MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Vápník - Kalciové ionty - Ca2+

Doporučení deních dávek (DDD) vápníku

  • 1000 - 1200 mg kalcia denně
  • Doplnit Fe / konzumace s časovým odstupem cca 2h
    • Nekombinovat mléčné výrobky s masitými nebo jinak bohatými na železo
  • Vždy užívat s hořčíkem dohromady (pro kosti nutno obojí) [1]

Těhotné

  • 700 mg denně [1]
  • Okolo 30 g Ca přechází během těhotenství do plodu [2]
  • Absorpce Ca se až 2x zvyšuje během 2. poloviny těhotenství a redukuje tak potřebu zvýšeného příjmu [2]
  • Absorpce se snižuje při stravě bohaté na vlákninu [2]
  • Ca obsažen v mateřském mléce nezávisí na jeho příjmu
  • Suplementace Ca ( většinou 600 mg /den)
    • často potřebná u žen s nízkou konzumací mléčných výrobků
  • Doporučený denní příjem Ca:
    • WHO 1000-1200 mg/d
    • Evropa 700 mg/d
    • USA 1200 mg/d [2]

Kojící

  • 1250 mg denně [1]
  • Doporučený denní příjem Ca:
    • WHO 1000-1200 mg/d
    • Evropa 1200 mg/d
    • USA 1200 mg/d [2]
Literatura:

[1] Abeceda zdraví [online]. ? [cit. 2011-04-10]. Těhotenství. Dostupné z WWW: . [webová stránka]
[2] BRÁZDOVÁ, Zuzana . Vybrané kapitoly z výživy člověka, VÝŽIVA TĚHOTNÝCH A KOJÍCÍCH ŽEN. [online]. 1999, Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně, [cit. 2011-04-10]. Dostupný z WWW: < www.med.muni.cz/dokumenty/rtf/teh_koj.rtf >.


Snížení

Renální selhání

Hypoparathyreoza

Hypoalbuminemie

Hepatopatie

Pankreatitida

Deficit Mg2+

Deficit vit. D



Zvýšení

HyperPTH

Meta do kosti / nádory kosti

Mnohočetný myelom

Dieta s vysokým osbahem Ca2+

Dieta s vysokým obsahem vit. D

Antacida

TBC

Sarkoidóza


Interakce

Vápník snižuje absorbci:

  • Fosforečnanů, fytátů, šťavelanů [1]
  • Zn, Mg, Fe, K, Cr, A, B12, B6, B3, Mn, Pb
  • Doxycyklinu
  • Ofloxacinu
  • Klaritromycinu
  • Ciprofloxacinu
  • Euthyrox, letrox

Vápník zvyšuje absorbci:

  • B12, Cu, D, Se, C

Vápník snižuje i zvyšuje absorbci

  • Mg, Fe, Na, P

Vápník je více absorbován v přítomnosti

  • K, Na, Mg, P, Cu, Se, vit. D, laktátu

Vápník je méně absorbován v přítomnosti

  • C, A, B1, B6, B3, E, Mg, P, Na, Pb, K, Zn, Fe, Mn, Cd, nedostatku vit. D
  • Oxaláty (Kyselina šťavelová) (s vápníkem tvoří nevstřeb. šťavelany)
    • špenát, fazole, červená řepa, rebarbora, mangold, otruby a čokoláda [2]
  • Fytáty
  • Vysoké množství vlákniny ve stravě
  • mastných kyselin - tuků (vznik mýdel v zásaditém prostředí)

Ztráty vápníku močí zvyšuje

  • Vysoký podíl fosfátů a fosforečných kyselin
    • Coca-cola
    • Tavené sýry
  • Nadbytek kuchyňské soli
  • Kličková diuretika
    • Furosemid
  • Vyšší podíl živočišných bílkovin / nadbytek jakýchkoliv bílkovin
  • Nedostatek bílkovin
    • Vede k odbourávání kolagenu a ztráty kostní hmoty...
    • Opt. cca 1g bílkovin/kg hmotnosti/d
Literatura:

[1] HRONEK, Miloslav a kol. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004. 316 s. ISBN 80-7345-013-5, EAN 9788073450137.
[2] Vápník ve výživě a jeho vstřebávání | Laktea, o. p. s. [Internet]. [citován 29. březen 2013]. Získáno z: www.laktea.cz/node/22

Vápník v krvi

.1.jpg

.2.jpg

.3.jpg

.4.jpg

.5.jpg

.6.jpg

.7.jpg

.8.jpg

.9.jpg

.10.jpg

.11.jpg

Význam vápníku

  • Zásoby Ca v těle jsou velmi vysoké (cca 1.2 kg)
.9.jpg

Vápník ve stravě

  • Z živočišných zdrojů nejbohatší na vápník
    • Sýry
    • Tvaroh
  • Z rostlinných zdrojů
    • Mák (1 400 mg / 100 g)
    • Semena sezamu (670 mg / 100 g)
    • Ostatní ořechy a semena
    • Rostlinná mléka, například mandlové nebo sojové
    • Brokolice, květák, špenát, luštěniny…

Skořápky vajec

  • Desinfikovat od salmonel v troubě na cca 150-200°C
  • Rozemlít v mlýnku na kávová zrna
  • Prášek přisypávat do jídla

Poměr vápníku a fosfátů

.7.jpg

Zdroje

  • Z  obiloviny, luštěniny
    • Se jeho vstřebávání snižuje díky přítomnosti vlákniny, fytátů, oxalátů
  • Pokrýt potřebu Ca bez mléka a mléčných výrobků je téměř nemožné (rozšířený názor výživových poradců)
  • U veganských dětí = Křivice z nedostatku Ca, vit. D

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 1. 2. 2020 9:12:12
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail