Strava a alternativní přístupy
MUDr. Dana MaňaskováAlterantivní směry hledání lepší formy stravování
Strava dle zeměpisných pásů / kontinentů - strava regionální
- Strach z konzumace potravin z jiných zeměpisných pásů
- Racionalita / iracionalita ?
- Historicky šíření a zdomácnění některých rostlin, potravin, zvířat
- Zvířata pro hospodářský užitek
- Koně (Karibské ostrovy koncem 15. století Kolombus, pak Amerika...)
- Invazivní druhy zvířat" v různých oblastech světa
- Obohacení jídelníčku ev. naší květeny
- Exotické ovoce, káva, čaj, mnohá koření v Evropě
- Invazivní druhy rostlin - dovezeny v dobrém úmyslu
- Záchrana od hladomoru
- Kukuřice a brambory z Ameriky
- Prevence nedostatku někt. látek
- nedostatk jódu ve vnitrozemí - endemická struma v ČR, mořské ryby, řasy, plody aj.
- Státní zdravotní ústav: Nedostatek jodu v Evropě !
- Ekonomická pomoc / destrukce ?
Slow food
- Pokrmy
- Byly připraveny s péčí a s využitím vysoce kvalitních lokálních a sezónních surovin“ [1]
- V souladu s kulinářskými tradicemi [1]
- Přednostně v bio kvalitě a sezónně [1]
- Jsou určeny k pomalé konzumaci a vychutnání [1]
- Jsou součástí kompletního jídla; zejména regionální tradiční kuchyně [1]
- Zemědělci a jiní pracovníci
- Byli spravedlivě odměňováni [1]
- Životní filozofie [1]
- „Užívání si života beze spěchu začíná u stolu“
- Jídlo má mít klíčovou roli v rozvoji a udržování společnosti
- Snaha navracet jídlu jeho důstojnost
- Podpora poznávání různých chutí
- Souhra etických zásad a požitku z jídla
Slow Food mezinárodní nezisková organizace
- Založena jako odpor proti:
- Masivně se šířícímu globalizovanému stravování ve stylu fast food
- Průmyslové velkovýrobě potravin
- Standardizaci chutí
- Stále se zrychlujícímu životnímu tempu
- Mizení místních gastronomických tradic
- Slábnoucímu zájmu lidí o to, jaké jídlo jedí, odkud pochází a jak chutná
- Snaží se ukázat jak:
- Výroba a konzumace potravin ovlivňuje jednotlivce i společnost a životní prostředí
- Industrializace zemědělství a potravinářství ohrožuje tradiční kulturní vazby mezi člověkem a jídlem
- Oslabováním vztahů mezi spotřebiteli a výrobci
- Snaží se
- Chránit a vychutnávat místní produkty
- Zachovat tradiční postupy v zemědělství i výrobě a přípravě potravin
- Chránit biodiverzitu živočišných druhů a rostlinných odrůd
Slow cooking
- Pokrm je připravován po dlouhou dobu, bez ohledu na technologii přípravy
- Vaření, dušení, pečení
- Pomalé hrnce - pro přípravu o nízké teplotě po dlouhou dobu
Hnutí Slow food
- 1986 novinář a gastronom Carlo Petrini - sdružení Arcigola (Piedmont, Itálie)
- Odezva na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald´s přímo na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě [1]
- 1988 první národní kongres sdružení Arcigola v Sieně [1]
- 1989 změna na hnutí Slow Food na mezinárodním setkání v Paříži [1]
- Manifest Slow Food podepsaný delegáty z 15 zakládajících zemí [1]
- 1990 první mezinárodní kongres hnutí Slow Food v Benátkách [1]
- 1996 - první číslo mezinárodního Slow Food časopisu tištěného v italštině, angličtině a němčině [1]
- 2003 Slow Food Nadace pro biologickou rozmanitost [1]
- 2004 FAO oficiálně uznává Slow Food jako neziskovou organizaci a stanovuje dohodu o spolupráci založení Univerzity gastronomických věd společností Slow Food v Itálii (včetně jejího oficiálního uznání Italským ministerstvem vysokých škol a vědeckého výzkumu) [1]
- Slow Fish
- Aktivita na podporu trvale udržitelného rybolovu a mořských plodů [1]
- 2008 Carlo Petrini jmenován jedním z „50 lidí, kteří by mohli zachránit planetu“ britským listem The Guardian [1]
- Současnost hnutí Slow Food
- Přes 100 000 členů
- Ve více než 150 zemích světa
- Slow Food hnutí v České republice od r. 2000
Slow food o obezitě
- Důraz na sytící účinek jídla ve vztahu k rychlosti konzumace - dobou smyslové expozice chutnému jídlu:
- Velká rychlost konzumace [1]
- Nevěnování pozornosti samotnému jídlu [1]
- Porušen vztah mezi senzorickými signály a metabolickými důsledky [1]
- Narušena schopnost regulovat příjem energie [1]
Literatura:
[1] Jarmila Hamerská. FAST FOOD VERSUS SLOW FOOD Diplomová práce,Obor: Nutriční specialista. Brno, květen 2013 [Internet]. [citován 16. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/323462/lf_m/DP_Fast_food_versus_slow_food.txt
Vegetariánství
- Původ v hinduismu a buddhismu
- Zakladatel současné podoby vegetariánství Francouz Gleizes [1]
- Založení English Vegetarian Society [1]
- Před r. 1847 "vegetářství" [1]
- Je životní filosofií s láskou a ohleduplností k životu - včetně zvířecího
- Hledání zdravé stravy a souladu s přírodou je jistým znakem inteligence
- Roku 2000
- V USA 2,5% dospělé populace
- V ČR 2% populace
Druhy vegetariánství
- Semivegetariánství
- Laktoovovegetariánství
- Vyhýbají se jakémukoliv masu, výrobkům z masa i rybám
- Mléko a vejce tolerují [1] nejrozšířenější forma vegetariánství
- Rizika - především po ukončení kojení [6]
- Výhody
- Decreased dietary fat intake of vegetarian mothers
- Decreased level of chlorinated hydrocarbons in the breast milk
- Méně environmental contaminants:
- Dieldrin [6]
- Beta-benzene hexachloride [6]
- Laktovegetariánství
- Veganství
- Vyhýbají se jakýmkoliv živočišným produktům, včetně medu [1]
- Rizika nedostatku:
- Vitamínu B 12
- Bez inj. / tbl. dodání je spíše pravidlem (při běžné hygieně) [6]
- "6/9 veganů s nízkou hladinou B12 a klesající hlaidny B12 během dlouhodobé studie (nad 2 roky). Preventivní vliv některých mořských řas při konzumaci ve velkém množství.
- Mořské řasy s dostupným vit. B12
- Poruchy kongnice adolescentů při hraničním nedostatku vit. B12
- Atrofie mozku dle MRI u 1 zdokumentovaného případu 9 leté dívky
- Zinku [6]
- Vápníku [6]
- Důraz na konzumaci růz. ořechů, máku aj. semen
- Bílkovin [6]
- Zpomalený růst dětí
- Důraz na pravidelnou konzumaci luštěnin aj.
- L-karnitin, lysine, methionine, threonine [6]
- Železa [6]
- Jódu (viz výše)
- Vitaminu D a vápníku [6]
- Energie [6]
- Fosforu [6]
- Vit. K [6]
- Vit. B6, B2 [6]
- Vit. A - především v pubertě [6]
- Vitariánství - Syrová organická strava - Živá strava
- Bez tepelných úprav
- Pouze namáčení a klíčení, drcení, mletí, sušení a vaření čajů
- Ovoce, zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko
- Nakličování, fermentování, odšťavňování ovoce a zeleniny, máčení ořechů a semínek a mletí, mixování a sušení při teplotě nepřevyšující 42 °C
- Rizika podobná jako u veganství
- Nadbytek vlákniny může působit podvýživu
- Minerály a stopové prvky
- Essential fatty acids, iron, zinc, calcium, and vitamins B12 and D [4]
- Nízký obsah energie, především bílkovin
- Málo lykopenu a karotenoidů (?)
- Pokles HDL cholesterolu a vzestup homocysteinu
- Potravinové intolerance výraznější u tepelně nezpracovaných potravin
- Např.: sezamové semínko, sója, ořechy
- Frutariánství
- Přijímají pouze "neraněné" ovoce, ořechy a semena a některé druhy zeleniny [1]
- Nesmí např. ani brambory a špenát [1]
- Všestranný deficit výše zmíněných substancí - otázkou je jen doba trvání než dojde k vyčerpání tělesných zásob a deficit se stane laboratorně prokazatelný
- Nadbytek sacharidů [1]
Další možné zdravotní výhody / nevýhody vegetariánské stravy
- Vyšší přísun vlákniny
- Pokud však maso není nahrazováno jen většími porcemi škrobových příloh nebo dokonce zvýšenou konzumací sladkostí !!!
- Chyba s negativním dopadem na zdravotní stav
- Více antioxidantů (vitamínu C, betakarotenů, flavonoidů,... ap.)
- Pouze pokud vegetariánská strava daného jedince vede skutečně k vyšší konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny
- Nedostatečná "biologická hodnota" přijímaných bílkovin
- Nevhodná kombinace zdrojů bílkovin - limitující esenciálních aminokyseliny
- U obilovin je limitující lysin
- U luštěnin je limitující metionin
- K dosažení potřebného spektra esenciálních aminokyselin aby dodávka bílkoivn byla pro nás biologicky plnohodnotná nutno kombinovat [1]
- Prevence rozvoje proteinové malnutrice = denní dodávka biologicky hodnotných bílkovin ideálně 3 x denně = omezená pestrost zdrojů bílkovin - riziko jednotvárnosti jídelníčku při odmítání živočišných zdrojů
- Krásný článek o živinách ve vegetariánské stravě od Dr. Luňáčka z České vegetariánské společnosti
- Podrobné a fundované vysvětlení problematiky vit. B12 a dalších živin ve vegetariánské stravě
- Mimo jiné i nechtěná ukázka toho, jak je problematika dostatečného příjmu bílkovin stále na okraji pozornosti
- A s opět mírně šokující pyramida s doporučením konzumace 6-11 porcí škrobovin denně ačkoliv v textu sám autor píše o důležitosti stravy s nízkou glykemickou náloží
Vegetariánství a děti
- Ano, jídelníček bez masa lze sestavit plnohodnotně i pro děti, ne však bez hlubších znalostí problematiky výživy.
- Argument, že ani děti jedící maso nemají vždy vše, co potřebují, je jen dalším důkazem toho, jak moc je důležité mít více hlubších znalostí o výživě.
- Děti mají malý objem těla - a malé zásoby živin, díky růstu zvýšenou potřebu živin, přijímají jen malé porce jídla a z předloženého jídla si ještě vyberou jen něco...
- Výživové deficience v rodině se projeví dříve a více právě na dětech než na dospělých. Děti tak mohou být jako indikátor výživových chyb - v jakékoliv rodině - nejen vegetariánské nebo jiné.
- 1. změny bývají patrné na kůži, nehtech, vlasech, ale i na schopnosti se soustředit, učit a psychickém stavu dítěte
- 2. při nepovšimnutí si trvajícího nedostatku může být pak schopnost učení se a soustředění vážně narušena i dlouhodobě, v horším případě pak i trvale
- Behaviorální poruchy a poruchy vývoje mozku [2]
- Opožděné dospívání a pohlavní zrání [2]
- Menší vzrůst a riziko osteoporózy [2]
- Kniha: Vegetariánství a děti
Literatura:
[1] Erika Liškutínová. Vegetariánství a jeho vliv na zdraví člověka. Bakalářská práce Brno 2010. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra výchovy ke zdraví [Internet]. [citován 17. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/211678/pedf_b/BP_finalni.pdf
[2] Zinc status and its association with the health of adolescents: a review of studies in India [Internet]. [citován 23. červenec 2013]. Dostupné od: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328203/
[3] RNDr. Fořt Petr, CSc., Aby dětem chutnalo 2, Pokračování bestselleru hořícího mýty a upozorňujícího na rizika zažitých klišé, Ikar 2013, Copyright © Euromedia Group, k. s., 2013, ISBN 978-80-249-2284-3
[4] Vegetarian diets in children and adole... [Paediatr Child Health. 2010] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 6. září 2013]. Dostupné z: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/21532796/
[5] Short-term impact of a lactovegetari... [J Clin Endocrinol Metab. 1998] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 7. září 2013]. Dostupné z: jcem.endojournals.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=9626151
[6] Vegetarian children: appropriate and inappropriate diets, Cathyfacobs, MS. RD; andJohanna TDwyer, DSc, RD; Am J Clin Nuir l988;48:81 1-8. Printed in USA. © 1988 American Society for Clinical Nutrition
Makrobiotická strava
Konzumují
- Především obiloviny, vybrané druhy ovoce a zeleniny, luštěnin, semen, ořechů, mořských řas a živočichů
- V omezené míře ryby, drůbež a vejce
Vynechávají
- Maso vyšších savců, živočišné tuky, mléko, některé druhy ovoce a zeleniny, brambory, cukr, sůl a med
Dále
- Prosazují příjímání jen těch potravin, které pocházejí z oblasti, ve které žijí
- V ČR nereálné, protože:
- Makrobiotici doporučují konzumaci rýže, sóji, mořských řas a plodů (Zloch, Z. a kol., 2001) [1]
Rizika
- V moči k. methylmalonová (MMA) inverzně koreluje se sérovým vitaminem B-12
- 30% of adults sampled had high urinary MMA
- 55% of children had high urinary MMA
- MMA v moči byla vyšší ve skupině makrobiotiků [2] (= měli nižší hladiny vit. B12 v séru) [3]
Literatura:
[1] Erika Liškutínová. Vegetariánství a jeho vliv na zdraví člověka. Bakalářská práce Brno 2010. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra výchovy ke zdraví [Internet]. [citován 17. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/211678/pedf_b/BP_finalni.pdf
[2] Vitamin B-12 status in a macrobiotic community. [Am J Clin Nutr. 1991] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 6. září 2013]. www.ajcn.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=1989421
[3] Risk of persistent cobalamin deficiency in ad... [Am J Clin Nutr. 1999] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 7. září 2013]. Dostupné z: www.ajcn.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=10197567
Dělená strava
Historie
Hayův systém
- Americký lékař William Howard Hay z Hartstownu v Pensylvánii (1866-1940)
- Ve 40 letech vážil 100 kg, měl první vážné zdravotní potíže
- X ledvin, vysoký krevním tlak, x srdce [1]
- Začal cvičit, nemohl zhubnout [1]
- Jedl potraviny, o kterých se domníval, že jsou vhodné k výživě člověka v jejich přirozené neupravené formě v pouze nezbytně nutném množství [1]
- Uzdravil se, ačkoliv byl v té době kolegy lékaři označen za nevyléčitelně nemocného [1]
- Léčil tak potom i své pacienty s dobrými výsledky
- Komplikovaný a poměrně nepřehledný systém s mnoha složitými pravidly pro kombinace různých potravin
Jednodušší pojetí dělené stravy
- Američan Herbert McGolphin Shelton fyziolog (1895-)
- Zjednodušení a popularizace
- Do Evropy (Anglie, Skotsko a Nizozemí)
- Němec Dr. Heinrich Ludwig Walb začal Hayův systém nazývat oddělená strava
Principy současné dělené stravy
- Nekombinovat v 1 jídle potraviny s vysokým obsahem bílkovin společně s potravinami obsahující převážně sacharidy [1]
- Usnadňuje činnost trávicího ústrojí a vstřebávání živin [1]
- Pokud jsou smíšeny dohromady proteiny a sacharidy dochází k výraznému zpomalení a obtížnějšímu trávení, než v případě, že jsou přijímány odděleně [1]
- Jenže právě toto by se z pohledu práce slinivky, množství potřebného inzulínu a delších pocitů nasycení mohlo považovat spíše za výhodu než nevhýhodu !!! Hnití bílkovin v žaludku a kvašení sacharidů v tenkém střevě se u zdravých lidí neobávám... Jaký jiný argument by mi zastánci této metody uvedli pro dělení stravy ???
- Neutrální potraviny lze kombinovat s potravinami z bílkovinné nebo sacharidové skupiny [1]
- Omezit konzumaci potravin s extrémně vysokým podílem bílkovin či sacharidů
- Ph a složení stravy
- Ze 3/4 ze zásadotvorných potravin - např. zelenina
- Z 1/4 kyselinotvorných potravin - např. ryby
- Ráno
- Pokud možno zásadotvorné potraviny (ovoce, zelenina)
- V poledne a večer
- sacharidové jídlo [1]
- Po 15.00
- Pokud možno již nekonzumovat žádné bílkovinné jídlo [1]
- Pauzy mezi jídly
- Vhodné dodržet cca 4 h [1]
- Individuální potřeby
- Nadřazeny obecným pravidlům
- Upřednostňovat
- Potraviny v syrovém stavu bez zbytečných tepelných úprav
- Nepoužívat
- Průmyslově zpracované potraviny obecně [1]
- Hotové pokrmy [1]
- Potraviny s prodlouženou trvanlivostí [1]
- S rafinovanými cukry (limonády aj. sladkosti) [1]
- Potraviny s vysokým obsahem tuku (uzeniny, ztužené tuky, konzervy aj...) [1]
- Potraviny z bílé mouky a výrobky z ní [1]
- Jí se pomalu, v klidu a důkladně se žvýká [1]
- Těžiště případného zdravotního prospěchu tedy nevidím v hlavním principu samotného dělení, ale v oněch doplňujících pravidlech...
Literatura:
[1] Petr Jirka, Alternativní výživové směry - Dělená strava, Bakalářská práce Brno, 2007. MASARYKOVA UNIVERZITA, Fakulta sportovních studií, Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy. Plné znění bakalářské práce na: is.muni.cz/pics/fmgr/f_ap_pdf.gif
Diety s důrazem na dostatek proteinů
Medidiet
Literatura:
[1] Petr Jirka, Alternativní výživové směry - Dělená strava, Bakalářská práce Brno, 2007. MASARYKOVA UNIVERZITA, Fakulta sportovních studií, Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy
Diety snažící se zohlednit individualitu jedince
Ajurvédy
- Učení založené na starých indických léčebných praktikách
- Dosažení rovnováhy mezi tělem, myslí, duší a smysly
- „diagnostika“ tělesné konstituce [2]
- Individuální poměr mezi třemi základními typy energie určuje i výběr vhodných potravin:
- „vata“ (pohyb)
- „pitta“ (trávení a metabolismus )
- „kapha“ (růst a struktura)
- Obecná doporučení
- Omezení konzumace masa, vajec a sýrů
- Vyloučení umělých aditiv
- Preference tepelně upravené stravy
- Důležitou úlohu i chuť jídel (vč. koření)
- Syrová strava
- Oslabuje
- Trávení
- Vstřebávání živin
- Snižuje
- Množství životní energie
- Konzumovat jen omezeně pro "očistu organismu"
- Vitální esence
- Nezbytná pro růst, vývoj a imunitu
- Snaha o dosažení tepelné a energetické rovnováhy
- Akceptace individuality a měnících se podmínek životního prostředí [2]
Dieta podle metabolických typů
Metabolické typy dle Wollcota
Metabolické typování - Svět zdraví - Dr. Fořt
Dieta dle krevních skupin
Metabolické typování dle genů ev. genové exprese
Dieta podle DNA analýzy
Stravování podle genotypu
Metabolic balance
Literatura:
[1] Petr Jirka, Alternativní výživové směry - Dělená strava, Bakalářská práce Brno, 2007. MASARYKOVA UNIVERZITA, Fakulta sportovních studií, Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy
[2] RNDr. Fořt Petr, CSc., Aby dětem chutnalo 2, Pokračování bestselleru hořícího mýty a upozorňujícího na rizika zažitých klišé, Ikar 2013, Copyright © Euromedia Group, k. s., 2013, ISBN 978-80-249-2284-3
Další diety známé v ČR
Mazdaznan
- Východní filozofické učení k využití svého plného potenciálu v harmonii s přírodou
- Především prostřednictvím stravy a správného dýchání
- Zákaz:
- Maso
- Konzervované potraviny
- Syrová strava
- „vylučovací“ potraviny
- 2/3 jídelníčku - např. zelenina
- „výstavbové“ potraviny
- Obilí
- Mléko
- Vejce
- Ořechy
Organická výživa
- Potraviny převážně z ekologického zemědělství
Atkinsonova dieta
- Dovoluje
- Maso bez kůže
- Zelenina v malém množství jen čerstvá nebo mražená
- Mléko a mléčné výrobky
- Vejce
- Pečivo z celozrnné nebo ovesné mouky
- Těstoviny z vajec
- Koření
- čokoláda s obsahem kakaa 60 procent a více
- Olivový olej
- Zakazuje
- Chleba
- Sladké
- Brambory
- Rýže
- Kukuřice
- Těstoviny ze semolinové mouky
- Pečivo z bílé mouky
- Banány, rozinky, meloun, ananas
- Mrkev, řepa
- Cukr, melasa, med
- Slazené limonády
- Pivo
- Obecně
- Poslední jídlo nejpozději ve 20h
- Svačina
- Ovoce
- Nejlépe 1 h před jídlem / 2h po jídle
- voda a neslazené limonády, víno k jídlu
- Důsledky
- Nové potraviny s malým množstvím sacharidů na trhu v USA
- Piva a čokolády
- Nové maskovací názvy sacharidů na etiketách potravin
- 1. fáze - indukční
- Takřka bez sacharidů
- 4. fáze
- Menší množství sacharidů již připouští
- Stupeň jejich omezení je údajně příliš vysoký
Dieta podle Francouzek - Francouzská dieta
Kniha "Francouzky netloustnou – Tajemství věčné štíhlosti"
- Mireille Guilianová
- Obecná pravidla
- Vyhněte se extrémům - do polosyta......
- Nebýt posedlé jídlem ani dietou
- Minimálně 3x denně jíst, svačiny nejsou povinné
- Svačiny: občas i "snack", zákusek nebo croissant
- Vyhnout se jídlům, po kterých se cítíte provinile
- Kvalitní potraviny v malých porcích
- Chybu si nevyčítejte
- Jídlo si předem plánujte a soustřeďte se na „dobré“ potraviny
- Jídlo si vychutnávejte a nikdy nedělejte ještě další činnost (nečtěte si, nesledujte televizi a podobně)
- Denně delší procházku
- 1. fáze
- 3 týdny si zapisujte vše, co jíte i pijete, v jakém množství a kdy
- Ujasnit si, proč vlastně chcete zhubnout a jaká je motivace
- 2. fáze
- 1-3 měs.
- Od kvantity ke kvalitě
- Zdravější potraviny, naučit se správně vařit, nakupovat
- Rituál pravidelného pití vody
- Vychutnávat si každé sousto
- Nepřejídat se
- Hledat alternativy za vysokoenergetické potraviny
- 3. fáze
- Stabilizace návyků a jejich upevnění
- 4. fáze
- Dosáhnout své vysněné váhy
- Jíst tak, aby vám jídlo chutnalo a nepociťovaly jste hlad
- Přeměna v „pravou Francouzku“ by měla být u konce
Zónová dieta
- Přesný poměr mezi sacharidy, tuky a bílkovinami
Další diety
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové
Dieta podle Štefana Margity
- Svalovina !!!
Třídenní jablečná dieta podle Edgara Cayceho
Dieta podle fází Měsíce
Dieta dle horoskopu, zvěrokruhu, ...
Dělená strava podle Lenky Kořínkové
Dieta ze South Beach
Jedno druhová dieta
- Celý den pouze jednu potravinu v libovolném množství.
- Nejčastěji to bývá pouze rýže, nebo jen jablka či vejce.
Tukožroutská dieta
Diety podle Victorie Beckham
- Hrůza bez komentáře
„Čínská studie“ doktora Campbella
- Propaganda přísné veganské diety bez jakýchkoliv živočišných produktů
- Ve snaze glorifikovat veganství autor knihy účelově pozměňuje data, vybírá pouze taková statistická data, která se mu hodí, a jiná zamlčuje (Dr. Pavel Kohout)