MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Strumigeny II. řádu - blokují aktivaci jódu ve štítné (TPO aj.)

  • Blokují peroxidázy v přeměně jódu na jeho aktivní formu
  • Snižuje se organická vazba jódu a tím i tvorba aktivních hormonů štítné žlázy
  • Může dojít ke zvětšení štítné žlázy (struma) a poklesu její funkce [11]

Thyroid peroxidase (TPO)

  • Membrane-bound
  • Glycosylated
  • Heme-containing protein
  • On the apical membranes of the thyroid follicular cell
  • Catalyzes key reactions in thyroid hormone synthesis
    • Oxidization of iodide in thyroid cells
      • By hydrogen peroxide
    • Binding to tyrosine residues in thyroglobulin (TG; 188450)
      • To form iodotyrosine (iodide organification)
    • Coupling of some of these hormonally inert iodotyrosine residues (monoiodotyrosine and diiodotyrosine)
      • To form the hormonally active iodothyronines thyroxine (T4) and triiodothyronine (T3) (Park and Chatterjee, 2005)





Brassica genus vegetables - křížatá zelenina

  • Bok choy
  • Broccoli
  • Broccolini (Asparations)
  • Brussels sprouts
  • Cabbage
  • Canola
  • Cauliflower
  • Chinese cabbage
  • Choy sum
  • Collard greens
  • Horseradish
  • Kai-lan (Chinese broccoli)
  • Kale
  • Kohlrabi
  • Mizuna
  • Mustard greens
  • Radishes
  • Rapeseed (yu choy)
  • Rapini
  • Rutabagas
  • Tatsoi
  • Turnips :5::
  • Růžičková kapusta
  • Květák

Brassica genus vegetables - křížatá zelenina - brukvovité

  • Bok choy
  • Broccoli
  • Broccolini (Asparations)
  • Brussels sprouts
  • Cabbage
  • Canola
  • Cauliflower
  • Chinese cabbage
  • Choy sum
  • Collard greens
  • Horseradish
  • Kai-lan (Chinese broccoli)
  • Kale
  • Kohlrabi
  • Mizuna
  • Mustard greens
  • Radishes
  • Rapeseed (yu choy)
  • Rapini
  • Rutabagas
  • Tatsoi
  • Turnips :5::
  • Růžičková kapusta
  • Květák


Perchlorate

  • Decrease iodide uptake by competitive inhibition

Thioglykosidy - glukozinoláty -hořčičné glykosidy

  • Glykosidy hořčičných olejů
  • Typické štiplavé aroma některých rostlin
  • Sirné sirné glukosidy - dříve thioglukosidy
  • Významné sekundární metabolity rostlin
    • Obrana proti škůdcům
  • Enzymaticky hydrolyzují na
    • glukózu
    • A aglykon typu
      • Izotiokyanátu
        Stejný pach z mezizubních prostor po konzumaci brokolice jako pach z úst kuřáků.
      • Nebo epitionitrilu
  • Aglykon
    • Tvořen C=N skupinou
    • Substituovanou sulfátem na dusíku
    • Na kterém je navázána S beta-glykosidickou vazbou D-glukopyranosa
      • Další řetězec charakteristický pro daný glukosinolát
  • Cyklizací izotiokyanátu
    • Vznikají nejtoxičtější látky této skupiny
      • Oxazolidintiony
  • Snižují organickou vazbu jodu
    • I tvorba aktivních hormonů [2]
  • Některé produkty přeměny glukozinolátů jsou vysoce lokálně dráždivé látky
    • Běžně v rostlinách čeledi Brassicaceae
      • V řadě význačných hořčičných rostlin [2]
  • Ve většině brukvovitých rostlin
    • V semenu řepky olejné
    • Mohou přecházet do řepkového oleje [6]
  • Zodpovědné za typicky štiplavé aróma
    • Křene
    • ředkve
    • Hořčice [1]
    •  některých druhů koření [1]
  • Průměrný denní příjem glukosinolátů v České republice
    • Asi 10 mg na osobu/den [1]
  • Denní příjem u častých konzumentů brukvovité zeleniny (např. vegetariánů)
    • Může dosahovat až x 100 mg na osobu/den [6]
  • Biologické účinky
    • Výhradně produkty jejich degradace [6]
  • Inhibují syntézu hormonů štítné žlázy
  • Inhibují přenos jodu ve štítné žláze [6]
  • Značná část glukosinolátů se ztrácí při kuchyňském zpracování [6]
  • Při kvašení zelí
    • Během prvního týdne fermentace se glukosinoláty úplně rozkládají [6]

5-vinyloxazolidin-2-tion (goitrin)

  • Nejaktivnější strumigen čeledi Brassicaceae [2]

Hořčičná silice

  • Způsobuje při potřísnění na pokožce záněty
  • Požita vyvolává podráždění žaludku a střev s následným průjmem
  • Po větších dávkách i poškození ledvin. [2]

Další druhy rostlin

  • Hlavně se jedná o brukvovitou zeleninu ale i v jiných druzích:
    • V ředkvích, ředkvičkách
    • Cibuli, pórku
    • česneku, pažitce,
    • Hrachu, fazolích, čočce, sóji,
    • Rajčatech
    • Manioku
    • špenátu
    • Křenu,
    • Kapustě, květáku, brokolici, kedlubnách, zelí,
    • Hořčici,
    • řepce olejné a oleji z ní získaném [11]
  • Rutabaga
  • Lima beans
  • Linseed
  • Bamboo shoots
  • Sweet potatoes [18]

Excess iodide

  • Relatively effective for raw extract
  • Less effective for boiled and cooked extracts in reversing anti-TPO activity
  • Inhibition constant (IC50)
    • Found highest with bamboo shoot
    • Least with cabbage

Thiooxazolidone

Goitrin

  • Senfölglycoside über Senföle abgebaut werden
    • An Position 2 eine Hydroxygruppe enthalten

Thyreostatika

  • Verhindern die Iodierung von Tyrosin
    • Damit die Bildung der Schilddrüsenhormone
      • Thiouracil
      • Methylthiouracil
      • Propylthiouracil [8]
  • Das Schilddrüsenwachstum durch die Aufnahme solcher Substanzen kann nur durch eine Gabe von Schilddrüsenhormonen behandelt werden [8]
Čas focení: 2018:06:02 16:51:53
Čas focení: 2018:06:02 16:52:27
Čas focení: 2018:06:02 16:52:58
Čas focení: 2018:06:02 16:53:18
Čas focení: 2018:06:02 17:22:08
Čas focení: 2018:06:02 17:15:20
Čas focení: 2018:06:02 17:07:56
Čas focení: 2018:06:02 17:08:54
Čas focení: 2018:06:02 17:09:25
Čas focení: 2018:06:02 18:14:44
Čas focení: 2018:06:02 17:59:29
Čas focení: 2018:06:02 17:58:28
Čas focení: 2018:06:02 18:00:20
Čas focení: 2018:06:02 16:51:12
Čas focení: 2018:06:02 17:10:51
Čas focení: 2018:06:02 16:48:49
Čas focení: 2018:06:02 17:19:53
Čas focení: 2018:06:02 17:20:42
Čas focení: 2018:06:02 17:06:54
Čas focení: 2018:06:02 17:21:38
Čas focení: 2018:06:02 17:17:13
Čas focení: 2018:06:02 16:50:34
Čas focení: 2018:06:02 17:10:07
Čas focení: 2018:06:02 17:05:32
Čas focení: 2018:06:02 16:54:10
Čas focení: 2018:06:02 16:55:34
Čas focení: 2018:06:02 16:56:24
Čas focení: 2018:06:02 16:57:03
Čas focení: 2018:06:02 16:57:49
Čas focení: 2018:06:02 16:59:31
Čas focení: 2018:06:02 17:00:01
Čas focení: 2018:06:02 17:02:47
Čas focení: 2018:06:02 17:13:47
Čas focení: 2018:06:02 17:14:40
Čas focení: 2018:06:02 17:18:26
Čas focení: 2018:06:02 17:19:01
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 3. 6. 2018 0:52:29
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail