MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

leky-latky/kyselina-fytova/denni-prijem

Denní konzumace fytátů

  • U vegetariánů a obyvatel rozvojového světa
    • Až 2000-2600 mg
  • Ve smíšené stravě
    • Cca 150-1400 mg
  • Převážně celozrnnými obilovinami a luštěninami
    • Dokládán deficit základních minerálů, zejména železa a zinku (Greiner & Konietzny, 2006) [1]
  • Spotřeba fytátů jde zpravidla ruku v ruce se spotřebou vlákniny
    • Nadpoloviční podíl přijaté kyseliny fytové v potravě pochází z obilovin
      • Hlavně z obilných snídaní
    • čtvrtina jde na vrub zeleniny
    • Zbytek pochází z ořechů, ovoce a dalších semen

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 8. 12. 2018 0:39:12
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail