Snižují CHOLESTEROL
7-dehydrocholesterol and cholesterol
- HMG-CoA synthase and LDL binding were inhibited equally
- Ketaconazole prevented the down-regulation of HMG-CoA reductase by 7-dehydrocholesterol
- Hydroxylated derivative of 7-dehydrocholesterol may be especially important in suppressing cholesterol synthesis
- 7-dehydrocholesterol, perhaps as an hydroxylated derivative(s), is a very effective feedback inhibitor of HMG-CoA reductase
DASH dieta (dietary approaches to stop hypertension) a středomořská dieta (strava)
- Dietary approaches to stop hypertension
- Středomořská strava
- Významné činitele v redukci celkového kardiovaskulárního rizika v primární i sekundární prevenci
- Zvýšenou konzumací
- Ovoce, zeleniny,
- Celozrnných produktů,
- Luštěnin, ořechů, ryb,
- Drůbežího masa,
- Nízkotučných mléčných produktů,
- Omezenou konzumací sladkostí, slazených nápojů a červeného masa
- Důraz na konzumaci panenského olivového oleje ve středomořské stravě
- Snižuje incidenci závažných kardiovaskulárních příhod až o 30 %
- Vzniklá v National Heart, Lung, and Blood Institute – NHLBI
- Signifikantně snižuje i celkový a LDL-cholesterol
- American Journal of Clinical Nutrition (červenec 2001) publikoval studii
- Snížení celkového cholesterolu v průměru o 7,3 %
- LDL-cholesterolu o 9 %
Yerba Mate (Ilex paraguariensis) (YM)
- YM consumption also lowered the total blood cholesterol in subjects with dyslipidemia
Armolipid Plus
Složení
- 200 mg červené fermentované rýže zkvašené kvasinkou Monascus purpureus
- Obsahuje monakoliny
- Inhibují hydroxymethylglutaryl-koenzym A reduktázu
- 500 mg berberinu
- Přírodní látka s hypolipidemickým účinkem.
- Polikosanol 10 mg
- Směsí alifatických alkoholů s dlouhými řetězci
- Snižuje hladinu cholesterolu
- 0,5 mg karotenoidu astaxanthinu
- 0,2 mg kyseliny listové
- 2 mg koenzymu Q10
- Všechny složky v kombinaci prokázaly zároveň i protizánětlivé a antioxidační účinky
Klinická studie
- 3 měsíce
- 100 pacientů ve věku 25-75 let
- HsCRP > 2 mg/l
- LDL cholesterolu v rozmezí 2,6–4,1 mmol/l
- Polovina pacientů dostávala přípravek Armolipid Plus, kontrolní skupina placebo.
- Výsledná zjištění
- Armolipid Plus signifikantně snížil hladinu všech sledovaných parametrů
- Množství celkového cholesterolu o 12 %
- LDL pokleslo o 23 % (v obou případech p < 0,001)
- HsCRP o 41 % (p = 0,04)
- Hladina EMP o 16 % (p < 0,001)
- Nedošlo ke změně v jiných sledovaných parametrech
- Hladina HDL cholesterolu
- Obvodu pasu
- BMI
- Během studie se neobjevily závažné nežádoucí účinky ani změny v jaterních a ledvinných funkcích
Metaanalýza randomizovaných klinických studií
- U pacientů s hypercholesterolémií
- Podávání tohoto přípravku vede k redukci hladiny
- Celkového cholesterolu o 9,9 %
- LDL-c o 13,7 %
- Triglyceridů o 7 %
- U pacientů, kteří
- Netolerovali statiny
- Nebylo pomocí ezetimibu dosaženo cílových hodnot LDL
- Došlo po přidání preparátu Armolipid Plus ke snížení hladin LDL-c o dalších 10 %
Recentní italská studie ADHERENCE
- Hodnotila vliv přidání Armolipidu Plus k nízké dávce statinů
- Randomizován byl soubor 100 pacientů
- Po 3 měsících významně nižší hladina
- Celkového cholesterolu
- LDL cholesterolu
- Triglyceridů
- Než ve skupině se samotnými statiny
- Cílové hladiny LDL-c (< 1,81 mmol/l) bylo po 3 měsících dosaženo
- U 70 % pacientů s Armolipidem Plus plus nízkou dávkou statinů
- U žádného pacienta se samotnými statiny v nízké dávce
Zdroje:
Pirro M., Mannarino M. R., Ministrini S. et al. Effects of a nutraceutical combination on lipids, inflammation and endothelial integrity in patients with subclinical inflammation: a randomized clinical trial. Sci Rep 2016; 6: 23587, doi: 10.1038/srep23587
Ward N., Sahebkar A., Banach M., Watts G. Recent perspectives on the role of nutraceuticals as cholesterol-lowering agents. Curr Opin Lipidol 2017; 28 (6): 495–501, doi: 10.1097/MOL.0000000000000455.
Marazzi G., Campolongo G., Pelliccia F. et al. Comparison of low-dose statin versus low-dose statin?+?Armolipid Plus in high-intensity statin-intolerant patients with a previous coronary event and percutaneous coronary intervention (ADHERENCE trial). Am J Cardiol 2017; 120 (6): 893–897, doi: 10.1016/j.amjcard.2017.06.015.
Berberin
- Produktem rostlin rodu Berberis (dřišťál)
- Tradičně využívají pro antimikrobiální účinky
- Vliv berberinu na receptory LDL v játrech
- Inhibicí proteinu PCSK9, který tyto receptory degraduje
- Zvyšuje jejich počet
- PCSK9 (proproteinkonvertázy subtilisin/kexin typu 9 – důležité bílkoviny v metabolismu LDL-c)
- Přispívá k vychytávání LDL cholesterolu z krevního oběhu
- Potlačuje syntézu cholesterolu a triglyceridů v játrech
- Prostřednictvím aktivace AMP aktivované proteinkinázy (AMPK)
- Berberinu jsou přisuzovány účinky protinádorové, antiinfekční i metabolické
- Vliv na krevní lipidy, zejména na snižování hladiny celkového cholesterolu, LDL cholesterolu (LDL-c) a triglyceridů
- Byl potvrzen několika metaanalýzami
- Přímý stimulační vliv na expresi receptorů LDL
Další vlivy berberinu
- Ovlivňuje 5’-adenosinmonofosfátem aktivovanou proteinkinázu (AMPK)
- Enzym zajišťující energetickou homeostázu buňky
- Klíčovou roli v regulaci cholesterolu, krevního tlaku i glykémie
- Příznivý vliv berberinu na inzulinovou rezistenci
- Antihypertenzní
- Inotropní
- Antiarytmické účinky
Recentní metaanalýza u pacientů, kteří užívali samotný berberin, prokázala snížení
- Celkového cholesterolu o 0,60 mmol/l
- LDL-c o 0,65 mmol/l
- Triglyceridů o 0,45 mmol/l
Studie s kombinací berberinu a simvastatinu prokázala
- Přínos berberinu jako adjuvantní léčby
- U diabetiků 2. typu
- Berberin v kombinaci s antidiabetiky snižuje nejen LDL cholesterol, ale i glykémii
Studii Kong et al. (2004)
- Léčba berberinem 32 pacientů s hypercholesterolémií
- Po 3 měsících redukce
- Sérového LDL-c o 25 %
- Triglyceridů o 35 %
- Celkového cholesterolu o 29 %.
Cicero et al. (2015) studie
- Podávali doplněk stravy obsahující berberin pacientům s nadváhou a se smíšenou hyperlipidémií
- Po 8 týdnech zlepšení
- V parametrech lipidového profilu
- Metabolických a biochemických indexů
- Inzulinové senzitivity
- glykémie
- Jaterní steatózy
Zdroje:
1. Ward N., Sahebkar A., Banach M., Watts G. Recent perspectives on the role of nutraceuticals as cholesterol-lowering agents. Curr Opin Lipidol 2017; 28 (6): 495–501, doi: 10.1097/MOL.0000000000000455.
2. Marazzi G., Campolongo G., Pelliccia F. et al. Comparison of low-dose statin versus low-dose statin?+?Armolipid Plus in high-intensity statin-intolerant patients with a previous coronary event and percutaneous coronary intervention (ADHERENCE trial). Am J Cardiol 2017; 120 (6): 893–897, doi: 10.1016/j.amjcard.2017.06.015.
Betaglukany
Červená fermentovaná rýže
- Při fermentaci bílé rýže houbou Monascus purpureus
- Tradiční čínský způsob přípravy
- S výsledným červeným zbarvením rýže
- Vzniká látka monakolin A (lovastatin)
- Inhibuje HMG-CoA reduktázu
- Další monakoliny
- Potenciální účinek tohoto nutraceutického přípravku i při nižších dávkách.
- Klinické studie s červenou fermentovanou rýží u různých populací
- Od zdravých jedinců až po pacienty s vysokým rizikem rozvoje CVD
- Prokázaly při dávkách 0,2–3,6 g/den snížení hladin
- Celkového cholesterolu o 16–31 %
- Hladiny LDL cholesterolu o 22–36 %
- Hladiny triglyceridů o 0–36 %
- Pozorováno bylo také snížení celkové a kardiovaskulární mortality.
- Dlouhodobá studie sledující účinnost částečně purifikovaného extraktu fermentované červené rýže
- Prokázala významné snížení výskytu kardiovaskulárních komplikací u čínských pacientů s anamnézou infarktu myokardu
- Celkový cholesterol klesl o 10,6 %
- LDL-c o 17 %
- Červená fermentovaná rýže s obsahem monakolinu
- Evropskou kardiologickou společností doporučovaná jako efektivní nástroj k redukci cholesterolu
- Odlišná průmyslová výroba a zpracování vede k různému skutečnému obsahu monakolinu
- Snížení cholesterolu o 20 a více % bylo dosaženo při konzumaci 2,5–10 mg monakolinu za den
- Monascus purpureus a některé její kmeny produkují rovněž citrinin
- Mykotoxin s nefrotoxickým účinkem
- Dobré vybírat preparáty bez obsahu citrininu
- Shodné nežádoucí účinky jako lovastatin - riziko vzniku rabdomyolýzy s poškozením ledvin
- Opatrnost pro možnou jaterní toxicitu
- Interakci monakolinu s ostatními léčivy
- Některá antibiotika, antimykotika atd.
- Nemá být monakolin užíván v těhotenství a kojícími ženami [17]
Zdroje:
Ward N., Sahebkar A., Banach M., Watts G. Recent perspectives on the role of nutraceuticals as cholesterol-lowering agents. Curr Opin Lipidol 2017; 28 (6): 495–501, doi: 10.1097/MOL.0000000000000455.
Marazzi G., Campolongo G., Pelliccia F. et al. Comparison of low-dose statin versus low-dose statin?+?Armolipid Plus in high-intensity statin-intolerant patients with a previous coronary event and percutaneous coronary intervention (ADHERENCE trial). Am J Cardiol 2017; 120 (6): 893–897, doi: 10.1016/j.amjcard.2017.06.015.
Johnston T. P., Korolenko T. A., Pirro M., Sahebkar A. Preventing cardiovascular heart disease: promising nutraceutical and non-nutraceutical treatments for cholesterol management. Pharmacol Res 2017 Jun; 120: 219–225, doi: 10.1016/j.phrs.2017.04.008.
Singh S. P., Sashidhara K. V. Lipid lowering agents of natural origin: an account of some promising chemotypes. Eur J Med Chem 2017 Nov 10; 140: 331–348, doi: 10.1016/j.ejmech.2017.09.020.
Česnek
- Česnek (v žádné své formě) ve velké randomizované placebem kontrolované studii neprokázal signifikantní vliv na změnu hladiny
- Celkového cholesterolu
- LDL-cholesterolu
- HDL-cholesterolu
- Triglyceridů
- Nelze tedy česnek doporučit jako nástroj ke snížení LDL-cholesterolu ani přesto, že se s tímto názorem můžeme v praxi setkat [17]
Vyšší hladina intracelul. cholesterolu
- Inhibice transkripce HMG-CoA reduktázy- vyšší c cholesterolu
- Vazba Ch na SCAP (SREBP cleavage activating protein) v membráně ER
- SREBP (sterol-regulatory element-binding proteins) váže DNA - vázající doménu = transkripce blokována
- Proteolýza HMG-CoA reduktázy
Dietary Fats and Cholesterol
- Consuming carbohydrates, especially short-chain carbohydrates
- Carbohydrate stores are filled and energy needs have been met, then additional acetyl-CoA that is produced can no longer be burned in the citric acid cycle
- Is transformed instead into triglycerides
- Then disappears into fat storage depots
- Conversion of three molecules of acetyl-CoA into one molecule of HMG CoA.
- Into cholesterol
- Metabolic step that produces the greatest amount of cholesterol [1]
- Comparative studies have shown that low-cholesterol and low-fat diets
- Offer less benefit in the treatment of high cholesterol levels than a diet that is low in carbohydrates [1]
Diet
- Maximum of 600 mg of dietary cholesterol can be absorbed in 24 hours [1]
- Amount of cholesterol in two eggs [1]
- If you eat 5, 10 or 20 eggs, your body can only absorb the amount of cholesterol in two eggs [1]
- It is also virtually impossible to lower your cholesterol level by decreasing your cholesterol intake [1]
- A diet containing fewer carbohydrates results in significantly better reduction of cholesterol levels [1]
Cholesterol z potravy [8]
- Inhibuje Translaci mRNA pro HMG-CoA
- Proteolýza HMG-CoA reduktasy při vysokých koncentracích nitrobuněčného cholesterolu [8]
WHO dietni doporučení
- Konzumovat méně než 30 % denní energie z tuků
- Saturované tuky (SAFA) mají tvořit méně než 10 % celkové denní přijaté energie
- U pacientů s hypercholesterolémií méně než 7 %
- Transmastné tuky méně než 1 %
- Nahradit obě složky nenasycenými mastnými kyselinami v
- Rybách
- Avokádu
- Oříšcích
- Slunečnicovém oleji, řepkovém
- Olivovém oleji [17]
- Na rozdíl od saturovaných mastných kyselin obsažených v
- Tučném mase
- Másle
- Palmovém nebo kokosovém oleji
- Smetaně
- Tučném sýru
- Přepuštěném másle
- Sádle [17]
- Transmastné kyseliny (průmyslově vytvářené) nejsou součástí doporučené zdravé výživy
- V polotovarech, „fast foodech“
- Pochutinách
- Smažených pokrmech
- Mražené pizze
- Koláčích
- Sušenkách
- Margarínech
- Pomazánkách [17]
Ezetimib
- Inhibitor střevní absorpce všech sterolů
- Dobře absorbován
- Hned ve střevě konjugován na aktivní glukuronid
- Dlouhý biologický poločas (22 hod)
- Podléhá enterohepatální cirkulaci
- Z 80% vylučován žlučí
- Bolesti hlavy, GIT dyskomfort, nově zjištěná kancerogenita
- Nelze kombinovat s iontoměniči
Fosforylace HMG-CoA reduktázy AMP aktivovanou proteinkinázou
- Vyšší cAMP = deaktivace HMG-CoA reduktázy
- 1 ATP na ADP
Fytosteroly a fytostanoly
- Steroly rostlinného původu
- Přirozeně vyskytují v rostlinných olejích (např. slunečnicovém, řepkovém, olivovém)
- V menším množství v zelenině, čerstvém ovoci, obilovinách, luštěninách
- Známe více než 200 druhů
- Sitosterol, kampesterol a stigmasterol
- Velmi podobné cholesterolu
- Do plazmy se dostávají z potravy
- živočichové je nejsou schopni syntetizovat
- Konzumace rostlinných sterolů
- Kolem 250 mg/den v severní Evropě
- Ve středomořské oblasti až kolem 500 mg/den.
- Estery přijaté v potravě se rozloží na volné steroly a mastné kyseliny
- Významnými kompetitivními inhibitory absorpce cholesterolu pocházejícího z potravy
- Podobný efekt u ezetimibu
- Fytosteroly se vstřebávají naprosto minimálně, nevyužívají se a jsou odbourávány
- Absorpce vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K, karotenoidů) souvisí úzce s absorpcí cholesterolu
- Při vyvážené stravě bohaté na tyto vitamíny nedochází k jejich malabsorpci
- Denní konzumace 2 g fytosterolů
- Může účinně snížit LDL-cholesterol o 7–10 %
- Pravidelné konzumaci
- Není signifikantně ovlivněna hladina HDL-cholesterolu nebo triglyceridů
- Podíl fytosterolů v margarínech a rostlinných olejích je různý
- Flora pro.activ obsahuje až 7,5 g fytosterolů na 100 g produktu
- 10 g odpovídá lehce namazanému krajíci chleba -cca 0,75 g rostlinných sterolů
- Prvním margarínem obohaceným o fytosteroly byl v roce 1995 Benecol
- Každá redukce LDL-cholesterolu o 1 % koresponduje se snížením rizika ischemické choroby srdeční o 1–2 %
Fyzická aktivita
Glukagon
- Aktivátorem cAMP-dependentní proteinkinázy
- Fosforylace HMG-CoA reduktázy AMP aktivovanou proteinkinázou
- Vyšší cAMP = deaktivace HMG-CoA reduktázy
- Reverzibilí fosforylace HMG-CoA-reduktázy = inaktivace [8]
- Produced in increased quantities in response to:
Hibiscus sabdariffa
- Gurrola-Díaz et al 2010, Human
- 100 mg/d [1.4 mg/kg]/1 mo
- I: HSEP
- HSEP?+?preventive diet [±metsyn]
- C: Preventive diet
- Sig. reduced glucose and TC levels
- Sig. increased HDL-chol levels
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3691594/
Hypobetalipoproteinemie spojené s modifikovanými apo B
- Abnormální apo B
- X struktura polypeptidového řetězce
- Nižší stabilita lipoproteinů
- Nízká hladina plazmatických lipidů
Inhibitory PCSK9
Jablko ve stravě
Aprikian et al., 2001
- Krysy krmené cholesterolem a jablky
- Významně poklesl cholesterol v plazmě jaterní cholesterol
- Zvýšil se HDL
- U krys krmených jablky vzrostlo vylučování cholesterolu ve stolici
- Snížení absorpce cholesterolu [7]
- Aprician et al., 2001, cit. sec. Boyer et al., 2004
Leontowicz et al.,2002, cit. sec. Boyer et al., 2001
- Krysy krmené cholesterolem, jablky, hruškami a broskvemi
- Jablka
- Největší efekt snižování cholesterolu
- Nejvíce zvyšují plasmatický antioxidační potenciál
- Jablka více fenolických složek [7]
Aprikian et al., 2003, cit. sec. Boyer et al., 2004:
- Kombinované jablečné pektiny a jablečné fenolické složky
- Snižují plazmatický i jaterní cholesterol, triglyceridy a absorpci cholesterolu v mnohem větším rozsahu než
- Samotné jablečné pektiny
- Samotné jablečné fenolické složky . Tato
- Mezi ovocnými vlákny a polyfenolickými složkami prospěšné interakce
- Prospěšnost konzumování celého ovoce oproti potravním doplňkům [7]
Kyselina nikotinová a její deriváty
- Inhibice sekrece VLDL z jater › snížení VLDL a následně i LDL
- Snížení syntézy TAG (až o 60 %) – ne plně objasněno
- Snižuje clearance HDL
- Rozpustné ve vodě
- Metabolizace v játrech, exkrece ledvinami
- Typický rash fenomén
- Kožní zarudnutí a pruritus
- Později vymizí
- Subjektivní pocity horka lze zmírnit podáním kys. acetylsalicylové
- U 1/5 pacientů hyperurikémie
- Kombinace s laropiprátem (antagonista PGD2 rcp) zabrání rash fenoménu !!!
- Všechny dyslipoproteinémie (snižuje hladinu TAG i cholesterolu)
Periferní lipoproteinová lipáza
- Uvolňuje volné mastné kyseliny z VLDL
- Uloženy v tukové tkáni
- Spáleny v myokardu, kosterními svaly
- Inhibována k. nikotinovou
Acipimox
Xantinol nikotinát
Kombinovaný nutraceutický přípravek
- červenou fermentovanou rýži (10 mg)
- Fytosteroly (800 mg)
- L-tyrosol (5 mg)
Studie
- 60 pacientů s polygenně podmíněnou hypercholesterolémií
- Která nereaguje na dodržování středomořské diety
- Po 8 týdnech v porovnání s placebem příznivé změny v hladině
- Celkového cholesterolu (-16,3 % vs. 9,9 %; p < 0,001)
- LDL cholesterolu (-23,4 % vs. -13,2 %; p < 0,001)
- Indexu jaterní steatózy (-2,8 %; p < 0,01 vs. -1,8 %; p < 0,05)
- ALT (-27,7 %; p < 0,001)
- AST (-13,8 %; p = 0,004)
- kyseliny močové v séru (-12,3 %; p = 0,005)
- Poklesu systolického krevního tlaku (-5,6 %)
- Nebyl zaznamenán u kontrolní skupiny
- Zlepšila se rovněž endotelová reaktivita oproti vstupním hodnotám (-13,2 %; p < 0,001)
- Pokleslo i předpokládané 10leté kardiovaskulární riziko o 1,19 % (střední chyba průměru 0,4 %; p = 0,01)
Zdroj: Cicero A. F. G., Fogacci F., Bove M. et al. Short-term effects of a combined nutraceutical on lipid level, fatty liver biomarkers, hemodynamic parameters, and estimated cardiovascular disease risk: a double-blind, placebo-controlled randomized clinical trial. Adv Ther 2017 Aug; 34 (8): 1966-1975, doi: 10.1007/s12325-017-0580-1.
Lačnění
Lanosterols
- HMG-CoA reductase activity was found to be down-regulated by the accumulated lanosterols
Non-metabolizable derivatives of lanosterol
- HMG-CoA reductase activity was found to be down-regulated by the accumulated lanosterols
Lykopen
- Red and lipophilic
- Helps to protect plants from light-induced stress
- Transfers light energy during photosynthesis
- May help prevent cardiovascular disease
- By decreasing cholesterol synthesis
- Increasing the degradation of low-density lipoproteins
www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/prostate-supplements-pdq
Nesteroidní metabolity odvozené od mevalonátu
- Inhibuje Translaci mRNA pro HMG-CoA
Niacin
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny
- Nemají výrazný hypocholesterolemický efekt
- Popř. jen velmi malý, na rozdíl od omega-6
- Konzumace vede k výraznému snížení triglyceridů
- Ve vysokých dávkách (tedy více než 3 g denně)
- Může dojít k mírnému nárůstu hladiny LDL-cholesterolu
- Zejména u dokosahexaenové kyseliny – DHA [17]
Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny (n-3 PUFA)
- Omega-3 nenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem ve formě doplňků (v nízké dávce)
- Může vést k redukci kardiovaskulárního rizika a cévní mozkové příhody
- Nemá zásadní vliv na lipoproteinový metabolismus
- Farmakologická dávka omega-3 nenasycených mastných kyselin (2–3 g/denně)
- Redukuje hladinu triglyceridů až o 30 %
- Vyšší dávky
- Mohou vést ke zvýšení LDL-cholesterolu
- Z omega-3 a omega-6
- Vznikají eikosanoidy (leukotrieny, tromboxany, prostaglandiny)
- Omega-3 mastné
- Prekurzory prostaglandinů a leukotrienů 3. a 5. třídy
- Protizánětlivě, antitromboticky
- Omega-6 mastné kyseliny
- Slunečnicový olej a další)
- Např. kyselinu linolovou (LA)
- V organismu konvertovanou na kyselinu arachidonovou
- Prekurzory prostaglandinů a leukotrienů 2. a 4. třídy
- Proinflamatorně, protromboticky a bronchokonstrikčně
- Poměr omega-3 ku omega-6
- Optimálně 1 : 1 až 1 : 4 ve prospěch omega-6
- Lze nalézt u stravy Eskymáků
- Kardiovaskulární mortalita pohybuje kolem 7–11 %
- V České republice
- Poměr omega-3 ku omega-6 zhruba 1 : 20 až 1 : 40
- Kardiovaskulární choroby dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí
- Umírá asi 50 % populace
Kyselina alfa-linolenová (ALA)
- ALA se přirozeně vyskytuje v
- Některých rostlinných olejích (např. řepkovém či lněném)
- V zelených částech rostlin
- Ořeších
- Přeměna alfa-linolenové kyseliny (ALA) v kyselinu eikosapentaenovou (EPA) je v organismu slabá
- Dosahuje asi 10 % u mužů a 20 % u žen (příznivě ovlivněna estrogeny)
- Přeměna kyseliny alfa-linolenové v dokosahexaenovou (DHA) je ještě menší.
- Kyselina alfa-linolenová
- Nižší efekt na redukci triglyceridů
Eikosapentaenová (EPA)
Dokosahexaenová (DHA)
- EPA a DHA
- V rybím mase (zvláště tučnějších ryb, jako makrela, tuňák, losos, sardinky, sleď – ryby totiž přeměňují ALA na EPA a DHA)
- Výrazný účinek prokazuje EPA i DHA na postprandiální lipémii.
Polikosanol
- Směs nasycených primárních alifatických alkoholů s dlouhým řetězcem
PPARgamma agonisté
- Inhibit the growth and differentiation of prostate cancer cells
- Treating prostate cancer cells with lycopene resulted in increased expression of PPARgamma, LXRalpha, and ABCA1
- As well as lower total cholesterol
- PPARgamma antagonist
- Cell proliferation increased
- PPARgamma antagonist and lycopene
- Decreased cell proliferation [20]
Pryskyřice - iontoměniče - Cholestyramin, colestipol, colesevelam
- Vazba žlučových kyselin v GIT
- Snížený návrat žlučových kyselin do jater
- + syntéza ŽK z cholesterolu (aktivace 7-?-hydroxylázy)
- + vychytávání LDL játry (up-regulace LDL-receptoru)
- + mobilizace cholesterolu z tkání a odstranění z krve
- Kombinace se statiny, fibráty, kys. nikotinovou lze
- Léčba u dětí a žen ve fertilním věku
- Malabsorbce vit. K, suchá, olupující se kůže
- Také při obstrukci žlučových cest pro ˇ c žlučových kyselin
Redukce hmotnosti a zvýšení fyzické aktivity
- Pouhá 5–10% redukce hmotnosti
- Vede ke zlepšení lipidového spektra a redukci kardiovaskulárního rizika
- Vede k poklesu triglyceridů o 20–30 %
- Kroky nezbytné k úpravě lipidového spektra
- Samotný efekt je poměrně skromný
- Redukce hmotnosti o 10 kg vede ke snížení LDL-cholesterolu zhruba o 0,2 mmol/l
- Menšího efektu je dosaženo při pouhé pravidelné fyzické aktivitě
- Intenzivnějšího účinku dosáhneme
- Redukce hmotnosti dosaženo současně s nízkotučnou dietou
- Příznivý vliv na hladinu HDL-cholesterolu
- Nárůstu hladiny o 0,01 mmol/l s každým redukovaným kilogramem
- Aerobní fyzická aktivita
- 1500–2200 kcal týdně, tedy např. 25–30 km rychlejší chůze za týden
- K vzestupu HDL-cholesterolu až o 0,08–0,15 mmol/l [17]
Snížená absorpce cholesterolu
- Jablka
- Nerozpustná vláknina (celulóza, hemicolulóza, lignin, pektin) v.s. nemá na koncentraci lipidů v krvi vliv [7]
- Vhodná rozpustná vláknina (b-pektin, glukany)
- Luštěniny (fazole, hrách, sója)
- Zelenina
- Celozrnné pečivo (???...)
- Těstoviny (???...)
- Obiloviny (???...) [7]
- Saponiny
- Steroly
- Rostlinné steroly (sitosteroly) se resorbují velice špatně
- Iontoměniče cholestyramin, colestipol
- Nerozpustné makromolekulární pryskyřice
- Vážou žlučové kyseliny a brání jejich zpětnému vstřebávání
- Zvýšená syntéza žlučových kyselin z cholesterolu
- Zvýšené vychytávání LDL játry
- Mobilizac cholesterolu z tkání
- Zácpa, nadýmání, Vzácně malabsorpce vitaminu K, suchá olupující se kůže
- X vstřebávání některých léků
Konzumace sóji a sójového proteinu
- Obsahují tzv. fytoestrogeny - především
- izoflavony
- Lignany
- Kumestany
- Estrogenová aktivita genisteinu a daidzeinu
- 10-2 až 10-3 17ß-estradiolu
- Skutečná koncentrace v plazmě závisí na výši samotného příjmu
- V tradiční japonské kuchyni 50–80 mg/denně
- Až stonásobně vyšších hodnot v plazmě než samotné endogenní estrogeny
- Hypotéza předpokládá
- Podobností s endogenními estrogeny izoflavony v sóji odpovědné za hypocholesterolemický efekt
- Nejvíce sojové boby
- Sójové mléko, tofu a tzv. „výrobky druhé generace“ (párky ze sóji, sójová zmrzlina)
- Obsahují nepatrné procento z celkového množství izoflavonů obsažených v sójových bobech
- Sójové proteinové koncentráty a izoláty
- Různý podíl izoflavonů
- Efekt izoflavonů na redukci cholesterolu je významně závislý na vstupní hodnotě cholesterolu.
- U pacientů s celkovou hladinou cholesterolu 5,42–6,60 mmol/l
- Slabá korelace mezi změnami LDL-cholesterolu a sójovými izoflavony
- V průměru 52 mg izoflavonů v 36 g sójového proteinu vedlo ke
- Snížení LDL-cholesterolu o 4 % (0,17 mmol/litr)
- Zvýšení HDL-cholesterolu o 3 % (0,03 mmol/litr)
- Hypocholesterolemický účinek sójového proteinu skromný u pacientů s celkovým cholesterolem pod 8,7 mmol/l
- Suplementace izolovanými izoflavony
- Dávka 40–150 mg denně nevedla ke statisticky významnému snížení sérových lipoproteinů
- Při dávce 28–150 mg izolovaných izoflavonů denně
- Nedochází ke statisticky významnému poklesu LDL-cholesterolu (pokles o 1–6,5 %)
- Statiny vedly k redukci LDL-cholesterolu o 30–60 %
Statiny
- Kompetitivní inhibice HMG-CoA reduktázy
- Nedostatek cholesterolu v hepatocytech
- + syntéza LDL - receptorů v játrech
- + vychytávání cholesterolu játry
- Více viz samost. kapitola
Sterols
- cholesterol precursors
- One of the oxygenated derivatives of cholesterol
- Many hydroxylated sterol derivatives (oxysterols)
- Able to reduce the function of HMG-CoA reductase
Steroly
- Proteolýza HMG-CoA reduktázy
- Fosforylace HMG-CoA reduktázy AMP aktivovanou proteinkinázou
- Vyšší cAMP = deaktivace HMG-CoA reduktázy
- Přirozeně se vyskytující rostlinná analoga živočišného cholesterolu
- V lidském zažívacím traktu špatně absorbována
- Konzumace vede ke snížení absorpce cholesterolu ze střeva
- Redukce jeho obsahu ve vstřebávaných micelách
Taurin
- Vznik primárních žlučových solí konjugací cholesterolu
- S taurinem = taurocholová kyselina
Vitamín C
- Vylučování cholesterolu
- Syntéza streoidních hormonů
- Syntéza hormonů štítné žlázy
Zvýšení příjmu rozpustné vlákniny
- Obsažená v ovsu, ječmeni a/nebo samotné izolované beta-glukany z ječmene
- Výrazně přispívají k redukci LDL- a celkového cholesterolu
- Doporučena její konzumace alespoň 3–5 g/den
- Zmíněné beta-glukany obsažené v ječmeni snižují celkový a LDL-cholesterol zhruba o 0,30?mmol/l
- Konzumací 7 g a více beta-glukanů
- Již nevede k dosažení podstatně vyšších účinků než při doporučené konzumaci
- Ječmen, oves ani psyllium
- Dle dostupných studií výrazně nemění hladinu HDL-cholesterolu a triglyceridů

