MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Makrobiotika

Čaj bancha:

  • Opražený zelený čaj,
  • Opražením se sníží obsah theinu,
  • Podporuje trávení.

Hlavní součást stravy

  • Celozrnné obiloviny
  • čerstvá zelenina
  • Luštěniny
  • Ořechy
  • Semena
  • řasy 7.
  • V malém množství
    • Ovoce – kompoty, sušené
    • Zakysané mléčné výrobky
    • tuky
    • Oleje
  • Velmi omezené množství
    • Syrová strava
  • Široké uplatnění
    • Fermentované sojové produkty
  • Potraviny musí pocházet z místní ekologické produkce [1]

Příklad makrobiotického jídelního lístku

  • SN: Vločková kaše vodová s ořechy a hrozinkami. Čaj bancha. Dýňová semínka. 8.
  • O: Rýže natural. Sojové karbanátky. Dušená zelenina. Kysané zelí. Polévka z mořských řas.
  • V: Žitné placky. Čočkovo fazolové pyré. Kedlubnové Pickels. Švestky umeboši.

Nedostatky makrobiotické stravy

  • Nedostatek vit. B2, 12, D, Ca, Fe u rizikových skupin obyvatel – děti, těhotné, kojící
  • Makrobiotické názory nemají vědecké opodstatnění
  • Makrobiotické pokrmy vhodné jen na zpestření jídelníčku

Zcela odmítají

  • Cukr
  • Kávu
  • Alkohol
  • čaj
  • Výrobky z bílé mouky
  • Potraviny s aditivy [1]

Kedlubnové Pickels:

  • čalamáda,
  • Kvašená zelenina

Princip

  • Protichůdné navzájem se přitahující kosmické síly JIN a JANG
  • JIN – organismus roste a střádá energii
  • JANG – jak má organismus růst

Švestky umeboši:

  • Druh meruňky,
  • Druh japonské nakládané potraviny,
  • Vyrábí se z plodů stromu UME,
  • Za syrova jsou jedovaté [1]


Literatura:

[1] Učební poznamky r. 2019 pro studium nutriční terapeut na vyšší odb. škole 5. května, 1. ročník
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 3. 10. 2019 1:44:18
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail