MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Strava normální a zdravá ?

MUDr. Dana Maňasková

Co je to "normální" strava ?

  • Není nikde jasně dáno = chaos odborný i politicko-ekonomický různých skupin

Jak poznat věrohodný zdroj informací ?

  • Lékařská doporučení zastaralá / mylná X založená na nových poznatcích ?
  • Obecná X konkrétní pro jednotlivé situace a stavy ?
  • Povrchní klišé pro obyčejnou populaci X odborné texty s cizími pojmy, v angličtině (vytrvejte)
  • Správná interpretace výsledných čísel X manipulativní závěry a skrytá komerční sdělení (základy statistiky a selský rozum)
  • Jak odfiltrovat laická tvrzení, mýty, pověry a reklamu ?
    • Obecné principy - článek z cyklu Uplatňování kritického myšlení
    • Příznaky nevěrohodných zdrojů informací - článek z cyklu Uplatňování kritického myšlení
    • Shrnutí varovných příznaků něvěrohodných argumentací - Sisyfos
      • Argumentační klamy
    • Doporučení české Wikipedie
  • Jeden z nápadů:
    • Vytvořte si svůj vlastní vyhledávač v Google účtu - lze poté včlenit i do webu
      • Zadávejte pouze Vámi dohledané a ověřené seriózní domény (např. názvy domén obsažených v url adresách vědeckých databází, odborných společností, vědeckých časopisů ap.)
      • Google bude skrze takto filtrované okno vyhledávat pouze ve vámi vybraných zdrojích informací
    • Vyzkoušejte si rozdíl v hledání lékařských témat skrze můj vyhledávač, který vyhledává informace pouze z množství mnou dohledaných a zadaných seriózních domén

Co se předkládá naší populaci za potraviny ?

Potravinářská legislativa

  • Legislativa se vztahem k výrobě a distribuci potravin obecně
  • Evropská rada - oficiální informace
  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce
  • Agronavigátor.cz
  • Eur-Lex - bezpečnost potravin a EU
  • Bezpečnost potravin - ucelená podrobná diesertační práce
  • European Food Safety Authority

Jak poznat ne-závadné potraviny - " Zbožíznalství "

  • Jakost, nezávadnost a bezpečnost potravin
    • SZPI pro spotřebitele - obecně
    • Bezpečnost potravin - kvalitně a podrobně

Reálná rizika

  • Ovládnutí trhu i legislativy lobbystickými skupinami
  • Vyšší legislativní benevolence za účelem získání vyššího zisku na úkor jakosti, zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin

Některé z dopadů ekonomické krize, které lze již sledovat

Restaurace a trendy v českém "Junk food - Faast food"

  • Rádoby třeba i tradiční nebo luxusní jídla za plnou cenu, avšak s minimem zdrojů kvalitních bílkovin
    • Méně masa, více mouky, brambor, rýže aj. levných "futrovacích" škrobovin
    • Záměny masa v někt. restauracích Zážitek: Kus ohřáté uzeniny vydávali za plnohodnotné maso uvedené na jídelním lístku
    • Přidávání glutmátu do jídel ke zvýraznění chuti masa, kterého pak stačí méně
    • Více pokrmů "z prášku" (kaše, omáčky, polévky, sušená vejce aj. !!!)
    • Ředění piva, placení za vodu z kohoutku
    • Placení za použití toalety i když jste zákazníkem restaurace a mnohé další...
  • Braňte se !!! Reklamujte. Nebojte se vyvolat konflikt pro uržení kvality. Bojujete tím i za ostatní. Cvičte asertivní chování na správném místě !!! Když budeme statečně mírumilovně mlčet, bude hůř...
    • Bulharsko, r. 2006 (měsíční studijní pobyt ve Varně)
      • Vysoká nezaměstnanost, bída, mafiánské spory ve městě, důchodci žebrající o jídlo a prodávající své staré obleky, boty a co se dalo po chodnících a v podchodech...
      • Do restaurace Vás nalákal velký biloboard nafocených jídel s velkým kusem masa. Ikdyž jste si kvůli kusu masa objednali třeba i 2. nejdražší jídlo z nabídky, přinesli vám nakonec jen kopec rýže, brambor, hranolek a knedlík na jednom talíří, kam už se to skoro ani nevešlo, ale maso jste neviděli skoro žádné a ani vytrvalá hlasitá reklamace u nadřízených nevedla k sebemenší nápravě.
      • Koupit libový kus masa v masně bylo také téměř nemožné - všude visely jenom pařáty, kosti, uši a jiné kusy, které člověka spíše odstrašovaly. Libové maso bylo podpultové zboží jenom pro vybrané zákazníky za vybranou cenu...
    • Rakousko 2005 (roční studijní pobyt ve Vídni), Německo (pracovní kontakty a cesty...)
      • Kvalita jídla v restauracích i potravních řetězcích v Německu a Rakousku je o x kategorií vyšší, boty jsou kvalitnější, obleky levnější a v bankách se platí mnohem méně či žádné poplatky. Proč ??? Protože tamní zákazníci si jednoduše nenechají všechno líbit tak jako my tady. Vnitřní nespokojenost pak obracíme vůči sobě a svým bližním navzájem, místo toho, aby jsme ji odvážně a sebevědomě vraceli těm, kdo ji nenápadně generují a chránili tak sebe i své bližní. Sledovat asertivní chování našich sousedů při nespokojenosti v restauraci či jinde, byl víc než jen kulturní zážitek.

Chudoba v některých rodinách - podvýživa dětí

  • I obézní dítě může být podvyživené !!!
  • Dlouho jsme v ČR znali čísla o podvýživě pouze ze studií o seniorech v nemocnicích a mladistvých anorektičkách v léčebnách.
  • Nově se objevují i zmínky o záchytu podvýživy v nemocnicích u dětí
    • Třetina dětí, které se dostanou do nemocnice, trpí podvýživou
    • Dohledat přesná data je však stále obtížné, narůstající problém s dětskou podvýživou v ČR - především proteinovou - se však dá zcela logicky předpokládat.
  • Více o podvýživě viz kapitola "Strava deficitní"

Hledání záchrany před hladomory a většího zisku z obchodu s potravinami

Nová krmiva, hnojiva, změny životního prostředí

Geneticky modifikované rostliny a šlechtitelství

  • Přínosy x rizika
  • Legislativa
  • Rizika ap.

Nové druhy potravin

  • Legislativa EU
  • Schváleny v EU

Funkční potraviny

  • Společnost pro výživu

Wellness potraviny

Nové postupy při výrobě potravin

  • Aditiva - "E-čka"
    • Skupiny E-ček
  • Technologie zpacování potravin
    • The European Food Information Council (v čj)
  • Obalové materiály aj.
    • O balení

Rádoby dietní / zdravé - "módní potraviny" - potraviny z reklam

Diabetické potraviny

Potaviny s umělými sladidly

Tmavé pečivo

  • Chléb, obsahující od bělené mouky a barvení karamelem až 20 různých ingrediencí včetně konzervantů aj. [3]

Zdravé cereálie

Mléčné výrobky

  • Mýtus mléka

Co jí naše populace ?

  • Český statistický úřad a informace o spotřebě potravin v ČR

Co se považuje za zdravá doporučení pro školní kuchyně

Šoltysová a kol., 2004

  • Vyhnout se máslovým jíškám
    • Zahušťovat moukou, škrobovou moučkou, bramborem [2]
    • Proč ne vločkami, luštěninami, kroupy, droždím ?
  • Nahradit část masa rostlinnými produkty - luštěninami, sójou, kukuřicí [2]
    • Proč kukuřicí ?
  • Omezit maštění příloh, používat olej (rostlinný) [2]
    • Proč nenapíšou rovnou, aby se používal olivový olej ?
  • častěji přidávat vločky do polévek, zapékaných jídel [2]
    • Proč ne zeleninu a vejce do polévek a více čerstvých bylinek ? Proč nezakázat přípravu polévek z pytlíků s glutamátem ?
    • Proč neomezit či nezrušit zapekaná jídla uplně ?
  • Podávat zeleninové saláty nebo talíř obložit čerstvou zeleninou [2]
  • Moučník nahradit ovocem, ovocným salátem [2]
  • Při přípravě moučníků snížit dávku cukru a tuku na polovinu [2]
    • Proč je rovnou nezruší nebo nenapíšou, že by moučník měl být raději nepečený...
  • K mazání chleba využít pomazánkové máslo, nízkotučné tavené sýry [2]
    • Proč raději nedoporučí přírodní sýry bez konzervantů, barviv, glutamátu a tavicích solí s přirozeným obsahem tuku ?
    • Místo másla je lepší chléb máčet v olivovém oleji...
    • V jídelníčku zdravých dětí se doporučuje dávat přednost mléčným výrobkům polotučným – jogurty od 2 do 5% tuku, sýry do 45% tuku. (Špelina, 2007) [2]

Nemoci spojené se stravou v ČR dnes

  • Civlizační onemocnění (související se způsobem stravování - mimo jiné)
    • obezita, metabolický syndrom, diabetes 2. typu, nádory, ateroskleroza - kardiovaskulární onemocnění, dyslipidemie, obstipace
  • Alimentární onemocnění (způsobená přímo potravinami)
    • Průjmy, otravy (botulismus), infekce bakteriální, virové, parazitární aj., alergie, poruchy soustředění, BSE, potravní intolerance (celiakie), ...
    • Více např. na: www.szpi.gov.cz/lstDoc.aspx?nid=11325

Hledání lepšího způsobu stravování

Návraty k prehistorické stravě

  • Co a kde jedli naši předkové
  • Byli naši předkové zdravější ?
  • Jaké měli potíže ze stravy ?
    • Parazitární a infekční onemocnění z masa a vody
    • Otravy ze zkažených / nejedlých potravin, vody, nádobí
      • Ledvinné kameny, Zubní kazy, Nádory, Ergotismus
    • Hladomory obecně. - marasmus, Nedostatečný vzrůst, slabosti, anemie, poruchy imunity
      • Pelagra, Kurděje, Kretenismus, ...

Návraty k tradicím a tradičním pokrmům našich babiček

Racionální krok

  • Výběr potravin
    • Strava založená na základních surovinách (Princip předběžné opatrnosti v osobním pojetí)
      • Bez aditiv, sladidel, dochucovadel, zbytečných konzervantů, žádné polotovary
    • Kvalitní, nekontaminované, nezkažené, čerstvé (Jakost, kvalita, bezepečnost)
  • Zacházení s potravinou
    • Správné skladování, vlastní minimální - co nejšetrnější příprava

Komerční svatozáře

  • Tradiční, pradávná, osvědčená, od babičky... receptura
  • Ze Šumavy, z Moravy, horská,...
  • Poctivé venkovské, farmářské... atd.
  • Bio, zdravé, přírodní, přirozené,...

Ne vše, co jedly naše babičky, lze považovat za vhodné

  • Uzeniny, některé druhy pečiva, tradiční sladkosti, způsob slazení některých mléčných výrobků, výrobní postupy (mašlování žloutkem a následné pečení aj.)... a některé další potraviny z farmářských trhů
    • "Jistěže je zdravé hlávkové zelí – ale jen do té doby, než ho udusíme, zahustíme moukou a přidáme „vepřové výpečky“" [3]
    • "Vysoká konzumace červeného masa zvyšuje riziko vzniku karcinomu tlustého střeva a zřejmě také slinivky, ledvin a prostaty." (Hiddeman a kol., Die Onkologie, Spiger 2004)

Ne vše, co je označeno "Bio", je vhodné

  • Odtučněné, uměle slazené bio mléčné výrobky se sirupy z koncentrátu
  • Bio cukry ...aj.

Strava racionální

  • "Správná" (zdravá) nebo "Rozumná" (kompromis mezi ekonomickými možnostmi / cíly a přijatelným zdravím ?)
  • Klimeš 1985:
    • "Racionálnost značí vhodnost či správnost potravin"
    • "Racionální stravování představuje formu stravování, tedy přijímání potravin v odpovídající kvalitě a skladbě, správný poměr základních živin." [1]
  • Stratil 1993:
    • „Racionální výživa je způsob výživy obsahující určitá množství poživatin se zřetelem na společensky přijatelné zdraví, ekonomickou výhodnost a stravovací zvyklosti. Od zdravé stravy se může významně lišit." [1]
  • Stanislav Hrubý 2001:
  • „Správná výživa, založená na výsledcích vědeckého bádání a převáděná cílevědomě do praxe, představuje mohutný prostředek k ozdravění obyvatelstva, k udržení a zvýšení jeho pracovní výkonnosti a pohybové aktivity, k prodloužení života i k lepšímu a šťastnějšímu bytí." [1]

Výživová doporučení - "Klasika"

Podíl jednotlivých živin z celkového denního příjmu energie v Kj

  • Fořt, 2001:
    • 25 % bílkovin
    • 20 % tuků
    • 55 % sacharidů
  • Fořt, 2007:
    • 20 % bílkovin
    • 30 % tuků
    • 50 % sacharidů
  • Kdykoliv zazní slovo podíl, vždy je namístě otázka, z jakého celku !!!
    • Racionální/obecné výživové doporučení počítá s jinou celkovou E než redukční diety !!!
  • Výživové doporučení 2009:
    • 15 % bílkovin - živočišné/rostlinné = 1/1
    • 30 % tuků - nasycené/mononenasycené/polynenasycené = 1/1/1, omega 3/6= 2-6/1
    • 55 % sacharidů Jakých ?!! Vágní...
      • Minimální denní potřeba bílkovin 1g (ev. 0,8g) /kg (aktivní) hmotnosti (méně = dlouhodobě špatně)
      • 1g bílkovin = 17 Kj
      • 70 kg žena = 70 g bílkovin denně = 1190 Kj / den v bílkovinách
      • Celková denní potřeba E pro ženu 70 kg pak vyjde:
        • 1190 Kj/15% celk. E...79,333 Kj/1% celk.E...100% celk. E = 7933 Kj
          • Redukční dieta s méně než 7933 Kj pro 70 kg ženu, která bude dál doporučovat pouze 15% podíl proteinů bude vytvářet proteinovou malnutrici a jo-jo efekt... !!!

Výživové pyramidy

  • Obrazová osvěta pro veřejnost - výběr potravin a jejich denní podíl
  • Obsah spodního pole - zastaralost/aktuálnost zdroje na první pohled
  • Kolikrát denně jíst ?
    • Boj o vyšší podíl zeleniny na úkor pečivového lobby
      • Nejméně 400 g zeleniny denně snižuje riziko vzniku maligních chorob asi o 20 % (Hiddeman a kol., Die Onkologie, Spiger 2004)

Těžiště klasiky v praxi

  • Počítání Kj
  • Strava 5x denně pravidelně
  • Mírné přihlédnutí ke glykemickému indexu potravin
  • Propagace sportovní aktivity
  • Prvky behaviorální psychoterapie
  • Otevřenost pro funkční - moderní dietní - potraviny
    • bílkoviny v různých formách
      • Šmakoun, proteinové tyčinky, proteinové těstoviny, proteinové kokteily...
    • Umělá sladidla ano
      • Coca Cola light aj.
    • Nízkotučné light potraviny a potraviny bez cholesterolu ano

Opomínané důležité aspekty výživy:

  • Hledání kompromisu mezi množstvím a frekvencí, hladem a tloustnutím
    • Složení stravy, rychlost resorpce živin, hormonální reakce těla
  • Obecná doporučení stran pohybové aktivity
    • Ovlivňují znění obecných výživových doporučení
  • Kdy nejíst ?
    • Pauzy mezi jídly, spánek
  • Pitný režim v drohnohledu
    • Kyselé nápoje a zubní eroze
    • Vliv umělých sladidel aj.
  • Míra zpracování potravin
  • Přídatné látky
  • Možná toxicita obalů, někt. potravin či přídatných látek ap.
  • Rozpory mezi výživovým doporučením a uvedenými recepty / jídelníčky !
    • Lékaři píšící odborná doporučení nemají mnohdy čas sledovat kvalitu potravin a promýšlet detaily receptů - občas lze tedy najít souběžně v té samé publikaci recepty, které odporují uvedeným odborným doporučením. [3]

Literatura:

[1] Řezaninová Jana Bc., Racionálnost potravin a zdravá výživa v diferenciaci obyvatelstva, Diplomová práce, MASARYKOVA UNIVERZITA, PEDAGOGICKÁ FAKULTA, Katedra didaktických technologií, Brno 2010. cit. 16.7.2013. Dostupné z: is.muni.cz/th/136031/.../MASARYKOVA_UNIVERZITA.doc_JANA.doc
[2] Dagmar Skalková, Výchova ke zdravému způsobu výživy u dětí na základní škole speciální, Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA, PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra speciální pedagogiky
[3] RNDr. Fořt Petr, CSc., Aby dětem chutnalo 2, Pokračování bestselleru hořícího mýty a upozorňujícího na rizika zažitých klišé, Ikar 2013, Copyright © Euromedia Group, k. s., 2013, ISBN 978-80-249-2284-3

STOB

PhDr. Iva Málková

  • Síť lektorů po celé ČR
  • Rozsáhlé sponzorované weby a projekty
  • Spolupráce s obezitology a bariatry v ČR

ABC Dieta

Dr. Petr Fořt

  • Krabičková dieta s distribucí po Praze...

Pořad Dr. Zeithamlové a Dr. Havlíčka

  • Popularizace tématu

Dieta dle Dr. Halvíčka


Dietní systém pro zdravotnická zařízení

Metodický list novelizovaný 1991 týmem expertů MZ ČR o 14 bodech


Literatura:

[1] Petr Jirka, Alternativní výživové směry - Dělená strava, Bakalářská práce Brno, 2007. MASARYKOVA UNIVERZITA, Fakulta sportovních studií, Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 21. 9. 2013 15:36:23
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail