je vylučované asi iba 1% hliníka.
  • Vlivem hiníku bol pozorovaný aj zmenšený tok žlči a to môže prispieť k hepatobiliárnej dysfunkcii.

Ledviny

  • Hliník se vylučuje ledvinami
    • část profiltrovaného množství je resorbována v proximálním tubulu
      • Významne znížené pri vysokej koncentrácii Al v plazme
      • Vylučování Al ledvinami se může zvýšit až na 5,5 µmol/den (150 µg) [2]
  • Renální poškození
    • Plazmatické hladiny korel. s rizikem rozvoje toxicity [2]
  • Malý kojenec má nezralé a nedostatečně funkční ledviny, proto se hliníku hůře zbavuje

Zažívací trakt

  • Průměrný denní příjem dietou
    • Okolo 10 mg [2]
  • Příjem nad 1000 mg Al/den
    • Retence
    • V kostech a plicích [2]
  • Kationty hlinité
    • špatně vstřebávají
    • Asi 0,1 %
    • U dětí je absorpce vyšší [2]
  • Průměrná absorpce z požitého Al
    • 0,5 – 1 %
  • Zbytek se vyloučí stolicí

Vstřebávání hliníku zvyšuje:

  • Klesající pH zvyšuje průnik do krve [2]
  • Vyšší obsah citrátu v dietě [2]
  • Nízká zásoba železa v organismu [2]
  • Diabetes mellitus [2]
  • Laktoferrin ve stravě [2]
  • Maltol [3]
  • vitamin D [2] [3]
    • Al využije stejný transp. systém jako pro Ca2+
    • Zvyšoval obsah Al ve svalech a srdcích myší při konzumaci stravy s Al [3]
  • Hormon příštitných tělísek [2] [3]
    • Stim. synt. vit. D a res. Al z GIT [3]
  • Málo Ca, Fe, Zn ve stravě [3]

Vstřebávání hliníku snižují:

  • fosfáty
    • Insoluble dialuminium triphospohate [3]
  • fluoridy v dietě [2]
    • Zvyšují vylučování Al do moči a stolice [3]
    • aluminium hexafluorid
      • Rozpustný komplex, který se neváže na transferin [3]
  • Fe dostatečné tělní zásoby
    • Kompetice o vazbu na transferin [3]
  • Pektiny



Literatura:

[1] Schiebertová L. , Toxicita hlinitých iontů v rostlinné buňce, Praha, 2011, Bakalářská práce, Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, Molekulární biologie a biochemie organismů, [Internet]. [citován 2012 srp 10]. Available z: kfrserver.natur.cuni.cz/studium/bakalar/prace/schiebertoval.pdf Děkuji autorce i její školitelce za tak podnětnou práci, která mne přivedla k mnoha zajímavým otázkám.
[2] [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm
[3] Vitamin D and aluminum absorption. [Internet]. [citován 2012 srp 12]. Available z: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1336426/?page=1
[4] Jak detoxikovat hliník z těla a proč je to nezbytné?:: Úspěšná léčba [Internet]. [citován 2012 srp 17]. Available z: www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/jak-detoxikovat-hlinik-z-tela-a-proc-je-to-nezbytne/


Alobal

  • Slabá hliníková folie
    • O tloušťce 6 - 200 µm
  • Využíván k balení potravin, ale také při pečení či grilování.
  • Testování alobalů
  • Zda u nás prodávané hliníkové fólie jsou bezpečné
  • V jakých případech existují rizika zvýšené expozice hliníkem při konzumaci takto balených potravin či v alobalu připravovaných pokrmů
  • Všechny testované hliníkové fólie byly z hlediska legislativních požadavků bezpečné
    • Uvedl Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP")
  • Ke zvýšenému uvolňování hliníku může docházet v případě nevhodného použití alobalu
  • Již všechny testované potraviny mají určitý přirozený obsah hliníku
  • Ke zvýšenému uvolňování hliníku dochází především při
    • Vyšší teplotě
    • Při jeho dlouhodobějším kontaktu (12 a více hodin) s kyselými a slanými potravinami [1]
  • Určité rozdíly v uvolňování hliníku mohou být i mezi jednotlivými značkami alobalu

V alobalu neprovádějte:

  • Zapékání ovoce nebo zeleniny
  • Zapékání masa se zeleninou (kyselé pH)
  • Pečení masa v soli (kyselé pH)
  • Nemělo by se to spálit...
  • Nezapékat marinované maso v octu / citronu
  • Rozkrájené ovoce a zeleninu nebalit do alobalu [1]
    • Využít raději plastovou folii /krabičku
    • Vhodné krájet ovoce, zeleninu a připravovat svačinu až těsně před použitím [1]
  • Alobal doba kontaktu by neměla překročit 4 h
  • Plátkový sýr
    • Vkládat raději do pečiva / ponechat v originálním obalu / v polyetylénovém (PE) sáčku
      • PVC potravinové folie nejsou v případě sýrů obsahujících tuk vhodné. [1]
  • Používat suroviny uchovávané v chladu
    • Snížení uvolňování hliníku a případně i dalších látek z obalů
  • Dodržovat upozornění výrobců alobalů o nevhodnosti použití pro silně kyselé a slané potraviny
    • Obzvlášť při tepelné úpravě do alobalu zabalených kyselých a zároveň slaných potravin
      • Např. pokrmů obsahující větší množství osolených rajčat
        • Může vést ke zvýšenému uvolňování hliníku !!! [1]

Alobal lze bez problémů použít k

  • Zakrytí pekáče při pečení či grilování [1]

Zdroje

[1] Ruprich, J. et al: IV Dietární expozice člověka – Řehůřková. I. et al.: CHEMON, SZÚ, 2011, ©1, Hliník
Čas focení: 2017:09:23 23:59:38
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 1. 11. 2020 15:15:11
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail