MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Strava a alternativní přístupy

MUDr. Dana Maňasková

Alterantivní směry hledání lepší formy stravování

Strava dle zeměpisných pásů / kontinentů - strava regionální

  • Strach z konzumace potravin z jiných zeměpisných pásů
    • Racionalita / iracionalita ?
  • Historicky šíření a zdomácnění některých rostlin, potravin, zvířat
    • Zvířata pro hospodářský užitek
      • Koně (Karibské ostrovy koncem 15. století Kolombus, pak Amerika...)
      • Invazivní druhy zvířat" v různých oblastech světa
    • Obohacení jídelníčku ev. naší květeny
      • Exotické ovoce, káva, čaj, mnohá koření v Evropě
      • Invazivní druhy rostlin - dovezeny v dobrém úmyslu
    • Záchrana od hladomoru
      • Kukuřice a brambory z Ameriky
    • Prevence nedostatku někt. látek
      • nedostatk jódu ve vnitrozemí - endemická struma v ČR, mořské ryby, řasy, plody aj.
        • Státní zdravotní ústav: Nedostatek jodu v Evropě !
  • Ekonomická pomoc / destrukce ?
    • Dovoz běžných potravin z 2. strany zeměkoule, ničení regionálního zemědělství
      • Zákonná povinnost označit zemi původu

Slow food

  • Pokrmy
    • Byly připraveny s péčí a s využitím vysoce kvalitních lokálních a sezónních surovin“ [1]
    • V souladu s kulinářskými tradicemi [1]
    • Přednostně v bio kvalitě a sezónně [1]
    • Jsou určeny k pomalé konzumaci a vychutnání [1]
    • Jsou součástí kompletního jídla; zejména regionální tradiční kuchyně [1]
  • Zemědělci a jiní pracovníci
    • Byli spravedlivě odměňováni [1]
  • Životní filozofie [1]
    • „Užívání si života beze spěchu začíná u stolu“
    • Jídlo má mít klíčovou roli v rozvoji a udržování společnosti
    • Snaha navracet jídlu jeho důstojnost
    • Podpora poznávání různých chutí
    • Souhra etických zásad a požitku z jídla

Slow Food mezinárodní nezisková organizace

  • Založena jako odpor proti:
    • Masivně se šířícímu globalizovanému stravování ve stylu fast food
    • Průmyslové velkovýrobě potravin
    • Standardizaci chutí
    • Stále se zrychlujícímu životnímu tempu
    • Mizení místních gastronomických tradic
    • Slábnoucímu zájmu lidí o to, jaké jídlo jedí, odkud pochází a jak chutná
  • Snaží se ukázat jak:
    • Výroba a konzumace potravin ovlivňuje jednotlivce i společnost a životní prostředí
    • Industrializace zemědělství a potravinářství ohrožuje tradiční kulturní vazby mezi člověkem a jídlem
      • Oslabováním vztahů mezi spotřebiteli a výrobci
  • Snaží se
    • Chránit a vychutnávat místní produkty
    • Zachovat tradiční postupy v zemědělství i výrobě a přípravě potravin
    • Chránit biodiverzitu živočišných druhů a rostlinných odrůd

Slow cooking

  • Pokrm je připravován po dlouhou dobu, bez ohledu na technologii přípravy
    • Vaření, dušení, pečení
      • Pomalé hrnce - pro přípravu o nízké teplotě po dlouhou dobu

Hnutí Slow food

  • 1986 novinář a gastronom Carlo Petrini - sdružení Arcigola (Piedmont, Itálie)
    • Odezva na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald´s přímo na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě [1]
  • 1988 první národní kongres sdružení Arcigola v Sieně [1]
  • 1989 změna na hnutí Slow Food na mezinárodním setkání v Paříži [1]
    • Manifest Slow Food podepsaný delegáty z 15 zakládajících zemí [1]
  • 1990 první mezinárodní kongres hnutí Slow Food v Benátkách [1]
  • 1996 - první číslo mezinárodního Slow Food časopisu tištěného v italštině, angličtině a němčině [1]
  • 2003 Slow Food Nadace pro biologickou rozmanitost [1]
  • 2004 FAO oficiálně uznává Slow Food jako neziskovou organizaci a stanovuje dohodu o spolupráci založení Univerzity gastronomických věd společností Slow Food v Itálii (včetně jejího oficiálního uznání Italským ministerstvem vysokých škol a vědeckého výzkumu) [1]
  • Slow Fish
    • Aktivita na podporu trvale udržitelného rybolovu a mořských plodů [1]
  • 2008 Carlo Petrini jmenován jedním z „50 lidí, kteří by mohli zachránit planetu“ britským listem The Guardian [1]
  • Současnost hnutí Slow Food
    • Přes 100 000 členů
    • Ve více než 150 zemích světa
      • Slow Food hnutí v České republice od r. 2000

Slow food o obezitě

  • Důraz na sytící účinek jídla ve vztahu k rychlosti konzumace - dobou smyslové expozice chutnému jídlu:
    • Velká rychlost konzumace [1]
    • Nevěnování pozornosti samotnému jídlu [1]
    • Porušen vztah mezi senzorickými signály a metabolickými důsledky [1]
    • Narušena schopnost regulovat příjem energie [1]
Literatura:

[1] Jarmila Hamerská. FAST FOOD VERSUS SLOW FOOD Diplomová práce,Obor: Nutriční specialista. Brno, květen 2013 [Internet]. [citován 16. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/323462/lf_m/DP_Fast_food_versus_slow_food.txt

Vegetariánství

  • Původ v hinduismu a buddhismu
  • Zakladatel současné podoby vegetariánství Francouz Gleizes [1]
    • Založení English Vegetarian Society [1]
    • Před r. 1847 "vegetářství" [1]
  • Je životní filosofií s láskou a ohleduplností k životu - včetně zvířecího
    • Hledání zdravé stravy a souladu s přírodou je jistým znakem inteligence
      • Proto nás nijak nepřekvapí výsledek britské studie: "IQ in childhood and vegetarianism in adulthood: 1970 British cohort study"
  • Roku 2000
    • V USA 2,5% dospělé populace
    • V ČR 2% populace

Druhy vegetariánství

  • Semivegetariánství
    • Vyhýbají se červenému masu a uzeninám
    • Přijímají drůbež a ryby [1]
      • Mírné riziko nedostatku železa - důraz na zdroje a dobré vstřebání
  • Laktoovovegetariánství
    • Vyhýbají se jakémukoliv masu, výrobkům z masa i rybám
    • Mléko a vejce tolerují [1] nejrozšířenější forma vegetariánství
    • Rizika - především po ukončení kojení [6]
      • Nedostatku jódu a vzniku strumy - důraz na rostlinné zdroje
      • Vit. D [6]
      • Železo (viz výše)
        • Nutriční stav vegetariánských dětí v USA
    • Výhody
      • Decreased dietary fat intake of vegetarian mothers
        • Decreased level of chlorinated hydrocarbons in the breast milk
          • Méně environmental contaminants:
          • Dieldrin [6]
          • Beta-benzene hexachloride [6]
  • Laktovegetariánství
    • Tolerují pouze mléko a výrobky z něj [1]
      • Mléčné výrobky již nemusí sami o sobě zajistit dostatečný přísun vit. B12
      • Železo, jod (viz výše)
      • Nižší exkrece C peptidu, volného kortizolu, DHEAS a celkového 17-ketosteroid sulfátu u laktoveget. dospělých [5]
  • Veganství
    • Vyhýbají se jakýmkoliv živočišným produktům, včetně medu [1]
    • Rizika nedostatku:
      • Vitamínu B 12
        • Bez inj. / tbl. dodání je spíše pravidlem (při běžné hygieně) [6]
        • "6/9 veganů s nízkou hladinou B12 a klesající hlaidny B12 během dlouhodobé studie (nad 2 roky). Preventivní vliv některých mořských řas při konzumaci ve velkém množství.
        • Mořské řasy s dostupným vit. B12
        • Poruchy kongnice adolescentů při hraničním nedostatku vit. B12
        • Atrofie mozku dle MRI u 1 zdokumentovaného případu 9 leté dívky
      • Zinku [6]
      • Vápníku [6]
        • Důraz na konzumaci růz. ořechů, máku aj. semen
      • Bílkovin [6]
        • Zpomalený růst dětí
        • Důraz na pravidelnou konzumaci luštěnin aj.
        • L-karnitin, lysine, methionine, threonine [6]
      • Železa [6]
      • Jódu (viz výše)
      • Vitaminu D a vápníku [6]
      • Energie [6]
      • Fosforu [6]
      • Vit. K [6]
      • Vit. B6, B2 [6]
      • Vit. A - především v pubertě [6]
  • Vitariánství - Syrová organická strava - Živá strava
    • Bez tepelných úprav
    • Pouze namáčení a klíčení, drcení, mletí, sušení a vaření čajů
    • Ovoce, zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko
    • Nakličování, fermentování, odšťavňování ovoce a zeleniny, máčení ořechů a semínek a mletí, mixování a sušení při teplotě nepřevyšující 42 °C
    • Rizika podobná jako u veganství
      • Nadbytek vlákniny může působit podvýživu
        • Minerály a stopové prvky
          • Essential fatty acids, iron, zinc, calcium, and vitamins B12 and D [4]
        • Nízký obsah energie, především bílkovin
        • Málo lykopenu a karotenoidů (?)
      • Pokles HDL cholesterolu a vzestup homocysteinu
      • Potravinové intolerance výraznější u tepelně nezpracovaných potravin
        • Např.: sezamové semínko, sója, ořechy
  • Frutariánství
    • Přijímají pouze "neraněné" ovoce, ořechy a semena a některé druhy zeleniny [1]
    • Nesmí např. ani brambory a špenát [1]
      • Všestranný deficit výše zmíněných substancí - otázkou je jen doba trvání než dojde k vyčerpání tělesných zásob a deficit se stane laboratorně prokazatelný
      • Nadbytek sacharidů [1]

Další možné zdravotní výhody / nevýhody vegetariánské stravy

  • Vyšší přísun vlákniny
    • Pokud však maso není nahrazováno jen většími porcemi škrobových příloh nebo dokonce zvýšenou konzumací sladkostí !!!
      • Chyba s negativním dopadem na zdravotní stav
        • Ukázka doporučení pro sestavení jídelníčku na vegerarian.cz, které nepovažuji zrovna za vhodné pro vysoký podíl "škrobovin"
  • Více antioxidantů (vitamínu C, betakarotenů, flavonoidů,... ap.)
    • Pouze pokud vegetariánská strava daného jedince vede skutečně k vyšší konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny
  • Nedostatečná "biologická hodnota" přijímaných bílkovin
    • Nevhodná kombinace zdrojů bílkovin - limitující esenciálních aminokyseliny
      • U obilovin je limitující lysin
      • U luštěnin je limitující metionin
        • K dosažení potřebného spektra esenciálních aminokyselin aby dodávka bílkoivn byla pro nás biologicky plnohodnotná nutno kombinovat [1]
          • Prevence rozvoje proteinové malnutrice = denní dodávka biologicky hodnotných bílkovin ideálně 3 x denně = omezená pestrost zdrojů bílkovin - riziko jednotvárnosti jídelníčku při odmítání živočišných zdrojů
    • Krásný článek o živinách ve vegetariánské stravě od Dr. Luňáčka z České vegetariánské společnosti
      • Podrobné a fundované vysvětlení problematiky vit. B12 a dalších živin ve vegetariánské stravě
        • Mimo jiné i nechtěná ukázka toho, jak je problematika dostatečného příjmu bílkovin stále na okraji pozornosti
        • A s opět mírně šokující pyramida s doporučením konzumace 6-11 porcí škrobovin denně ačkoliv v textu sám autor píše o důležitosti stravy s nízkou glykemickou náloží

Vegetariánství a děti

  • Ano, jídelníček bez masa lze sestavit plnohodnotně i pro děti, ne však bez hlubších znalostí problematiky výživy.
    • Argument, že ani děti jedící maso nemají vždy vše, co potřebují, je jen dalším důkazem toho, jak moc je důležité mít více hlubších znalostí o výživě.
  • Děti mají malý objem těla - a malé zásoby živin, díky růstu zvýšenou potřebu živin, přijímají jen malé porce jídla a z předloženého jídla si ještě vyberou jen něco...
    • Výživové deficience v rodině se projeví dříve a více právě na dětech než na dospělých. Děti tak mohou být jako indikátor výživových chyb - v jakékoliv rodině - nejen vegetariánské nebo jiné.
      • 1. změny bývají patrné na kůži, nehtech, vlasech, ale i na schopnosti se soustředit, učit a psychickém stavu dítěte
      • 2. při nepovšimnutí si trvajícího nedostatku může být pak schopnost učení se a soustředění vážně narušena i dlouhodobě, v horším případě pak i trvale
        • Behaviorální poruchy a poruchy vývoje mozku [2]
        • Opožděné dospívání a pohlavní zrání [2]
        • Menší vzrůst a riziko osteoporózy [2]
  • Kniha: Vegetariánství a děti
Literatura:

[1] Erika Liškutínová. Vegetariánství a jeho vliv na zdraví člověka. Bakalářská práce Brno 2010. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra výchovy ke zdraví [Internet]. [citován 17. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/211678/pedf_b/BP_finalni.pdf
[2] Zinc status and its association with the health of adolescents: a review of studies in India [Internet]. [citován 23. červenec 2013]. Dostupné od: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328203/
[3] RNDr. Fořt Petr, CSc., Aby dětem chutnalo 2, Pokračování bestselleru hořícího mýty a upozorňujícího na rizika zažitých klišé, Ikar 2013, Copyright © Euromedia Group, k. s., 2013, ISBN 978-80-249-2284-3
[4] Vegetarian diets in children and adole... [Paediatr Child Health. 2010] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 6. září 2013]. Dostupné z: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/21532796/
[5] Short-term impact of a lactovegetari... [J Clin Endocrinol Metab. 1998] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 7. září 2013]. Dostupné z: jcem.endojournals.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=9626151
[6] Vegetarian children: appropriate and inappropriate diets, Cathyfacobs, MS. RD; andJohanna TDwyer, DSc, RD; Am J Clin Nuir l988;48:81 1-8. Printed in USA. © 1988 American Society for Clinical Nutrition


Makrobiotická strava

Konzumují

  • Především obiloviny, vybrané druhy ovoce a zeleniny, luštěnin, semen, ořechů, mořských řas a živočichů
  • V omezené míře ryby, drůbež a vejce

Vynechávají

  • Maso vyšších savců, živočišné tuky, mléko, některé druhy ovoce a zeleniny, brambory, cukr, sůl a med

Dále

  • Prosazují příjímání jen těch potravin, které pocházejí z oblasti, ve které žijí
    • V ČR nereálné, protože:
      • Makrobiotici doporučují konzumaci rýže, sóji, mořských řas a plodů (Zloch, Z. a kol., 2001) [1]

Rizika

  • V moči k. methylmalonová (MMA) inverzně koreluje se sérovým vitaminem B-12
    • 30% of adults sampled had high urinary MMA
    • 55% of children had high urinary MMA
  • MMA v moči byla vyšší ve skupině makrobiotiků [2] (= měli nižší hladiny vit. B12 v séru) [3]
Literatura:

[1] Erika Liškutínová. Vegetariánství a jeho vliv na zdraví člověka. Bakalářská práce Brno 2010. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra výchovy ke zdraví [Internet]. [citován 17. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/211678/pedf_b/BP_finalni.pdf
[2] Vitamin B-12 status in a macrobiotic community. [Am J Clin Nutr. 1991] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 6. září 2013]. www.ajcn.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=1989421
[3] Risk of persistent cobalamin deficiency in ad... [Am J Clin Nutr. 1999] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 7. září 2013]. Dostupné z: www.ajcn.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=10197567

Dělená strava

Historie

Hayův systém

  • Americký lékař William Howard Hay z Hartstownu v Pensylvánii (1866-1940)
  • Ve 40 letech vážil 100 kg, měl první vážné zdravotní potíže
    • X ledvin, vysoký krevním tlak, x srdce [1]
    • Začal cvičit, nemohl zhubnout [1]
  • Jedl potraviny, o kterých se domníval, že jsou vhodné k výživě člověka v jejich přirozené neupravené formě v pouze nezbytně nutném množství [1]
    • Uzdravil se, ačkoliv byl v té době kolegy lékaři označen za nevyléčitelně nemocného [1]
    • Léčil tak potom i své pacienty s dobrými výsledky
      • Komplikovaný a poměrně nepřehledný systém s mnoha složitými pravidly pro kombinace různých potravin

Jednodušší pojetí dělené stravy

  • Američan Herbert McGolphin Shelton fyziolog (1895-)
  • Zjednodušení a popularizace
  • Do Evropy (Anglie, Skotsko a Nizozemí)
  • Němec Dr. Heinrich Ludwig Walb začal Hayův systém nazývat oddělená strava

Principy současné dělené stravy

  • Nekombinovat v 1 jídle potraviny s vysokým obsahem bílkovin společně s potravinami obsahující převážně sacharidy [1]
    • Usnadňuje činnost trávicího ústrojí a vstřebávání živin [1]
    • Pokud jsou smíšeny dohromady proteiny a sacharidy dochází k výraznému zpomalení a obtížnějšímu trávení, než v případě, že jsou přijímány odděleně [1]
      • Jenže právě toto by se z pohledu práce slinivky, množství potřebného inzulínu a delších pocitů nasycení mohlo považovat spíše za výhodu než nevhýhodu !!! Hnití bílkovin v žaludku a kvašení sacharidů v tenkém střevě se u zdravých lidí neobávám... Jaký jiný argument by mi zastánci této metody uvedli pro dělení stravy ???
  • Neutrální potraviny lze kombinovat s potravinami z bílkovinné nebo sacharidové skupiny [1]
  • Omezit konzumaci potravin s extrémně vysokým podílem bílkovin či sacharidů
  • Ph a složení stravy
    • Ze 3/4 ze zásadotvorných potravin - např. zelenina
    • Z 1/4 kyselinotvorných potravin - např. ryby
  • Ráno
    • Pokud možno zásadotvorné potraviny (ovoce, zelenina)
  • V poledne a večer
    • sacharidové jídlo [1]
  • Po 15.00
    • Pokud možno již nekonzumovat žádné bílkovinné jídlo [1]
  • Pauzy mezi jídly
    • Vhodné dodržet cca 4 h [1]
  • Individuální potřeby
    • Nadřazeny obecným pravidlům
  • Upřednostňovat
    • Potraviny v syrovém stavu bez zbytečných tepelných úprav
  • Nepoužívat
    • Průmyslově zpracované potraviny obecně [1]
    • Hotové pokrmy [1]
    • Potraviny s prodlouženou trvanlivostí [1]
    • S rafinovanými cukry (limonády aj. sladkosti) [1]
    • Potraviny s vysokým obsahem tuku (uzeniny, ztužené tuky, konzervy aj...) [1]
    • Potraviny z bílé mouky a výrobky z ní [1]
  • Jí se pomalu, v klidu a důkladně se žvýká [1]
  • Těžiště případného zdravotního prospěchu tedy nevidím v hlavním principu samotného dělení, ale v oněch doplňujících pravidlech...
Literatura:

[1] Petr Jirka, Alternativní výživové směry - Dělená strava, Bakalářská práce Brno, 2007. MASARYKOVA UNIVERZITA, Fakulta sportovních studií, Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy. Plné znění bakalářské práce na: is.muni.cz/pics/fmgr/f_ap_pdf.gif

Diety s důrazem na dostatek proteinů

Medidiet


Literatura:

[1] Petr Jirka, Alternativní výživové směry - Dělená strava, Bakalářská práce Brno, 2007. MASARYKOVA UNIVERZITA, Fakulta sportovních studií, Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy

Diety snažící se zohlednit individualitu jedince

Ajurvédy

  • Učení založené na starých indických léčebných praktikách
  • Dosažení rovnováhy mezi tělem, myslí, duší a smysly
  • „diagnostika“ tělesné konstituce [2]
  • Individuální poměr mezi třemi základními typy energie určuje i výběr vhodných potravin:
    • „vata“ (pohyb)
    • „pitta“ (trávení a metabolismus )
    • „kapha“ (růst a struktura)
  • Obecná doporučení
    • Omezení konzumace masa, vajec a sýrů
    • Vyloučení umělých aditiv
    • Preference tepelně upravené stravy
    • Důležitou úlohu i chuť jídel (vč. koření)
  • Syrová strava
    • Oslabuje
      • Trávení
      • Vstřebávání živin
    • Snižuje
      • Množství životní energie
    • Konzumovat jen omezeně pro "očistu organismu"
  • Vitální esence
    • Nezbytná pro růst, vývoj a imunitu
  • Snaha o dosažení tepelné a energetické rovnováhy
  • Akceptace individuality a měnících se podmínek životního prostředí [2]

Dieta podle metabolických typů

Metabolické typy dle Wollcota

Metabolické typování - Svět zdraví - Dr. Fořt

Dieta dle krevních skupin

Metabolické typování dle genů ev. genové exprese

Dieta podle DNA analýzy

Stravování podle genotypu

Metabolic balance


Literatura:

[1] Petr Jirka, Alternativní výživové směry - Dělená strava, Bakalářská práce Brno, 2007. MASARYKOVA UNIVERZITA, Fakulta sportovních studií, Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy
[2] RNDr. Fořt Petr, CSc., Aby dětem chutnalo 2, Pokračování bestselleru hořícího mýty a upozorňujícího na rizika zažitých klišé, Ikar 2013, Copyright © Euromedia Group, k. s., 2013, ISBN 978-80-249-2284-3

Další diety známé v ČR

Mazdaznan

  • Východní filozofické učení k využití svého plného potenciálu v harmonii s přírodou
    • Především prostřednictvím stravy a správného dýchání
      • Jíst co nejmenší množství stravy, které zaručuje zdraví
      • Kombinovat bílkoviny + tuky + sacharidy pro "lepší trávení"
  • Zákaz:
    • Maso
    • Konzervované potraviny
    • Syrová strava
  • „vylučovací“ potraviny
    • 2/3 jídelníčku - např. zelenina
  • „výstavbové“ potraviny
    • Obilí
    • mléko
    • Vejce
    • Ořechy

Organická výživa

  • Potraviny převážně z ekologického zemědělství

Atkinsonova dieta

  • Dovoluje
    • Maso bez kůže
    • Zelenina v malém množství jen čerstvá nebo mražená
    • mléko a mléčné výrobky
    • Vejce
    • Pečivo z celozrnné nebo ovesné mouky
    • Těstoviny z vajec
    • Koření
    • čokoláda s obsahem kakaa 60 procent a více
    • Olivový olej
  • Zakazuje
    • Chleba
    • Sladké
    • Brambory
    • Rýže
    • Kukuřice
    • Těstoviny ze semolinové mouky
    • Pečivo z bílé mouky
    • Banány, rozinky, meloun, ananas
    • Mrkev, řepa
    • Cukr, melasa, med
    • Slazené limonády
    • Pivo
  • Obecně
    • Poslední jídlo nejpozději ve 20h
    • Svačina
      • Ovoce
      • Nejlépe 1 h před jídlem / 2h po jídle
    • voda a neslazené limonády, víno k jídlu
  • Důsledky
    • Nové potraviny s malým množstvím sacharidů na trhu v USA
      • Piva a čokolády
    • Nové maskovací názvy sacharidů na etiketách potravin
  • 1. fáze - indukční
    • Takřka bez sacharidů
  • 4. fáze
  • Menší množství sacharidů již připouští
    • Stupeň jejich omezení je údajně příliš vysoký

Dieta podle Francouzek - Francouzská dieta

Kniha "Francouzky netloustnou – Tajemství věčné štíhlosti"

  • Mireille Guilianová
  • Obecná pravidla
    • Vyhněte se extrémům - do polosyta......
    • Nebýt posedlé jídlem ani dietou
    • Minimálně 3x denně jíst, svačiny nejsou povinné
      • Svačiny: občas i "snack", zákusek nebo croissant
    • Vyhnout se jídlům, po kterých se cítíte provinile
    • Kvalitní potraviny v malých porcích
    • Chybu si nevyčítejte
    • Jídlo si předem plánujte a soustřeďte se na „dobré“ potraviny
    • Jídlo si vychutnávejte a nikdy nedělejte ještě další činnost (nečtěte si, nesledujte televizi a podobně)
    • Denně delší procházku
  • 1. fáze
    • 3 týdny si zapisujte vše, co jíte i pijete, v jakém množství a kdy
    • Ujasnit si, proč vlastně chcete zhubnout a jaká je motivace
  • 2. fáze
    • 1-3 měs.
    • Od kvantity ke kvalitě
    • Zdravější potraviny, naučit se správně vařit, nakupovat
    • Rituál pravidelného pití vody
    • Vychutnávat si každé sousto
    • Nepřejídat se
    • Hledat alternativy za vysokoenergetické potraviny
  • 3. fáze
    • Stabilizace návyků a jejich upevnění
  • 4. fáze
    • Dosáhnout své vysněné váhy
    • Jíst tak, aby vám jídlo chutnalo a nepociťovaly jste hlad
    • Přeměna v „pravou Francouzku“ by měla být u konce

Zónová dieta

  • Přesný poměr mezi sacharidy, tuky a bílkovinami
    • 40 % sacharidů
    • 30 % bílkovin
    • 30 % tuků

Další diety

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové

  • Popis
  • V některých dnech obsahuje málo bílkovin, nebo málo komplexních sacharidů

Dieta podle Štefana Margity

  • Svalovina !!!

Třídenní jablečná dieta podle Edgara Cayceho

Dieta podle fází Měsíce

  • Popis

Dieta dle horoskopu, zvěrokruhu, ...

Dělená strava podle Lenky Kořínkové

Dieta ze South Beach

Jedno druhová dieta

  • Celý den pouze jednu potravinu v libovolném množství.
  • Nejčastěji to bývá pouze rýže, nebo jen jablka či vejce.

Tukožroutská dieta

Diety podle Victorie Beckham

  • Hrůza bez komentáře

„Čínská studie“ doktora Campbella

  • Propaganda přísné veganské diety bez jakýchkoliv živočišných produktů
  • Ve snaze glorifikovat veganství autor knihy účelově pozměňuje data, vybírá pouze taková statistická data, která se mu hodí, a jiná zamlčuje (Dr. Pavel Kohout)

Dukanova dieta

Dieta podle Davida Kirsche - Newyorská dieta

Breussova dieta

Dieta podle věku

Výživa podle pěti elementů (Temelie, Barbara)

Dieta podle toho, jak jste kila nabrala

Dieta podle Diamondových

Paleodieta - Pravěká dieta podle jeskynního muže

Dieta udržující zásadité prostředí



O úroveň výše

Poslední aktualizace: 21. 9. 2013 15:53:52
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail