Hladovění
Literatura
[1] Krátkodobé hladovění a jeho vliv na organismus, Bakalářská práce, Marie Pavlicová, Nutriční terapeut, Brno, květen 2016, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita v Brně, Ústav ochrany a podpory zdravíHladovění a benefit pro různá onemocnění
Revmatická onemocnění kloubů
- účinek úplného hladovění na primární chronickou polyartritidu
- Příznivý účinek hladovění byl potvrzen jak laboratorně, tak klinicky
- Vysvětlen na základě chybění kyseliny arachidonové v potravě
- Změnou metabolismu eikosanoidů
- Snížená syntéza mediátorů zánětu [1]
- Změny metabolismu kyseliny arachidonové [1]
Chronické zánětlivé proliferující kožní onemocnění - psoriáza
- Množství polynenasycené MK (k. arachidonové) je v kůži mnohanásobně zvýšeno [1]
- Svým dalším metabolismem podporuje zánět [1]
- Ke konci 2. světové války - delší období hladovění [1]
- Výskyt psoriázy se snižoval [1]
- Lékaři Buchinger a Schroth cíleným léčebným hladověním dosahovali téhož [1]
Infekce
- Infekce jsou často provázeny anorektickou odpovědí
Fáze stytosti a hladovění
Resorpční fáze - absorpční fáze
- Dobu během přijímání potravy a asi 2–4 hodiny po ní
- Trávicí trakt zaměstnán zpracováváním potravy
- Převažuje anabolismus
- Hlavním palivem této fáze je glukosa:
- Inzulín podporuje:
Postresorpční fáze
Krátkodobé hladovění nekomplikované / prosté
- Úplné hladovění první 2–3 dny = do 72h
- Každý během nočního lačnění
- Prosté hladovění
- Pokud organismus není během hladovění vystaven žádnému dalšímu vážnému stavu
- Infekci
- Těžkému poranění apod.
- řadou adaptačních mechanismů
- Výrazné snižení negativních dopadů hladovění
- Energetické rezervy organismu
- Celková spotřeba glukosy u hladovějícího organismu
- 186 g/den
- Mozek spotřebuje cca 150g
3–4 h po jídle
- Hlavním producentem glukosy jsou játra
- Ztráta glykogenu a vody
- Nemá prakticky vliv na funkci jednotlivých orgánů
- Hmotnost poklesne o cca 2 kg (2–3 % celkové tělesné hmotnosti)
- Prohloubení hlavních rysů z postresorpční fáze
- Pokles glykémie, AK a TAG
- Snížení sekrece inzulinu
- Klesá vstup glukosy do inzulin-senzitivních tkání a tedy i její celková potřeba
- Zvýšení sekrece glukagonu
- 2-3x více ve srovnání s bazální produkcí
- Zvýšení sekrece katecholaminů
- Hlavně adrenalinu
6–8 h od posledního jídla
- Teprven nyní vyčerpán glykogen a začíná lipolýza tuku z tukové tkáně
- ZAčíná glukoneogeneze - především v játrech
- 8 až 10 g glukosy/hod
- Glykogenolýza je stimulována
- Zvýšenou hladinou glukagonu
- Zvýšeným tonem sympatiku
- Produkcí katecholaminů
- Aktivována osa ACTH (adrenokortikotropní hormon)/glukokortikoidy
- Akt. STH (somatotropní nebo růstový hormon)
- Proteokatabolismu
- Mírné inzulinorezistenci
- Svalový glykogen - Coriho cyklus
- Svalový alanin - glukosa-alaninový cyklus
cca po 18–24 h po posl. jídle
- Použitelná zásoba jaterního glykogenu vyčerpána
- Celkové zásoby glykogenu nejsou nikdy úplně vyčerpány
- Ani během dlouhodobého hladovění
- Jako primer pro resyntézu glykogenu [1]
- Jediným zdrojem glukosy je glukoneogeneze - hlavně z AMK
- Zvýšený poměr glukagon/inzulin
- Inhibována tvorba fruktosa-1,6-bisfosfátu v játrech
- Zajištěna inhibice klíčových enzymů glykolýzy
- Glukoneogeneze je naopak podpořena
- Antagonistické působení somatotropinu (STH) proti inzulinu
- Substráty pro glukoneogenezi
- Pyruvát
- Laktát
- Glycerol
- Glukogenní AK
- Zpočátku využito asi
- 75g svalové bílkoviny
- Tj. 300 g svalové tkáně
- Prvotní velkou ztrátu svalové tkáně na začátku hladovění způsobuje
- Snížení syntézy proteinů
- Absence exogenních AK
- Snížení hladiny cirkulujícího inzulinu
- Jaterní glukoneogeneze
- 80-90%
- Ledvinná glukoneogeneze
- 10–20 % glukoneogeneze
AMK
- Ketogenní
- Glukogenní
- se degradují na
- Pyruvát
- Meziprodukty citrátového cyklu kromě acetyl-CoA
- Glukogenní i ketogenní - smíšené
- Ile
- Tyr
- Trp
- Phe
Katabolismus AMK ze svalu
- alanin a glutamin - do krevního oběhu
- Produkovány katabolismem BCAA
- BCAA po deaminaci nejvýznamnějším E substrátem pro sval
- Aminoskupiny se přenáší na další intermediární molekuly
- Hladina BCAA v krvi při prvních 3–5 dnech hladovění zdvojnásobí
- Ochrnaa plic - synt. plicního surfaktantu
- Dlouhodobém hladovění zase klesá
- Cca 1/3 alaninu
- Přímo ze svalových proteinů
- 2/3 z pyruvátu
- Přenesen do jater
- Rychlé vychytávání a přeměna na glukosu
- Glukoso-alaninový cyklus
- Glycin, threonin a glutamát
- Glutamin ve svalu z
- Glutamátu
- 2-oxoglutarové kyseliny
- Transportován do střev
- Jako zdroj energie
- Transaminace a jeho aminoskupina se přenese na pyruvát
- Transportován do ledvin
- S glutaminázou a glutamát dehydrogenázou vzniká ?-ketoglutarát
- Substrát pro glukoneogenezi
- Vzniklý amoniak vystupuje jako donor NH4+ iontů do moči
- Pomáhá regulovat acidobazické prostředí
- Glukoneogeneze z glukogenních AK
- Velmi důležitou adaptací na hladovění
- Přispívá ke vzniku pouze 45g glukosy denně
- Nepostačuje k pokrytí energetických potřeb mozku
- Nutná kooperace s metabolismem mastných kyselin
- Ledviny kompenzují vznikající metabolickou acidóz
- Ketolátek a laktátu
- Protony vzniklé disociací ketolátek
- Vychytávány amoniakem (NH3) za vzniku amonných iontů - z těla vyloučeny močí
- K tvorbně NH3 dochází při přeměně glutaminu získaného z katabolismu BCAA ve svalu na 2-oxoglutarát
- Meziproduktem je glutamát
- Reakce se účastní glutamináza a glutamátdehydrogenáza
Hormony
- Katabolické hormony zvýšeny
- Adrenalin
- Thyroxin
- Glukagon
- Glukokortikoidy
- Stimulují uvolňování svalových bílkovin a další dostupné substráty pro tvorbu glukosy
- Inzulin
- Stimuluje syntézu proteinů a inhibuje jejich rozpad v játrech a ve svalech
- Při hladovění významně redukován
- Proteolýza převládá nad proteosyntézou
- IGF-I
- IGF-I stimuluje syntézu proteinů v izolované svalové tkáni podobně jako inzulin
- IGF - 1 - také nízký i přes zvýšenou hladinu STH, který normálně stimuluje vylučování IGF-I
- STH - růstový hormon se zvyšuje
- Urychluje transport aminokyselin do svalů a podporuje proteosyntézu
Lipidy
- Mobilizace TAG ze zásob
- 24 h hladovění pokles inzulinu o 35 %
- Nárůst lipolýzy o 50 – 80 %
- Pokles vstupu glukosy do adipocytů
- Lipolýza je dále stimulovaná:
- Glukagonem
- Adrenalinem
- Kortizolem
- STH
- Adrenokortikotropním hormonem (ACTH)
- Aktivují hormon senzitivní lipázu (HSL)
- lipoproteinová lipáza (LPL) za nepřítomnosti inzulinu indukovaná není
- HSL je hlavním lipolytickým enzymem tukové tkáně a myokardu
- štěpí zásoby TAG v adipocytech na MK a glycerol
- MK budou beta-oxidací využity jako zdroj energie
- Glycerol se stane výchozí látkou pro glukoneogenezi
- Glukagon při hladovění
- Snižuje glykolýzu
- Redukuje dostupnost pyruvátu, acetyl-CoA a tudíž i citrátu pro syntézu MK
- Snižuje i aktivitu acetyl-CoA karboxylázy (ACC)
- Enzymu potřebného pro tvorbu MK
- Upřednostněno odbourávání MK nad jejich syntézou
- Uvolňování glycerolu a palmitátu lačněním
- Ve srovnání se stavem po jídle stoupne 2–3x
- Absence glycerolkinázy v bílé tukové tkáni
- Glycerol transportován do jater a ledvin, kde fosforylován
Adaptace na hladovění
- Většina tkání snižuje spotřebu glukosy
- Začíná využívat MK jako zdroj energie
- Játra
- Již v postabsorpční fázi MK nejdůležitějším zdrojem E
- Kosterní svaly a myokard
- Po několikahodinovém hladovění stále více E ß-oxidací MK
- MK nakonec hlavním palivem
- Intenzivní cvičení
- Svaly využívají glykogenových zásob
- Až jsou tyto zásoby vyčerpány, začíná mobilizace TAG z tukové tkáně
- Cca 75 % MK vyplavených lipolýzou se reesterifikuje (nebo recykluje) zpět do TAG
- Redukuje koncentrace MK v plazmě
- V bílé tukové tkáni - tzv. intracelulární recyklace- „local intracellular cycling“
- Asi 20–30 %
- V játrech - extracelulární nebo systémová recyklace - „extracellular or systemic recycling“
- Cca 50 % z celkové reesterifikace po nočním lačnění
- Cyklus triacylglycerolu a mastných kyselin
- Koncentrace volných MK v séru
- Stoupne během několika prvních dnů hladovění z 0,5–0,8 na 1,2–1,6 mmol/l
Reesterifikace MK zpět do TAG - v tukové tkáni
- Podmínkou dodat základní „kostru“ glycerolu
- Glycerol-3-P
- Po jídle je to z glukozy glykolýzou
- Při hladovění
- Syntéza glycerol-3-P z glukosy glykolýzou je značně redukována
- Glycerol uvolňovaný z adipocytů, nemůže být fosforylován glycerolkinázou
- Aktivita tohoto enzymu je v bílé tukové tkáni minimální
- Fosforylace glycerolu glycerolkinázou mimo adipocyty
- Použití glukoneogenetických prekurzorů v krvi
- Pyruvát - na oxalacetát - fosfoenolpyruvát - dihydroxyacetonfosfátu - glycerol-3-fosfát
- Laktát
- Zbylých asi 25% MK vyplavovaných do krve během lipolýzy
- Odbouráno jen za účelem získání energie
- Za účasti HSL z adipocytů uvolňovány TAG - štěpeny na glycerol a MK
- Neesterifikované volné MK (NEMK) navázány v séru na albumin !!!
- Putují do hepatocytů
- MK do 12 C
- Aktivace (připojením acetyl-CoA)
- Via karnitin-palmitoyltransferázy - acylkarnitin - do matrich mitochondrií
- Acylová skupina + řetězec koenzymu A z mitochondriálních zásob
- mitochondriální acyl-CoA do beta-oxidace
- Produkováno množství acetyl-CoA
- Nestačí být spotřebováno v citrátovém cyklu - chybí oxalacetát (spotř. na glukoneogenezi)
- Citrátový cyklus je při nadbytku Acetyl-CoA inhibován citrátsyntázou
- Syntéza ketolátek
- K. acetooctová, ß-hydroxymáselná a aceton
- Alternativní zdroj E pro mozek
- šetří glukózu
- Hladověním ketolátky v krvi stoupají až 30x i více
2.-3. den hladovění - 24-72h od posl. jídla
- Ketóza na rozmezí poslední fáze krátkodobého hladovění
- Acetoacetát v krvi dosáhne hodnoty 1,0 mmol/l
- ß-hydroxybutyrát 2–3 mmol/l
- Ketogeneze dosáhne svého maxima již během třetího dne hladovění
- Hladina ketolátek v krvi se neustále zvyšuje
- Oxidace svaly klesá a naopak tubulární resorpce se zvyšuje [1]
- Po 3–4 dnech v ketoacidóze lze ucítit v dechu nasládlý zápach těkavého acetonu [1]
Dlouhodobé hladovění nekomplikované / prosté (starvation)
Od 3. dne hladovění
- Zvýšena syntéza hormon senzitivní lipázy (HSL) kortizolem
- Ketoacidóza s nepříjemnými subjektivními pocity
- Výraznou nevolností a zvracením:
- Utilizace ketolátek
- Játra nejsou schopna ketolátky utilizovat
- Po několikadenním hladovění indukována v mozku
- Acetoacetyl-CoA je intermediátem ß-oxidace, proto je rozštěpen thiolýzou na dvě molekuly acetyl-CoA
- Klíčový enzym thioláza nebo methylacetoacetyl-CoA thioláza
- Acetyl-CoA následně vstupuje do citrátového cyklu a poskytne volnou energii
- K tomu ale zase potřebuje glukozu???
- Již během prvních 4–7 dnů hladovění poskytují 30–40 % celkové energie
- Energii z ketolátek tak získává především mozek (při dlouhodobém hladovění z 60 – 70 %)
- Svalovina kosterní a myokardu a v menší míře ledviny
- Ledviny vyšší exprese enzymů glukoneogeneze, včetně glukosa-6-fosfatázy [1]
Hormonální změny
- Snižuje se aktivita specifické dejodázy přeměňující thyroxin (T4) na metabolicky aktivní trijodthyronin (T3)
- Pokles sekrece katecholaminů
- Pokles
- Teploty tzv. tělesného jádra
- Tepové frekvence
- Krevního tlaku
- Výrazné snížení hladiny inzulinu v krvi
- Sekundární hyperaldosteronismus
- Retence sodíku
- Zvýšené vylučování draslíku
- Důsledek uvolňování z intracelulárních zásob při snížení transportu Na+/K+ (energeticky náročný)
- Vyvíjí se metabolická acidóza
- Ketolátek a laktátu
- Zvyšuje ztráty vápníku vylučovaného ledvinami
- K dysbalanci kostního metabolismu
- Zvýšeným vylučováním H+ iontů v ledvinách cestou acetátu a ketolátek
- Acidotické dýchání vylučuje nadbytečný CO2 plícemi
- Pokles proteosyntézy s negativní dusíkovou bilanci
4–7. den hladovění
- Ketolátky podílí cca na 30–40 % energetického metabolismu
- Svaly nemají receptory pro glukagon - svalová proteolýza je iniciována:
- Poklesem hladiny inzulinu
- Podporována působením glukokortikoidů
- Svalové bílkoviny mohou být významně šetřeny
- Při příjmu alespoň 100 – 150 g glukosy denně
- Nejdůležitější glukogenní AK uvolňované ze svalu jsou
- Ala
- Gln [1]
7–10 dnů
- Ztráty dusíku v moči až 10–12 g/den
- Tzn. 1–2 kg svalové tkáně denně
- Stav je udržitelný jen asi 3 týdny [1]
- Během 2. týdne se hladina ketolátek mírně snižuje
- Svaly a myokard začínají utilizovat místo ketolátek MK [1]
- 1. dva týdny hladovění využívá sval MK z tukové tkáně a ketolátky z jater
- 2. týden hladovění proteolýza snížena
- Současně se sníženými nároky mozku na glukosu [1]
Po 2. týdnu
- Klesají odpady dusíku na polovinu
- „přeorientování“ svalů na utilizaci MK
- Koncentrace ketolátek v krvi je zvýšená
- Stávají se hlavním zdrojem energie pro centrální nervovou soustava (CNS)
- Během prvních 2–3 týdnů glukosu pro mozek téměř úplně nahradí ketolátky
- Ketolátky mozek využívá až ze 70 %
- Nejvíce pak ß-hydroxybutyrát
- Méně acetoacetát
- Delší nadbytek ketolátek vyvolá v mozku expresy genů pro enzymy zapojené v jejich utilizaci
- Využitím ketolátek šetří mozek glukosu, potažmo snižuje potřebu svalových bílkovin pro glukoneogenezi
- Enterocyty utilizují glutamin
- Když stoupne koncentrace ketolátek, začnou jich využívat
- Zvýší dostupnost glutaminu pro ledviny [1]
- Udržování acidobazické rovnováhy
- Zvýšené vylučování H+ cestou acetonu
- Inhibice tvorby močoviny v játrech (uvolňují se dva H+)
- Pokles její exkrece močí
- Převládá syntéza glutaminu nad syntézou močoviny
Po 3 týdnech hladovění
- Organismus schopen až dvojnásobně snížit odpad dusíku
- Z 10 g/den na 4-5 g/den [1]
- Po 3. týdnu hladovění v mozku měřitelný pokles metabolismu glukosy
- Jen 60 % glukosy mozek zpracuje až na oxid uhličitý a vodu [1]
- 40 % je metabolizováno na pyruvát a laktát, které se vrací zpět do jater [1]
- Prekurzory glukoneogeneze [1]
- Sval sníží spotřebu ketolátek, aby je šetřil pro mozek [1]
- Energetické nároky pokrývá oxidací MK [1]
Po 5. týdnu
- Spotřeba glukosy mozkem více než poloviční, proti původní hodnotě [1]
Důsledky dlouhodobého hladovění
Marasmus
- Chybí / nedostatek energie a bílkovin = marasmus
- U starších osob
- Onemocněním dutiny ústní
- X hltanu, jícnu
- X gastrointestinálního traktu
- X jater
- X psychiatrických chorob
- Mentální anorexie
- Bulimie
- Depresivních poruch
- Demence různé etiologie aj.
- Rozvíjí se delší dobu v řádech měsíců až let
Proteinová malnutrice
- Dostatečný přísun energie, ale snížený příjem kvalitních bílkovin
- U osob nadměrně konzumujících alkohol
- Starších lidí
- Pacientů s těžkou depresí
- Alternativní způsoby stravování
- Makrobiotici a vegani
- Pomalý, plíživý rozvoj v řádu týdnů až měsíců
Kwashiorkor
- Kombinace podvýživy a chorobného stavu [1]
- často se oba syndromy kombinují a překrývají
Protein-energetická malnutrice (PEM)
- V praxi velmi často
- PEM lehkou, středně těžkou a těžkou
- Dlouhodobě vždy rizikovým faktorem
- Snížení funkce imunitního systému
- Poruchy hojení ran
- Plicní komplikace
- Atrofii střevní sliznice
- Poruchy termoregulace atd.
- Prodlužuje celkově dobu léčení, hospitalizace
- Vede ke zvýšené mortalitě
Maxima
- Bez potravy člověk schopen přežít až 60 dní
- se-deje-v-tele-pri-hladoveni/">Kieran Doherty (1955–1981), odsouzený příslušník Irské republikánské armády (IRA), se v roce 1981 protrápí až k 73 dnům protestní hladovky. Zemře ve 25 letech a jde o nejdelší zdokumentovaný půst v Evropě
Fyzilogie hladovění
Definice a popis hladu a souvisejících pojmů
- Josef Stavěl: hlad jako charakteristický akutní psychosomatický stav, jehož zážitková stránka bývá obyčejně označována jako „pocit hladu“ [1]
- Fyziologický stav při déletrvajícím nepřijímání potravy
Půst
- Fast - „půst“
- Fasting - „postění se“
- Dobrovolné hladovění
- Totální nedostatek příjmu živin
Starvation - extrémní hladovění
- Trpět až zemřít v důsledku nedostatečného příjmu živin
- Stav organismu, způsobený neadekvátním příjmem, absorpcí nebo retencí bílkovin, sacharidů a tuků
- Dlouhé trvání vede k proteino-energetické malnutrici (malnutrici typu marasmu)
Malnutrice - výživa nedostatečná / špatná
- Nedostatkem (podvýživa)
- Nadbytkem (nadvýživa, nadváha, obezita)
- Nedostatečná výživa obecně vzniká při:
Symptomy hladovění
- Počáteční signály hladu vycházejí z žaludku vnímány jako
- Pocit prázdného žaludku
- Bolest
- „škroukání“ [1]
- Někteří jedinci pociťují
- Nauzeu
- únavu
- Bolest hlavy [1]
- Psychologický hlad
- Touhou po specifickém jídle např. pizze nebo zmrzlině
- Silná touha po určitém jídle - „bažení“ (craving)
- Psychologická potřeba nemusí být uspokojena, přestože žaludek je již naplněn [1]
Adaptace na hladovění
GIT
- Žaludeční sekrece během hladovění klesá
- Gastrointestinální pohyby se objevují každé 2 hodiny
- Žlučník se vyprazdňuje každé 4 hodiny asi 1–3x
- Méně často, než pokud normálně přijímáme potravu
- Komplikace
- V přítomnosti vředové choroby
- Léčbu inhibitory protonové pumpy u duodenálních vředů hladovění ale zásadně neovlivňuje
- Z hladovění mohou profitovat
- Pacienti se spastickou kolitidou
- Při dalších poruchách střevní motility
Historie
- Hladomory provázely neuvěřitelné výjevy proměn lidí ve zvířata, kdy postavy vyhublé na kost se živily trávou, masem krys i lidí. [1]
Kontraindikace hladovění
Oficiálně uváděné kontraindikace hladovění
- Poruchy příjmu potravy
- BMI pod 20 a nad 40 kg/m2 [1]
- Nemoci ledvin a jater
- žaludeční vředy
- Vážná poranění
- Onkologická onemocnění
- Imunosupresivní medikace [1]
- Alkoholismus
- Psychózy
- Těhotenství
- Kojení
- Nechtěné a nevysvětlitelné váhové úbytky
- Léčba diuretiky [1]
Léčebné hladovění
Hippokrates
- Od dob Hippokratových byla zaváděna tzv. terapie hladem, která byla využívána hojněji, než je tomu v současnosti [1]
- Kolem roku 450 př. n. l.
Otto Buchinger
- 1–3 týdny modifikovaného hladovění
- S omezeným množstvím ovocných šťáv
- Neomezenou konzumací minerálních vod
- S mírným cvičením a technikami meditování
- Založil kliniku fungující v Německu doposud
Velmi přísné nízkoenergetické diety (very low energy diets – VLED)
- Energie 1600–3500 kJ
- Indikovány k:
- Léčbě obezity 2. a 3. stupně (BMI > 35 kg/m2)
- Pokud selhaly ostatní redukční režimy
- U pacientů indikovaných k ortopedickým či kardiochirurgickým výkonům
- Vždy pod lékařským dohledem
- Tekutá dieta navozující tzv. modifikované hladovění
Modifikované hladovění
- Změny v hladině leptinu
- Silný signál pro biologickou adaptaci organismu k hladovění
- 2–7. den modifikovaného hladovění je patrné zvýšení v moči i plazmě
- Noradrenalinu
- Adrenalinu
- Dopaminu
- Kortizolu
- Vztah hladovění ke zvyšování dostupnosti serotoninu v mozku
- 55 pac. s chronickou bolestí
- Po 5-ti dnech modifikovaného hladovění
- Signifik. zlepšení nálady
- Další studie ukázaly po 8 dnech hladovění zlepšení subjektivní
- Kvality spánku
- Nálady
- Schopnosti se soustředit [1]
Protein šetřící minimum
- 30 g biologicky hodnotných proteinů/d [1]
- Nebo 100–150 g glukosy/d - například v infuzi [1]
Formy intermitentního hladovění - Intermittent fasting (IF)
- široký pojem programů s různým rozložením stravy během dne
- Omezení v PP na dobu delší, než je běžné noční lačnění
Hladovění obden (alternate day fasting)
- 1 den libovolně, 2. den jedno jídlo s 25 % denní E potřeby
- Jedná se o formu IF, která je nejvíce zkoumaná, co se týče účinků na organismus
- Hladovění lze označit jako modifikované
- Může trvat 30 až 40 hodin
- Je povoleno jedno malé jídlo
- Od pondělí 00:00 do středa 6:00 = hladovění 30 h
- Od pondělí 17:00 do středa 21:00 = hladovění 40 h
- Jí každý druhý den
- Do celkové doby hladovění se počítá i doba spánku
Celodenní hladovění (whole-day fasting)
- 1–2 dny kompletního hladovění týdně nebo jen 1 jídlo s 25 % denní energetické potřeby
Eat stop eat (ESE) - Jezte! Nejezte! Jezte!
- Autor Brad Pilon
- Zhubnout a vybudovat si svalovou hmotu
- Své zkušenosti podává pouze jako poučný materiál určen pouze pro zdravou dospělou populaci
- Pracoval ve společnosti zabývající se výrobou doplňků stravy
- Za týden jsou doporučené 1–2 dny, při kterých se vůbec nepřijímá potrava
- Rozdělení je dobrovolné
- Nezáleží jestli se hladoví od rána 1. dne do rána 2. dne, nebo od oběda 1. dne do večera 2. dne
- Není ani jeden den, kdy by jedinec dodržující program ESE, nejedl
Time-restricted feeding
- časově vymezena doba hladovění a doba PP ad libitum
- Každý den tedy probíhá stejně
Warrior diet
- Umělec a bývalý voják ve službě Izraelských speciálních jednotek, Ori Hofmekler
- Ze svých zkušeností z armády
- Pokud v době, kdy vykonával práci, nejedl, byl mnohem rychlejší, bystřejší a soustředěnější
- Denní jídlo si nechával až na čas odpočinku
- Minimalizoval PP na 1 jídlo denně jak tomu bylo při výcviku římských legionářů
- Kombinace cvičení, výživy a dovednosti efektivně žít a pracovat
- Myšlenka střídání dvou extrémů, hladu a přejídání se
- Během fáze 10-18 hodin denně - undereating (kdy se hladoví)
- Malé svačinky, čerstvé ovoce a zeleninu, nebo lehký proteinový pokrm (např. jogurt)
- Součástí této fáze je také cvičení
- Po této fázi nastává čas pro konzumaci jídla asi 4 hodiny po skončení pracovního dne ad libitum
- Vyvarovat se zpracovaných potravin
- Dávat přednost biopotravinám
- Pít pouze filtrovanou vodu
- Nekonzumovat potraviny uchovávané v plastových obalech
- Minimalizovat spotřebu alkoholu
Terapie hladem (fasting therapy)
- 84 pacientů se syndromem dráždivého tračníku a nereagovali na farmakologickou léčbu
- 10 dnech úplného hladovění
- 5 dnů „rozjídání“
- Může mít příznivé účinky u tohoto onemocnění v porovnání s farmakologickou a psychoterapeutickou léčbou
- Snížení bolesti
- Zlepšení břišního diskomfortu, nevolnosti
- Příznaků úzkosti [1]
- 52 pacientů s chronickými bolestmi
- Přes 80 % jedinců udává rapidní snížení deprese a úzkostí.
- Migrény
- Informace mnohdy diametrálně odlišné
Náboženské půsty
- Půsty již po tisíce let v mnoha náboženstvích
- Mojžíš, Ježíš i Buddha se sami postili a doporučovali půst i svým následovníkům
- Jeden ze způsobů modlitby
Křesťané
- Pouze dva dny v roce, kdy by se měl každý pokřtěný postit
- Velký pátek
- Popeleční středa
- Odříkají maso
- Přísnější posty jsou dobrovolné
Muslimové
Ramadán
- Každý dospělý muslim povinen se postit od východu do západu Slunce
- V tuto dobu nesmí ani jíst, ani pít
- často je při této příležitosti na muslimech zkoumán efekt krátkodobého hladovění na organismus
- Prokázaný dobrý vliv na redukci hmostnosti, pokles cholesterolu LDL a TAG u mužů i u žen [1]
- Výrazně přibylo „nočních sov“ se zvýšenou aktivitou ve večerních hodinách [1]
- Ubylo „ranních ptáčat“ - jedinců s nejvyšší aktivitou dopoledne [1]
- častou ospalost přes den dne někt. studií [1]
- Snížila se tělní teplota měřena orálně [1]
- Subjektivně pokles bdělosti [1]
- Pozorovaný byl pokles nálady [1]
- Signif. pokleslo po dobu ramadánu případů demonstrativních sebevražd (sebevražd nevedoucích ke smrti) [1]
- Kohortová studie z roku 2010 na 42 postících se pacientech v měsíci ramadánu
- Trpěli migrénou v 9,4 ± 4,3 dnech
- V kontrolním měsíci jen v 3,7 ± 2,1 dnech [1]
- Pacientům s chronickými onemocněními ledvin (CKD) a hemodialyzovaným
- Není doporučeno přerušovaně hladovět v období ramadánu
- Pokud se přesto rozhodnou hladovět, musí být pravidelně sledováni ve specializovaném zdravotnickém zařízení
- Mnohem větší riziko dehydratace ( není dovoleno ani pít)
- Rizikové je i náhlé přijímání tekutin ve velkém množství po západu slunce
- 39 pacientů s CKD v 2. a 3. stádiu
- Měření různých biochemických parametrů před půstem, v době půstu a po něm
- Kreatininu, albuminu, močoviny a hemoglobinu v krvi, 24hodinové parametry v moči (objem, proteiny), jako i další laboratorní testy
- Neprokázaly žádné signifikantní změny, ani zvýšená progrese onemocnění [1]
- U pacientů na hemodialýze se váha, krevní tlak atp. výrazně nezměnily [1]
Stresové hladovění - kwashiorkor-like malnutrice
- Kombinace malnutrice a současně přítomného dalšího zatěžujícího stavu
- Infekční onemocnění
- Sepse
- Popáleniny
- Víceorgánové selhání atp.
- Typickým znakem stresového hladovění
- Nedochází k rozvoji adaptačních mechanismů
- Převažují katabolické děje
- Především odbourávání svalových bílkovin a rychlému úbytku kosterního svalstva
- Sekrece tzv. kontraregulačních hormonů
- Glukagon
- Kortizol
- Katecholaminy
- Podstatou stresové odpovědi
- Mobilizace endogenních zdrojů
- Využití pro obranné mechanismy s cílem přežití
- Metabolické substráty se shromažďují v místech, kde jsou vitálně důležité.
- Známky malnutrice nemusí být u nemocného na první pohled patrné
- Pro retenci tekutin a otoky nemusíme úbytek aktivních tkání (svaly, pojiva) pozorovat.
- Tuková tkáň může být objemově zachována - dál stěžuje poznání stresové i třeba závažné malnutrice
- V laboratorním obraze dominuje
- Těžká hypalbuminemie i hypoproteinemie
- Zvláště nebezpečné, pokud pacient již před vznikem onemocnění či úrazu trpěl určitou mírou podvýživy [1]