Strava normální a zdravá ?
MUDr. Dana MaňaskováCo je to "normální" strava ?
- Není nikde jasně dáno = chaos odborný i politicko-ekonomický různých skupin
Jak poznat věrohodný zdroj informací ?
- Lékařská doporučení zastaralá / mylná X založená na nových poznatcích ?
- Obecná X konkrétní pro jednotlivé situace a stavy ?
- Povrchní klišé pro obyčejnou populaci X odborné texty s cizími pojmy, v angličtině (vytrvejte)
- Správná interpretace výsledných čísel X manipulativní závěry a skrytá komerční sdělení (základy statistiky a selský rozum)
- Jak odfiltrovat laická tvrzení, mýty, pověry a reklamu ?
- Obecné principy - článek z cyklu Uplatňování kritického myšlení
- Příznaky nevěrohodných zdrojů informací - článek z cyklu Uplatňování kritického myšlení
- Shrnutí varovných příznaků něvěrohodných argumentací - Sisyfos
- Doporučení české Wikipedie
- Jeden z nápadů:
- Vytvořte si svůj vlastní vyhledávač v Google účtu - lze poté včlenit i do webu
- Zadávejte pouze Vámi dohledané a ověřené seriózní domény (např. názvy domén obsažených v url adresách vědeckých databází, odborných společností, vědeckých časopisů ap.)
- Google bude skrze takto filtrované okno vyhledávat pouze ve vámi vybraných zdrojích informací
- Vyzkoušejte si rozdíl v hledání lékařských témat skrze můj vyhledávač, který vyhledává informace pouze z množství mnou dohledaných a zadaných seriózních domén
Co se předkládá naší populaci za potraviny ?
Potravinářská legislativa
- Legislativa se vztahem k výrobě a distribuci potravin obecně
- Evropská rada - oficiální informace
- Státní zemědělská a potravinářská inspekce
- Agronavigátor.cz
- Eur-Lex - bezpečnost potravin a EU
- Bezpečnost potravin - ucelená podrobná diesertační práce
- European Food Safety Authority
Jak poznat ne-závadné potraviny - " Zbožíznalství "
- Jakost, nezávadnost a bezpečnost potravin
Reálná rizika
- Ovládnutí trhu i legislativy lobbystickými skupinami
- Vyšší legislativní benevolence za účelem získání vyššího zisku na úkor jakosti, zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin
Některé z dopadů ekonomické krize, které lze již sledovat
Restaurace a trendy v českém "Junk food - Faast food"
- Rádoby třeba i tradiční nebo luxusní jídla za plnou cenu, avšak s minimem zdrojů kvalitních bílkovin
- Méně masa, více mouky, brambor, rýže aj. levných "futrovacích" škrobovin
- Záměny masa v někt. restauracích Zážitek: Kus ohřáté uzeniny vydávali za plnohodnotné maso uvedené na jídelním lístku
- Přidávání glutmátu do jídel ke zvýraznění chuti masa, kterého pak stačí méně
- Více pokrmů "z prášku" (kaše, omáčky, polévky, sušená vejce aj. !!!)
- Ředění piva, placení za vodu z kohoutku
- Placení za použití toalety i když jste zákazníkem restaurace a mnohé další...
- Braňte se !!! Reklamujte. Nebojte se vyvolat konflikt pro uržení kvality. Bojujete tím i za ostatní. Cvičte asertivní chování na správném místě !!! Když budeme statečně mírumilovně mlčet, bude hůř...
- Bulharsko, r. 2006 (měsíční studijní pobyt ve Varně)
- Vysoká nezaměstnanost, bída, mafiánské spory ve městě, důchodci žebrající o jídlo a prodávající své staré obleky, boty a co se dalo po chodnících a v podchodech...
- Do restaurace Vás nalákal velký biloboard nafocených jídel s velkým kusem masa. Ikdyž jste si kvůli kusu masa objednali třeba i 2. nejdražší jídlo z nabídky, přinesli vám nakonec jen kopec rýže, brambor, hranolek a knedlík na jednom talíří, kam už se to skoro ani nevešlo, ale maso jste neviděli skoro žádné a ani vytrvalá hlasitá reklamace u nadřízených nevedla k sebemenší nápravě.
- Koupit libový kus masa v masně bylo také téměř nemožné - všude visely jenom pařáty, kosti, uši a jiné kusy, které člověka spíše odstrašovaly. Libové maso bylo podpultové zboží jenom pro vybrané zákazníky za vybranou cenu...
- Rakousko 2005 (roční studijní pobyt ve Vídni), Německo (pracovní kontakty a cesty...)
- Kvalita jídla v restauracích i potravních řetězcích v Německu a Rakousku je o x kategorií vyšší, boty jsou kvalitnější, obleky levnější a v bankách se platí mnohem méně či žádné poplatky. Proč ??? Protože tamní zákazníci si jednoduše nenechají všechno líbit tak jako my tady. Vnitřní nespokojenost pak obracíme vůči sobě a svým bližním navzájem, místo toho, aby jsme ji odvážně a sebevědomě vraceli těm, kdo ji nenápadně generují a chránili tak sebe i své bližní. Sledovat asertivní chování našich sousedů při nespokojenosti v restauraci či jinde, byl víc než jen kulturní zážitek.
Chudoba v některých rodinách - podvýživa dětí
- I obézní dítě může být podvyživené !!!
- Dlouho jsme v ČR znali čísla o podvýživě pouze ze studií o seniorech v nemocnicích a mladistvých anorektičkách v léčebnách.
- Nově se objevují i zmínky o záchytu podvýživy v nemocnicích u dětí
- Třetina dětí, které se dostanou do nemocnice, trpí podvýživou
- Dohledat přesná data je však stále obtížné, narůstající problém s dětskou podvýživou v ČR - především proteinovou - se však dá zcela logicky předpokládat.
- Více o podvýživě viz kapitola "Strava deficitní"
Hledání záchrany před hladomory a většího zisku z obchodu s potravinami
Nová krmiva, hnojiva, změny životního prostředí
Geneticky modifikované rostliny a šlechtitelství
- Přínosy x rizika
- Legislativa
- Rizika ap.
Nové druhy potravin
Funkční potraviny
Wellness potraviny
Nové postupy při výrobě potravin
- Aditiva - "E-čka"
- Technologie zpacování potravin
- Obalové materiály aj.
Rádoby dietní / zdravé - "módní potraviny" - potraviny z reklam
Diabetické potraviny
Potaviny s umělými sladidly
Tmavé pečivo
- Chléb, obsahující od bělené mouky a barvení karamelem až 20 různých ingrediencí včetně konzervantů aj. [3]
Zdravé cereálie
Mléčné výrobky
Co jí naše populace ?
Co se považuje za zdravá doporučení pro školní kuchyně
Šoltysová a kol., 2004
- Vyhnout se máslovým jíškám
- Zahušťovat moukou, škrobovou moučkou, bramborem [2]
- Proč ne vločkami, luštěninami, kroupy, droždím ?
- Nahradit část masa rostlinnými produkty - luštěninami, sójou, kukuřicí [2]
- Proč kukuřicí ?
- Omezit maštění příloh, používat olej (rostlinný) [2]
- Proč nenapíšou rovnou, aby se používal olivový olej ?
- častěji přidávat vločky do polévek, zapékaných jídel [2]
- Proč ne zeleninu a vejce do polévek a více čerstvých bylinek ? Proč nezakázat přípravu polévek z pytlíků s glutamátem ?
- Proč neomezit či nezrušit zapekaná jídla uplně ?
- Podávat zeleninové saláty nebo talíř obložit čerstvou zeleninou [2]
- Moučník nahradit ovocem, ovocným salátem [2]
- Při přípravě moučníků snížit dávku cukru a tuku na polovinu [2]
- Proč je rovnou nezruší nebo nenapíšou, že by moučník měl být raději nepečený...
- K mazání chleba využít pomazánkové máslo, nízkotučné tavené sýry [2]
- Proč raději nedoporučí přírodní sýry bez konzervantů, barviv, glutamátu a tavicích solí s přirozeným obsahem tuku ?
- Místo másla je lepší chléb máčet v olivovém oleji...
- V jídelníčku zdravých dětí se doporučuje dávat přednost mléčným výrobkům polotučným – jogurty od 2 do 5% tuku, sýry do 45% tuku. (Špelina, 2007) [2]
Nemoci spojené se stravou v ČR dnes
- Civlizační onemocnění (související se způsobem stravování - mimo jiné)
- obezita, metabolický syndrom, diabetes 2. typu, nádory, ateroskleroza - kardiovaskulární onemocnění, dyslipidemie, obstipace
- Alimentární onemocnění (způsobená přímo potravinami)
- Průjmy, otravy (botulismus), infekce bakteriální, virové, parazitární aj., alergie, poruchy soustředění, BSE, potravní intolerance (celiakie), ...
- Více např. na: www.szpi.gov.cz/lstDoc.aspx?nid=11325
Hledání lepšího způsobu stravování
Návraty k prehistorické stravě
- Co a kde jedli naši předkové
- Byli naši předkové zdravější ?
- Jaké měli potíže ze stravy ?
- Parazitární a infekční onemocnění z masa a vody
- Otravy ze zkažených / nejedlých potravin, vody, nádobí
- Ledvinné kameny, Zubní kazy, Nádory, Ergotismus
- Hladomory obecně. - marasmus, Nedostatečný vzrůst, slabosti, anemie, poruchy imunity
- Pelagra, Kurděje, Kretenismus, ...
Návraty k tradicím a tradičním pokrmům našich babiček
Racionální krok
- Výběr potravin
- Strava založená na základních surovinách (Princip předběžné opatrnosti v osobním pojetí)
- Bez aditiv, sladidel, dochucovadel, zbytečných konzervantů, žádné polotovary
- Kvalitní, nekontaminované, nezkažené, čerstvé (Jakost, kvalita, bezepečnost)
- Zacházení s potravinou
- Správné skladování, vlastní minimální - co nejšetrnější příprava
Komerční svatozáře
- Tradiční, pradávná, osvědčená, od babičky... receptura
- Ze Šumavy, z Moravy, horská,...
- Poctivé venkovské, farmářské... atd.
- Bio, zdravé, přírodní, přirozené,...
Ne vše, co jedly naše babičky, lze považovat za vhodné
- Uzeniny, některé druhy pečiva, tradiční sladkosti, způsob slazení některých mléčných výrobků, výrobní postupy (mašlování žloutkem a následné pečení aj.)... a některé další potraviny z farmářských trhů
- "Jistěže je zdravé hlávkové zelí – ale jen do té doby, než ho udusíme, zahustíme moukou a přidáme „vepřové výpečky“" [3]
- "Vysoká konzumace červeného masa zvyšuje riziko vzniku karcinomu tlustého střeva a zřejmě také slinivky, ledvin a prostaty." (Hiddeman a kol., Die Onkologie, Spiger 2004)
Ne vše, co je označeno "Bio", je vhodné
Strava racionální
- "Správná" (zdravá) nebo "Rozumná" (kompromis mezi ekonomickými možnostmi / cíly a přijatelným zdravím ?)
- Klimeš 1985:
- "Racionálnost značí vhodnost či správnost potravin"
- "Racionální stravování představuje formu stravování, tedy přijímání potravin v odpovídající kvalitě a skladbě, správný poměr základních živin." [1]
- Stratil 1993:
- „Racionální výživa je způsob výživy obsahující určitá množství poživatin se zřetelem na společensky přijatelné zdraví, ekonomickou výhodnost a stravovací zvyklosti. Od zdravé stravy se může významně lišit." [1]
- Stanislav Hrubý 2001:
- „Správná výživa, založená na výsledcích vědeckého bádání a převáděná cílevědomě do praxe, představuje mohutný prostředek k ozdravění obyvatelstva, k udržení a zvýšení jeho pracovní výkonnosti a pohybové aktivity, k prodloužení života i k lepšímu a šťastnějšímu bytí." [1]
Výživová doporučení - "Klasika"
Podíl jednotlivých živin z celkového denního příjmu energie v Kj
- Kdykoliv zazní slovo podíl, vždy je namístě otázka, z jakého celku !!!
- Racionální/obecné výživové doporučení počítá s jinou celkovou E než redukční diety !!!
- Výživové doporučení 2009:
- 15 % bílkovin - živočišné/rostlinné = 1/1
- 30 % tuků - nasycené/mononenasycené/polynenasycené = 1/1/1, omega 3/6= 2-6/1
- 55 % sacharidů Jakých ?!! Vágní...
- Minimální denní potřeba bílkovin 1g (ev. 0,8g) /kg (aktivní) hmotnosti (méně = dlouhodobě špatně)
- 1g bílkovin = 17 Kj
- 70 kg žena = 70 g bílkovin denně = 1190 Kj / den v bílkovinách
- Celková denní potřeba E pro ženu 70 kg pak vyjde:
- 1190 Kj/15% celk. E...79,333 Kj/1% celk.E...100% celk. E = 7933 Kj
- Redukční dieta s méně než 7933 Kj pro 70 kg ženu, která bude dál doporučovat pouze 15% podíl proteinů bude vytvářet proteinovou malnutrici a jo-jo efekt... !!!
Výživové pyramidy
- Obrazová osvěta pro veřejnost - výběr potravin a jejich denní podíl
- Obsah spodního pole - zastaralost/aktuálnost zdroje na první pohled
- Kolikrát denně jíst ?
- Boj o vyšší podíl zeleniny na úkor pečivového lobby
- Nejméně 400 g zeleniny denně snižuje riziko vzniku maligních chorob asi o 20 % (Hiddeman a kol., Die Onkologie, Spiger 2004)
Těžiště klasiky v praxi
- Počítání Kj
- Strava 5x denně pravidelně
- Mírné přihlédnutí ke glykemickému indexu potravin
- Propagace sportovní aktivity
- Prvky behaviorální psychoterapie
- Otevřenost pro funkční - moderní dietní - potraviny
- bílkoviny v různých formách
- Šmakoun, proteinové tyčinky, proteinové těstoviny, proteinové kokteily...
- Umělá sladidla ano
- Coca Cola light aj.
- Nízkotučné light potraviny a potraviny bez cholesterolu ano
Opomínané důležité aspekty výživy:
- Hledání kompromisu mezi množstvím a frekvencí, hladem a tloustnutím
- Složení stravy, rychlost resorpce živin, hormonální reakce těla
- Obecná doporučení stran pohybové aktivity
- Ovlivňují znění obecných výživových doporučení
- Kdy nejíst ?
- Pauzy mezi jídly, spánek
- Pitný režim v drohnohledu
- Kyselé nápoje a zubní eroze
- Vliv umělých sladidel aj.
- Míra zpracování potravin
- Přídatné látky
- Možná toxicita obalů, někt. potravin či přídatných látek ap.
- Rozpory mezi výživovým doporučením a uvedenými recepty / jídelníčky !
- Lékaři píšící odborná doporučení nemají mnohdy čas sledovat kvalitu potravin a promýšlet detaily receptů - občas lze tedy najít souběžně v té samé publikaci recepty, které odporují uvedeným odborným doporučením. [3]
Literatura:
[1] Řezaninová Jana Bc., Racionálnost potravin a zdravá výživa v diferenciaci obyvatelstva, Diplomová práce, MASARYKOVA UNIVERZITA, PEDAGOGICKÁ FAKULTA, Katedra didaktických technologií, Brno 2010. cit. 16.7.2013. Dostupné z: is.muni.cz/th/136031/.../MASARYKOVA_UNIVERZITA.doc_JANA.doc
[2] Dagmar Skalková, Výchova ke zdravému způsobu výživy u dětí na základní škole speciální, Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA, PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra speciální pedagogiky
[3] RNDr. Fořt Petr, CSc., Aby dětem chutnalo 2, Pokračování bestselleru hořícího mýty a upozorňujícího na rizika zažitých klišé, Ikar 2013, Copyright © Euromedia Group, k. s., 2013, ISBN 978-80-249-2284-3
STOB
PhDr. Iva Málková
- Síť lektorů po celé ČR
- Rozsáhlé sponzorované weby a projekty
- Spolupráce s obezitology a bariatry v ČR
ABC Dieta
Dr. Petr Fořt
- Krabičková dieta s distribucí po Praze...
Pořad Dr. Zeithamlové a Dr. Havlíčka
- Popularizace tématu
Dieta dle Dr. Halvíčka
Dietní systém pro zdravotnická zařízení
Metodický list novelizovaný 1991 týmem expertů MZ ČR o 14 bodech
Literatura:
[1] Petr Jirka, Alternativní výživové směry - Dělená strava, Bakalářská práce Brno, 2007. MASARYKOVA UNIVERZITA, Fakulta sportovních studií, Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy