MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Snižují CHOLESTEROL

7-dehydrocholesterol and cholesterol

  • HMG-CoA synthase and LDL binding were inhibited equally
  • Ketaconazole prevented the down-regulation of HMG-CoA reductase by 7-dehydrocholesterol
    • Hydroxylated derivative of 7-dehydrocholesterol may be especially important in suppressing cholesterol synthesis
  • 7-dehydrocholesterol, perhaps as an hydroxylated derivative(s), is a very effective feedback inhibitor of HMG-CoA reductase
http://www.jlr.org/content/39/3/647.full

DASH dieta (dietary approaches to stop hypertension) a středomořská dieta (strava)

  • Dietary approaches to stop hypertension
  • Středomořská strava
  • Významné činitele v redukci celkového kardiovaskulárního rizika v primární i sekundární prevenci
  • Zvýšenou konzumací
    • Ovoce, zeleniny,
    • Celozrnných produktů,
    • Luštěnin, ořechů, ryb,
    • Drůbežího masa,
    • Nízkotučných mléčných produktů,
    • Omezenou konzumací sladkostí, slazených nápojů a červeného masa
    • Důraz na konzumaci panenského olivového oleje ve středomořské stravě
      • Snižuje incidenci závažných kardiovaskulárních příhod až o 30 %
  • Vzniklá v National Heart, Lung, and Blood Institute – NHLBI
  • Signifikantně snižuje i celkový a LDL-cholesterol
  • American Journal of Clinical Nutrition (červenec 2001) publikoval studii
    • Snížení celkového cholesterolu v průměru o 7,3 %
    • LDL-cholesterolu o 9 %

Yerba Mate (Ilex paraguariensis) (YM)

  • YM consumption also lowered the total blood cholesterol in subjects with dyslipidemia
www.hindawi.com/journals/pc/2019/4520645/

Armolipid Plus

Složení

  • 200 mg červené fermentované rýže zkvašené kvasinkou Monascus purpureus
    • Obsahuje monakoliny
      • Inhibují hydroxymethylglutaryl-koenzym A reduktázu
  • 500 mg berberinu
    • Přírodní látka s hypolipidemickým účinkem.
  • Polikosanol 10 mg
    • Směsí alifatických alkoholů s dlouhými řetězci
    • Snižuje hladinu cholesterolu
  • 0,5 mg karotenoidu astaxanthinu
  • 0,2 mg kyseliny listové
  • 2 mg koenzymu Q10
  • Všechny složky v kombinaci prokázaly zároveň i protizánětlivé a antioxidační účinky

Klinická studie

  • 3 měsíce
  • 100 pacientů ve věku 25-75 let
    • HsCRP > 2 mg/l
    • LDL cholesterolu v rozmezí 2,6–4,1 mmol/l
  • Polovina pacientů dostávala přípravek Armolipid Plus, kontrolní skupina placebo.
  • Výsledná zjištění
    • Armolipid Plus signifikantně snížil hladinu všech sledovaných parametrů
      • Množství celkového cholesterolu o 12 %
      • LDL pokleslo o 23 % (v obou případech p < 0,001)
      • HsCRP o 41 % (p = 0,04)
      • Hladina EMP o 16 % (p < 0,001)
    • Nedošlo ke změně v jiných sledovaných parametrech
      • Hladina HDL cholesterolu
      • Obvodu pasu
      • BMI
  • Během studie se neobjevily závažné nežádoucí účinky ani změny v jaterních a ledvinných funkcích

Metaanalýza randomizovaných klinických studií

  • U pacientů s hypercholesterolémií
  • Podávání tohoto přípravku vede k redukci hladiny
    • Celkového cholesterolu o 9,9 %
    • LDL-c o 13,7 %
    • Triglyceridů o 7 %
  • U pacientů, kteří
    • Netolerovali statiny
    • Nebylo pomocí ezetimibu dosaženo cílových hodnot LDL
    • Došlo po přidání preparátu Armolipid Plus ke snížení hladin LDL-c o dalších 10 %

Recentní italská studie ADHERENCE

  • Hodnotila vliv přidání Armolipidu Plus k nízké dávce statinů
  • Randomizován byl soubor 100 pacientů
  • Po 3 měsících významně nižší hladina
    • Celkového cholesterolu
    • LDL cholesterolu
    • Triglyceridů
  • Než ve skupině se samotnými statiny
  • Cílové hladiny LDL-c (< 1,81 mmol/l) bylo po 3 měsících dosaženo
    • U 70 % pacientů s Armolipidem Plus plus nízkou dávkou statinů
    • U žádného pacienta se samotnými statiny v nízké dávce
Zdroje:
Pirro M., Mannarino M. R., Ministrini S. et al. Effects of a nutraceutical combination on lipids, inflammation and endothelial integrity in patients with subclinical inflammation: a randomized clinical trial. Sci Rep 2016; 6: 23587, doi: 10.1038/srep23587
Ward N., Sahebkar A., Banach M., Watts G. Recent perspectives on the role of nutraceuticals as cholesterol-lowering agents. Curr Opin Lipidol 2017; 28 (6): 495–501, doi: 10.1097/MOL.0000000000000455.
Marazzi G., Campolongo G., Pelliccia F. et al. Comparison of low-dose statin versus low-dose statin?+?Armolipid Plus in high-intensity statin-intolerant patients with a previous coronary event and percutaneous coronary intervention (ADHERENCE trial). Am J Cardiol 2017; 120 (6): 893–897, doi: 10.1016/j.amjcard.2017.06.015.


Berberin

  • Produktem rostlin rodu Berberis (dřišťál)
    • Tradičně využívají pro antimikrobiální účinky
  • Vliv berberinu na receptory LDL v játrech
  • Inhibicí proteinu PCSK9, který tyto receptory degraduje
    • Zvyšuje jejich počet
      • PCSK9 (proproteinkonvertázy subtilisin/kexin typu 9 – důležité bílkoviny v metabolismu LDL-c)
    • Přispívá k vychytávání LDL cholesterolu z krevního oběhu
  • Potlačuje syntézu cholesterolu a triglyceridů v játrech
    • Prostřednictvím aktivace AMP aktivované proteinkinázy (AMPK)
  • Berberinu jsou přisuzovány účinky protinádorové, antiinfekční i metabolické
  • Vliv na krevní lipidy, zejména na snižování hladiny celkového cholesterolu, LDL cholesterolu (LDL-c) a triglyceridů
    • Byl potvrzen několika metaanalýzami
  • Přímý stimulační vliv na expresi receptorů LDL

Další vlivy berberinu

  • Ovlivňuje 5’-adenosinmonofosfátem aktivovanou proteinkinázu (AMPK)
    • Enzym zajišťující energetickou homeostázu buňky
      • Klíčovou roli v regulaci cholesterolu, krevního tlaku i glykémie
  • Příznivý vliv berberinu na inzulinovou rezistenci
  • Antihypertenzní
  • Inotropní
  • Antiarytmické účinky

Recentní metaanalýza u pacientů, kteří užívali samotný berberin, prokázala snížení

  • Celkového cholesterolu o 0,60 mmol/l
  • LDL-c o 0,65 mmol/l
  • Triglyceridů o 0,45 mmol/l

Studie s kombinací berberinu a simvastatinu prokázala

  • Přínos berberinu jako adjuvantní léčby
  • U diabetiků 2. typu
    • Berberin v kombinaci s antidiabetiky snižuje nejen LDL cholesterol, ale i glykémii

Studii Kong et al. (2004)

  • Léčba berberinem 32 pacientů s hypercholesterolémií
  • Po 3 měsících redukce
    • Sérového LDL-c o 25 %
    • Triglyceridů o 35 %
    • Celkového cholesterolu o 29 %.

Cicero et al. (2015) studie

  • Podávali doplněk stravy obsahující berberin pacientům s nadváhou a se smíšenou hyperlipidémií
  • Po 8 týdnech zlepšení
    • V parametrech lipidového profilu
    • Metabolických a biochemických indexů
      • Inzulinové senzitivity
      • glykémie
      • Jaterní steatózy
Zdroje:
1. Ward N., Sahebkar A., Banach M., Watts G. Recent perspectives on the role of nutraceuticals as cholesterol-lowering agents. Curr Opin Lipidol 2017; 28 (6): 495–501, doi: 10.1097/MOL.0000000000000455.
2. Marazzi G., Campolongo G., Pelliccia F. et al. Comparison of low-dose statin versus low-dose statin?+?Armolipid Plus in high-intensity statin-intolerant patients with a previous coronary event and percutaneous coronary intervention (ADHERENCE trial). Am J Cardiol 2017; 120 (6): 893–897, doi: 10.1016/j.amjcard.2017.06.015.

Betaglukany


Červená fermentovaná rýže

  • Při fermentaci bílé rýže houbou Monascus purpureus
    • Tradiční čínský způsob přípravy
      • S výsledným červeným zbarvením rýže
  • Vzniká látka monakolin A (lovastatin)
    • Inhibuje HMG-CoA reduktázu
  • Další monakoliny
    • Potenciální účinek tohoto nutraceutického přípravku i při nižších dávkách.
  • Klinické studie s červenou fermentovanou rýží u různých populací
    • Od zdravých jedinců až po pacienty s vysokým rizikem rozvoje CVD
    • Prokázaly při dávkách 0,2–3,6 g/den snížení hladin
      • Celkového cholesterolu o 16–31 %
      • Hladiny LDL cholesterolu o 22–36 %
      • Hladiny triglyceridů o 0–36 %
    • Pozorováno bylo také snížení celkové a kardiovaskulární mortality.
  • Dlouhodobá studie sledující účinnost částečně purifikovaného extraktu fermentované červené rýže
    • Prokázala významné snížení výskytu kardiovaskulárních komplikací u čínských pacientů s anamnézou infarktu myokardu
    • Celkový cholesterol klesl o 10,6 %
    • LDL-c o 17 %
  • Červená fermentovaná rýže s obsahem monakolinu
    • Evropskou kardiologickou společností doporučovaná jako efektivní nástroj k redukci cholesterolu
    • Odlišná průmyslová výroba a zpracování vede k různému skutečnému obsahu monakolinu
    • Snížení cholesterolu o 20 a více % bylo dosaženo při konzumaci 2,5–10 mg monakolinu za den
    • Monascus purpureus a některé její kmeny produkují rovněž citrinin
      • Mykotoxin s nefrotoxickým účinkem
      • Dobré vybírat preparáty bez obsahu citrininu
    • Shodné nežádoucí účinky jako lovastatin - riziko vzniku rabdomyolýzy s poškozením ledvin
    • Opatrnost pro možnou jaterní toxicitu
      • Interakci monakolinu s ostatními léčivy
        • Některá antibiotika, antimykotika atd.
      • Nemá být monakolin užíván v těhotenství a kojícími ženami [17]
Zdroje:
Ward N., Sahebkar A., Banach M., Watts G. Recent perspectives on the role of nutraceuticals as cholesterol-lowering agents. Curr Opin Lipidol 2017; 28 (6): 495–501, doi: 10.1097/MOL.0000000000000455.
Marazzi G., Campolongo G., Pelliccia F. et al. Comparison of low-dose statin versus low-dose statin?+?Armolipid Plus in high-intensity statin-intolerant patients with a previous coronary event and percutaneous coronary intervention (ADHERENCE trial). Am J Cardiol 2017; 120 (6): 893–897, doi: 10.1016/j.amjcard.2017.06.015.
Johnston T. P., Korolenko T. A., Pirro M., Sahebkar A. Preventing cardiovascular heart disease: promising nutraceutical and non-nutraceutical treatments for cholesterol management. Pharmacol Res 2017 Jun; 120: 219–225, doi: 10.1016/j.phrs.2017.04.008.
Singh S. P., Sashidhara K. V. Lipid lowering agents of natural origin: an account of some promising chemotypes. Eur J Med Chem 2017 Nov 10; 140: 331–348, doi: 10.1016/j.ejmech.2017.09.020.

Česnek

  • Česnek (v žádné své formě) ve velké randomizované placebem kontrolované studii neprokázal signifikantní vliv na změnu hladiny
    • Celkového cholesterolu
    • LDL-cholesterolu
    • HDL-cholesterolu
    • Triglyceridů
  • Nelze tedy česnek doporučit jako nástroj ke snížení LDL-cholesterolu ani přesto, že se s tímto názorem můžeme v praxi setkat [17]

Vyšší hladina intracelul. cholesterolu

  • Inhibice transkripce HMG-CoA reduktázy- vyšší c cholesterolu
  • Vazba Ch na SCAP (SREBP cleavage activating protein) v membráně ER
    • SREBP (sterol-regulatory element-binding proteins) váže DNA - vázající doménu = transkripce blokována
  • Proteolýza HMG-CoA reduktázy


Dietary Fats and Cholesterol

  • Consuming carbohydrates, especially short-chain carbohydrates
  • Carbohydrate stores are filled and energy needs have been met, then additional acetyl-CoA that is produced can no longer be burned in the citric acid cycle
    • Is transformed instead into triglycerides
      • Then disappears into fat storage depots
    • Conversion of three molecules of acetyl-CoA into one molecule of HMG CoA.
      • Into cholesterol
        • Metabolic step that produces the greatest amount of cholesterol [1]
  • Comparative studies have shown that low-cholesterol and low-fat diets
    • Offer less benefit in the treatment of high cholesterol levels than a diet that is low in carbohydrates [1]

Diet

  • Maximum of 600 mg of dietary cholesterol can be absorbed in 24 hours [1]
    • Amount of cholesterol in two eggs [1]
    • If you eat 5, 10 or 20 eggs, your body can only absorb the amount of cholesterol in two eggs [1]
    • It is also virtually impossible to lower your cholesterol level by decreasing your cholesterol intake [1]
  • A diet containing fewer carbohydrates results in significantly better reduction of cholesterol levels [1]

Cholesterol z potravy [8]

  • Inhibuje Translaci mRNA pro HMG-CoA
  • Proteolýza HMG-CoA reduktasy při vysokých koncentracích nitrobuněčného cholesterolu [8]

WHO dietni doporučení

  • Konzumovat méně než 30 % denní energie z tuků
  • Saturované tuky (SAFA) mají tvořit méně než 10 % celkové denní přijaté energie
    • U pacientů s hypercholesterolémií méně než 7 %
  • Transmastné tuky méně než 1 %
  • Nahradit obě složky nenasycenými mastnými kyselinami v
    • Rybách
    • Avokádu
    • Oříšcích
    • Slunečnicovém oleji, řepkovém
    • Olivovém oleji [17]
  • Na rozdíl od saturovaných mastných kyselin obsažených v
    • Tučném mase
    • Másle
    • Palmovém nebo kokosovém oleji
    • Smetaně
    • Tučném sýru
    • Přepuštěném másle
    • Sádle [17]
  • Transmastné kyseliny (průmyslově vytvářené) nejsou součástí doporučené zdravé výživy
    • V polotovarech, „fast foodech“
    • Pochutinách
    • Smažených pokrmech
    • Mražené pizze
    • Koláčích
    • Sušenkách
    • Margarínech
    • Pomazánkách [17]

Ezetimib

  • Inhibitor střevní absorpce všech sterolů
  • Dobře absorbován
  • Hned ve střevě konjugován na aktivní glukuronid
  • Dlouhý biologický poločas (22 hod)
  • Podléhá enterohepatální cirkulaci
  • Z 80% vylučován žlučí
  • Bolesti hlavy, GIT dyskomfort, nově zjištěná kancerogenita
  • Nelze kombinovat s iontoměniči

Fosforylace HMG-CoA reduktázy AMP aktivovanou proteinkinázou

  • Vyšší cAMP = deaktivace HMG-CoA reduktázy
    • 1 ATP na ADP

Fytosteroly a fytostanoly

  • Steroly rostlinného původu
  • Přirozeně vyskytují v rostlinných olejích (např. slunečnicovém, řepkovém, olivovém)
  • V menším množství v zelenině, čerstvém ovoci, obilovinách, luštěninách
  • Známe více než 200 druhů
  • Sitosterol, kampesterol a stigmasterol
    • Velmi podobné cholesterolu
  • Do plazmy se dostávají z potravy
    • živočichové je nejsou schopni syntetizovat
  • Konzumace rostlinných sterolů
    • Kolem 250 mg/den v severní Evropě
    • Ve středomořské oblasti až kolem 500 mg/den.
  • Estery přijaté v potravě se rozloží na volné steroly a mastné kyseliny
    • Významnými kompetitivními inhibitory absorpce cholesterolu pocházejícího z potravy
      • Podobný efekt u ezetimibu
  • Fytosteroly se vstřebávají naprosto minimálně, nevyužívají se a jsou odbourávány
  • Absorpce vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K, karotenoidů) souvisí úzce s absorpcí cholesterolu
    • Při vyvážené stravě bohaté na tyto vitamíny nedochází k jejich malabsorpci
  • Denní konzumace 2 g fytosterolů
    • Může účinně snížit LDL-cholesterol o 7–10 %
  • Pravidelné konzumaci
    • Není signifikantně ovlivněna hladina HDL-cholesterolu nebo triglyceridů
  • Podíl fytosterolů v margarínech a rostlinných olejích je různý
    • Flora pro.activ obsahuje až 7,5 g fytosterolů na 100 g produktu
      • 10 g odpovídá lehce namazanému krajíci chleba -cca 0,75 g rostlinných sterolů
  • Prvním margarínem obohaceným o fytosteroly byl v roce 1995 Benecol
  • Každá redukce LDL-cholesterolu o 1 % koresponduje se snížením rizika ischemické choroby srdeční o 1–2 %

Fyzická aktivita


Glukagon

  • Aktivátorem cAMP-dependentní proteinkinázy
  • Fosforylace HMG-CoA reduktázy AMP aktivovanou proteinkinázou
  • Vyšší cAMP = deaktivace HMG-CoA reduktázy
    • Reverzibilí fosforylace HMG-CoA-reduktázy = inaktivace [8]
  • Produced in increased quantities in response to:
    • protein-rich meals
    • Physical activity
    • Low blood sugar levels [3]
    • U hladovějících živočichů k výraznému poklesu aktivity HMG-CoA-reduktasy

Hibiscus sabdariffa

  • Gurrola-Díaz et al 2010, Human
    • 100 mg/d [1.4 mg/kg]/1 mo
      • I: HSEP
      • HSEP?+?preventive diet [±metsyn]
      • C: Preventive diet
    • Sig. reduced glucose and TC levels
    • Sig. increased HDL-chol levels
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3691594/

Hypobetalipoproteinemie spojené s modifikovanými apo B

  • Abnormální apo B
  • X struktura polypeptidového řetězce
  • Nižší stabilita lipoproteinů
  • Nízká hladina plazmatických lipidů

Inhibitory PCSK9


Jablko ve stravě

Aprikian et al., 2001

  • Krysy krmené cholesterolem a jablky
    • Významně poklesl cholesterol v plazmě jaterní cholesterol
    • Zvýšil se HDL
    • U krys krmených jablky vzrostlo vylučování cholesterolu ve stolici
      • Snížení absorpce cholesterolu [7]
  • Aprician et al., 2001, cit. sec. Boyer et al., 2004

Leontowicz et al.,2002, cit. sec. Boyer et al., 2001

  • Krysy krmené cholesterolem, jablky, hruškami a broskvemi
  • Jablka
    • Největší efekt snižování cholesterolu
    • Nejvíce zvyšují plasmatický antioxidační potenciál
    • Jablka více fenolických složek [7]

Aprikian et al., 2003, cit. sec. Boyer et al., 2004:

  • Kombinované jablečné pektiny a jablečné fenolické složky
    • Snižují plazmatický i jaterní cholesterol, triglyceridy a absorpci cholesterolu v mnohem větším rozsahu než
      • Samotné jablečné pektiny
      • Samotné jablečné fenolické složky . Tato
  • Mezi ovocnými vlákny a polyfenolickými složkami prospěšné interakce
  • Prospěšnost konzumování celého ovoce oproti potravním doplňkům [7]

Kyselina nikotinová a její deriváty

  • Inhibice sekrece VLDL z jater › snížení VLDL a následně i LDL
    • Snížení syntézy TAG (až o 60 %) – ne plně objasněno
    • Snižuje clearance HDL
    • Rozpustné ve vodě
    • Metabolizace v játrech, exkrece ledvinami
    • Typický rash fenomén
      • Kožní zarudnutí a pruritus
      • Později vymizí
      • Subjektivní pocity horka lze zmírnit podáním kys. acetylsalicylové
    • U 1/5 pacientů hyperurikémie
    • Kombinace s laropiprátem (antagonista PGD2 rcp) zabrání rash fenoménu !!!
    • Všechny dyslipoproteinémie (snižuje hladinu TAG i cholesterolu)

Periferní lipoproteinová lipáza

  • Uvolňuje volné mastné kyseliny z VLDL
    • Uloženy v tukové tkáni
    • Spáleny v myokardu, kosterními svaly
  • Inhibována k. nikotinovou

Acipimox

Xantinol nikotinát


Kombinovaný nutraceutický přípravek

  • červenou fermentovanou rýži (10 mg)
  • Fytosteroly (800 mg)
  • L-tyrosol (5 mg)

Studie

  • 60 pacientů s polygenně podmíněnou hypercholesterolémií
    • Která nereaguje na dodržování středomořské diety
  • Po 8 týdnech v porovnání s placebem příznivé změny v hladině
    • Celkového cholesterolu (-16,3 % vs. 9,9 %; p < 0,001)
    • LDL cholesterolu (-23,4 % vs. -13,2 %; p < 0,001)
    • Indexu jaterní steatózy (-2,8 %; p < 0,01 vs. -1,8 %; p < 0,05)
    • ALT (-27,7 %; p < 0,001)
    • AST (-13,8 %; p = 0,004)
    • kyseliny močové v séru (-12,3 %; p = 0,005)
    • Poklesu systolického krevního tlaku (-5,6 %)
      • Nebyl zaznamenán u kontrolní skupiny
    • Zlepšila se rovněž endotelová reaktivita oproti vstupním hodnotám (-13,2 %; p < 0,001)
    • Pokleslo i předpokládané 10leté kardiovaskulární riziko o 1,19 % (střední chyba průměru 0,4 %; p = 0,01)
Zdroj: Cicero A. F. G., Fogacci F., Bove M. et al. Short-term effects of a combined nutraceutical on lipid level, fatty liver biomarkers, hemodynamic parameters, and estimated cardiovascular disease risk: a double-blind, placebo-controlled randomized clinical trial. Adv Ther 2017 Aug; 34 (8): 1966-1975, doi: 10.1007/s12325-017-0580-1.

Lačnění


Lanosterols

  • HMG-CoA reductase activity was found to be down-regulated by the accumulated lanosterols

Non-metabolizable derivatives of lanosterol

  • HMG-CoA reductase activity was found to be down-regulated by the accumulated lanosterols
http://www.jlr.org/content/39/3/647.full

Lykopen

  • Red and lipophilic
  • Helps to protect plants from light-induced stress
  • Transfers light energy during photosynthesis
  • May help prevent cardiovascular disease
    • By decreasing cholesterol synthesis
    • Increasing the degradation of low-density lipoproteins
www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/prostate-supplements-pdq

Nesteroidní metabolity odvozené od mevalonátu

  • Inhibuje Translaci mRNA pro HMG-CoA

Niacin


Omega 3 nenasycené mastné kyseliny

  • Nemají výrazný hypocholesterolemický efekt
  • Popř. jen velmi malý, na rozdíl od omega-6
  • Konzumace vede k výraznému snížení triglyceridů
  • Ve vysokých dávkách (tedy více než 3 g denně)
    • Může dojít k mírnému nárůstu hladiny LDL-cholesterolu
      • Zejména u dokosahexaenové kyseliny – DHA [17]


Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny (n-3 PUFA)

  • Omega-3 nenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem ve formě doplňků (v nízké dávce)
    • Může vést k redukci kardiovaskulárního rizika a cévní mozkové příhody
    • Nemá zásadní vliv na lipoproteinový metabolismus
  • Farmakologická dávka omega-3 nenasycených mastných kyselin (2–3 g/denně)
    • Redukuje hladinu triglyceridů až o 30 %
  • Vyšší dávky
    • Mohou vést ke zvýšení LDL-cholesterolu
  • Z omega-3 a omega-6
    • Vznikají eikosanoidy (leukotrieny, tromboxany, prostaglandiny)
  • Omega-3 mastné
    • Prekurzory prostaglandinů a leukotrienů 3. a 5. třídy
    • Protizánětlivě, antitromboticky
  • Omega-6 mastné kyseliny
    • Slunečnicový olej a další)
    • Např. kyselinu linolovou (LA)
      • V organismu konvertovanou na kyselinu arachidonovou
    • Prekurzory prostaglandinů a leukotrienů 2. a 4. třídy
    • Proinflamatorně, protromboticky a bronchokonstrikčně
  • Poměr omega-3 ku omega-6
    • Optimálně 1 : 1 až 1 : 4 ve prospěch omega-6
    • Lze nalézt u stravy Eskymáků
      • Kardiovaskulární mortalita pohybuje kolem 7–11 %
  • V České republice
    • Poměr omega-3 ku omega-6 zhruba 1 : 20 až 1 : 40
      • Kardiovaskulární choroby dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí
      • Umírá asi 50 % populace

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

  • ALA se přirozeně vyskytuje v
    • Některých rostlinných olejích (např. řepkovém či lněném)
    • V zelených částech rostlin
    • Ořeších
  • Přeměna alfa-linolenové kyseliny (ALA) v kyselinu eikosapentaenovou (EPA) je v organismu slabá
    • Dosahuje asi 10 % u mužů a 20 % u žen (příznivě ovlivněna estrogeny)
  • Přeměna kyseliny alfa-linolenové v dokosahexaenovou (DHA) je ještě menší.
  • Kyselina alfa-linolenová
    • Nižší efekt na redukci triglyceridů

Eikosapentaenová (EPA)

Dokosahexaenová (DHA)

  • EPA a DHA
    • V rybím mase (zvláště tučnějších ryb, jako makrela, tuňák, losos, sardinky, sleď – ryby totiž přeměňují ALA na EPA a DHA)
  • Výrazný účinek prokazuje EPA i DHA na postprandiální lipémii.

Polikosanol

  • Směs nasycených primárních alifatických alkoholů s dlouhým řetězcem

PPARgamma agonisté

  • Inhibit the growth and differentiation of prostate cancer cells
  • Treating prostate cancer cells with lycopene resulted in increased expression of PPARgamma, LXRalpha, and ABCA1
    • As well as lower total cholesterol
  • PPARgamma antagonist
    • Cell proliferation increased
  • PPARgamma antagonist and lycopene
    • Decreased cell proliferation [20]

Pryskyřice - iontoměniče - Cholestyramin, colestipol, colesevelam

  • Vazba žlučových kyselin v GIT
  • Snížený návrat žlučových kyselin do jater
    • + syntéza ŽK z cholesterolu (aktivace 7-?-hydroxylázy)
    • + vychytávání LDL játry (up-regulace LDL-receptoru)
    • + mobilizace cholesterolu z tkání a odstranění z krve
    • Kombinace se statiny, fibráty, kys. nikotinovou lze
  • Léčba u dětí a žen ve fertilním věku
  • Malabsorbce vit. K, suchá, olupující se kůže
  • Také při obstrukci žlučových cest pro ˇ c žlučových kyselin



Redukce hmotnosti a zvýšení fyzické aktivity

  • Pouhá 5–10% redukce hmotnosti
    • Vede ke zlepšení lipidového spektra a redukci kardiovaskulárního rizika
    • Vede k poklesu triglyceridů o 20–30 %
  • Kroky nezbytné k úpravě lipidového spektra
  • Samotný efekt je poměrně skromný
  • Redukce hmotnosti o 10 kg vede ke snížení LDL-cholesterolu zhruba o 0,2 mmol/l
  • Menšího efektu je dosaženo při pouhé pravidelné fyzické aktivitě
  • Intenzivnějšího účinku dosáhneme
    • Redukce hmotnosti dosaženo současně s nízkotučnou dietou
  • Příznivý vliv na hladinu HDL-cholesterolu
    • Nárůstu hladiny o 0,01 mmol/l s každým redukovaným kilogramem
  • Aerobní fyzická aktivita
    • 1500–2200 kcal týdně, tedy např. 25–30 km rychlejší chůze za týden
    • K vzestupu HDL-cholesterolu až o 0,08–0,15 mmol/l [17]

Snížená absorpce cholesterolu

  • Jablka
  • Nerozpustná vláknina (celulóza, hemicolulóza, lignin, pektin) v.s. nemá na koncentraci lipidů v krvi vliv [7]
  • Vhodná rozpustná vláknina (b-pektin, glukany)
    • Luštěniny (fazole, hrách, sója)
    • Zelenina
    • Celozrnné pečivo (???...)
    • Těstoviny (???...)
    • Obiloviny (???...) [7]
  • Saponiny
  • Steroly
    • Rostlinné steroly (sitosteroly) se resorbují velice špatně
  • Iontoměniče cholestyramin, colestipol
    • Nerozpustné makromolekulární pryskyřice
    • Vážou žlučové kyseliny a brání jejich zpětnému vstřebávání
    • Zvýšená syntéza žlučových kyselin z cholesterolu
      • Zvýšené vychytávání LDL játry
      • Mobilizac cholesterolu z tkání
    • Zácpa, nadýmání, Vzácně malabsorpce vitaminu K, suchá olupující se kůže
    • X vstřebávání některých léků
      • Kardiotonika, tiazidová diuretika, warfarin, některá NSA

Konzumace sóji a sójového proteinu

  • Obsahují tzv. fytoestrogeny - především
    • izoflavony
    • Lignany
    • Kumestany
  • Estrogenová aktivita genisteinu a daidzeinu
    • 10-2 až 10-3 17ß-estradiolu
  • Skutečná koncentrace v plazmě závisí na výši samotného příjmu
    • V tradiční japonské kuchyni 50–80 mg/denně
      • Až stonásobně vyšších hodnot v plazmě než samotné endogenní estrogeny
  • Hypotéza předpokládá
    • Podobností s endogenními estrogeny izoflavony v sóji odpovědné za hypocholesterolemický efekt
  • Nejvíce sojové boby
  • Sójové mléko, tofu a tzv. „výrobky druhé generace“ (párky ze sóji, sójová zmrzlina)
    • Obsahují nepatrné procento z celkového množství izoflavonů obsažených v sójových bobech
  • Sójové proteinové koncentráty a izoláty
    • Různý podíl izoflavonů
  • Efekt izoflavonů na redukci cholesterolu je významně závislý na vstupní hodnotě cholesterolu.
  • U pacientů s celkovou hladinou cholesterolu 5,42–6,60 mmol/l
    • Slabá korelace mezi změnami LDL-cholesterolu a sójovými izoflavony
      • V průměru 52 mg izoflavonů v 36 g sójového proteinu vedlo ke
        • Snížení LDL-cholesterolu o 4 % (0,17 mmol/litr)
        • Zvýšení HDL-cholesterolu o 3 % (0,03 mmol/litr)
    • Hypocholesterolemický účinek sójového proteinu skromný u pacientů s celkovým cholesterolem pod 8,7 mmol/l
  • Suplementace izolovanými izoflavony
    • Dávka 40–150 mg denně nevedla ke statisticky významnému snížení sérových lipoproteinů
    • Při dávce 28–150 mg izolovaných izoflavonů denně
      • Nedochází ke statisticky významnému poklesu LDL-cholesterolu (pokles o 1–6,5 %)
        • Statiny vedly k redukci LDL-cholesterolu o 30–60 %

Statiny

  • Kompetitivní inhibice HMG-CoA reduktázy
  • Nedostatek cholesterolu v hepatocytech
    • + syntéza LDL - receptorů v játrech
      • + vychytávání cholesterolu játry
  • Více viz samost. kapitola

Sterols

  • cholesterol precursors
  • One of the oxygenated derivatives of cholesterol
  • Many hydroxylated sterol derivatives (oxysterols)
  • Able to reduce the function of HMG-CoA reductase
http://www.jlr.org/content/39/3/647.full

Steroly

  • Proteolýza HMG-CoA reduktázy
  • Fosforylace HMG-CoA reduktázy AMP aktivovanou proteinkinázou
  • Vyšší cAMP = deaktivace HMG-CoA reduktázy
  • Přirozeně se vyskytující rostlinná analoga živočišného cholesterolu
  • V lidském zažívacím traktu špatně absorbována
  • Konzumace vede ke snížení absorpce cholesterolu ze střeva
    • Redukce jeho obsahu ve vstřebávaných micelách

Taurin

  • Vznik primárních žlučových solí konjugací cholesterolu
    • S taurinem = taurocholová kyselina

Vitamín C

  • Vylučování cholesterolu
  • Syntéza streoidních hormonů
  • Syntéza hormonů štítné žlázy

Zvýšení příjmu rozpustné vlákniny

  • Obsažená v ovsu, ječmeni a/nebo samotné izolované beta-glukany z ječmene
  • Výrazně přispívají k redukci LDL- a celkového cholesterolu
  • Doporučena její konzumace alespoň 3–5 g/den
    • Zmíněné beta-glukany obsažené v ječmeni snižují celkový a LDL-cholesterol zhruba o 0,30?mmol/l
  • Konzumací 7 g a více beta-glukanů
    • Již nevede k dosažení podstatně vyšších účinků než při doporučené konzumaci
  • Ječmen, oves ani psyllium
    • Dle dostupných studií výrazně nemění hladinu HDL-cholesterolu a triglyceridů
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 16. 6. 2019 2:53:27
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail