Glykemická nálož - GN, glykemická zátěž - GZ, Glycemic Load - GL
- Konkrétně vypovídá o absolutních hodnotách vzrůstu glykémie po požití jídla
- Vypovídá i očekávané stimulaci beta buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní
- šetřit slinivku = omezovat potřebu inzulinu v těle = chránit se proti vzniku či prohlubování inzulinové rezistence = do jídelníčku pokrmy s nižší GN. [1]
Glykemická nálož je ovlivněna
- Rychlostí - GI
- Též celkovým obsahem sacharidů v potravině [1]
Výpočet GN
- GN = GI x (g sacharidů / 100 g potraviny) neboli krát "percentage content of carbohydrates"
- White bread:
- Watermelon:
Doporučení
- Pro prevenci, léčbu diabetu, obezity a dalších metabolických onemocnění je výhodné upřednostňovat potraviny s GN pod 10.
- Potraviny s hodnotami GN 10 20 jsou méně výhodné
- GN vyšší než 20 zatěžuje metabolismus velmi výrazně. [1]
Potraviny a GN
- glykemickou nálož o hodnotě 10
- Nepřesáhne žádná zelenina
- Ve většině případů ani ovoce nepřesáhne GN 10
- Pozor na sušené ovoce
- Nízkou GN mají také
- Luštěniny
- Vařené brambory
- Tekuté mléčné výrobky
- Sýry
- Tvaroh
- Jogurty [1]
- Díky vysoké koncentraci sacharidů a vyšším GI má nejsilnější glykemickou nálož:
- Pečivo !!! [1]
- Cereálie !!! [1]
- Ano !!! Zapomeňte na reklamní bláboly o zdravých cereáliích, kukuřičných lupíncích, slazevých cornflakes a jakémukoliv výrobku z jakékoliv mouky !!! Chcete-li celozrnné pečivo, které neškodí tolik, musíte na vlastní oči ty zrna také vidět !!!
- Všechny sladké potraviny [1]
metabolic balance®
- Because of better comparability
- metabolic balance® relies on the GL, not GI
- Permitted foods
- glycemic load less than 10 per 100 g
- Potatoes in the skin permitted
- 100 g has a GL of 8 [2]
- Carbohydrates with a high GI
- Not allowed in a GLYX diet by Montignac
- metabolic balance® permit certain carbohydrates with a GL below 10
- Carrots
- Pumpkins
- Melons, etc. [2]
- Carbohydrates with a low GI and high carbohydrate percentage
- Not recommended in metabolic balance®
- Figs [2]
Regularly consuming foods with a high GL
- insulin is released continuously
- Persistently full glycogen stores in muscle cells [2]
- Ongoing synthesis of FFA by fat cells
- Enlargement of the fat cells
- Reduction in their number of insulin receptors
- Lower production of GLUT-4 (TNF-a)
- Less activation of GLUT-4 (adiponectin)
- insulin resistance [2]
- The pancreas secretes ever-increasing amounts of insulin [2]
- Early as 1963
- Research study by Prof. Karam:
Příklady
Jakou porci ananasu si dát, aby GL porce byla 10 ?
Jakou porci třešní si dát, aby porce měla GL 10?
Jakou porci ostružin si dát, aby porce měla GL 10?
Databáze složení potravin
Literatura:
[1] MIČOVÁ, Lenka . Ústav preventivního lékařství LF MU : Diabetik s nádorovým onemocněním [online]. Brno : 2009, ? [cit. 2011-05-05]. Bakalářská práce. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/20015/lf_b/Bc_prace_MicovaDM_Onko.txt?lang=en >.
[2] FUNFACK, Volf. Introductory Seminar about metabolic balance® : English Version. In Einfúrhrungsseminar. Isen : [s.n.], August 31, 2010 . s. 37.
.jpg)
.jpg)