MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Furan

Furan

  • EFSA vydal zprávu, která hodnotí rizika pro lidské zdraví ve vztahu k přítomnosti furanu a methylfuranů v potravinách
  • Furan a příbuzné sloučeniny 2- a 3- methylfurany
    • Chemické kontaminanty
    • Vznikají přirozeně při tepelném zpracování potravin
  • U většiny spotřebitelů s průměrným příjmem potravin obsahujících furan je pouze nízké zdravotní riziko
  • U spotřebitelů s vysokou expozicí je až trojnásobně překročena hodnota odpovídající nízkému zdravotnímu riziku.

Zdroje

  • Furany vznikají z různých látek, které se přirozeně vyskytují v potravinách
    • Z vitamínu C
    • Sacharidů
    • Aminokyselin
    • Nenasycených mastných kyselin
    • Karotenoidů
  • Podmínkami tepelného zpracování lze ovlivnit množství furanu, které při tepelném zpracování vzniká.
  • Aktuálně je zjišťován výskyt významných množství furanu a methylfuranů v
    • Kávě
    • V hotových pokrmech ve skleničce
    • V potravinách pro malé děti

Komise

  • Začít diskutovat o možných regulačních postupech při řešení furanů a methylfuranů, včetně stanovení
    • Které potraviny by měly být přezkoumány
  • Postupy, které vedou ke snížení furanů, jsou v současné době velmi omezené


O úroveň výše

Poslední aktualizace: 8. 4. 2018 15:53:13
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail