MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Dieta jaterní

Nevhodné potraviny aj.

Smažená jídla / jejich součásti / pražená

  • Hranolky, brambůrky ap.
  • Obaly (na řízku ap.)
  • Zásmažky
    • Jížka do polévky !!!
      • To je opravdu relikt minulosti
      • Je milion jiných - a zdravých - věcí, kterými by se dala zahustit polévka
    • Základy některých omáček
  • Produkty hnědnutí - karamelizace, pražení, smažení - jendoduše uplně cokoliv do hnědava či do zlatava
    • Včetně řízku v trojhnusu (spálená mouka do hněda, smažením zničený olej, oxidovaný cholesterol a k. arachidonová z vaječného žloutku)
    • Včetně kávy (spálenina přelitá horkou vodou, minimálně se 2-mi silnými kancerogeny - furan, akrylamid a mnoha dalšími - zvyšuje nároky na jaterní detoxikaci)
    • černého čaje, přažených oříšků, kůrky chleba
    • Cokoliv spáleného (povrch pečeného masa aj.)

Pečené, grilované

  • Když se v potravině sejde glukoza a arginin a teplota přesáhne 120°C začíná vznikat akrylamid, nad 320° vzniká akrylamid už exponenciálně s dobou expozice
    • Silný karcinogen a nepochybně silná zátěž na játra
  • Cestou je slow food, slow pots atd.

NEvhodné tuky

  • Živočišné tuky (a zátěž kontaminanty, které nedělaly třeba dobře ani zvířatům samotným za jejich vlastního života)
    • Uzeniny
      • Salámy, buřty, paštika, konzervy a polokonzervy
    • "červená masa", tučná masa (koleno, bůček, vepřové)
    • Sádlo, máslo, přepuštěné máslo - ghee, lůj, umělé tuky...
  • Oleje bohaté na omega 6-MK (prozánětlivé)
    • Slunečnicový olej, bodlákový olej,...
      • Natož na těchto olejích ještě něco smažit nebo pražit
  • Oleje žluklé - zvětralé - zoxidované (ani nemusí být plesnivé a mohou být toxické)
    • Aby nebyly žluklé - znát jak by neměly chutnat (50% lidí na to nemá chuťové receptory)
    • Pálí v krku - těkavé látky pak dráždí ke kašli...(2. stadium stárnutí olejů)

Fruktóza

  • Nízkotučné potraviny se škrobem a slazené glukózo-fruktózovým sirupem !!! [3]
    • I u zdravých lidí může fruktóza přispívat k jaterní steatóze !!!
    • Působí prozánětlivě, je z vleké míry zodpovědná i za závislost na sladkém
    • Do jaterních buněk vtrhává bez regulace inzulínem (podobně jako alkohol) a chová se tudíž velmi agresivně vůči buněčnému metabolismu
      • Zbytečná zátěž pro játra !!! [9]
  • Glukopur - hroznový cukr !!!
    • U nemocných játer může urychlit vznik steatozy [9]
  • Hroznové víno a banány mají vysoký podíl fruktózy
    • Ostatní druhy čerstvého ovoce jsou naopak velmi vhodné
  • Slazené nápoje, džusy !!!!
    • často glukozo-fruktozovým sirupem / umělými sladidly...
  • Gumoví medvídci ap. !!!

Nadbytek sacharidů ve stravě obecně

  • Zhoršení funkce imunitního systému při hyperglykémiích
  • Prozáněltivý vliv vyšších hladin inzulínu
  • Vyšší oxidační stres
  • Vyšší zátěž pro játra, která mají také podíl na regulaci krevního cukru
  • Dlouhodobější vzestup inzulínu - i cholesterolu...
    • Pokles hladin hormonů se silnými antioxidačními vlastnostmi
      • Blokáda sekrece melatoninu (silný antioxidant) pokud se tak děje na noc
  • Strava založená na bílém pečivu, bramborách, těstovinách, cornflakes, obyčejném chlebu a sladkostech... !!!
  • "Tradiční dieta s omezením bílkovin a vysokým obsahem cukrů nemá žádný pozitivní efekt" [6]
    • Naopak by se na tom přitížilo i zdravým lidem, natož nemocným !!!
  • "Podle posledních poznatků se naopak ukazuje, že vysoký obsah sacharidů s minimálním obsahem tuku játra spíše zatěžuje." [8]
  • Nadbytek lepku, který zvyšuje střevní propustnost pro bakteriální toxiny aj. je dlaší možnou příčinou toho, proč mají někteří lidé steatozu jater

Látky zvyšujísí střevní propustnost

  • Znamenají vyšší zátěž pro játra a riziko steatozy
    • Stetozu jater vnímám jako projev toho, že játra metabolicky nestíhají zpracovat a vyloučit buď do žluči či do krve, co mají
      • Může to být projevem překrmování ale i obraz prvních stádií intoxikace nějakou hepatotoxickou látkou

Alkohol

  • Zákaz v jakékoliv formě a množství [8]
    • Nejméně ještě měsíc po laboratorní normalizaci hodnot aminotransferás a bilirubinu [8]
  • Nadměrná metabolická zátěž i toxické poškozování jater [8]
  • Toxicita je závislá na dávce a je potencována kouřením. [7]

Průmyslově zpracovávané potraviny s mnoha konzervanty a E-čky


Plísně

  • Jakékoliv plísně na jakékoliv potravině jsou zátěží (mnohdy i kancerogenní) pro játra, často působí i imunosupresivně
    • Plísňové sýry lépe vynechat
    • Rizikové jsou i oříšky
      • Bývají často nejen zkažené, ale i žluklé
        • Bezpečné jsou pouze syrové nepražené a před konzumací je namáčet cca 24h ve vodě
          • Shnilé / žluklé se rozmočí, neožijí...
  • Jablka jakkoliv nahnilá
    • Před kousnutím nejrpve rozříznout a zkontrolovat jádro
    • Nejíst nahnilá jablka / delší dobu poraněná na povrchu
    • Nenechávat nakrájená jablka na pak - produkce patulinu plísněmi z povrchu po poranění slupky...
  • Skoro vždy je plesnivá červená řepa, celer, ananas,... - opatrně u těchto potravin
  • Rizikové je i špatně skladované pečivo

Glutamát

  • Zvýrazňovač chuti v mnohých jídlech
    • Uzeniny, některé sýry, omáčky, polévky, konzervy, asijská jídla, maggi, sójové omáčky...
      • čtěte etikety výrobků !!!

Houby

  • Některé jsou hůře jedlé a mohou zatěžovat játra

Nevhodné jaterní diety

  • Internet je plný nejrůznějších doporučení a zákazů stran jaterní diety, která mi nedávají nejmenší smysl...
  • Doporučují zcela zbytečně:
    • Nevhodné sladkosti, škroboviny vč. bílého pečiva a sladkých džusů
    • Některé uzeniny, které často obsahují glutamát a další E-přísady
    • Nízkotučné mléčné produkty se šrobovou náhražkou a stabilizátory, kterým je lépe se vyhnout i bez onemocnění jater
    • Přípravu polévek s praženou jížkou = tedy s přepalovanou moukou...
      • To nepotřebují ani zdraví lidé, natož s nemocnými játry...
  • Zakazují zcela bezhlavě:
    • I vhodné oleje a zdroje omega-3 mk
    • Vhodné druhy koření bez rozlišení jejich účinků - tedy i potencionální antioxidanty
    • Zeleninu - s ohledem na domělou nijak nepodloženou možnost nadýmání
      • I vhodné druhy zeleniny a ovoce
      • Zdroje vlákniny
    • Vysokoprocentní kvalitní druhy čokolád z obavy z kakaového másla
    • mléčné produkty s přirozeným obsahem tuku (nějaké omezené množství lze dovolit)

Hepatotixcké látky


Vhodné potraviny aj. látky

Tekutiny

  • Hydratujeme

Bílkoviny

  • Neomezujeme zásadně bílkoviny [7]
    • Omezujeme pouze při známkách jaterní encefalopatie [7]
      • I zde může jít o projev intoxikace spíše nedietními proteiny, např. produkty krvácení do trávicího traktu [7]
    • Vařené maso a vývary jsou asijsými lékaři podávány jako lék i při nemocech jater
      • A z vlastního pozorování pacientů i dohledaných info na internetu se mi to zdá jako lepší nápad než naše bezezbytková dieta založená na rohlíkách, sucharech a polívkách s nějakou nablblou jížkou, jejíž léčebný efekt jsem nikdy nepochopila (co je proboha na připálené mouce na tuku léčivé - bylo by to to první, co bych zakázala)
  • Bílá masa
    • Kuře, králík a ryby
    • Vařená ve vodě / v páře / dušená
  • V parenterální výživě
    • Vhodné podání aminokyselin s větveným řetězcem [7]
      • valin, leucin, izoleucin [7]

Tuky

  • Poměrně časně podáváme i dobře stravitelné tuky [7]
    • Ne saturované živočišné
    • Preferujeme snadno stravitelné = středně dlouhé řetězce mastných kyselin = MCT oleje
    • Některé rostlinné protizáněltivě působící oleje se řadí i mezi hepatoprotektivně působící látky

Oleje s vysokým podílem omega-3 MK (zastudena lisované)

Přidat do jídla až po dokončeném tepelném zpracování bez tuku.

  • Lněný olej
  • Řepkový jedlý olej
  • Madlový olej
    • Prokázané hepatoprotektivní účinky

Zdroje fosfolipidů

  • Oleje (id. nerafinovaných)
    • Sójový olej
  • Celozrnné potraviny
  • Olejnatá semena
  • Ořechy
  • (vejce)
    • Běžná vejce z velkochovů obs. vysoký obsah k. arachidonové a omega-6 mk
      • Prozánětlivé působení - spíše nepodávat při zvýšeném CRP
      • Po poklesu CRP omezeně (cca 1-3/týden)
      • Zdraví jedinci pak cca 7/týden

Vitamíny

  • Vitaminy a mikronutrienty v běžných dávkách [7]
    • Podpora mitochondrií (krebsova cyklu aj. reakcí) dodáním nezbytně důležitých kofaktorů může velmi pomoct i játrům, jejichž činnost je energeticky vysoce náročná
      • Především sem budou patřit vitamíny řady B a asi dále i hořčík, k. alfalipoová, karnitin, koenzym Q10 a další

Antioxidanty a protizánětlivě působící potraviny a látky

Zelenina

  • Brukvovitá
    • Hepatoprotektivní působení
  • Čekanka
  • Artičoky
  • Brutnák lékařský,...
  • Zelenina je velmi podceňována ve svých blahodárných účincích
    • Během rešerše, která trvala několik dní a neustále přede mnou zbývaly 100-vky nepročtených webů s novými prokázanými rostlinnými hepatoprotektivně působícími látkami, jsem došla k závěru, že skoro cokoliv, co v sobě má chlorofyl, má v sobě zajisté i antioxidanty kterými se rostliny brání poškození světlem a volnými radikály z fotosyntézy a že hned další orgán po střevní sliznici, který pocítí profit chlorofylu a antioxidantů, budou játra...
    • Kromě ostropestřece mariánského se jedná o ohromné množství dalších rostlin a bylin
      • Mnoho bylin má antioxidační a regenerační účinky
        • Nejznámější je ostropestřec mariánský
          • řadí se do skupiny hepatoprotektiv
        • U každé je však před požitím potřeba konkrétně zjistit, zda náhodou není hepatotoxická (například neemový prášek aj.)

Ovoce

Pohanka - sliz

Koření a čerstvé bylinky

  • Dodávat hojně:
    • Oregano
    • Libeček
    • Rozmarýn
    • šalvěj
    • Máta
    • Hřebíček
    • Bazalka
    • Kurkuma
    • Kmín
    • Tymián
    • Meduňka
    • Nové koření
    • Petrželová nať
    • Bobkový list
    • Kopr
    • Majoránka
    • červená sladká paprika
    • ...
  • Zpočátku vynechat:
    • Chilli, pepř [8]
      • Zvýšení proustnosti střeva pro kde co

Hepatoprotektiva a hepatoprotektivně účinkující rostliny a strava - více info zde


Podpora imunity

  • Vitamín D
  • Vitamíny řady B

Antivirotické účinky

  • česnek [1]
  • Echinacea [1]
  • Bobulovité ovoce typu maliny, borůvky etc.

Podpora detoxikačních funkcí jater

  • Kofaktory pro detoxikační reakce
  • Acetylcystein
    • V kombinaci s alkoholem je to však horší než lepší

Seznam je neúplný !!!

  • Princip je již ale asi zřejmý...

Metabolic Balance®

  • Kompatibilní nutriční systém s výše popsanými principy jaterní diety
.metabolic-balance-logo.jpg


Literatura:

[1] Infekční mononukleóza: příznaky, léčba (mononukleóza) - Vitalion.cz [Internet]. [citován 20. březen 2013]. Získáno z: nemoci.vitalion.cz/infekcni-mononukleoza/
[2] MUDr. Helena Ambrožová, Ph.D; I. infekční klinika UK 2. LF a FN Bulovka, Prah. INFEKČNÍ MONONUKLEÓZA [Internet]. [citován 23. březen 2013]. Získáno z: solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=1867&magazine_id=4
[3] Prof. Lustig. Sugar: The Bitter Truth - YouTube [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
[4] MUDr. Helena Ambrožová, Ph. D. Univerzita Karlova v Praze, 2. lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Na Bulovce, I. infekční klinika. Infekční mononukleóza - Infektologie - Pediatrie - ZDN [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina-priloha/infekcni-mononukleoza-431507
[5] Ivana Rufferova. Infekční mononukleóza – nemoc z líbání? – Viviente [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.viviente.cz/infekcni-mononukleoza-nemoc-z-libani/
[6] Těhotenství od A do Z [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.tehotenstviaz.cz/index.php?strana=&kat=102&c=262
[7] Dieta při jaterním onemocnění – WikiSkripta [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.wikiskripta.eu/index.php/Jatern%C3%AD_dieta
[8] Dieta po infekční mononukleóze a infekční žloutence?[ ZDRAV.cz] Zdraví a zdravotnictví [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: http://www.zdrav.cz/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=3890
[9] DIETY.CDR - dieta.pdf [Internet]. [citován 24. březen 2013]. Získáno z: www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/dieta.pdf












O úroveň výše

Poslední aktualizace: 11. 2. 2019 17:52:17
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail