MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Zhoršující faktory a rizikové faktory v případě, že je s histamínem problém

Jiné biogenní aminy


Blokátory enzymu DAO

  • Přestání užívání některých farmak majících negativní vliv na činnost enzymu diaminooxidázy - vyléčení
  • Známo skoro 100 léčiv ze skupiny
    • Antidepresiv,
    • Analgetik
    • Antirevmatik


Sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO)

  • DAO produkován přednostně v buňkách trávicího traktu
    • Snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice
      • Akutní a chronické zánětlivé onemocnění GIT
        • Crohnova choroba aj.
      • celiakie nekomp.
      • Vleklé potravinové střevní alergie
  • Může být přechodná, mění se v čase
    • Střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení

Nedostatečnou aktivitou DAO


Fermented foods

  • Fermented beverages
    • Naturally contain small quantities of histamine
      • Due to a similar conversion performed by fermenting bacteria or yeasts [1]

Zvýšená produkce histaminu

  • U alergických reakcí
  • Bakteriálních infekcí

Zvýšený příjmem histaminu v potravě


Potraviny konzervované, kompotované, zavařované, nakládané


Kvašené (i nápoje), fermentované, „uleželé“ a staré potraviny


Nahnědlé a přezrálé ovoce či zelenina aj.



Potraviny méně rizikové k testování

Zelenina

  • Zelené papriky,
  • Salátové okutky,
  • Zázvor,
  • Kedlubna
  • Cibule, zelená cibule,
  • Zelí čínské, zelené, červené (ne sterilované)
  • Hrách, hrášek,
  • Pórek
  • Bylinkové stonky - natě (mangold, řepa),
  • Artyčok,
  • Brokolice,
  • Květák
  • Tuřín,
  • Hrachové výhonky,
  • Brambory barevné loupané a obyčejné neloupané
  • Fazole máslové a French (ale opatrně, vhodnost je dosti sporná)
  • žlutá rajčata (nesmí být hodně měkká, též sporné)
  • žampiony čerstvé,
  • Růžičková kapusta (tolerance se liší)
  • Banán sotva zralý (dle studie čím méně zralý, tím z hlediska HIT lépe tolerován)
  • Citron,
  • Borůvky,
  • vodní meloun,
  • Jablka (i domácí kompot a džem)
  • Klikva,
  • černý rybíz,
  • Třešně,
  • Mango,
  • Karambola,
  • Kaki,
  • Tomel
  • Mini kiwi (bobule)
  • Sušené datle, sušené rozinky (bez konzervačních látek)
  • Kukuřice,
  • Amarant,
  • čočková mouka,
  • žito (v omezeném množství)
  • špaldová pšenice (v omezeném množství), pšenice (někteří tolerují naprosto bez problémů)
  • Jedlý kaštan - kaštanová mouka, kaštanové vločky
  • Konopné semínko
  • Ságo (prášek palem - obdoba našeho kukuřičného škrobu)
  • Chleba, kynuté těsto a pečivo (problémem mohou být kvasnice a pšenice)
  • Slané tyčinky (problémem může být droždí a jodizovaná sůl)
  • životaschopné kvasnice, pekařské kvasnice
  • řádně oloupaná pohanka (nutno opatrně vyzkoušet, opět někdo toleruje bez problémů a druhý může mít i po nepatrném množství značné problémy)
  • Mozarella,
  • žervé (POZOR na složení),
  • Smetanový jogurt (záleží na druhu použité bakteriální kultury)
  • Pomazánkové máslo (neochucené, přírodní),
  • Sušené mléko (každý toleruje jinak)
  • Ovesné a rýžové mléko (obsahují malé množství histaminu, ovšem jsou enzymaticky fermentována)
  • Kokosové mléko,
  • Kozí mléko
  • Měkké tofu (sójový smetanový měkký sýr, jogurt či pudink, čistá zmrzlina z tofu) - opatrně vyzkoušet, někdo může tolerovat, jiný ne)
  • Mladá Gouda (lidé s dobrou tolerancí mohou tento sýr, pokud ho seženou, dobře snášet)
  • čerstvá bílá ryba (myšleno chycena a ihned vykuchaná a uvařená či upečená)
  • Buvolí maso,
  • Hovězí dršťky,
  • čerstvá drůbež bez kůže,
  • čerstvý humr
  • čerstvá chobotnice
  • Bílek vejce - řádně tepelně upravený (ne sušený)
  • Vepřové sádlo, škvarky, čistý výpek
  • Slunečnicový
  • Sójový olej (opatrně vyzkoušet)
  • Kešu ořechy syrové
  • Vanilka, vanilkový extrakt
  • Bobkový list,
  • česnek,
  • Kari - list,
  • Koriandr,
  • Kurkuma,
  • Lemongrass
  • Pepř bílý a černý,
  • Rozmarýn,
  • šafrán,
  • Tamarind,
  • Vanilka,
  • Zázvor
  • Med,
  • Surový cukr,
  • Palmový cukr,
  • Stévia,
  • Umělá sladidla,
  • Maltóza (sladový cukr čistý)
  • Káva,
  • čaj bílý, zelený, roiboos čistý - ne směs, maté, kopřivový
  • Minerálka (čistá, bublinky) - symptomy rychle ustoupí
  • Léčivé prameny s obsahem síry, oxidu uhličitého a jódu
  • červená čočka
  • Kyselina citronová, guarová guma
  • Kypřící prášek do pečiva,
  • Pudinkový prášek - vanilka
  • Bezhistaminové víno - pouze na vaření
  • Lihový ocet (POZOR ale na složení) [4]

Rizikové potraviny

Zelenina

  • Lilek, baklažán
  • Tykev, dýně
  • špenát
  • Olivy
  • Avokádo
  • Houby
  • Kopřiva,
  • Mungo
  • Rukola
  • Křen
  • Hlávková kapusta
  • Mořské řasy
  • čerstvá pálivá paprika
  • Rajčata a všechny rajčatové výrobky (tedy i rajský protlak, kečup, atd.)
  • Kyselé zelí a kvašená zelenina, kyselé okurky
  • Větší množství cibule

LUŠTĚNINY

  • Fazole (červené, zelené, sójové),
  • Sója a vše z ní, i tvrdé tofu,
  • čočka (ne červená),
  • Hrách

Ovoce

  • Jakékoliv přezrálé ovoce
    • I to z povolených - kvasinky
  • Jahody,
  • červený rybíz,
  • Angrešt,
  • Maliny, ostružiny,
  • Brusinky,
  • Pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka,
  • Ananas,
  • červené hrozno (vysoké množství salicylátů),
  • Kiwi,
  • Guava,
  • Kokos,
  • Třešně, višně,
  • Meruňky, nektarinky, broskve,
  • švestky, blumy, mirabelky, špendlíky,
  • Papája,
  • Fíky, datle,
  • Avokádo,
  • Větší množství vodního melounu
  • šípek,
  • Rozinky, sušené švestky, sušené či kandované ovoce (kvasinky)
  • Moruše,

Obilobiny

  • Bělená mouka,
  • Bělené zrno,
  • čerstvé kvasnice/droždí (i pivovarské kvasnice), kvasnicový extrakt
  • Ječmen,
  • Pšeničné klíčky (někomu může vadit i pšenice jako taková),
  • Komerční směsi na pečení
  • Málo propečené pečivo (nedopečené),
  • Komerčně vyráběné koláče apod. (neověřené složení),
  • Ochucené těstoviny,
  • Vločky,
  • Popcorny,
  • Rýže…(zkrátka komerčně vyráběné už jako ochucené)

Mléčné výrobky

  • Všechny hotové mléčné výrobky,
  • Ochucené jogurty (i ty probiotické),
  • Zakysané mléčné výrobky,
    • Kyselé/acidofilní/kefírové mléko,
    • Podmáslí, kysaná - zakysaná smetana,
  • Syntetická smetana,
  • mléko UHT s dlouhou trvanlivostí,
  • Sýry
    • Hlavně ty zrající
      • Ementál, Parmezán, Rokfór, Camembert, Brie atd.), tavené sýry (příchutě, přídavné látky)
      • Sýry z nepasterizovaného mléka
  • Sójový sýr (tvrdý), tofu, tempeh, sójové mléko
  • Kozí sýr,
  • Feta,

Maso

  • Maso mleté, balené, mražené, nakládané, marinované, uzené, sušené
  • Vnitřnosti,
  • Vepřové maso,
  • Zvěřina,
  • Uleželé hovězí maso,
  • Pštrosí maso,
  • Kuřecí maso
  • Všechny uzeniny,
    • I šunka, slanina, klobásy, salámy atd.
  • Ryby - losos a tuňák bez výjimky (tedy ani čerstvé)
  • Všechny mražené a ani ostatní ryby
    • Výjimku tvoří pouze čerstvé bílé ryby)
  • Plody moře
    • Výjimku tvoří snad jen opravdu čerstvá chobotnice a čerstvé škeble)
  • Jakékoliv masové či rybí konzervy, balená hotová jídla

VEJCE

  • Bílek (hlavně syrový, špatně tepelně upravený či sušený)

Oleje a olejniny

  • Olej mandlový,
  • Kokosový,
  • Ořechový,
  • Sezamový,
  • Olivový olej (ač u toho se vedou velké spory, zda ano či ne)
  • Oleje s barvivy, konzervanty, hydrolyzovaným lecitinem,
  • Ořechové máslo,
  • Arašídové máslo
  • Margarín,
  • Komerční dresinky, omáčky, šťávy…
  • Dýňová semena,
  • Slunečnicová semena,
  • Hořčičné semínko,
  • Sezamové semínko,
  • Lněné semínko,
  • Kaštan,
  • Arašídy, buráky,
  • Kokos (čerstvý i zpracovaný),
  • Bob (fazole v lusku)
  • Ořechy (vlašské, lískové, mandle, para, pekan, pistácie, piniové, makadamové, černé, anglické)
  • Kešu ořechy (ale jen ty pražené),
  • Tahini pasta,

Koření

  • Anýz,
  • Skořice,
  • Hřebíček,
  • Kari (výjimku tvoří kari-listy),
  • Chilli, pálivá paprika,
  • Hořčice,
  • Lékořice,
  • Muškátový oříšek,
  • řeřicha,
  • Tandoori,
  • Polévkové koření (rostlinný bílkovinný hydrolyzát),
  • Jodizovaná sůl
  • Sladový extrakt

Pochutiny

  • Kupované marmelády, džemy, sirupy,
  • Sladkosti,
  • Dekorace,
  • Polevy, glazury,
  • Bonbóny, krémy,
  • Pomazánky
  • Horká čokoláda,
  • Kakao,
  • Ovomaltin (teobromin)
  • Pravý čaj (černý),
  • Komerční bylinné a ovocné čaje (aromatizující látky, barviva)
  • Alkohol (i Cider),
  • Mošty, energetické nápoje,
  • Nápoje obsahující chinin (Tonik)
  • čokoláda, kakao,
  • Komerční zmrzliny,
  • Sladkosti, atd.
  • Kečup, rajský protlak, BBQ omáčka,
  • Majonéza, tatarka, salátové dresinky (kvasinky),
  • Hořčice,
  • Ochucovadlo typu „Relish“, sójová omáčka, worcestrová, japonská, miso, tamari
  • Ochucená želatina,
  • Slad,
  • Bujóny,
  • Kvasné octy (vinný, balzamikový, jablečný, červený, bílý, sladový)

Aditiva

  • Barviva, konzervanty, antioxidanty, regulátory kyselosti,
  • Emulgátorů,
  • Zahušťovadel,
  • Stabilizátorů atd.
glutaman sodný, lecitin (hydrolyzovaný, sójový)

Rizikové potraviny

Zelenina

  • Lilek, baklažán
  • Tykev, dýně
  • špenát
  • Olivy
  • Avokádo
  • Houby
  • Kopřiva,
  • Mungo
  • Rukola
  • Křen
  • Hlávková kapusta
  • Mořské řasy
  • čerstvá pálivá paprika
  • Rajčata a všechny rajčatové výrobky (tedy i rajský protlak, kečup, atd.)
  • Kyselé zelí a kvašená zelenina, kyselé okurky
  • Větší množství cibule

LUŠTĚNINY

  • Fazole (červené, zelené, sójové),
  • Sója a vše z ní, i tvrdé tofu,
  • čočka (ne červená),
  • Hrách

Ovoce

  • Jakékoliv přezrálé ovoce
    • I to z povolených - kvasinky
  • Jahody,
  • červený rybíz,
  • Angrešt,
  • Maliny, ostružiny,
  • Brusinky,
  • Pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka,
  • Ananas,
  • červené hrozno (vysoké množství salicylátů),
  • Kiwi,
  • Guava,
  • Kokos,
  • Třešně, višně,
  • Meruňky, nektarinky, broskve,
  • švestky, blumy, mirabelky, špendlíky,
  • Papája,
  • Fíky, datle,
  • Avokádo,
  • Větší množství vodního melounu
  • šípek,
  • Rozinky, sušené švestky, sušené či kandované ovoce (kvasinky)
  • Moruše,

Obilobiny

  • Bělená mouka,
  • Bělené zrno,
  • čerstvé kvasnice/droždí (i pivovarské kvasnice), kvasnicový extrakt
  • Ječmen,
  • Pšeničné klíčky (někomu může vadit i pšenice jako taková),
  • Komerční směsi na pečení
  • Málo propečené pečivo (nedopečené),
  • Komerčně vyráběné koláče apod. (neověřené složení),
  • Ochucené těstoviny,
  • Vločky,
  • Popcorny,
  • Rýže…(zkrátka komerčně vyráběné už jako ochucené)

Mléčné výrobky

  • Všechny hotové mléčné výrobky,
  • Ochucené jogurty (i ty probiotické),
  • Zakysané mléčné výrobky,
    • Kyselé/acidofilní/kefírové mléko,
    • Podmáslí, kysaná - zakysaná smetana,
  • Syntetická smetana,
  • mléko UHT s dlouhou trvanlivostí,
  • Sýry
    • Hlavně ty zrající
      • Ementál, Parmezán, Rokfór, Camembert, Brie atd.), tavené sýry (příchutě, přídavné látky)
      • Sýry z nepasterizovaného mléka
  • Sójový sýr (tvrdý), tofu, tempeh, sójové mléko
  • Kozí sýr,
  • Feta,

Maso

  • Maso mleté, balené, mražené, nakládané, marinované, uzené, sušené
  • Vnitřnosti,
  • Vepřové maso,
  • Zvěřina,
  • Uleželé hovězí maso,
  • Pštrosí maso,
  • Kuřecí maso
  • Všechny uzeniny,
    • I šunka, slanina, klobásy, salámy atd.
  • Ryby - losos a tuňák bez výjimky (tedy ani čerstvé)
  • Všechny mražené a ani ostatní ryby
    • Výjimku tvoří pouze čerstvé bílé ryby)
  • Plody moře
    • Výjimku tvoří snad jen opravdu čerstvá chobotnice a čerstvé škeble)
  • Jakékoliv masové či rybí konzervy, balená hotová jídla

VEJCE

  • Bílek (hlavně syrový, špatně tepelně upravený či sušený)

Oleje a olejniny

  • Olej mandlový,
  • Kokosový,
  • Ořechový,
  • Sezamový,
  • Olivový olej (ač u toho se vedou velké spory, zda ano či ne)
  • Oleje s barvivy, konzervanty, hydrolyzovaným lecitinem,
  • Ořechové máslo,
  • Arašídové máslo
  • Margarín,
  • Komerční dresinky, omáčky, šťávy…
  • Dýňová semena,
  • Slunečnicová semena,
  • Hořčičné semínko,
  • Sezamové semínko,
  • Lněné semínko,
  • Kaštan,
  • Arašídy, buráky,
  • Kokos (čerstvý i zpracovaný),
  • Bob (fazole v lusku)
  • Ořechy (vlašské, lískové, mandle, para, pekan, pistácie, piniové, makadamové, černé, anglické)
  • Kešu ořechy (ale jen ty pražené),
  • Tahini pasta,

Koření

  • Anýz,
  • Skořice,
  • Hřebíček,
  • Kari (výjimku tvoří kari-listy),
  • Chilli, pálivá paprika,
  • Hořčice,
  • Lékořice,
  • Muškátový oříšek,
  • řeřicha,
  • Tandoori,
  • Polévkové koření (rostlinný bílkovinný hydrolyzát),
  • Jodizovaná sůl
  • Sladový extrakt

Pochutiny

  • Kupované marmelády, džemy, sirupy,
  • Sladkosti,
  • Dekorace,
  • Polevy, glazury,
  • Bonbóny, krémy,
  • Pomazánky
  • Horká čokoláda,
  • Kakao,
  • Ovomaltin (teobromin)
  • Pravý čaj (černý),
  • Komerční bylinné a ovocné čaje (aromatizující látky, barviva)
  • Alkohol (i Cider),
  • Mošty, energetické nápoje,
  • Nápoje obsahující chinin (Tonik)
  • čokoláda, kakao,
  • Komerční zmrzliny,
  • Sladkosti, atd.
  • Kečup, rajský protlak, BBQ omáčka,
  • Majonéza, tatarka, salátové dresinky (kvasinky),
  • Hořčice,
  • Ochucovadlo typu „Relish“, sójová omáčka, worcestrová, japonská, miso, tamari
  • Ochucená želatina,
  • Slad,
  • Bujóny,
  • Kvasné octy (vinný, balzamikový, jablečný, červený, bílý, sladový)

Aditiva

  • Barviva, konzervanty, antioxidanty, regulátory kyselosti,
  • Emulgátorů,
  • Zahušťovadel,
  • Stabilizátorů atd.
glutaman sodný, lecitin (hydrolyzovaný, sójový) [4]

Průmyslově zpracovaná (mražená či chlazená) jídla


Sake

  • Contains histamine
    • 20–40 mg/L range [1]

Potraviny obsahující vysokou hladinu histaminu, tyraminu či aditiv



Wines

  • 2–10 mg/L histaminu [1]

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 29. 7. 2019 15:03:50
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail