MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Strumigeny I. řádu - znemožňují absorbci nebo vychytávání jódu štítnou žlázou

  • Blokují vychytávání jódu štítnou žlázou

Dusičnany

  • častou součástí průmyslových hnojiv
    • Stopová množství můžeme nalézt ve všech potravinách rostlinného původu
  • Kompenzací může být zvýšený přísun jódu v potravě [11]





Dusitany

  • V potravinářském průmyslu ke konzervování masa a uzenin
  • V lidském těle se přeměňují na dusičnany [11]

Jod vysoké dávky

  • Dávky jódu 10x překračující RDA
  • Obdobný ef. jako při nedostatku jodu
  • Chronicky vysoký příjem jódu může vést k vývoji strumy
    • Léky obsahující jód
    • Desinfekční látky
  • Tolerovatelná horní hranice dlouhodobého příjmu jódu pro dospělé
    • Dle EU 600 µg/den [11]
  • V ČR se jodiduje sůl v množství 20–34 mg/kg soli ve formě jodidu nebo jodičnanu
  • Obsah jódu v rostlinných a živočišných potravinách závisí na
    • Obsahu jódu v půdě
    • Jeho dodávkách hospodářským zvířatům [12]
  • Mléko a vejce bývají dobrým zdrojem jódu
  • Část jódu se kuchyňskou úpravou ztrácí [12]
  • Doporučená denní dávka pro dospělé
    • Mezi 150 a 200 µg (liší se podle země a věku) [12]

Polysulfidy

  • Ze zelí [11]

Thiokyanáty - potassium thiocyanate - syntetický strumigen

  • From cigarette smoking for example [9]
  • Thiocyanat reduce or inhibit the uptake of iodide
  • Addition of thiocyanate to food
    • Significantly reduced circulating levels of thyroxine (T4) in rats.
  • The rate of microtubule assembly
    • Which is detrimental for neurite growth was considerably lowered
      • Influencing myelin deposition
      • And synaptogenesis in developing brain [3]
  • Caused an adaptive increase in the activity of type II 5'-deiodinase
    • Governs availability of triiodothyronine (T3) in brain [3]
  • Increased T3 binding to brain nuclear receptors under conditions of thiocyanate induced hypothyroid state [3]
  • Overload in Central Africa
    • Especially if also in conjunction with selenium deficiency
  • Cassava as a carbohydrate
    • Provides a source of thiocyanate in some areas
  • Thiocyanate decrease iodide uptake by competitive inhibition
  • Senfölglycoside (Glucosinolate) werden im Körper teilweise zu Thiocyanaten umgebaut [8]



O úroveň výše

Poslední aktualizace: 3. 6. 2018 0:52:15
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail