MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Karotenoidy

V těle

  • žlutavá barva makuly - macula lutea - luteinem a zaxantinem
    • Nejsou zde jiné karotenoidy
    • Fotoprotekce
      • Filtrují modré světlo
      • Hasí excitované triplety molekul nebo singletový kyslík
      • Scavengery pro další volné radikály jako jsou peroxidy lipidů a superoxidové radikálové anionty

Biochemie

  • karotenoidy jsou tetraterpenoidy
    • Centrální uhlíkový řetězec s konjugovanými dvojnými vazbami s různými postranními linárními nebo cyklickými substituty
  • Podskupiny:
    • Karoteny - bez kyslíku
    • Xantofyly (oxokarotenoidy) - s min. 1 atomem kyslíku ve struktuře
  • Přírodní lipofilní pigmenty
  • žluté-oranžovo červené barvy ovoce a zeleniny
  • Chlorofylem jsou maskovány v zelených rostlinách, ale napodzim po snížení se koncentrace chlorofylu (např. v listech) je vidět výrazné zežloutnutí
  • účastní se jako pomocné pigmenty ve fotosyntéze - fotoprotekci vyšších rostlin
  • Rozptylují přebytek světelné energie v xantophylovém cyklu s formací zeaxantinu a violaxantinu
  • Také jsou v mnoha zvířatech
    • V ptácích, hmyzu, rybách, korýších
    • Zvířata nejsou schopna si ho sami syntetizovat a jsou závislá na zevním přívodu
  • Bylo identifikováno přes 600 druhů karotenoidů
  • Asi 50 z nich se vyskytuje ve stravě lidí
  • Nejdominantnější v naší stravě je beta-karoten
  • Beta-karoten a někt. další karotenoidy jsou prekurzory vitaminu A = provitamíny A
  • Vit. A je esenciální pro zrak, vývoj a růst
  • Lutein, zeaxantin a lykopen
    • Nejsou provitamíny A
    • Fotoprotektory
    • Aktivují mezibuněčnou komunikaci
  • Klíčová molekula pro syntézu karotenoidů je isopentenyl difosfát
    • Postupná stavba karotenového fytoenu
    • Několik enzymatických dehydrogenací vede k acyklickému carotenoidu lykopenu
      • Alfa, beta karoten, lutein, zeaxantin a x dalších karotenoidů jsou syntetizovány následnou cyklizací, dehydrogenací a oxidačními reakcemi
  • Různé modifikované řasy, rostliny či mikroorganismy mohou být dnes využity k syntéze různých druhů karotenoidů

Lutein a Zeaxantin

  • Substituován 2 OH skupinami na 3 a 3´pozici iononových kruhů
    • Vyšší polarita než karoteny
  • Di-OH derivát alfa a beta karotenu
  • Dvojné vazby v kruhu jen částečně konjugované
  • 9 plně konjugovaných dvojných vazeb mezi uhlíky v základním uhlíkovém řetězci
    • Určuje absorpční vlastnosti pro světlo
    • Určuje i antioxidační schopnosti karotenoidů
  • Absorpční spektrum luteinu je cca 445 nm
  • Koeficient molárního zániku je při těchto vlnových délkách cca 140-145/cm.mol
    • Oba karotenoidy efektivně absorbují modré světlo
  • Přítomností chiralických center existuje 8 stereoizomerických variant
    • V rostlinách je dominující jenom jedna varianta díky stereospecifické syntéze
      • (3R,3´R, 6´R)-beta,epsylon-karotgen-3,3´-diol
  • Díky početným dvojným vazbám existuje několik cis/trans forem (E/Z)
  • V homogenních roztocích mají karotenoidy tendenci k izomeraci a tvorbě směsi mono a poly- cis izomerů a navíc all-trans forem
  • Zakomponovány v potravě jsou odolnější k izomeraci
  • Všechny trans-formy jsou dominantní v přírodě
  • Několik cis izomerů je přítomno v krvi a tkáních
  • Absorpční spektra cis forem sahají navíc cca ještě o 120 nm pod abs. maximum
    • Intenzita "cis peak" záleží především na pozici cis vazby a nejintenzivnější je, pokud je centrální uhlík v cis konfiguraci

Zeaxantin

  • Absorpční spektrum zeaxantinu je cca 450 nm
  • Přítomností chiralických center existují 3 stereoizomerické varianty
    • V rostlinách je dominující jenom jedna varianta díky stereospecifické syntéze
      • (3R,3´R)-beta,beta-karotgen-3,3´-diol

V potravinách

  • V ovoci a zelenině
  • Zpočátku bylo obtížné odlišit v detekci lutein od zeaxantinu
    • časté udávány společným číslem
  • Západní dieta (záp. Německo) cca 1,9 mg/d
  • Lutein cca 35% z celkové konzumace karotenoidů
  • Kanada cca 1,4 mg/d konzumace luteinu mezi 18-65 lety
  • Vě většině potravin lutein:zeaxantin = 7-4:1

Interakce

  • Konzumace s tuky v jídle zvyšuje absorpci
  • Absorpce luteinu a dalších karotenoidů byla nižší při současné konzumaci něktrých typů vláknin o cca 40-75%
  • Absorpce karotenů je snížena současnou konzumací neresorbovatelných náhražek tuku jako např.: polyestery sukrózy
    • Absorpce xantofylů byla méně ovlivněna
  • Narušení buněčných membrán vede k uvolnění karotenoidů a k lepší dostupnosti do lipofilních komponent v GIT
  • Při dodávce karotenoidů v zelenině, dostupnost luteinu byla vyšší než beta-karotenu
  • Po požití supllementu s betakaroteny a jen malým množstvím luteinu a zeaxantinu byl pozorován vzestup xantofylů v chylomikronech a lipoproteinech
  • Lutein snižuje absorpci beta-karotenů (hlavně pokud je v převaze)
    • štěpení betakarotenů však není ovlivněno
    • Dochází k ovlivnění kompetice v mycelách a na lipoproteinech
  • Tzv. free lutein nebo lutein na esterech mastných kyselin - bioaviabilita v.s. vyšší z esterů MK
    • Není průkaz o tom, že by esterová vazba měla vliv na absorpci a že by se více nebo méně vstřebávala než volná forma zeaxantinu nebo luteinu


AMD

  • Korelace vyššího příjmu zeaxantinu a luteinu v dietě a nižším rizikem AMD

Literatura:

1) Nutrition and the Eye, Basic and clinical research, Albert J. Augustin, vyd. Krager
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 17. 3. 2018 17:59:40
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail