leky-latky/sacharidy/vlaknina
Celulóza
- V rostlinách ve všech částech
- Nevstřebává se v lidském střevě
- Vyloučena z organismu ve stolici
- Nejrozsirenejsi organicka sloučenina na zemi
- Polysacharid
- Hydrolýzou vznikají molekuly glukózy
- Protektivní látka
- štěpena enzymem celuláza
- Hlavní součást buněčných stěn rostlin a obalů semen
- Hojně s ligninem v otrubách
DDD
- Optimální množství ve stravě
- 30 g/d
Nadměrné dávky vlákniny
40g/d a více
Odhadovaný příjem vlákniny
ČR
- Odhadem 15-20g/d
Nerozpustná vláknina
- Celulóza
- část hemicelulóz
- Lignin
Rozpustná vláknina
- Beta-glukany
- Arabinoxylany
- pektinové látky
- Rostlinné gumy
- Rostlinné slizy
- Modifikované škroby
- Modifikovaná celulóza
- Polysacharidy mořských řas
Význam rozpustné vlákniny
- Zvyšuje obsah vázané vody - tvoří gely
- Chrání a posiluje lenovoiu vrstvu střevní stěny
- živiny pro kvasné bakterie v colon
- Produkují mastné kyseliny - energii pro střevní epitel
- Ochrana před množením hnilobných bakterií
- Snižuje pocit haldu
- Snižuje LDL