Strava historie a geografie
Území ČR ve středověku
- Velmi odolná pšenice, ječmen, žito [3]
- Vzácněji pohanka, proso
- Sladké i slané kaše
- Placky [3]
- Nejběžnější jídla krčem
- Neznali brambory
- Hojně se jedla zelenina [3]
- Pastynák, mrkve, petržel
- Dnes druhy téměř neznámé – rapontika, sevlák (potočnice) [3]
- Důležitou potravou byly jedlé řepy – tuřín a vodnice.
- Nejrozšířenějšími ovocnými stromy u nás byly už v polovině 10. století
- Jabloně
- Hrušně
- Broskvoně [3]
- Jedlo se
- Syrové
- Sušené
- Vařila se povidla [3]
- Chudší návštěvníci hostinců jedli luštěniny
- Nejvíce hrách se slaninou nebo s rozinkami, medem a mandlemi anebo naklíčený a opražený [3]
- Méně se u nás dařilo čočce [3]
- Slazení - nejčastěji ovoce nebo med
- Bohatší pocestní si v hostincích mohli dopřát i maso.
- Nejvíce se jedla drůbež – slepice a husy.
- Mnohem častěji než dnes se jedlo maso jehněčí, různé druhy divokého ptactva, a drobná zvířata: raci, žáby, sysli, veverky či ježci. [3]
- Často ryby
- Mořské ryby se k nám také hojně dovážely ve formě slanečků
- Byly dostupné i chudším vrstvám [3]
- Hodně se při vaření využíval morek a zvířecí krev, koření z domácích bylinek.
- Zejména chmel, šalvěj, petržel, máta, mateřídouška, kmín, šafrán, anýz, tymián, majoránka, saturejka, libeček a kopr. [3]
- Důležitou složkou bylo mléko a výrobky z něj
- Kravské, ovčí, kozí, ale i koňské [3]
- Nejčastějším nápojem ve středověkých krčmách bylo pivo [3]
- Nahrazovalo pitnou vodu téměř až do konce 19. století
- Běžně ve středověku i děti [3]
- Tehdejší piva mnohem hutnější a i na vzduchu (ve džbánku) vydržela dlouho čerstvá (nevětrala) [3]
- Víno v hospodách většinou jen šlechta - záleželo na regionu
- Když ztratilo kvalitu, bylo upravováno medem a kořením [3]
- Nekvašené šťávy z mízy stromů (javor, bříza)
- Různé mošty [3]
- Medovina - světlá, tmavá, nahořklá
- Hypokras, neboli medové víno
- Destilaci a výrobu alkoholu objevují Arabové v 9. století [3]
- Do Evropy až ve 13. a 14. století [3]
- Jídlo se jedlo rukou, bez ohledu na sociální postavení a příležitost.
- Polévky a kaše se jedly lžící [3]
Literatura:
[1] Houser Pavel. Z historie stravování: Co se jedlo na Blízkém východě? [online]. 19.04.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788">scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-co-se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788 >.
[2] Houser Pavel. Z historie stravování: Předkolumbovská Amerika [online]. 28.01.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-predkolumbovska-amerika-3986 >.
[3] KODEDA, Marek . Stravování ve středověkém hostinci. Pivovary info [online]. 16. 12. 2010, , [cit. 2011-04-05]. Dostupný z WWW: < www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2010060024 >.
Území ČR
- První knedlíky (dříve buchty)
- Konec 18. st.
- Podávaly se jako samostatné jídlo
- Posypané škvarky
- Osmaženou cibulkou
- Polité omastkem
- Buchty (dnešní)
- Konec 18. st.
- Různé bábovky, lívance, zemlbába
- Dorty (piškotové)
- 18./19. st.
- Vepřo-knedlo-zelo
- Vymyšlené jídlo jedním restauratérem
- Začal prosazovat jako české jídlo
- Ještě Rettigová vepřo-knedlo-zelo neznala
- Vepřové
- Zelí
- Samostatně
- S masem
- Martinská husa se zelím - bez knedlíků
- S chlebem
- S hrachem
- S kroupami
- Brambory
- Cukrová třtina
- Ve středověku se začala dovážet i když to bylo dost drahé
- Za napoleonských válek se dovážet nemohla
- Dřív sladká kaše jen jako slavnostní jídlo
- Poč. 16. st. sladkou kaši dostával jen bohatí
- Začátek 19. st. velké pěstování cukrové řepy
- Stavění cukrovarů
- Rozšíření poměrně levného cukru a sladkého jídla
- Obyčejní lidé
- Hrách, kroupy a maso, kaši s ovocem ne
Posty
- V pátek
- V hlubokém středověku se v pátek nesmělo ani mléko, máslo, tvaroh, sýry.
- Jedly se ryby a vodní kachny – domácí byly zakázané, bobrů, vodních ptáků.
- V sobotu a ve středu
- Hlemýždi
- Byli postním jídlem středověkých mnichů (v Polsku, ale zřejmě i v Čechách)
- Recepty, jak se mají hlemýždi vykrmit, aby nebyli schopni zalézt zpátky do ulity. Krmili je mlékem a různými obilovinami, kašemi.
- Chleba máčený ve víně
- Svatá Anežka měla o postních dnech jenom chleba a víno
Slovanská hradiště
- Našly se jenom kýty
- Vesničané měli zřejmě povinnost dodávat kýty pánům
- Ptáky, ryby
- Pšenice dvouzrnka, pšenice obecná, proso, žito, ječmen
Považováno za běžné nutné potraviny:
- Polévku
- Kus masa
- Nějaký hrách a čočku
- Patrně nějaké zelí
- Kus chleba
- Bylo
- Maštění
- V pravěku
- Spíš různými rostlinnými oleji
- Ve středověku
- Spíše rostlin. oleji jen v postních dnech
- Více používali sádlo a máslo
- Máslo bylo dražší, sádla se jedlo hodně
- Chléb
- V pravěkém chlebu příměsi z mlecích kamenů
- Obilí bylo hrubě nadrcené
- Vejce
- Dřív jich bylo málo, slepice tolik nenesly
- Vejce vzácnější
- Mléko
- Krávy dojily jenom dočasně, ne celoročně.
- Na zimu se zejména ve starším pravěku vybíjela mláďata, aby je nemuseli krmit.
- Dobytek na jaře někdy hlady nemohl stát
Kuchařské knihy
- Zachovaly se už od 15. st.
- Samozřejmě jen pro šlechtu nebo bohatší měšťany
- Zachovalo se také, co se podávalo v hostincích, co na kterém panství šlechtě, co komorníkům, kuchařům a pod.
- často jediné knihy, které dívky a ženy četly či psaly
- V jistém smyslu feministická literatura
Literatura:
[1] Dolanová, Lenka. Naše pravěké jídlo všem chutnalo: A2 [online]. č. 8/10 – jídlo. 2010 [cit. 2011-04-06]. Dostupné z: < www.advojka.cz/archiv/2010/8/nase-praveke-jidlo-vsem-chutnalo >. ISSN 1803-6635.
Území ČR - Horácko - Žďárské vrchy
- Strava byla chudá
- Nejvíce se dařilo bramborám a kamení
- Len, obilí, hrách a zelí
- Základem stravy byla polívka - i ráno na snídani
- Trdlenka zvaná též česnečka
- Bramboračka
- Zalitka – z hub
- Kopru a mléka
- Kyselo z chlebového kvásku
- Hrachovka
- Polévka chlebová a kmínová
- Mlíčná
- Přikusovaly se nemaštěné brambory
- Jen málokdo si mohl dovolit ke snídani chléb, kávu nebo dokonce bílé pečivo.
- K obědu
- Většinou pokrmy z brambor
- Pak také z mouky, hrachu, řepy a zelí
- Bramborové pekáče
- Trpalky, neboli škubánky sypané mákem
- Bramborové peciválky s tvarohem
- Brambory smíchané se zelím - kočičí tanec / svatba
- Bramborák na plechu v troubě
- Kaše
- Krupková
- Jáhlová
- Krupičná
- Rýžová
- Večeře
- Žito a pšenice se mlela ve mlýně na mouku
- Z ječmene se dělaly kroupy
- Žitná mouka - vejražka
- Základem pro „dolky“ pečené na suchém plechu
- Koláče (babky), které se plnily tvarohem, mrkví nebo mákem
- Mrkváky a řepáky z chlebového těsta
- Koláče z bílé mouky se pekly pouze výjimečně
- Krávy nebo kozy pro mléko a maso
- I nádeník (chalupník) si choval alespoň kozu
- Stloukalo se máslo, vyráběl se tvaroh a sýry.
- Chleba se pekl doma a na celý týden
- Každý dostal odměřený svůj díl.
- Strava nádeníků byla pouze z
- Brambor, mléka a vajec
- Chleba pro ně býval vzácností.
- Maso se jedlo zřídka, jenom o svátcích a nedělích a to většinou vařené
- Chudší rodiny vůbec.
- Vepřové, hovězí, psí
- V chudších rodinách kočka, veverka, kavka nebo vrána
- Lesní plody
- šťovík
Literatura:
[1] Zelená Křížová, Helena. Co se na Horácku jedlo: Žďárské vrchy [online]. 23.12.2007, [cit. 2011-03-06]. Dostupné z: < www.zdarskevrchy.cz/historie-a-tradice/2373 >
Zakavkazsko
- Ovoce: vlašský ořech, kdoule, mandle a hruška [1]
Literatura:
[1] Houser Pavel. Z historie stravování: Co se jedlo na Blízkém východě? [online]. 19.04.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788">scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-co-se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788 >.
[2] Houser Pavel. Z historie stravování: Předkolumbovská Amerika [online]. 28.01.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-predkolumbovska-amerika-3986 >.
[3] KODEDA, Marek . Stravování ve středověkém hostinci. Pivovary info [online]. 16. 12. 2010, , [cit. 2011-04-05]. Dostupný z WWW: < www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2010060024 >.
Blízký východ - Úrodný půlměsíc - mezi Egyptem a Mezopotámií (vč. syrskopalestinské a Malé Asie)
Cca před 5-ti tisíci lety
- Základem ječmen (ječmen snáší zasolení lépe) [1]
- Pšenice se tolik nepěstovalo [1]
- Známé bylo proso [1]
- Ve starověku se ještě neobjevilo žito ani oves [1]
- Před přelomem letopočtu se do Babylónie dostala rýže z Indie [1]
- Pěstování se zde nikdy příliš nerozšířilo [1]
- Olej zejména sezamový
- Pěstování oliv až v době po výbojích Alexandra Makedonského
- území Blízkého východu načas zaplavil řecký vliv [1]
- Byla známá řeřicha, červená řepa, okurka, několik druhů koření a ovocné stromy.
- Nejvýznamnější byla datlová palma
- Důležitý byl i fíkovník, pistácie, jablko, granátové jablko, třešeň a švestka
- Konzumace masa byla spíše výsadou vyšších vrstev
- Ani tam nebylo denně [1]
- Chovali ovce, kozy, skot, vepře (s výjimkou Židů), koně, osly a velbloudy [1]
- Téměř žádná drůbež [1]
- Mléko se příliš nepilo [1]
- Spíše se uplatnil tvaroh a sýr [1]
- Nejstarší pivo
- Bez přídavku chmele
- Hořká chuť přidáním v popelu pražených ječných placek
- Ochucovalo se
- V Mezopotámii řeřichou a sezamem
- V Egyptě plody mandragory [1]
- Po tažení Alexandra Makedonského rovněž citrusy
- V nížinách
- Sladký nápoj podobný vínu připravoval z plodů datové palmy [1]
- Význam měl rybolov [1]
- Větší význam měl dobytek u kočovných národů, například izraelských kmenů [1]
Mezopotámie
- Z ječné i pšeničné mouky především placky
- V nejstarších se pekli ve žhavém popelu [1]
- Hrách a čočka
- Vládci lovili lvy [1]
Egypt
- I chléb z kvašeného těsta [1]
- Dělníci, kteří budovali pyramidy, jedli kromě chleba především ředkev, cibuli, česnek a chřest [1]
- Vládci lovili slony a krokodýly [1]
Libanon
- Zmizí obilná pole
- Místo toho vinice a olivovníky [1]
- Zemědělství v mnohém připomíná starověké Řeky [1]
- Rybolov [1]
Literatura:
[1] Houser Pavel. Z historie stravování: Co se jedlo na Blízkém východě? [online]. 19.04.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788">scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-co-se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788 >.
[2] Houser Pavel. Z historie stravování: Předkolumbovská Amerika [online]. 28.01.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-predkolumbovska-amerika-3986 >.
[3] KODEDA, Marek . Stravování ve středověkém hostinci. Pivovary info [online]. 16. 12. 2010, , [cit. 2011-04-05]. Dostupný z WWW: < www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2010060024 >.
Pozdní antika - řecko-římská kultura stravování
- Nejvyšší ideál střídmost
"Stará Evropa"
- „Barbaři tě považují za muže, jen když dokážeš spořádat celou horu (Montanari 2003: 28)“
Barbaři, Keltové, Germáni
- „Caesar o Germánech píše: “Nepracují na polích, jejich strava většinou sestává z mléka, sýra a masa“
- Tacitus: také kupují víno.
- Správa lesů, obdělávaní půdy - barbarská Evropa dokonale ovládala
- Demografický růst
- Zvýšená poptávka po potravinách
- Rozšiřování obdělávaných území
- Vytěsnění divokého (přírodního) na okraj
- Hladomory a epidemie
- Nutnost vytvořit a ukotvit zemědělskou kulturu
- Lesní zdroje, dříve patřící všem, postupně připadly silnějším společenským třídám.
- Nižší vrstvy - konzumaci zeleniny a méně kvalitních obilnin
- Vyšší vrstvy začaly konzumovat maso (zvěřinu) a bílý chléb
- Symbol společenského postavení
12. a 13. století
- Rozdíl mezi městem a venkovem v obdobích hladomoru
- Ve městě období „vysokých“ cen
- Na venkově ohrožení života
16.-17. století
- Měšťanská krutost
- Chudí začali být exkomunikováni, uvrhováni do vězení spolu se šílenci a zločinci
- Vstup do města jim byl znemožňován
- Káva se stala symbolem a spojencem vznikajícího kapitalismu
- Zemědělství změnilo ekonomický status z výrobce jídla na „pouhého“ dodavatele surovin pro potravinářský průmysl
- Aby mohl průmysl fungovat, potřeboval spotřebitele - tedy i chudé vrstvy
- Došlo k rozšíření trhu s poživatinami
- Zdokonalení sítě obchodní distribuce na globální úrovni přineslo užitek především obyvatelům euroatlantického prostoru
Literatura:
[1] HENIG , David . Antropo web [online]. 21.2.2009 18:44 [cit. 2011-04-06]. Massimo Montanari: Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Dostupné z WWW:
[2]
Řecko
- Knedlíčky z pavího masa
- Vařená vejce mořských ptáků
- Kořeněné sýry
- Medové koláčky
- Aromatické koření:
- Oregana, máty, bobkového listu i kopru.
- Víno
- Ke konzervování vína se používaly vysmolované amfory
- Nejvíce amfor se našlo na ostrově Kréta, Rhodos a Thasos.
- Mastnotu z prstů
- Stírali střídkou chleba nebo kuličkami ze zvlášť připravené těstoviny, které pak házeli psům.
- Za nejstarší kuchařky s řeckými recepty
- Kniha Athenea, egyptského Řeka z Naukratisu
- Deipnosofistes (Večeře učených)
- Ryby - prokládají vrstvami bylinek a koření
- Masové kuličky z mletého masa zvané keftedes
Za Alexandra Velikého - Makedonského(3. makedonský král) 356-323 př. n. l.
- řecká kultura po celém Středozemí až do Asie
- První kuchařské školy
- Vynalezli suchary - „paximadi“ – 2x pečený chleba
- Dříve ho jedli námořníci, vojáci a cestovatelé. Dnes i u šálku kávy.
- Bešamel
- Vydatné hnědé omáčky
- Mořského úhoře
- Filetováním ryb
- čistě zeleninová jídla
- Rozšířila se přes Středozemí z Lýdie na Sicílii až do Říma
- Přijímali řecké vychovatele pro své děti a řecké kuchaře do svých domů
Literatura:
[1] Jak se jedlo ve starém Řecku. Greece tours [online]. 2007, ?, [cit. 2011-04-06]. Dostupný z WWW: < se-jedlo-ve-starem-recku">www.greece-tours.cz/recka-kuchyne/jak-se-jedlo-ve-starem-recku >.
Antický Řím
- Nero si nechával dodávat prostřednictvím štafet složených z rychlých otroků sníh z alpských ledovců, který se ochucoval ovocem a medem - předchůdce zmrzliny.
- Vepřové bylo oblíbené
- Ryby
- Zvěřina
- Drobné exotické ptactvo, husí játra
- Zelenina
- Artyčoky dovážené z Kartága a Hispánie
- Okurky
- Mrkev, hlávkový salát, ředkvičky, mangold, pastiňák a hlavně zelí, které bylo zároveň považováno za lék na trávicí obtíže, melancholii a rovněž jako vynikající prostředek proti kocovině.
- Omáčky
- Garum (Pompeje)
- Koření
- česnekem, kmínem, pažitkou, pórkem, koprem, kmínem, fenyklem, koriandrem, petrželí, šafránem, zázvorem, jalovcem, mátu, hořčici, mateřídoušku, tymián a černý bez.
- Pepř byl natolik vzácný, že měl dlouhá staletí hodnotu platidla.
- V oblibě luštěniny
- Hlavně čočku, hrách a boby
- Olivového oleje daleko častěji než máslo (spíše jako lék proti kašli)
- Sýry byly vyráběny z kozího mléka
- Bylo také mnohem častější než mléko kravské.
- Plži s medem a mákem
- Sluka obalená pepřeným žloutkem
- Zajíc s křídly uprostřed těla servírovaný na míse, v jejichž rozích byly sošky, z nichž tryskala pepřová omáčka
- Husí vejce s paštikovým věncem
- Kvíčaly z pšeničné mouky s nádivkou z hrozinek a ořechů
- ústřice, škeble, hlemýždi na rožních
- Víno mnoha druhů ochucené třeba mátou, myrtou nebo dokonce pryskyřicí z borovic.
- Běžní Římané:
- Kašemi, plackami, zeleninou a luštěninami
- Kozím sýrem
- Vařeným masem
- Nejvíce skopovým
Literatura:
[1] Historie Lukulské hody aneb Co se jedlo v antickém Římě. Proč proto [online]. 28 Březen 2011, ?, [cit. 2011-04-06]. Dostupný z WWW: < se-jedlo-v-antickem-rime">procproto.cz/historie/lukulske-hody-aneb-co-se-jedlo-v-antickem-rime >.
Střední Asie
- Meruňky a broskve [1]
- Citrusy - pokládány za typicky středomořské
- Ve starověku nebyly známy
- Jejich pěstování je mnohdy až moderní záležitostí [1]
Literatura:
[1] Houser Pavel. Z historie stravování: Co se jedlo na Blízkém východě? [online]. 19.04.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788">scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-co-se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788 >.
[2] Houser Pavel. Z historie stravování: Předkolumbovská Amerika [online]. 28.01.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-predkolumbovska-amerika-3986 >.
[3] KODEDA, Marek . Stravování ve středověkém hostinci. Pivovary info [online]. 16. 12. 2010, , [cit. 2011-04-05]. Dostupný z WWW: < www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2010060024 >.
Předkolumbovská Amerika - Nový svět
- Strava předkolumbovských Indiánů se samozřejmě lišila oblast od oblasti
- Pes přišel do Ameriky už s prvními obyvateli, kteří asi před 30 000 lety překročili suchou nohou Beringovu úžinu [2]
Indiáni obývající území dnešního Mexika a Peru
- Kukuřice - Mouka z ní byla základem placek - tortilly
- Nebyly vůbec konzumovány mléčné výrobky ani chléb z kvašeného těsta
- Pokrmy byly hodně kořeněné a ostré, jinak ale poměrně prosté a v zásadě vyhovující požadavkům racionální výživy
- Staří Mayové
- Znali i cyklus obilnina - luštěnina, který relativně málo vyčerpává půdu [2]
Andy
- Brambory
- Na našem území více až na přelomu 18-19. století
- Na horských svazích And
- Aymarové zvaní též Collové (od rostliny koka)
- Odrůdy schopné růst v nadmořské výšce 4500 metrů
- Bramborovou "moučku" (obdoba dnešní instatní bramborová kaše)
- Ve vysokohorských podmínkách specifická kultura -srovnatelná třeba s Tibetem [2]
Severní Amerika
- Kouření listů kaktusovité rostliny zvané peyotl [2]
Indiáni Brazilských pralesů
- Maniok - zbavují je kyanidů [2]
Mírný pás Ameriky
- Maniok se neujal
- Ochočení krocana [2]
Peru
- Juka, okurka, dýně
- Tykev a fazole mnohde hned po kukuřici nejdůležitější plodinou
- Ochočení lamy
- Aztékové kromě ryb a masa divoce žijících zvířat konzumovali téměř výhradně stravu rostlinného původu.
- Nepohrdli ani hmyzem - připravovali i pastu z muších vajíček
- Lidské oběti na vrcholcích stupňovitých pyramid byly mnohdy doprovázeny kanibalismem
- Papriky a rajská jablička
- Začali je pěstovat Aztékové na tzv. plovoucích zahradách
- Proutěné rohože položené na hladinu bahnitého a mělkého jezera Texcoko
- Kakao, z něhož Aztékové připravovali čokoládu
- Nápoj pili horký
- Okořeněný vanilkou/ slazený medem [2]
Eskymáci - na úplném severu amerického kontinetnu
- Konzumace téměř výhradně živočišného původu
- Pochoutkou jahody
- Směs sušeného masa, tuku a plodů, tzv. pemikan
- Výborné služby polárníkům při výpravách [2]
Střední Amerika
- Ananas
- Chili
- Avokado [2]
Literatura:
[1] Houser Pavel. Z historie stravování: Co se jedlo na Blízkém východě? [online]. 19.04.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788">scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-co-se-jedlo-na-blizkem-vychode-3788 >.
[2] Houser Pavel. Z historie stravování: Předkolumbovská Amerika [online]. 28.01.02 [cit. 2011-04-05]. Dostupné z: < scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-predkolumbovska-amerika-3986 >.
[3] KODEDA, Marek . Stravování ve středověkém hostinci. Pivovary info [online]. 16. 12. 2010, , [cit. 2011-04-05]. Dostupný z WWW: < www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2010060024 >.
Mongolské vojsko
- Pouze s sebou hnalo rezervní koně
- Vojáci je cestou dojili, pili jim krev a zabíjeli je
- živili se i tím, co ulovili nebo uloupili
- Nezdržovali se rozděláváním ohně
- Jedli mléčnou pastu rozmíchanou s vodou
- Sušené i syrové maso změklé tím, že se dalo pod sedlo
- Mongolská válečná taktika vycházela z lovu - všichni jej dobře ovládali
- Na rozdíl od rolníků, kteří byli do války odvedeni od svých polí
- Mongolská strava byla založená téměř výlučně na mléku a masu
- Vydatnější strava umožňovala vydržet déle bez jídla
- www.scienceworld.cz/sw.nsf/ID/56A1A652907F449CC12571EA0052FCF0
Literatura:
[1] Jack Weatherford: Čingischán a utváření moderního světa, Bbart, Praha 2006 [cit. 2011-04-06]. Pavel Houser na Science world. Dostupné z: < se-brala-jejich-vyhoda-1203">scienceworld.cz/historie/vojenska-taktika-mongolu-kde-se-brala-jejich-vyhoda-1203 >.
Další informace
- Mezinárodní bádání v oblasti dějin výživy: International Commission for the Research into European Food History (ICREFH)