Skladování koření
Koření
Nákup koření
- Koření nebo bylinky kupujte nejlépe čerstvé a nedrcené
- Kontrolujte datum spotřeby
- U kořenících směsí obsah
- Vyhněte se těm s
- Vyšším obsahem soli
- S obsahem glutamátu sodného
- Bez chemických úprav
- Sušené při teplotě max. 45 oC
- Obchodní balení je na cestu výrobce - zákazník
- Další skladování se v něm nedoporučuje
- Pokud ve skleničkách, ověřte vzduchotěsnost uzávěru
Použití koření
- Zvýrazňují chuť jídla
- Podporují tvorbu slin a trávicích šťáv
- Dezinfikují
- Podporují peristaltiku GIT
- Zrychlují metabolismus
Koření do jídla
2./2 vaření
- Většina koření
Těsně před dokončením
- Kari
- čerstvé bylinky
Kombinace koření
- Více než 3 druhy
- Mohou se jednotlivé chutě přebíjet a rušit
- Indická kuchyně na kontrastech mnoha chutí a vůní založena
Skladování koření
- Nejvíce škodí
- Vlhko
- světlo
- Teplo
- Nádoby na koření nejlépe skleněné
- Vydrží i dlouhodobý kontakt s agresivními silicemi
- Hřebíček
- Zázvor
- Tmavé sklo lepší
- Uzávěr nádobky musí dobře těsnit
- Umistění poblíž varné desky / nad ní
- Vyšší teploty a vlhkost = špatně
- Mohou ztrácet aroma i chuť
- Přejímají pachy z vaření
- Plesniví
Trvanlivost koření
Mleté koření
- Vydrží v kořence 1/2 -1 rok
Celé koření(nedrcené)
- 3 až 5 let
- Výhodnější kupovat celé koření
- Před použitím ho namlít v mlýnku na koření
- Nejčastěji pepř
- Rozdrtit v hmoždíři
- Celé kořenicí směsi
- Pasty (například s česnekem)
- Zálivky a marinády (s přidáním oleje)
Literatura:
[1] Pravidla skladování bylinek a koření - online kuchařka, Vše o vaření. URL < www.vseovareni.cz/tipy-a-techniky/pravidla-skladovani-bylinek-koreni >.