Inzulín dávkování
Odhad dávek inzulínu zlepší konkrétní znalosti:
a) Odhad množství sacharidů v porci dané potraviny
- Informace v praktické podobě převodů viz tzv. chlebové jednotky
b) Povědomí o glykemickém indexu potravin
- Cave: celkové malé množství sacharidů ale s vysokým glykemickým indexem = způsobí rychlý, popřípadě i vysoký vzestup glykémie v krvi, ale i relativně rychle pokles = 12 mmol/l glukozy po pomeranči není totéž, co po koláči nebo vločkách....
- Ukazatel faktorů a i b = glykemická zátěž = glycemic load
- Lze spočítat přímo pro danou porci potraviny na talíři = podá ještě lepší přehled o potřebě inzulínu
c) Informace o vlastní citlivosti na inzulín
- Kolik jednotek na 1 chlebovou jednotku (Vj) vloček máčených v mléce....(pomalý sahcarid)
- Kolik jednotek inzulínu na jeden plátek chleba (1Vj)....(středně rychlý sacharid)
- Kolik jednotek na jednu Vj průměrného jablka.....(trochu rychlejší sacharid)
- Kolik jednotek na 1 Vj coca-coly....(ultra rychlý sacharid)
Kdy to zjistit - ideálně když:
- Jste zdráv a zrovna jste dva dny nesportoval (pokud nesportujete opravdu pravidelně)
- Použít data ze své monitorace ve chvíli, kdy se chystáte jíst a před jídlem se podařilo, že máte zcela normální glykémii = nemusíte nic kompenzovat ("tedy pokud možno po všech stránkách v nějakém standardním výchozím stavu").
- Ve chvíli, kdy nastane tato situace, vyplatí se zapsat si, co jste jedli, kolik toho bylo a kolik jste si píchnuli jednotek inzulínu a jaká byla glykemie před dalším jídlem.
- Pokud byla opět cca akorát, máte cennou informaci, ze které se dá dále vycházet jako z nějaké referenční ifnormace o vás, vypočítávat a odvozovat, jak se chová vaše tělo.
- Použít poté jako ekvivalent, kterého se lze v různých situacích chytit.
- Při sportu to bude jiné, při infekci také, ale to už budete vědět, že vůči tomuto "standardu" musíte ubrat nebo přidat jednotky inzulínu dle situace, která se Vám však bude lépe odhadovat.
2) Zapisovat si denně dávky inzulínu a naměřené glykemie
A) Sledování trendů
- Důležité pro možné úpravy dávek dlouhodobého inzulínu
B) Přehled
C) Sebepoznání
- Lepší cit pro výše uvedené odhady založený na zevrubné znalosti svého těla a analytických úvahách