MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

leky-latky/sacharidy/vlaknina

Celulóza

  • V rostlinách ve všech částech
  • Nevstřebává se v lidském střevě
    • Vyloučena z organismu ve stolici
  • Nejrozsirenejsi organicka sloučenina na zemi
  • Polysacharid
    • Beta-glukoza a D-glukoza
    • Dlouhé řetězce nerozpusnté ve vodě
  • Hydrolýzou vznikají molekuly glukózy
  • Protektivní látka
  • štěpena enzymem celuláza
  • Hlavní součást buněčných stěn rostlin a obalů semen
  • Hojně s ligninem v otrubách



DDD

  • Optimální množství ve stravě
    • 30 g/d

Nadměrné dávky vlákniny

40g/d a více

  • Zvýšený příjem k. fytoové
    • Snížený příjem zinku a železa



Odhadovaný příjem vlákniny

ČR

  • Odhadem 15-20g/d

Nerozpustná vláknina

  • Celulóza
  • část hemicelulóz
  • Lignin

Rozpustná vláknina

  • Beta-glukany
  • Arabinoxylany
  • pektinové látky
  • Rostlinné gumy
  • Rostlinné slizy
  • Modifikované škroby
  • Modifikovaná celulóza
  • Polysacharidy mořských řas

Význam rozpustné vlákniny

  • Zvyšuje obsah vázané vody - tvoří gely
    • Chrání a posiluje lenovoiu vrstvu střevní stěny
  • živiny pro kvasné bakterie v colon
    • Produkují mastné kyseliny - energii pro střevní epitel
  • Ochrana před množením hnilobných bakterií
  • Snižuje pocit haldu
  • Snižuje LDL

Typy vlákninových přísad do potravin

  • vláknina z obilek
  • Jablečná vlíknina
  • řepná vláknina
  • Guarová guma
  • Xantanová guma
  • Karagenan
  • pektinové látky
  • Agar např. z jeřabin
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 14. 7. 2019 0:34:00
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail