Dieta jaterní
Nevhodné potraviny aj.
Smažená jídla / jejich součásti / pražená
- Hranolky, brambůrky ap.
- Obaly (na řízku ap.)
- Zásmažky
- Jížka do polévky !!!
- To je opravdu relikt minulosti
- Je milion jiných - a zdravých - věcí, kterými by se dala zahustit polévka
- Základy některých omáček
- Produkty hnědnutí - karamelizace, pražení, smažení - jendoduše uplně cokoliv do hnědava či do zlatava
- Včetně řízku v trojhnusu (spálená mouka do hněda, smažením zničený olej, oxidovaný cholesterol a k. arachidonová z vaječného žloutku)
- Včetně kávy (spálenina přelitá horkou vodou, minimálně se 2-mi silnými kancerogeny - furan, akrylamid a mnoha dalšími - zvyšuje nároky na jaterní detoxikaci)
- černého čaje, přažených oříšků, kůrky chleba
- Cokoliv spáleného (povrch pečeného masa aj.)
Pečené, grilované
- Když se v potravině sejde glukoza a arginin a teplota přesáhne 120°C začíná vznikat akrylamid, nad 320° vzniká akrylamid už exponenciálně s dobou expozice
- Silný karcinogen a nepochybně silná zátěž na játra
- Cestou je slow food, slow pots atd.
NEvhodné tuky
- Živočišné tuky (a zátěž kontaminanty, které nedělaly třeba dobře ani zvířatům samotným za jejich vlastního života)
- Uzeniny
- Salámy, buřty, paštika, konzervy a polokonzervy
- "červená masa", tučná masa (koleno, bůček, vepřové)
- Sádlo, máslo, přepuštěné máslo - ghee, lůj, umělé tuky...
- Oleje bohaté na omega 6-MK (prozánětlivé)
- Slunečnicový olej, bodlákový olej,...
- Natož na těchto olejích ještě něco smažit nebo pražit
- Oleje žluklé - zvětralé - zoxidované (ani nemusí být plesnivé a mohou být toxické)
- Aby nebyly žluklé - znát jak by neměly chutnat (50% lidí na to nemá chuťové receptory)
- Pálí v krku - těkavé látky pak dráždí ke kašli...(2. stadium stárnutí olejů)
Fruktóza
- Nízkotučné potraviny se škrobem a slazené glukózo-fruktózovým sirupem !!! [3]
- I u zdravých lidí může fruktóza přispívat k jaterní steatóze !!!
- Působí prozánětlivě, je z vleké míry zodpovědná i za závislost na sladkém
- Do jaterních buněk vtrhává bez regulace inzulínem (podobně jako alkohol) a chová se tudíž velmi agresivně vůči buněčnému metabolismu
- Zbytečná zátěž pro játra !!! [9]
- Glukopur - hroznový cukr !!!
- U nemocných játer může urychlit vznik steatozy [9]
- Hroznové víno a banány mají vysoký podíl fruktózy
- Ostatní druhy čerstvého ovoce jsou naopak velmi vhodné
- Slazené nápoje, džusy !!!!
- často glukozo-fruktozovým sirupem / umělými sladidly...
- Gumoví medvídci ap. !!!
Nadbytek sacharidů ve stravě obecně
- Zhoršení funkce imunitního systému při hyperglykémiích
- Prozáněltivý vliv vyšších hladin inzulínu
- Vyšší oxidační stres
- Vyšší zátěž pro játra, která mají také podíl na regulaci krevního cukru
- Dlouhodobější vzestup inzulínu - i cholesterolu...
- Pokles hladin hormonů se silnými antioxidačními vlastnostmi
- Blokáda sekrece melatoninu (silný antioxidant) pokud se tak děje na noc
- Strava založená na bílém pečivu, bramborách, těstovinách, cornflakes, obyčejném chlebu a sladkostech... !!!
- "Tradiční dieta s omezením bílkovin a vysokým obsahem cukrů nemá žádný pozitivní efekt" [6]
- Naopak by se na tom přitížilo i zdravým lidem, natož nemocným !!!
- "Podle posledních poznatků se naopak ukazuje, že vysoký obsah sacharidů s minimálním obsahem tuku játra spíše zatěžuje." [8]
- Nadbytek lepku, který zvyšuje střevní propustnost pro bakteriální toxiny aj. je dlaší možnou příčinou toho, proč mají někteří lidé steatozu jater
Látky zvyšujísí střevní propustnost
- Znamenají vyšší zátěž pro játra a riziko steatozy
- Stetozu jater vnímám jako projev toho, že játra metabolicky nestíhají zpracovat a vyloučit buď do žluči či do krve, co mají
- Může to být projevem překrmování ale i obraz prvních stádií intoxikace nějakou hepatotoxickou látkou
Alkohol
- Zákaz v jakékoliv formě a množství [8]
- Nejméně ještě měsíc po laboratorní normalizaci hodnot aminotransferás a bilirubinu [8]
- Nadměrná metabolická zátěž i toxické poškozování jater [8]
- Toxicita je závislá na dávce a je potencována kouřením. [7]
Průmyslově zpracovávané potraviny s mnoha konzervanty a E-čky
Plísně
- Jakékoliv plísně na jakékoliv potravině jsou zátěží (mnohdy i kancerogenní) pro játra, často působí i imunosupresivně
- Plísňové sýry lépe vynechat
- Rizikové jsou i oříšky
- Bývají často nejen zkažené, ale i žluklé
- Bezpečné jsou pouze syrové nepražené a před konzumací je namáčet cca 24h ve vodě
- Shnilé / žluklé se rozmočí, neožijí...
- Jablka jakkoliv nahnilá
- Před kousnutím nejrpve rozříznout a zkontrolovat jádro
- Nejíst nahnilá jablka / delší dobu poraněná na povrchu
- Nenechávat nakrájená jablka na pak - produkce patulinu plísněmi z povrchu po poranění slupky...
- Skoro vždy je plesnivá červená řepa, celer, ananas,... - opatrně u těchto potravin
- Rizikové je i špatně skladované pečivo
Glutamát
- Zvýrazňovač chuti v mnohých jídlech
- Uzeniny, některé sýry, omáčky, polévky, konzervy, asijská jídla, maggi, sójové omáčky...
- čtěte etikety výrobků !!!
Houby
- Některé jsou hůře jedlé a mohou zatěžovat játra
Nevhodné jaterní diety
- Internet je plný nejrůznějších doporučení a zákazů stran jaterní diety, která mi nedávají nejmenší smysl...
- Doporučují zcela zbytečně:
- Nevhodné sladkosti, škroboviny vč. bílého pečiva a sladkých džusů
- Některé uzeniny, které často obsahují glutamát a další E-přísady
- Nízkotučné mléčné produkty se šrobovou náhražkou a stabilizátory, kterým je lépe se vyhnout i bez onemocnění jater
- Přípravu polévek s praženou jížkou = tedy s přepalovanou moukou...
- To nepotřebují ani zdraví lidé, natož s nemocnými játry...
- Zakazují zcela bezhlavě:
- I vhodné oleje a zdroje omega-3 mk
- Vhodné druhy koření bez rozlišení jejich účinků - tedy i potencionální antioxidanty
- Zeleninu - s ohledem na domělou nijak nepodloženou možnost nadýmání
- I vhodné druhy zeleniny a ovoce
- Zdroje vlákniny
- Vysokoprocentní kvalitní druhy čokolád z obavy z kakaového másla
- mléčné produkty s přirozeným obsahem tuku (nějaké omezené množství lze dovolit)
Hepatotixcké látky
Vhodné potraviny aj. látky
Tekutiny
- Hydratujeme
Bílkoviny
- Neomezujeme zásadně bílkoviny [7]
- Omezujeme pouze při známkách jaterní encefalopatie [7]
- I zde může jít o projev intoxikace spíše nedietními proteiny, např. produkty krvácení do trávicího traktu [7]
- Vařené maso a vývary jsou asijsými lékaři podávány jako lék i při nemocech jater
- A z vlastního pozorování pacientů i dohledaných info na internetu se mi to zdá jako lepší nápad než naše bezezbytková dieta založená na rohlíkách, sucharech a polívkách s nějakou nablblou jížkou, jejíž léčebný efekt jsem nikdy nepochopila (co je proboha na připálené mouce na tuku léčivé - bylo by to to první, co bych zakázala)
- Bílá masa
- Kuře, králík a ryby
- Vařená ve vodě / v páře / dušená
- V parenterální výživě
Tuky
- Poměrně časně podáváme i dobře stravitelné tuky [7]
- Ne saturované živočišné
- Preferujeme snadno stravitelné = středně dlouhé řetězce mastných kyselin = MCT oleje
- Některé rostlinné protizáněltivě působící oleje se řadí i mezi hepatoprotektivně působící látky
Oleje s vysokým podílem omega-3 MK (zastudena lisované)
Přidat do jídla až po dokončeném tepelném zpracování bez tuku.
- Lněný olej
- Řepkový jedlý olej
- Madlový olej
- Prokázané hepatoprotektivní účinky
Zdroje fosfolipidů
- Oleje (id. nerafinovaných)
- Sójový olej
- Celozrnné potraviny
- Olejnatá semena
- Ořechy
- (vejce)
Vitamíny
- Vitaminy a mikronutrienty v běžných dávkách [7]
- Podpora mitochondrií (krebsova cyklu aj. reakcí) dodáním nezbytně důležitých kofaktorů může velmi pomoct i játrům, jejichž činnost je energeticky vysoce náročná
Antioxidanty a protizánětlivě působící potraviny a látky
Zelenina
- Brukvovitá
- Hepatoprotektivní působení
- Čekanka
- Artičoky
- Brutnák lékařský,...
- Zelenina je velmi podceňována ve svých blahodárných účincích
- Během rešerše, která trvala několik dní a neustále přede mnou zbývaly 100-vky nepročtených webů s novými prokázanými rostlinnými hepatoprotektivně působícími látkami, jsem došla k závěru, že skoro cokoliv, co v sobě má chlorofyl, má v sobě zajisté i antioxidanty kterými se rostliny brání poškození světlem a volnými radikály z fotosyntézy a že hned další orgán po střevní sliznici, který pocítí profit chlorofylu a antioxidantů, budou játra...
- Kromě ostropestřece mariánského se jedná o ohromné množství dalších rostlin a bylin
- Mnoho bylin má antioxidační a regenerační účinky
- Nejznámější je ostropestřec mariánský
- řadí se do skupiny hepatoprotektiv
- U každé je však před požitím potřeba konkrétně zjistit, zda náhodou není hepatotoxická (například neemový prášek aj.)
Ovoce
Pohanka - sliz
Koření a čerstvé bylinky
- Dodávat hojně:
- Oregano
- Libeček
- Rozmarýn
- šalvěj
- Máta
- Hřebíček
- Bazalka
- Kurkuma
- Kmín
- Tymián
- Meduňka
- Nové koření
- Petrželová nať
- Bobkový list
- Kopr
- Majoránka
- červená sladká paprika
- ...
- Zpočátku vynechat:
- Chilli, pepř [8]
- Zvýšení proustnosti střeva pro kde co
Hepatoprotektiva a hepatoprotektivně účinkující rostliny a strava - více info zde
Podpora imunity
- Vitamín D
- Vitamíny řady B
Antivirotické účinky
- česnek [1]
- Echinacea [1]
- Bobulovité ovoce typu maliny, borůvky etc.
Podpora detoxikačních funkcí jater
- Kofaktory pro detoxikační reakce
- Acetylcystein
- V kombinaci s alkoholem je to však horší než lepší
Seznam je neúplný !!!
- Princip je již ale asi zřejmý...
Metabolic Balance®
- Kompatibilní nutriční systém s výše popsanými principy jaterní diety

Literatura:
[1] Infekční mononukleóza: příznaky, léčba (mononukleóza) - Vitalion.cz [Internet]. [citován 20. březen 2013]. Získáno z: nemoci.vitalion.cz/infekcni-mononukleoza/
[2] MUDr. Helena Ambrožová, Ph.D; I. infekční klinika UK 2. LF a FN Bulovka, Prah. INFEKČNÍ MONONUKLEÓZA [Internet]. [citován 23. březen 2013]. Získáno z: solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=1867&magazine_id=4
[3] Prof. Lustig. Sugar: The Bitter Truth - YouTube [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
[4] MUDr. Helena Ambrožová, Ph. D. Univerzita Karlova v Praze, 2. lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Na Bulovce, I. infekční klinika. Infekční mononukleóza - Infektologie - Pediatrie - ZDN [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina-priloha/infekcni-mononukleoza-431507
[5] Ivana Rufferova. Infekční mononukleóza – nemoc z líbání? – Viviente [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.viviente.cz/infekcni-mononukleoza-nemoc-z-libani/
[6] Těhotenství od A do Z [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.tehotenstviaz.cz/index.php?strana=&kat=102&c=262
[7] Dieta při jaterním onemocnění – WikiSkripta [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.wikiskripta.eu/index.php/Jatern%C3%AD_dieta
[8] Dieta po infekční mononukleóze a infekční žloutence?[ ZDRAV.cz] Zdraví a zdravotnictví [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: http://www.zdrav.cz/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=3890
[9] DIETY.CDR - dieta.pdf [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/dieta.pdf