Vláknina
Druhy vlákniny

Zdroje vlákniny

Nadbytek vlákniny
Increase in excretion of bile acids
Snížený tranzitní čas stravy ve střevu
Intestinal cell damage
Snížená aktivita enzymů
- Amylase
- Lipase
- Concentration and output were decreased after bran ingestion [1]
- Trypsin
- Chymotrypsin in vitro
- Schneeman, Dunaif et al, Gagne and Acton [1]
Snížená stravitelnost kaseinu
- At a fiber/kasein ratio of 0.5
- Whole-grain brown rice
- Fresh-cooked broccoli
- Cooked black-eyed peas
- Canned whole-kernel corn [1]
- 5% pectin or lignin significantly decreased
Microbial probiferation
Zvýšené ztráty do stolice
- Neutral sterols
- N
- fat
- Minerals
- Electrolytes [1]
Souběžný obsah fytátů a oxalátů
- Fiber-copper-oxalate complexes
- Fiber-zinc-oxalate complexes
Pectin
- Predominately in fruits
- Does not affect the absorption
- Zinc
- Copper [2]
- Negative impact on the absorption
- Manganese
- selenium [2]
Nerozpustné vlákniny
- Cellulose
- V někt. studiích bez efektu
- Hemicelluloses
- Lignin [2]
- Inhibit the bioavailabihity of
- Manganese
- Zinc [2]
- Neovlivňuje absorpci mědi [2]
Literatura
[1] Availability of essential amino acids and nitrogen in vegan diets, Phyllis B Acosta, DrPH, RD; Am J Clin Nuir 1988;48:868-74. Printed in USA. © 1988 American Society for Clinical Nutrition[2] Content and bioavailability of trace elements in vegetarian diets, Rosalind S Gibson; Am J C/in Nutr 1994;59(suppl):l223S-32S. Printed in USA. © 1994 American Society for Clinical Nutrition
Vláknina
Rozpustná vláknina
Pektin
Inulin
Některé hemicelulózy
Rostlinné slizy
Gumy
- Guar guma
Rezistentní škroby
Fruktooligosacharidy
Ve stravě
- Ovoce
- Jablka, hrušky, banány, broskve, rybíz
- Oves
- Luštěniny
- Hrách, fazole a sojové boby
- Brambory, celer, brokolice, kořenová zelenina, česnek, artyčok
- Kukuřice, oves, ječmen, žito, jáhly, pohanka a pšenice
- Lněné semínko (které je zdrojem i nerozpustné vlákniny)
- Semena indického jitrocele, známá jako psyllium
- vláknina z rostliny guar

