MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Citrinin

Citrinin

  • Mykotoxin
  • Produkován několika druhy hub rodu
    • Penicillium
    • Aspergillus
    • Monascus
  • Výskyt byl dokumentován v
    • Obilovinách a výrobcích z nich
    • Fazolích
    • Ovoci a zelenině
    • Ovocných šťávách
    • Bylinách a koření
    • Olivách a sýrech
  • V současné době je jeho obsah regulován nařízením Komise (ES) č. 1881/2006
    • Pouze v doplňcích stravy na bázi fermentované rýže
      • Fermentace je prováděna právě jedním z rodů hub rizikových z pohledu produkce citrininu (Monascus purpureus)
  • Po zveřejnění průzkumu EFSA týkajícího se citrininu v potravinách
    • Bylo doporučeno další snížení současného maximálního limitu (2000 µg/kg) v doplňcích stravy na bázi takto fementované rýže
      • Při používání vhodných výrobních postupů může být maximální limit pro doplňky stravy snížen na 500 µg/kg
www.bezpecnostpotravin.cz/kontaminanty-v-potravinach-prehled-hlavnich-temat-diskutovanych-v-ek.aspx

Citrinin

  • 2016 v doplňcích stravy na bázi rýže fermentované houbou Monascus purpureus.
    • Ve všech analyzovaných vzorcích byla přítomnost citrininu v doplňcích stravy potvrzena
    • Od 295 do 1 810 µg.kg-1
      • Maximální limit nebyl překročen

Informace
  • http://eagri.cz/public/web/file/541666/Zprava_o_cinnostech_SZV_za_rok_2016.pdf
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 8. 4. 2018 19:55:52
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail