MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Glykemická nálož - GN, glykemická zátěž - GZ, Glycemic Load - GL

  • Konkrétně vypovídá o absolutních hodnotách vzrůstu glykémie po požití jídla
  • Vypovídá i očekávané stimulaci beta buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní
  • šetřit slinivku = omezovat potřebu inzulinu v těle = chránit se proti vzniku či prohlubování inzulinové rezistence = do jídelníčku pokrmy s nižší GN. [1]

Glykemická nálož je ovlivněna

    • Rychlostí - GI
    • Též celkovým obsahem sacharidů v potravině [1]

Výpočet GN

  • GN = GI x (g sacharidů / 100 g potraviny) neboli krát "percentage content of carbohydrates"
  • White bread:
    • 70 GI x 45 g sacharidů/100 g potraviny = 31.5 GL (GI%)
  • Watermelon:
    • 72 GI x 5 g sacharidů /100 g potraviny = 3.6 GL (GI%)

Doporučení

  • Pro prevenci, léčbu diabetu, obezity a dalších metabolických onemocnění je výhodné upřednostňovat potraviny s GN pod 10.
  • Potraviny s hodnotami GN 10 ­ 20 jsou méně výhodné
  • GN vyšší než 20 zatěžuje metabolismus velmi výrazně. [1]

Potraviny a GN

  • glykemickou nálož o hodnotě 10
    • Nepřesáhne žádná zelenina
    • Ve většině případů ani ovoce nepřesáhne GN 10
      • Pozor na sušené ovoce
    • Nízkou GN mají také
      • Luštěniny
      • Vařené brambory
      • Tekuté mléčné výrobky
      • Sýry
      • Tvaroh
      • Jogurty [1]
  • Díky vysoké koncentraci sacharidů a vyšším GI má nejsilnější glykemickou nálož:
    • Pečivo !!! [1]
    • Cereálie !!! [1]
      • Ano !!! Zapomeňte na reklamní bláboly o zdravých cereáliích, kukuřičných lupíncích, slazevých cornflakes a jakémukoliv výrobku z jakékoliv mouky !!! Chcete-li celozrnné pečivo, které neškodí tolik, musíte na vlastní oči ty zrna také vidět !!!
    • Všechny sladké potraviny [1]

metabolic balance®

  • Because of better comparability
    • metabolic balance® relies on the GL, not GI
    • Permitted foods
      • glycemic load less than 10 per 100 g
        • Potatoes in the skin permitted
          • 100 g has a GL of 8 [2]
  • Carbohydrates with a high GI
    • Not allowed in a GLYX diet by Montignac
    • metabolic balance® permit certain carbohydrates with a GL below 10
      • Carrots
      • Pumpkins
      • Melons, etc. [2]
  • Carbohydrates with a low GI and high carbohydrate percentage
    • Not recommended in metabolic balance®
      • Figs [2]

Regularly consuming foods with a high GL

  • insulin is released continuously
  • Persistently full glycogen stores in muscle cells [2]
  • Ongoing synthesis of FFA by fat cells
    • Enlargement of the fat cells
    • Reduction in their number of insulin receptors
    • Lower production of GLUT-4 (TNF-a)
    • Less activation of GLUT-4 (adiponectin)
      • insulin resistance [2]
  • The pancreas secretes ever-increasing amounts of insulin [2]
  • Early as 1963
  • Research study by Prof. Karam:
    • Overweight individuals require 3-4x více inzulínu to maintain a normal blood sugar než jedinci s normální hmotností [2]

Příklady

Jakou porci ananasu si dát, aby GL porce byla 10 ?

  • GI ananasu = 64
  • Cca 10g sacharidů / 100g ananasu
  • GL = GI x (10 g sacharidů / 100 g ananasu)
    • GL = 64 x 10 / 100
    • GL 100 g ananasu = 6,4
      • GL 0,064.......1g
      • GL 10/0,064....Xg ananasu
      • X = 156,25 g ananasu

Jakou porci třešní si dát, aby porce měla GL 10?

  • GI třešní = 22
  • Cca 15 g sacharidů / 100 g třešní
  • GL = GI x (15 g sacharidů / 100 g třešní)
    • GL = 22 x 15 / 100
    • GL 100 g třešní = 3,3
      • GL 0,033.......1g
      • GL 10/0,033....Xg třešní
      • X = 303,03 g třešní

Jakou porci ostružin si dát, aby porce měla GL 10?

  • GI ostružin = 32
  • Cca 10 g sacharidů / 100 g ostružin
  • GL = GI x (10 g sacharidů / 100 g ostružin)
    • GL = 32 x 10 / 100
    • GL 100 g ostružin = 3,2
      • GL 0,032.......1g
      • GL 10/0,032....Xg ostružin
      • X = 312,5 g ostružin

Databáze složení potravin

  • ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list

Literatura:

[1] MIČOVÁ, Lenka . Ústav preventivního lékařství LF MU : Diabetik s nádorovým onemocněním [online]. Brno : 2009, ? [cit. 2011-05-05]. Bakalářská práce. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/20015/lf_b/Bc_prace_MicovaDM_Onko.txt?lang=en >.
[2] FUNFACK, Volf. Introductory Seminar about metabolic balance® : English Version. In Einfúrhrungsseminar. Isen : [s.n.], August 31, 2010 . s. 37.
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 24. 3. 2012 15:57:38
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail