MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Fytáty

Phytic acid (myoinositol hexaphosphate)

Zdroje

  • Unrefined cereals
  • Seeds
  • Nuts
  • Legumes
  • Some fruits
  • Tubers [1]

Vlastnosti fytátů

  • Complexes with divalent cations
  • Insoluble compounds in the intestine
  • Negative impact on the absorption of
    • Zinc
    • Copper
    • Manganese [1]
  • Hexa- and penta-phosphate esters of inositol inhibuje absorbci:
    • Zinc [1]
  • Inositol esters with fewer phosphate groups
    • Probably limited effect [1]

Degradace fytátů

  • Endogenous phytases during fermentation
    • Eg
    • Leavened bread [1]
  • Endogenous phytases during germination
    • Eg
    • Bean sprouts [1]
  • Thermal processing
    • Partial nonenzymatic hydrolysis of phytate in some foods [1]

Poměr fytátů / Zn absorpce

  • Inhibitory effect of phytates on zinc absorption
  • Quantified by the millimolar ratios of phytate / zinc in the diet
    • Ratios < 12
      • Little effect on zinc bioavailability
    • 15- 20 critical molar ratios
    • Ratios nad 20
      • Associated with zinc deficiency [1]

Potenciace inhibičního vlivu fytátů na absorpci Zn

  • Zinc-calcium-phytate complex
    • In the intestinal lumen
    • Even less soluble than are zinc-phytate complexes [1]
  • Millimolar ratios of (phytate x calcium) / zinc
    • May be a better predictor of zinc bioavailability
    • Critical millimolar ratio > 22 may induce marginal zinc deficiency [1]
Literatura

[1] Content and bioavailability of trace elements in vegetarian diets, Rosalind S Gibson; Am J C/in Nutr 1994;59(suppl):l223S-32S. Printed in USA. © 1994 American Society for Clinical Nutrition
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 21. 9. 2013 20:50:32
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail