MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

leky-latky/proteiny/prijem-stravou

Absorbce AMK z GIT do krve

  • AMK vzniklé štěpením bílkovin v trávicím traktu transportovány do buněk střevní sliznice
    • Kotransport s Na+
    • 7 transportních systémů
  • Buňky střevní sliznice využívají některé aminokyseliny jako zdroj E
    • glutamin
    • Glutamát
  • Většina AK je transportována portální žilou do jater, kde kompletně vychytány:
    • Všechny neesenciální
    • část esenciálních AK
      • Kromě AK s rozvětveným řetězcem
  • Využity pro syntézu nových proteinů
  • Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem
    • Z portální žíly vychytávány minimálně
      • Játra nemají enzymy katalyzující jejich transaminaci

Aminokyselinové skóre

  • Vztažené na stravitelnost proteinů (PDCAAS, protein digestibility-corrected amino acid score)
  • Relativní množství limitující aminokyseliny v testovaném proteinu vzhledem k množství stejné aminokyseliny v referenčním proteinu x skutečná stravitelnost

Biologická hodnota (BV, biological value)

  • Množství endogenních bílkovin syntetizovaných v organismu po podání 100 g bílkoviny
  • Ve většině živočišných proteinů jsou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny
    • Jejich biologická hodnota je poměrně vysoká
      • Zejména vejce a kasein
  • V bílkovinách rostlinného původu
    • často některá z esenciálních aminokyselin chybí a jejich BH je nižší
      • V obilovinách lysin
      • V luštěninách methionin
    • Potraviny je nutno vhodným způsobem kombinovat

Čistá využitelnost proteinů (NPU, net protein utilization)

  • Skutečná stravitelnost x biologická hodnota

Kvalita proteinů

  • Zastoupením esenciálních aminokyselin
  • Stravitelností daného proteinu
  • Parametry pro posouzení kvality proteinu
    • Dříve využívala biologická hodnota
    • čistá využitelnost proteinů
    • V současnosti dle FDA/WHO PDCAAS
.kva.jpg



Limitující AMK

  • Esenciální aminokyselina, které je v proteinu nejméně vzhledem k jejímu zastoupení v referenčním proteinu

Potrava

  • Cca 70–100 g za den [1]

Referenční protein

  • Idealizovaný protein
  • Obsah esenciálních aminokyselin odpovídá doporučenému příjmu
    • Pro kojence zastoupení aminokyselin v mateřském mléku
    • Pro ostatní věkové kategorie doporučenému příjmu esenciálních aminokyselin
  • Dříve se jako referenční protein používalo zastoupení esenciálních aminokyselin v kravském mléku, kaseinu nebo vejcích

Skutečná stravitelnost

  • Relativní množství dusíku (%) absorbované z potravy vzhledem k celkovému dusíku přijatému potravou

Vegetariánský způsob stravování

  • S eliminací masných výrobků
  • Lze považovat z hlediska proteinového metabolismu za postačující
    • Za předpokladu příjmu kvalitních bílkovin mléčných a vaječných
  • Přísná vegetariánská dieta nepovolující žádné proteiny živočišné provenience (vegani)
    • By měla respektovat složení potravy odpovídající komplementaritě proteinů
      • Např. kombinace luštěnin a rýže
  • Komplementární proteiny musí být konzumovány současně
  • Dieta by neměla být užívána u
    • Rostoucího organismu
    • Nemocných v nevyrovnaném metabolickém stavu
    • V těhotenství ap.

Délka expozice: 1/20 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2018:04:25 10:28:10
Blesk: ne
Délka expozice: 1/17 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2018:04:25 10:25:37
Blesk: ne
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 17. 3. 2018 18:50:39
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail