Chlebové jednotky - pomoc s dávkováním inzulínu
Chlebové jednotky = Výměnné jednotky = Vj
- Výměnná jednotka je takové množství jídla, které ovlivní glykémii přibližně stejně, ať ji sníme v podobě chleba, hranolků, pomeranče, čokolády nebo smaženého řízku. [1]
- Jedna výměnná jednotka, jak ji u nás používáme, obsahuje 12 gramů sacharidů. V některých jiných dietních systémech pro osoby s diabetem se lze setkat i s výměnnou jednotkou o obsahu 10 gramů sacharidů. Praktické zkušenosti ukazují, že mezi těmito výměnnými jednotkami není významný rozdíl. [1]
Jídelní plán
- Jídelní plán zahrnuje rozpis Vj na celý den. Každý diabetik by si ho měl umět sestavit. [1]
- Vychází z počtu Vj, které jsme jedli před diagnózou
- Množství bude potřebné upravit v případě nadváhy
- Celkový denní počet Vj rozdělíme do 6-ti denních jídel
- Zaznamenáme Vj, které chceme sníst v ovoci, mléčných výrobcích a škrobových potravinách, ev. cukrovinkách
- Trochu jinak bude stoupat glykémie po ovocném cukru, trochu jinak po mléčném cukru, jinak po škrobu a řepném cukru.
- Jídelní plán si zapíšeme a zároveň budeme zaznamenávat, kolik jsme skutečně snědli Vj v každém jídle.
- Děti obvykle potřebují 10 Vj/den + 1 Vj na každý rok věku.
- S věkem stoupá potřeba
- U dívek asi do 13 let
- U chlapců asi do 16 let
- Pak se ustálí nebo spíše mírně klesne. To však platí jenom jako první vodítko.
- Záleží na množství pohybu. Sportovec bude jíst Vj více.
- Dále je nutno přihlédnout k výšce a tělesné konstituci.
- Záleží na stavu výživy.
- Děti a dospívající normálně přibývají na váze, protože rostou a vyspívají. [1]
- 1g sacharidů = 4 kcal = 16,8 KJ
Orientačně tabulka: Počet Vj/d, jak je uvedli pacienti
- Věk
- 5 let 10 - 16
- 6 let 12 - 16
- 7 let 14 - 17
- 8 let 16 - 18
- 9 let 16 - 20
- 10 let 16 - 20
- 11 let 17 - 22
- 12 let 17 - 23
- Věk dívky chlapci
- 13 let 14 - 20; 20 - 24
- 14 let 13 - 20; 17 - 27
- 15 let 13 - 20; 18 - 27
- 16 let 13 - 16; 20 - 26
- 17 let 11 - 17; 18 - 24
- 18 let 9 - 19; 18 - 24
- 19 let 9 - 16; 20 - 26 [1]
- Uvědomme si, že hlad by člověk mít neměl.
- Budeme počítat 2-3 Vj na druhou večeři.
- Naplánujeme také malou dopolední i odpolední svačinu.
- U menších dětí by měla obsahovat alespoň jednu výměnnou jednotku ve škrobu a jednu v ovoci nebo mléce.
- U dospívajících nebo mladých dospělých, nemají-li hlad, postačí 1-2 Vj v ovoci. -3 hlavní jídla by neměla být od sebe méně než 4 h a více než 7 h.
- Svačiny bychom měli jíst asi za 2-3 h po hlavním jídle a 2. večeři až těsně před spaním.
- Pokud jíme jídlo navíc nad jídelní plán, zvýšíme si dávku rychlého inzulínu, který se píchá před jídlem dle množství výměnných jednotek.
- Bohužel neexistuje univerzální pravidlo, kolik inzulínu přidat.
- Každý člověk je vůči inzulínu jinak vnímavý a vnímavost vůči inzulínu se mění i během dne (vliv infekce, sportovní zátěže, stresových hormonů, teploty těla aj.)
- Jen rámcově lze předpokládat, že dospělý nebo téměř dospělý člověk, který už má diabetes několik let a nevyrábí si tedy vlastní inzulín, potřebuje:
- na přidanou 1 Vj v jídle připíchnout:
- ráno cca 1,5-2 jednotky rychlého inzulínu
- v poledne asi 1-1,5 jednotky rychlého inzulínu
- při 1. večeři asi 0,5-1 jednotku rychlého inzulínu
- pozdě večer ještě o něco méně
- Poprvé je to vždycky jen pokus!
- Změříme si glykémii
- Před jídlem
- Za hodinu po jídle
- Před dalším hlavním jídlem
- Pokud se glykémie nezměnila, ověřili jsme si, že právě toto doporučení u nás funguje. [1]
- Pokud ale glykémie výrazněji stoupla nebo naopak došlo k hypoglykémii, nebyla tato úvaha správná a příště to musíme zkusit jinak. [1]
- Podobné experimenty není dobře opakovat příliš často.
- Pravidelné přidávání inzulínu a Vj nad rámec vyzkoušeného jídelního plánu vede k přibírání na váze stejně jako nadbytek jídla u každého jiného člověka. [1]
- Člověk s diabetem by hlavně neměl pít nápoje slazené řepným cukrem - sacharózou. To jsou všechny běžné limonády a přislazené ovocné šťávy či džusy.
- Umírněnosti je třeba i při pití čistých ovocných šťáv (100 % džusů).
- Rozmyslu je třeba při konzumování cukrovinek a pokrmů slazených řepným cukrem.
- Lze je vyměňovat za škrobové jednotky, ale člověk s diabetem by jimi neměl vyplnit více než 2-3 Vj/d. [1]
- Diabetické cukrovinky a moučníky slazené náhradními cukry - fruktózou či sorbitolem. I ty zvyšují glykémii a je třeba je započítat do jídelního plánu. [1]
3 typy dietního doporučení pro diabetiky:
- S ideální váhou:
- S nadváhou:
- 4200 kj = 1000 kcal
- 120 g sacharidů /12 = 10 Vj/d
- 30 g tůků
- 80 g bílkovin
- S obezitou:
Bílkoviny a tuk = 0 Vj
- Maso
- Drůbež
- Ryby
- Vejce
- Uzeniny
- Tvaroh
- Sýry
- Olej
- Máslo
- Majonézy
- Hořčice
- Neobsahují žádné sacharidy
- Nemají žádnou výměnnou jednotku
- Nepočítáme je [2]
Zelenina = 0 Vj
- Obsahuje minimální množství škrobu a hodně vlákniny, která vstřebávání sacharidů dále brzdí
- Proto nemá žádnou výměnnou jednotku
- Nepočítáme ji -můžeme ji jíst podle chuti
- kromě luštěnin (hrách, čočka, soja aj.) a kukuřice
- 1 Vj = Kečup 60g - 4 lžíce [2]
Ostatní jídla
- Prakticky všechna ostatní jídla Vj obsahují
Mléčné jednotky
- 1 Vj = 250 ml mléka (1 průměrný hrnek)
- Plnotučné, polotučné či nízkotučné - liší se jen obsahem tuku a ne obsahem laktózy
- 1 Vj = 250 ml kefíru, acidofilního mléka, bílého jogurtu
- Při kysání mléka se obsah složek laktózy nemění
- 1 Vj = 300 ml smetany
- 1 Vj = 400 ml šlehačky
- Máslo = 0 Vj
- Obsahuje jen čistý tuk - žádnou výměnnou jednotku.
- Tvaroh a sýry = 0 Vj
- 1 Vj = Biokys 180 ml
- 1 Vj = Jogurt Danone Bio malina-švestka 75 g
- 1 Vj = Jogurt Danone přírodní 200g
- 1 Vj = Jogurt bílý 200 g
- 1 Vj = Jogurt Diät jahoda / borůvka 200g
- 1 Vj = Jogurt Nestlé Vanilla 75g
- 1 Vj = Jogurt nízkotučný Yoplait 125g
- 1 Vj = Jogurt ovocný Danone 75g
- 1 Vj = Jogurt ovocný dia 150g
- 1 Vj = Jogurt ovocný jihočeský 125 g
- 1 Vj = Jogurt ovocný light Jo 250g
- 1 Vj = Jogurt ovocný Meggle 100g
- 1 Vj = Jogurt ovocný slazený cukrem 75g
- 1 Vj = Jogurt ovocný smetanový 100g
- 1 Vj = Jogurt ovocný Vitalinea Danone 150g
- 1 Vj = Jogurt Twiggy dia 150g
- 1 Vj = Kefír 250 ml
- 1 Vj = Krajanka 75g
- 1 Vj = Mléčná rýže - Milch Reis Vanille 66,6 g
- 1 Vj = Mléko Ben banánové nebo jahodové 133,3 ml
- 1 Vj = Mléko Ben čokoládové nebo vanilkové 100 ml
- 1 Vj = Mléko Fortuna čokoládové 100 ml
- 1 Vj = Mléko Fortuna polotučné 1,5% tuku 100 ml
- 1 Vj = Mléko kondenzované Tatra neslazené 100 ml
- 1 Vj = Mléko kondenzované Tatra slazené 20 ml
- 1 Vj = Mléko kozí 200 ml
- 1 Vj = Mléko kyselé 250 ml
- 1 Vj = Mléko plnotučné 250 ml
- 1 Vj = Mléko polotučné 250 ml
- 1 Vj = Mléko nízkotučné 250 ml
- 1 Vj = Mléko sušené 20 g
- 1 Vj = Monte mléčný dezert s kakaem 64g
- 1 Vj = Pařížanka 100 ml
- 1 Vj = Podmáslí 250 ml
- 1 Vj = Podmáslový dezert Čáry-Máry 75g
- 1 Vj = Pudink vanilkový 75g
- 1 Vj = Smetana 300g
- 1 Vj = Smetana kysaná 250 ml
- 1 Vj = Smetana kávová 250 ml
- 1 Vj = Smetánek 80g
- 1 Vj = Smetanový krém Daník jahodový nebo vanilkový nebo čokoládový 66,6 g
- 1 Vj = Sójový desert 63g
- 0 Vj = Sýr tavený
- 0 Vj = Sýr tvrdý
- 1 Vj = Termix 66,6g
- 1 Vj = Tvaroh ovocný bez tuku 125 g
- 1 Vj = Tvaroh ovocný Petit Danone 100 g
- 1 Vj = Tvaroh vanilkový Danone 75g
- 0 Vj = Tvaroh nízkotučný
- 0 Vj = Tvaroh plnotučný
- 1 Vj = Tvaroh Obstgarten jahoda 83,33
- 1 Vj = Tvaroh Vitalinea 150 g [2]
Škrobové jednotky
Pečivo
- 1 Vj = 1/2 rohlíku/housky/dalamánku tradiční velikosti, čerstvé (cca 50 g/[2]
- 1 Vj = 1/2 tenkého krajíčku chleba (cca 25 g)
- Bílý, tmavý, celozrnný, konzumní žitný++
- 1 Vj = Chléb toastový světlý 25 g - 1 plátek
- 1 Vj = Chléb toastový tmavý 25 g - 1 plátek
- 1 Vj = 15 g suchého pečiva (strouhanka !!!)
- Tvrdne-li pečivo, ztrácí vodu - váhu, ale škrob zůstává
- řízek ve strouhance = až 2 Vj i více
- 1 Vj = 15 g = 2 plátky knäcke-brotu / 20 ks slaných tyčinek
- Křehké trvanlivé druhy pečiva neobsahují vodu
- 1 Vj = Chléb křehký kukuřičný 15 g - 2 1/2 plátku
- 1 Vj = Chléb křehký žitný (slanina) 15 g - 1/2 plátku
- 1 Vj = Chléb křehký KNUSPI 15 g - 2 plátky
- 1 Vj = Chléb Protam křehký 15 g - 3 plátky [2]
- 1 Vj = Bábovka 20g - 1/2 řezu
- 1 Vj = Kobliha 25g 1/2 kusu
- 1 Vj = Koláč ořechový 20g - 1/2 kusu
- 1 Vj = Koláč makový 25g - 1/2 kusu
- 1 Vj = Křupky arašídové 20g
- 1 Vj = Loupák sladký 20 - 1/2 kusu
- 1 Vj = Piškoty 15g - 8 1/2 kusů
- 1 Vj = Preclíky 15g
- 1 Vj = Slané crackery KLASIC 20g - 5 kusů
- 1 Vj = Slané crackery LU 15g - 5kusů
- 1 Vj = Slané crackery TELKA 20g - 17 kusů
- 1 Vj = Slané kulaté crackery 15g - 5 kusů
- 1 Vj = Slané minicrackery koktejlky 20g - 22 kusů
- 1 Vj = Slané minicrackery sýrové Aperitiv 20g - 21 kusů
- 1 Vj = Slané minicrackery Pizza 25g - 19 kusů
- 1 Vj = Slané snacky Abrakadabra 25g - 53 kusů
- 1 Vj = Suchary karlovarské 15g - 2 kusy
- 1 Vj = Tyčinky slané 15g - 20 tyčinek
- 1 Vj = Vánočka 40g - 1 plátek
- 1 Vj = Veka 20g - 1 plátek
- 1 Vj = Závin Vitana jablkový s ořechy 32g - 2/5 kusu [2]
Obiloviny
- 1 Vj = 15 g všech druhů syrových těstovin (v suchém stavu)
- 1 Vj = 15 g Krupice pšeničná - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = 15 g krup, jáhel
- 1 Vj = 20 g ovesných vloček
- Mají v sobě navíc bílkoviny
- 1 Vj = 15-20 g pšeničné, ovesné mouky - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = 20 g Müsli s rozinkami a oříšky - 2,5 pol. lžíce
- 1 Vj = 30 g - cca 1 plátek knedlíku
- 1 Vj = 35 g mraženého lístkového těsta
- 1 Vj = 50 g vařených těstovin
- 1 Vj = Špagety syrové 20 g
- 1 Vj = Špagety Záta (bez cholesterolu) syrové 20 g
- 1 Vj = Těsto kynuté syrové 25 g
- 1 Vj = Těsto lístkové syrové 35 g
- 1 Vj = Těsto na tažený závin 20 g
- 1 Vj = Těstoviny syrové 15 g
- 1 Vj = Vitaprotam 15 g - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = Pšeničné klíčky 15 g
- 1 Vj = Těstoviny vařené 50g
- 1 Vj = Těstoviny vařené celozrnné 60g
- 1 Vj = Houskové knedlíky 30g - 1 ks [2]
- 1 Vj = Maltodextrin 15 g - 1 pol. lžíce
Kukuřice
- 1 Vj = 15 g kukuřičné mouky - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = Corn flakes g 15 - 4 pol. lžíce
- 1 Vj = Kukuřice celá zrna 15 g - 2 pol. lžíce
- 1 Vj = Kukuřičné vločky s medem a oříšky 15 g - 4 pol. lžíce
- 1 Vj = Kukuřice vařená 60g [2]
Pohanka
- 1 Vj = Mouka pohanková 20 g -1,5 pol. lžíce
- 1 Vj = Pohanka 15 g [2]
Brambory a bramborové výrobky
- 1 Vj = 1 brambor střední velikosti přibližně slepičího vejce (cca 65 g)
- Vařením brambory svoji váhu nemění
- 1 Vj = Hranolky mražené syrové 60g
- 1 Vj = 40 g hotových hranolků - cca 15 ks
- Výrobou hranolků se část vody odpaří
- 1 Vj = 25 g chipsů
- Brambory zbaveny své vody
- 1 Vj = 100 g bramborové kaše - cca 2 polévkové lžíce
- Přidáno mléko (má málo Vj, hodně vody)
- 1 Vj = Bramborová kaše v prášku 15g - 1 lžíce
- 1 Vj = 1 1/2 plátku bramborového knedlíku - cca 50 g
- 1 Vj = 15 g mouky na bramborové knedlíky, bramborového škrobu (pudinkový prášek) - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = Směs na bramborové knedlíky 15 g - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = Škrob - Solamyl 15 g - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = Škrob - Maizena 15 g - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = Bramborové krokety 40g
- 1 Vj = Bramborové krokety mražené syrové 45g
- 1 Vj = Bramborový salát 100g [2]
Rýže
- 1 Vj = 15 g rýže v syrovém stavu - cca 1 polévková lžíce
- 1 Vj = 50 g vařené rýže - cca 2 polévkové lžíce
- 1 Vj = Rýžové burizony sladké 15 g - 5 pol. lžíce
- 1 Vj = Rýžové burizony čokoládové „Zampa“ 15 g - 4 pol. lžíce
- 1 Vj = Mouka rýžová 15 g - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = Škrob rýžový 15 g - 1 pol. lžíce [2]
Luštěniny
- 1 Vj = 20 g suchých luštěnin - syrových - hrachu, čočky, fazolí - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = 100 g vařeného hrášku - cca 5 polévkových lžic
- 1 Vj = 50 g vařené čočky - 3 lžíce
- 1 Vj = Hrášek zelený čerstvý 100 g - 7 pol. lžic
- 1 Vj = Hrášek zelený mražený 90 g - 6 pol. lžic
- 1 Vj = Hrášek zelený vařený 100g - 5 lžic
- 1 Vj = Hrách vařený 50g - 3 lžíce
- 1 Vj = Fazole vařené 50g - 3 lžíce [2]
Sója
- 1 Vj = 45 g sojové mouky
- 1 Vj = Mouka sójová odtučněná 40 g
- 1 Vj = Mouka sójová plnotučná 50 g
- 1 Vj = Sója 80 g
- 1 Vj = Sójové boby suché 45 g
- 1 Vj = Sójové maso ( suchý stav) 50 g [2]
Cukrovinky, sladkosti
- Množství sacharózy, by nemělo přesáhnout 2 - 3 Vj /d
- Stran glykemie je výhodnější řepný cukr v jídle kombinovat s jinými živinami
- 1 Vj = 2 lžičky cukru
- 1 Vj = 2 bombóny obvyklého tvaru - cca 5g
- Tvrdé bonbóny = skoro čistý cukr - konzumace jen výjimečně, lépe vůbec
- 1 Vj = 12 g řepného cukru (krystal, moučka, kostky, vanilkový) - 1 pol. lžíce
- 1 Vj = 12 g fruktózy, sorbitolu
- 1 Vj = 25 g čokolády
- 1 Vj = 1/2 tyčinky Kofila, Milena - 15 g
- Náplň obsahuje větší podíl cukru než čokoládová hmota
- 1 Vj = 20 g čokoládových bonbónů, marcipánu, nugátu, lentilek
- 1 Vj = cca v 1/3 - 1/2 zmrzlinového poháru
- Velmi rozdílné dle druhu a provedení
- 1 Vj = 15 g medu
- 1 Vj = 20 g marmelády slazené řepným cukrem / náhradním
- 1 Vj = 15 g sušenek
- 1 Vj = cca 1/2 - 1/4 běžné porce koláče, závinu, bábovky, dortu
- Velmi se liší dle receptury
- Méně Vj je v ovocném koláči se želatinou
- 0,4 Vj = 1 kostka cukru
- 1,5 Vj = Dort oříškový 60g
- 1,5 Vj = Dort pařížský 50g
- 1,5 Vj = Indiánek 45g
- 2 Vj = Jádrová špička 40g
- 3 Vj = Kokoska plněná 60g
- 1 Vj = Laskonka 35 g
- 2 Vj = Linecké kolečko 40g
- 3 Vj = Ovocný řez 85g
- 3,5 Vj = Punčový řez 80g
- 1,5 Vj = Žloutkový věneček 45g
- 3 Vj = Větrník 85 g
- 1 Vj = Arašídy v cukru 20g
- 1 Vj = Cukrová rýže (barevné sypání) 15g
- 1 Vj = Čokoláda dia 30g
- 1 Vj = Čokoláda hořká 20 g
- 1 Vj = Čokoláda Kinder tyčinky 26g - 2ks
- 1 Vj = Čokoláda mandlová 20 g
- 1 Vj = Čokoláda mléčná 25 g
- 1 Vj = Čokoláda Milka 25 g
- 1 Vj = Čokoláda Milkinis 25g
- 1 Vj = Čokoláda Mléčná krajina -tyčinky 32g -2 ks
- 1 Vj = Čokoláda mléčná bílá 20 g
- 1 Vj = Čokoláda na vaření 20 g
- 1 Vj = Čokoláda Studentská pečeť 25g
- 1 Vj = Čokoláda - kočičí jazýčky 1 20g -4ks
- 1 Vj = Fondán 15g
- 1 Vj = Jojo - berušky 15 g
- 1 Vj = Jojo Marshmalow 20g - 7ks
- 1 Vj = Jojo Vexta 20g - 12 ks
- 1 Vj = Karamely mléčné 18g- 3 ks
- 1 Vj = Karamely Sisi 12g - 2ks
- 1 Vj = Karamely Toffees 15g
- 1,5 Vj = Křupinky v čokoládě 1balení - 35 g
- 1 Vj = Ledové kaštany - dezert 25g - 2,5ks
- 1 Vj = Lentilky Nestlé 20g - 20ks
- 1 Vj = Lentilky Skittles 15g
- 1 Vj = Lipo Šklebouni 15g - 8ks
- 1 Vj = Lísková jádra v čokoládě 25g - 7ks
- 1 Vj = Medvídci gumoví - Sfinx 25g - 12ks
- 1 Vj = Myara - oříšek v marcipánu a v čokoládě 20g - 1ks
- 1 Vj = Nugát Duet lískooříškový 25g - 2ks
- 1 Vj = Nusica Hazelnut Milk (3 kávové lžičky) 15g
- 1 Vj = Nutella (1 polévková lžíce) 20g
- 1 Vj = Oplatka Bravo kokosová 24g - 1/2ks
- 1 Vj = Oplatka Dalida Meteor 1balení 25g - 2ks
- 1 Vj = Oplatka Fidela Meteor 25g - 1ks
- 1 Vj = Oplatka Fidorka 20g -2/3ks
- 1 Vj = Oplatka Florentka 2ks
- 1 Vj = Oplatka Kolonáda 20g - 2ks
- 1 Vj = Oplatka lázeňský trojhránek 20g - 0,8ks
- 1 Vj = Oplatka Miňonka 2ks
- 1 Vj = Oplatka Miňonka rumová 24g- 2ks
- 1 Vj = Oplatka Modrá stuha 1ks
- 1 Vj = Oplatka Vlnky 25g- 1/2ks
- 1 Vj = Perník Palmáček kokosový 17g - 0,28ks
- 1 Vj = Perník Rybízek 15g - 1/4ks
- 1 Vj = Perník Smolíček 20g -1/3ks
- 1 Vj = Piškot Milch Schnitte Kinder 28g- 1ks
- 1 Vj = Piškot Snack Danone 26g- 1ks
- 1 Vj = Piškot Regatta Danone 20g- 3ks
- 1 Vj = Piškot s čokoládou Prince Danone 20g - 2/3ks
- 1 Vj = Rumové pralinky 20g- 2ks
- 1 Vj = Sušenka Albert 10g -2ks
- 1 Vj = Sušenka Be-Be 12g - 2ks
- 1 Vj = Sušenka Club 12g - 2ks
- 1 Vj = Sušenka dia Lucie 25g - 4ks
- 1 Vj = Sušenka Disco 12g - 1ks
- 1 Vj = Sušenka Party 2/3ks
- 1 Vj = Sušenka Party dia 1ks
- 1 Vj = Sušenka Pepito Danone 20g- 2ks
- 1 Vj = Sušenka polomáčená 2ks
- 1 Vj = Sušenka Prince Danone 17g - 1/2ks
- 1 Vj = Sušenka Prince Lu 1ks
- 1 Vj = Sušenka Trend kokosová 15,3g- 1,33ks
- 1 Vj = Sušenka vaječný věneček 2ks
- 1 Vj = Tatranka 25g - 1/2ks
- 1 Vj = Tatranka mini 22g- 1ks
- 1 Vj = Trubička hořická dia 58g- 1ks
- 1 Vj = Trubička Nina celomáčená 25g - 3ks
- 1 Vj = Tvrdé bonbóny 15g - 3ks
- 1 Vj = Tyčinka Bounty 25,2g - 0,4ks
- 1 Vj = Tyčinka Bravo kokosová 24g - 1/2ks
- 1 Vj = Tyčinka Danone Grany 21g - 1 ks
- 1 Vj = Tyčinka Deli Super oříšková 22g - 0,4ks
- 1 Vj = Tyčinka Granko 23,3g - 1,33ks
- 1 Vj = Tyčinka Kávová zrna -16,6g - 1/3ks
- 1 Vj = Tyčinka Kofila 23,3g - 1,33ks
- 1 Vj = Tyčinka Koko 20g - 1/2ks
- 1 Vj = Tyčinka Mars 18,5g - 0,28 ks
- 1 Vj = Tyčinka Margot 25g - 1/5ks
- 1 Vj = Tyčinka Milena 22g - 0,66ks
- 1 Vj = Tyčinka Müsli švestková 35g- 1ks
- 1 Vj = Tyčinka Milky Way 16,6g - 0,66ks
- 1 Vj = Tyčinka Snickers 21g - 1/3ks
- 1 Vj = Tyčinka Sójové řezy 20g - 0,4ks
- 1 Vj = Tyčinka Twiggy 16,6g - 0,66ks
- 1 Vj = Tyčinka Zoretka 26,6g - 0,66ks
- 1 Vj = Vata cukrová 10g
- 1 Vj = Zlatá Amarela - višně v čokoládě 25g - 2ks
- 1 Vj = Zaté oplatky 2ks
- 1 Vj = Želé ovocné 15g
- 1 Vj = Žvýkačka slazená cukrem 4ks
Mražené výrobky Algida (1 kus)
- 1,5 Vj = Big Trio 110 ml
- 5 Vj = Bon Cremo Čokoláda 500 ml
- 5 Vj = Bon Cremo Jahoda 500 ml
- 5 Vj = Bon Cremo Vanilka 500 ml
- 2 Vj = Calippo Jahoda 105 ml
- 2 Vj = Calippo Pomeranč 105 ml
- 1,5 Vj = Calippo Sport 105 ml
- 9,5 Vj = Carte D´Or Čokoláda 750 ml
- 9 Vj = Carte D´Or Kokos 750 ml
- 9 Vj = Carte D´Or Vlašský ořech 750 ml
- 1,5 Vj = Cikk Cakk 80 ml
- 2 Vj = Cornetto Čokoláda 125 ml
- 2 Vj = Cornetto Jahoda 125 ml
- 2 Vj = Cornetto Vanilka 125 ml
- 0,5 Vj = Dynamit 34 ml
- 0,5 Vj = Chita 35 ml
- 2,5 Vj = Joghurt Fresh Marille 115 ml
- 1,5 Vj = Klassa 85 ml
- 0,5 Vj = Kolorka 30 ml
- 2,5 Vj = Magnum Almond 120 ml
- 2 Vj = Magnum Classic 120 ml
- 2 Vj = Magnum White 120 ml
- 1 Vj = Max Čokoláda 60 ml
- 1 Vj = Max Jahoda 60 ml
- 1 Vj = Max Vanilka 60 ml
- 1,5 Vj = Nogger Klasik 90 ml
- 1,5 Vj = Nogger Rum - Kokos 90 ml
- 6,5 Vj = Polárkový dort vanilkový 615 ml
- 6,5 Vj = Polárkový dort kakaový 615 ml
- 8 Vj = Rotello 750 ml
- 1,5 Vj = Solero 100 ml
- 1 Vj = Super Saurus 80 ml
- 6,5 Vj = Viennetta Cappucino 600 ml
- 6 Vj = Viennetta Čokoláda 600 ml
- 6,5 Vj = Viennetta Vanilka 600 ml
- 1 Vj = Zapp 55ml [2]
Sladká jídla (slazená řepným cukrem)
- 1 Vj = Buchty s mákem 21,8g - 0,36 ks
- 1 Vj = Buchty s povidly 17,7g - 0,29ks
- 1 Vj = Buchty s tvarohem 23g - 0,38ks
- 1 Vj = Dukátové buchtičky 19,4g
- 1 Vj = Krupičná kaše 65g (asi 1/5 porce)
- 1 Vj = Lívance s marmeládou 32,7g - 0,72 ks
- 1 Vj = Nudle s mákem 33,3g (1/6 porce)
- 1 Vj = Nudle s tvarohem 40g
- 1 Vj = Ovocné knedlíky z bramborového těsta 62,5g - 0,63ks
- 1 Vj = Ovocné knedlíky z tvarohového těsta 80g - 1ks
- 1 Vj = Palačinky s tvarohem 4/3ks
- 1 Vj = Rýžový nákyp 46,1g
- 1 Vj = Škubánky s mákem 33,3g (asi 1/6 porce)
- 1 Vj = Žemlovka s jablky 54g(asi 1/5 porce) [2]
Ovocné jednotky
- Směs glukózy (hroznového cukru), fruktózy (ovocného cukru) a sacharózy (řepného cukru) v různém poměru
- 0 Vj = v citrónu
- 1 Vj = 100-120 ml 100 % džusu - cca 1/2 běžné sklenice
- ředěné ovocné šťávy jsou vždy přislazované - většinou sacharózou
- Obsah Vj je vysoký, vzestup glykémie bývá příliš prudký [2]
- 1 Vj = Ananas 90 g
- 1 Vj = Angrešt 140 g
- 1 Vj = Banán 90 g - 1/2 kusu
- 1 Vj = Borůvky 90 g - 4 lžíce
- 1 Vj = Broskev 120 g - 1 kus
- 1 Vj = Brusinky 100 g
- 1 Vj = Dýně 140 g
- 1 Vj = Grep 190 g - 1/2 kusu
- 1 Vj = Hroznové víno 70 g
- 1 Vj = Hruška 90 g - 1 kus
- 1 Vj = Jablko 100 g g - 1 kus
- 1 Vj = Jahody 160g - 10 kusů
- 1 Vj = Kiwi 110 g - 2 kusy
- 1 Vj = Kompot angreštový slazený 70 g
- 1 Vj = Kompot borůvkový slazený 50 g
- 1 Vj = Kompot brusinkový slazený 30 g
- 1 Vj = Kompot černý rybíz slazený 50 g
- 1 Vj = Kompot dýňový slazený 40 g
- 1 Vj = Kompot hroznový slazený 65 g
- 1 Vj = Kompot hruškový slazený 65 g
- 1 Vj = Kompot jablečný slazený 50 g
- 1 Vj = Kompot jahodový slazený 60 g
- 1 Vj = Kompot mandarinkový slazený 70 g
- 1 Vj = Kompot meruňkový slazený 60 g
- 1 Vj = Kompot švestkový slazený 60 g
- 1 Vj = Kompot třešňový slazený 70 g
- 1 Vj = Maliny 100 g - 5 lžic
- 1 Vj = Mandarinka 170 g - 2 kusy
- 1 Vj = Mango 100 g
- 1 Vj = Marmeláda slazená řepným cukrem 25 g - 1 lžíce
- 1 Vj = Marmeláda dia slazená fruktózou 25 g - 1 lžíce
- 1 Vj = Meloun žlutý 130 g
- 1 Vj = Meloun červený 300 g
- 1 Vj = Meruňka 110 g g - 3 kusy
- 1 Vj = Mirabelky 90 g - 4 kusy
- 1 Vj = Nektarinky 120 g - 1 kus
- 1 Vj = Pomeranč 140 g - 1 kus
- 1 Vj = Povidla 20 g - 1 lžíce
- 1 Vj = Přesnídávka ovocná slazená 190/3 1/3 lahvičky
- 1 Vj = Přesnídávka ovocná dia 90 g - 1/2 lahvičky
- 1 Vj = Rybíz bílý 140 g - 8 lžic
- 1 Vj = Rybíz černý 140 g - 8 lžic
- 1 Vj = Rybíz červený 140 g - 8 lžic
- 1 Vj = Sultánky 20 g
- 1 Vj = Šípek 25 g
- 1 Vj = Švestky 90 g - 4 kusy
- 1 Vj = Třešně 100 g - 15 kusů
- 1 Vj = Višně 100 g [2]
Suché ovocné plody
- 1 Vj = Banán sušený 15g
- 1 Vj = Broskev sušená 20g
- 1 Vj = Datle 15g
- 1 Vj = Fíky 20g
- 1 Vj = Hrušky sušené 20 g
- 1 Vj = Jablka sušená (křížaly) 20 g
- 1 Vj = Meruňky sušené 20 g
- 1 Vj = Rozinky 15 g
- 1 Vj = Švestky sušené 15g [2]
Ořechy a semena
- 1 Vj = Kaštany jedlé pečené (4 ks) 40 g
- 1 Vj = Kokos mletý 1 100 g
- 1 Vj = Mák 1 60 g
- 1 Vj = Mandle 1 80 g
- 1 Vj = Ořechy vlašské 1 80 g
- 1 Vj = Ořech kokosový 1 110 g
- 1 Vj = Ořechy para 1 110 g
- 1 Vj = Oříšky burské loupané 1 60g
- 1 Vj = Oříšky burské vč. skořápek (40 ks) 1 85 g
- 1 Vj = Oříšky kešu 1 40 g
- 1 Vj = Oříšky lískové 1 90 g
- 1 Vj = Oříšky pistáciové 1 60 g
- 1 Vj = Mouka slunečnicová 35 g
- 1 Vj = Slunečnicová jádra sušená 100 g [2]
Hotová jídla
Polévky (1 porce = 250 ml)
- 1 Vj = cca 1 porce zahuštěné polévky s jíškou nebo zavářkou
- Květákové, kapustové, pórkové, kmínové
- Pokud v polévce brambory či luštěniny, připočítáme ještě 1 Vj
- 1 Vj = 1/2 porce polévky bramborové, gulášové, zelné, čočkové, hrachové či fazolové
- 0 Vj = nezahuštěné polévky - zeleninový vývar s vejcem a masem
- 1 Vj = 1 porce nezahuštěné polévky s těstovinami, rýží, bramborami, knedlíčky, osmaženým pečivem [2]
- 1 Vj = Bramborová polévka 125ml
- 1 Vj = Čočková polévka 125 ml
- 1 Vj = Dršťková polévka 250 ml
- 0 Vj = Hovězí vývar s masem a zeleninou
- 0 Vj = Hovězí vývar s vejcem
- 1 Vj = Hovězí vývar s nudlemi nebo kapáním nebo noky 250 ml
- 1 Vj = Hovězí vývar s játrovými knedlíčky 250 ml
- 1 Vj = Gulášová polévka 125 ml
- 1 Vj = Květáková polévka 250 ml
- 1 Vj = Pórková polévka 250 ml [2]
Hlavní jídla a přílohy
- 1 Vj = 100 g obvyklého bramborového salátu
- 1 Vj = 1 porce omáčky
- Zahušťovány moukou
- 1 Vj = 1/2 obalovaného řízku (strouhanka)
- 1 Vj = 1/8 velké pizzy (400 g / 8) nebo 1/6 střední pizzy - 50g
- Příliš mnoho najednou
- 1 Vj = 1/6 velké porce italských špaget (300 g /6)
- Příliš mnoho najednou
- 1 Vj = 100 - 200 g mražené směsi zeleniny
- Obsahem vlákniny vliv běžných porcí zeleninových směsí na glykémii prakticky zanedbatelný
- 1 Vj = Bramborák (1/2 ks)100g
- 1 Vj = Bramborové knedlíky plněné masem 3/4 kusu = 100g
- 1 Vj = Čočka na kyselo 50g
- 0 Vj = Houby
- 1 Vj = Hrachová kaše 50g
- 0 Vj = Maso
- 1 Vj = Milánské špagety 50g
- 1 Vj = Rizoto s masem a zeleninou 83,3g
- 0 Vj = Ryby
- 1 Vj = Smažený kapr 75g
- 1 Vj = Smažený květák 75g
- 1 Vj = Smažené rybí prsty (2 ks)
- 1 Vj = Smažený řízek 1/2 řízku, 75g
- 1 Vj = Smažený sýr 75g asi 1/2 porce
- 0 Vj = Šťáva k masu
- 0 Vj = Uzeniny
- 0 Vj = Vejce
- 1 Vj = Zadělávané fazolky 150g
- 1 Vj = Zapečené brambory francouzské 73g
- 1 Vj = Zapečené těstoviny 67,5g [2]
Výrobky Mc Donald (1 porce)
- 3,5 Vj = Big Mac 217g
- 2,5 Vj = Hamburger 106 g
- 2,5 Vj = Hranolky malé 76 g
- 2,5 Vj = Cheesburger 122g
- 2 Vj = Jablečná taštička 79g
- 3 Vj = McFilé sendvič 144 g
- 3,5 Vj = McChicken sendvič 160 g
- 0 Vj = Míchaný salát
- 4,5 Vj = Shake čokoládový (300 ml)
- 5,5 Vj = Shake jahodový (300 ml)
- 5,5 Vj = Shake vanilkový (300 ml)
- 0,5 Vj = Zálivka na salát bylinková 132 g
- 0 Vj = Zálivka na salát s plísňovým sýrem
- 0,5 Vj = Zálivka na salát 1000 ostrovů 51 g
- 3 Vj = Zmrzlina s čokoládou 136 g
- 3,5 Vj = Zmrzlina s jahodami 134 g
- 4,5 Vj = Zmrzlina s karamelem 147 g [2]
Nápoje
Teplé nápoje
- 0 Vj = Čaj
- 0 Vj = Černá káva
- 2,5 Vj = Čokao s mlékem (nápoj v prášku, 1 balení = 40 gramů)
- 2,5 Vj = Čokao s příchutí rumu a vanilky (nápoj v prášku, 1 bal.= 40 g)
- 1 Vj = Kakaový prášek Nesquick (1 polévková lžíce = 15 g)
- 1 Vj = Mléko (1/4 litru) [2]
Limonády a šťávy
- Limonády (limonády s výjimkou limonád „light“ jsou při diabetu vhodné pouze jako lék při hypoglykémii !)
- 1 Vj = Coca-cola 100 ml
- 0 Vj = Coca-cola light ml
- 1 Vj = Fanta pomeranč 100 ml
- 0 Vj = Fanta light ml
- 1 Vj = Ovocenka malinová 150 ml
- 0 Vj = Pepsi-cola light ml
- 1 Vj = Sirup slazený cukrem cca 20 ml
- 1 Vj = Sprite 100 ml
- 0 Vj = Sprite light ml
- 1 Vj = Tonic 100 ml [2]
- Přírodní ovocné a zeleninové šťávy (100% džusy)
- 1 Vj = Šťáva ananasová 100 ml
- 0 Vj = Šťáva citronová. ml
- 1 Vj = Šťáva grepfruitová 120 ml
- 1 Vj = Šťáva hroznová 70 ml
- 1 Vj = Šťáva hrušková 110 ml
- 1 Vj = Šťáva jablečná 100 ml
- 1 Vj = Šťáva mrkvová 200 ml
- 1 Vj = Šťáva pomerančová 110 ml
- 1 Vj = Šťáva rajská 300 ml
- 1 Vj = Šťáva rybízová 100 ml [2]
- 1 Vj = 40 % ovocná šťáva slazená aspartamem a acesulfamem (např. Rauch Bravo) 350 ml
- 1 Vj = 10 % ovocná šťáva slazená aspartamem a acesulfamem (např. Rauch Limesse)1500ml
- 1 Vj = 10 % ovocná šťáva slazená cukrem (vhodná pouze jako lék při hypoglykémii !) 110ml [2]
Literatura:
[1] Anon., ?, Poznáváme potraviny, ?, [cit. 3. 3. 2011]. Dostupne z: www.fnkv.cz/soubory/dia11.doc
[2] Anon., ?, Výměnná jednotka a jídelní plán, ?, [cit. 3. 3. 2011]. Dostupne z: www.fnkv.cz/soubory/dia10.doc
[3] Eva Otáhalová, Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Bakalářská práce, Přístup pacienta s onemocněním Diabetes mellitus 1. typu ke své nemoci [obline]. Dostupne z: is.muni.cz/th/176675/lf_b/Text_bakalarske_prace.doc