Strumigeny I. řádu - znemožňují absorbci nebo vychytávání jódu štítnou žlázou
- Blokují vychytávání jódu štítnou žlázou
Dusičnany
- častou součástí průmyslových hnojiv
- Stopová množství můžeme nalézt ve všech potravinách rostlinného původu
- Kompenzací může být zvýšený přísun jódu v potravě [11]
Dusitany
- V potravinářském průmyslu ke konzervování masa a uzenin
- V lidském těle se přeměňují na dusičnany [11]
Jod vysoké dávky
- Dávky jódu 10x překračující RDA
- Obdobný ef. jako při nedostatku jodu
- Chronicky vysoký příjem jódu může vést k vývoji strumy
- Léky obsahující jód
- Desinfekční látky
- Tolerovatelná horní hranice dlouhodobého příjmu jódu pro dospělé
- Dle EU 600 µg/den [11]
- V ČR se jodiduje sůl v množství 20–34 mg/kg soli ve formě jodidu nebo jodičnanu
- Obsah jódu v rostlinných a živočišných potravinách závisí na
- Obsahu jódu v půdě
- Jeho dodávkách hospodářským zvířatům [12]
- Mléko a vejce bývají dobrým zdrojem jódu
- Část jódu se kuchyňskou úpravou ztrácí [12]
- Doporučená denní dávka pro dospělé
- Mezi 150 a 200 µg (liší se podle země a věku) [12]
Polysulfidy
- Ze zelí [11]
Thiokyanáty - potassium thiocyanate - syntetický strumigen
- From cigarette smoking for example [9]
- Thiocyanat reduce or inhibit the uptake of iodide
- Addition of thiocyanate to food
- Significantly reduced circulating levels of thyroxine (T4) in rats.
- The rate of microtubule assembly
- Which is detrimental for neurite growth was considerably lowered
- Influencing myelin deposition
- And synaptogenesis in developing brain [3]
- Caused an adaptive increase in the activity of type II 5'-deiodinase
- Governs availability of triiodothyronine (T3) in brain [3]
- Increased T3 binding to brain nuclear receptors under conditions of thiocyanate induced hypothyroid state [3]
- Overload in Central Africa
- Especially if also in conjunction with selenium deficiency
- Cassava as a carbohydrate
- Provides a source of thiocyanate in some areas
- Thiocyanate decrease iodide uptake by competitive inhibition
- Senfölglycoside (Glucosinolate) werden im Körper teilweise zu Thiocyanaten umgebaut [8]