MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Hladovění, léčebné hladovky a půsty

Hladovka ??? Pořádný nesmysl !!!

  • První 2-3 dny tělo na tento stres reaguje mobilizací sil, aby si zajistilo nějakou potravu nebo aby maximalizovalo šance na přežití v nevýhodnéí situaci nebo nemoci
    • Je zvýšený obrat bílkovin - tedy i jejich odbourávání
      • Z dlouhodobého hlediska však nic, co by pro nás bylo jakékoliv plus
  • Stačí hladovět déle než 2 dny a dochází k deficitu bílkovin a postupně se zhoršuje schopnost těla regenerovat a bránit se infekcím
  • Argumenty proč lidé hladovku podstupují
    • Většinou mají pocit, že jim konzumovaná strava nedělá dobře - že je zatěžuje
      • Přitom by např. stačilo držet se jídelního plánu metabolic balance®...
  • Z historie pokusů o terapii cukrovky 2. typu včetně léčebných hladovek je známo, že
    • Léčebné hladovky nejen že nevedly k trvalému zhubnutí a vyléčení
    • Vedly i k mnoha nežádocuím jevům
      • Ztráta svaloviny
      • Vzestup rizika úmrtí na kardiovaskulární choroby
      • Aj.
  • Hladovka je zoufalost, nikoliv konstruktivní smysluplné řešení.
  • Když už jsme u historie, je velmi dobře zdokumentováno, co dělal hladomor s lidským zdravím
    • Lidí ve válce
    • Vězňů v koncentračních táborech
    • S Černochy a Černošaty
    • Dnes a nyní s anorektickými pacienty
    • Se zanedbanými seniory !!!
    • S těžce nemocnými kachektickými pacienty
  • O medicínských faktech o hladu nemají zastánci dlouhých půstů zřejmě nejmenší tušení
  • Samozřejmě, že dobře živený Evropan přežije kde jakou hladovku, ale:
    • "Pomůže mu to?"
      • Většinou se jedná jen o silný zážitek něčeho neobvyklého se silným placebo efektem a euforií po dokončení hladovky.
      • Pokud by však došlo na měření, byl by zaznamenán
        • úbytek svaloviny (i funkční svaloviny srdce a bránice !!)
        • Kostní hmoty (riziko osteoprozy v pozdějším věku zvýšeno)
        • Snížená antioxidační kapacita v krvi
        • Zvýšená senzitivita vůči toxickým látkám a infekcím z okolí aj.
  • Kdo z takové hladovky může přecijenom profitovat ?
    • Pacienti s autoimunitními chorobami
      • Stavy, kdy tělo vyrábí protilátky a rozjíždí zánětlivou kaskádu proti vlastním tkáním
      • Hladovka má imunosupresivní efekt
        • Díky ní mohou někteří pacienti na čas snížit nebo vysadit kortikosteroidy či jiná toxická imunosuresiva
        • Hrozí však, že čím častěji toto podstoupí, tím méně bude mít jejich tělo svaloviny a dalších vlastních rezerv na regeneraci.

Snížení potřeby inzulínu ??? To jistě ano !!!

  • Výrazně tělu odlehčí ale nesmí to být právě spojeno s hladověním !!!
    • Jeden z důvodů, proč se mi velmi líbí metabolic balance® program
  • Díky 5h pauzám např. v metabolic balance® má slinivka čas na regeneraci a v krvi může dojít k poklesu inzulínu a také ke vzestupu glukagonu
    • Toto je při běžné stravě 5x denně s pečivem a jinými přílohami jen obtížně možné, u mnohých lidí nemožné, neboť již mají inzulinorezistenci a během dne mají i 2 a více hodin po jídle stále vysoké hladiny inzulínu, které produkci glukagonu blokují
  • Mít 5h pauzy mezi jídly a nemít mezi tím hlad nelze bez cíleného výběru vhodných potravin
    • Nezatěžovat slinivku víc, než je nutné a přitom dodat dostatek bílkovin aj.

Léčebné hladovky a půsty

  • Shodnu se s Vámi na tom, že současná strava podávaná 5x denně (obzvláště s vysokou glykemickou zátěží) je pro naše tělo opravdová zátěž.
  • Prodloužení pauz mezi jídly (snížení počtu jídel za den) může být pro naše tělo opravdu prospěšné. Záleží však potom mnohem více na tom, co jíme, abychom:
    • Neměli hlad
    • Neztráceli zbytečně svalovinu
    • Posléze se nepřejedli a nezpůsobili si zvýšený nárůst tukové tkáně
  • Za ideální považuji
    • Stravu 3x denně s ohledem na její glykemickou zátěž (viz metabolic balance® )
    • Ev. v některých případech s mnoha výhradami 2x denně (viz tzv. živá strava jogínů)
  • Hladovky a půsty nepovažuji za žádný přínos, ale za zbytečné riziko s mnoha nežádoucími účinky, včetně následků, které si hladovící nadšenci, ani trochu neuvědomují.

Důvody proč se stále praktikují hladovky

  • Slepá nekritičnost a víra v to, že je hladovka zázračně vyléčí z nějakého onemocnění - nejčastěji z:
    • Infekcí
    • Nádorů
    • Autoimunit
  • Touha po "detoxikaci" a očistě bez znalosti skutečných fyziologických procesů detoxikace a způsobů ochrany před toxickými látkami z okolí
    • Efekt hladovky je však v podstatě skoro úplně opačný
  • Zvednout si sebevědomí - přemoci strach z ekonomické krize
    • Nemusím se bát hladu, vydržím to, mé tělo je zázračné, má vůle je neoblomná,...
  • Podvědomá snaha popřít vlastní život, sexualitu, touhy, moc, živočišnost, organičnost. Potřeba zažít pocit moci nad vlastním životem ev. ostatními lidmi.
    • Anorektičtí pacienti
      • Závislost na endorfinech / excitaci / psychické poruchy
  • Renesance léčitelství a dávno překonaných omylů
    • Ekonomická krize ve zdravotnictví
    • Nedůvěra v lékaře
    • Neznalost fyziologie
    • Neznalost principů evidence based medicine

Historie a praxe

  • Důsledky hladovění jsou lékařům detailně známy
    • Anorektičtí pacienti
    • Pacienti v terminálních stádiích vážných chorob
    • Bezdomovci
    • Chudí živořící senioři
    • Koncentrační tábory a pod.
    • Oblasti zeměkoule postižené hladomorem

Průběh hladovění

1. den

  • Vypotřebován jaterní glykogen

Dlouhodobé hladovění

  • Ketonemie, ketosurie, ketoacidóza (jako u DM1 bez inzulínu)
    • Když produkce ketolátek převýší poptávku
    • Pravé překyselení organismu ev. i s poklesem pH krve a nežádoucími dopady na metabolismus

Nežádoucí účinky hladovek a důvody, proč to nedělat

Ztráta fosfátů

  • Riziko smrtící hypofosfatemie při následné konzumaci stravy
    • Výlev inzulínu spustí tvorbu ATP a podpoří vstup fosfátů do buněk
    • Klesne extracelulární hladina fosfátů
    • Riziko narušení funkce svaloviny - srdeční arytmie

Ztráty draslíku a hořčíku

  • Křeče a mnohé další

Chybění esenciálních mastných kyselin

  • Suchá kůže aj.

Chybění aminokyselin - i esenciálních

  • Tenká snadno zranitelná kůže
  • Zhoršení hojení všech ranek (x syntéza kolagenu)
  • Narušení produkce protiáltek
    • Zvýšená náchylnost k infekcím
  • Nedostatek AMK v krvi a v buňkách jako pufru
    • Zvýšená citlivost k cizorodým konatminujícím látkám i oxidačnímu stresu
      • Rychlejší stárnutí
  • Snížená dělivost buněk
    • X regenerace tkání
  • Nedostatek enzymů
    • Včetně těch pro detoxikační pochody

Ztráta svaloviny

  • Vyšší riziko diabetu mellitu 2. typu aj.
  • Pokles bazálního metabolismu (až z 80% tvořen přítomností svaloviny)
  • Pokles hmotnosti srdce
    • Zhoršená činnost
  • Pokles maximální výdechové rychlosti na spirometru
    • Zhoršení schopnosti dodat tělu maximum kyslíku při usilovném sportovním výkonu

Ztráta organické kostní hmoty (vč. kolagenu)

  • Zvýšené riziko osteoporozy a zlomenin
  • Zvýšené i riziko osteoartrozy kloubů při přetížení

Zhoršení funkce střevního trkatu

    • Oblenněí pohybů střeva a zhoršené vyprazdňování střeva
      • Delší kontakt toxinů se střevní sliznicí
        • Kancerogeneze, prozánětlivé vlivy
    • Atrofie střevní sliznice
      • Zvýšený průnik bakterií a bakteriálních antigenů skrze střevní sliznici do krve
    • Pokles množství enzymů sliznice střeva
      • Zhoršené trávení následně přijaté stravy
    • Přerůstání bakterií do vyšších částí trávicího traktu

To jsem ještě ještě nezačala hledat v odborné literatuře, kde budou mimojiné i relativně přesné údaje o atrofii mozkové tkáně a další plejádě nežádoucích účinků hladovění.

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 29. 9. 2012 23:37:48
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail