MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Vláknina

Druhy vlákniny

.v.jpg

Zdroje vlákniny

.doc.jpg

Nadbytek vlákniny

Increase in excretion of bile acids

Snížený tranzitní čas stravy ve střevu

Intestinal cell damage

Snížená aktivita enzymů

  • Amylase
  • Lipase
    • Concentration and output were decreased after bran ingestion [1]
  • Trypsin
  • Chymotrypsin in vitro
    • Schneeman, Dunaif et al, Gagne and Acton [1]

Snížená stravitelnost kaseinu

  • At a fiber/kasein ratio of 0.5
    • Whole-grain brown rice
    • Fresh-cooked broccoli
    • Cooked black-eyed peas
    • Canned whole-kernel corn [1]
  • 5% pectin or lignin significantly decreased
    • Net protein ratio (NPR) of casein
    • protein efficiency ratio (PER) of casein in rats [1]

Microbial probiferation

Zvýšené ztráty do stolice

  • Neutral sterols
  • N
  • fat
  • Minerals
  • Electrolytes [1]

Souběžný obsah fytátů a oxalátů

  • Fiber-copper-oxalate complexes
  • Fiber-zinc-oxalate complexes

Pectin

  • Predominately in fruits
  • Does not affect the absorption
    • Zinc
    • Copper [2]
  • Negative impact on the absorption
    • Manganese
    • selenium [2]

Nerozpustné vlákniny

  • Cellulose
    • V někt. studiích bez efektu
  • Hemicelluloses
  • Lignin [2]
  • Inhibit the bioavailabihity of
    • Manganese
    • Zinc [2]
  • Neovlivňuje absorpci mědi [2]
Literatura
[1] Availability of essential amino acids and nitrogen in vegan diets, Phyllis B Acosta, DrPH, RD; Am J Clin Nuir 1988;48:868-74. Printed in USA. © 1988 American Society for Clinical Nutrition
[2] Content and bioavailability of trace elements in vegetarian diets, Rosalind S Gibson; Am J C/in Nutr 1994;59(suppl):l223S-32S. Printed in USA. © 1994 American Society for Clinical Nutrition





Vláknina

Rozpustná vláknina

Pektin

Inulin

Některé hemicelulózy

Rostlinné slizy

Gumy

  • Guar guma

Rezistentní škroby

Fruktooligosacharidy


Ve stravě

  • Ovoce
    • Jablka, hrušky, banány, broskve, rybíz
  • Oves
  • Luštěniny
    • Hrách, fazole a sojové boby
  • Brambory, celer, brokolice, kořenová zelenina, česnek, artyčok
  • Kukuřice, oves, ječmen, žito, jáhly, pohanka a pšenice
  • Lněné semínko (které je zdrojem i nerozpustné vlákniny)
  • Semena indického jitrocele, známá jako psyllium
  • vláknina z rostliny guar
Délka expozice: 1/239 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2017:12:28 17:43:44
Blesk: ano (1)
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 17. 3. 2018 20:12:53
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail