MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Methanol

  • Pro člověka toxický
  • Konzumací, inhalací k vážným intoxikacím metabolity
    • Formaldehyd
    • Formová kyselina [1]

Akutní otrava

  • Bolest hlavy
  • Závrať
  • únava
  • Nauzea
  • Zvracení
  • Modročervené vidění
  • Diplopie
  • Slepota
  • Až úmrtí [1]

Dávky

  • Orální smrtelná dávka metanolu pro člověka
    • Od 340 µg do 1 mg/kg tělesné hmotnosti [1]

Bezpečnostní limity metanolu

  • International Office of Vine and Wine - OIV, Mezinárodní úřad pro vinnou révu a víno
    • 150 mg/l u bílého a růžového vína
    • 300 mg/l u červeného vína [1]
  • EU
    • 10 g metanolu / litr etanolu [1]
  • Tchajwan
    • 2 000 mg metanolu/l etanolu u vín
      • 300 mg/l pro víno s 10 % etanolu
    • 1 000 mg pro ostatní alkoholické nápoje
      • 10 mg/100 ml [1]

Vznik

  • Nežádoucí produkt při výrobě ovocných a zeleninových šťáv
  • Hydrolýzou metylesterových skupin v pektinech
  • Působením pektinesterázy (PE)
  • Přirozeně v nízké koncentraci v čerstvých ovocných šťávách
  • Ve většině alkoholických nápojů
  • Nízké dávky metanolu z:
    • Ovoce
    • Zeleniny
    • Fermentovaných nápojů
    • Potravin slazených aspartamem
      • V trávicím traktu se štěpí na metanol [1]

Šťávy

  • Po vymačkání šťávy z ovoce/zeleniny se obsah metanolu ve šťávách zvyšuje
    • Enzymovou degradací pektinů endogenní PE
    • Vede k riziku pro spotřebitele [1]
  • Při uchování šťávy
    • Obsah metanolu již po několika hodinách roste [1]
    • Další argument proč jíst ovoce tak, jak je nedělat z něho šťávy
  • Množství metanolu překročilo limity pro alkoholické nápoje na Tchajwanu ve šťávách ze:
    • Star fruit
    • Papajy
    • Ananasu
    • Valencia pomerančů
    • Rajčat
    • Výhonků hrachu
    • Výhonků vojtěšky [1]

Doporučení (vlastní závěr)

  • Ovoce a zeleninu raději sníst v kuse, nedělat šťávy a hlavně je zbytečně neskladovat
  • Šťávy bych tedy nedporučila především lidem, kteří trpí např.:
    • Makulární degenerací
    • Glaukomem
    • Retinopatií
    • Jiným onemocněním sítnice či optického nervu
    • Neuropatiemi
    • Srdečními arytmiemi
    • Poruchami zubní skloviny (zubními erozemi)
    • Zvýšenou zubní citlivostí ev. lomivostí
Šťávy nepatří ani do programu metabolic balance®

Literatura:

[1] Metanol. A-Z Slovník pro spotřebitele [Internet]. [citován 2012 srp 10]. Available z: www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=92361

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 11. 8. 2012 0:15:53
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail