MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Strava a travení obecně

Trávení

Externí přednatrávení

  • Pavoučí vzor ?
  • Míra zpracování potravin
    • glykemický index
      • Fruktóza a GI !!!
    • glykemická zátěž
  • Které potraviny ne syrové a proč ?
    • Infekce, termolabilní toxiny, stravitelnost, ...
    • Terapeutické aspekty vaření v TČM

Dutina ústní

  • Absorbce
    • Alkohol
    • Nitroglycerin

Zuby a strava .z.jpg

  • Dostatečně rozžvýkaná strava je důležitá pro přístup enzymů v žaludku a tenkém střevě
    • Schopnost pozřít syrovou stravu... (termolabilní vitamíny)
  • zubní eroze
    • PH v ústech a ústní mikroflora
  • Zubní kámen
    • Vznik a prevence
  • Zubní kaz
  • Zuby a remineralizace
    • Fluor a fluoridy
    • xylitol, vápník, pH slin

Sliny a hleny

  • Člověk denně 1,5 - 2 l slin
    • V klidu asi 0,5 ml/min
    • Drážděním až 7 ml/min
  • Snižuje se při nedostatku tekutin
  • Ve spánku produkce slin klesá k nule

Složení

  • voda
  • Minerály
    • sodík - , draslík , vápník, chloridové ionty - , hořčík, fluór, jód, hydrogenuhličitany (HCO3-) , fosforečnany, H+ -
      • PH je neutrální až slabě alkalické
  • Hlen, sliz
    • Mukopolysacharidy, glykoproteiny
  • Antiseptické látky
    • Thiokyanát, peroxid vodíku, imunoglobulin A
  • Enzymy
    • Alfa-amyláza
      • škrob na maltózu a dextriny
    • Lysozymy
    • Linguální lipáza
    • Fosfatázy, amidázy, laktoperoxidázy
  • Buňky
    • Cca 8 mil. lidských / 1 ml slin
    • Cca 500 mil. bakteriálních / 1 ml slin
  • Opiorfin

Salivační centrum v prodloužené míše

  • Sympatikus
    • Alfa-adrenergní receptory pro noradrenalin
    • Produkce hustších, viskózních slin bohatých na mucin a enzymy
  • Parasympatikus
    • Cholinergní receptory muskarinového typu pro acetylcholin
    • Receptory peptidergní pro substanci P
    • řidší, vodnaté s nízkým obsahem alfa-amylázy

Sekrece slin

  • dostatek tekutin
  • Nervové a mechanické vzruchy
  • Prokrvení
    • žlázy vylučují do svých kapilár kallikreiny
    • štěpí přímo v krvi kapilár plazmatický kininogen na kallidin a ten dále změněn na bradykinin
      • Vazodilatace, zejména žláz

Zahlenění

Hltan - esophagus - jícen

  • Poranění, záněty, poleptání, varixy,...

Žaludek

Žaludeční šťávy

  • Kyselina chlorovodíková (solná) - HCl
    • Bobtnání bílkovin - vaziva v mase
    • Denaturace bílkovin
    • Brání inaktivaci vitaminu B1, B2 a C oxidací
    • Usmrcuje choroboplodné zárodky, plísně, kvasinky
    • HCL aktivuje enzym pepsin
      • štěpení bílkovin - činí je rozpustné ve vodě
    • Rozvoj žaludečních vředů, pálení žáhy,...
    • Redukce železa a vápníku
  • Chymozin
    • Sráží mléčné bílkoviny
      • Drobné vločky
      • Chybí u dospělých
  • žaludeční lipáza
    • štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny
  • Mucin
  • Vnitřní faktor
    • Pro vstřebávání vit. B12 v tenkém střevě
  • Pepsin
  • amyláza
  • želatináza

Zvýšená sekrece HCl

  • nervus vagus
    • Acetylcholin
      • M3 receptory parietálních buněk
        • Aktivuje sekreci HCl
    • Gastrin releasing peptide z GRP neuronů
      • Na G-buňky
        • Uvolňují gastrin
          • Receptor CCKB (cholecystokinin B)
            • Aktivuje sekreci HCl
          • H-buňky ve fundu žaludku
            • Uvolňovat histamin
              • H2 receptor parietálních buněk
                • Aktivuje sekreci HCl

Ochrana před sebenatrávením se HCL a pepsinem

  • Vrstvou hlenu (mucin)
  • Sekrecí HCO3-
    • Mucinózními buňkami
    • Pufruje - neutralizuje HCl
    • Zvýšena prostaglandiny
      • Blokována nesteroidními analagetiky
        • Voltaren, ibuprofen, diklofenac, k. acetylsalicylová,...
  • pokles pH v žaludku pod 3 se
    • Ruší aktivaci G-buněk
    • Aktivace D-buněk
      • Secernují somatostatin - SIH
        • Tlumí aktivaci G-buněk a H-buněk (buňky uvolňující histamin)

Doba setrvání stravy v žaludku

  • Voda 10 – 20 min
  • S převahou jednoduchých sacharidů 2-3 h
  • Smíšená strava - cca 4 h
  • Bohatá na tuky - až 7 h

Překyselení

  • Reflux
  • Pálení žáhy
  • Záněty žaludku
    • Helikobakter pylori v 98% případů

Tenké střevo

  • 5 - 7 m

Střevní šťáva

  • 1,5 – 2,6l
  • PH 7,5 – 8,0
  • Brunnerovy žlázy
    • Hlen
    • Roztok elektrolytů bohatý na HCO3-
  • Peptidázy
  • Dipeptidázy
  • Nukleázy
  • Enteropeptidázy
  • Aminopeptidázy
  • Sacharáza
  • Maltáza
  • Laktáza
  • Disacharidázy
    • Izomaltáza
  • Oligosacharidázy
    • Alfa-limitní dextrináza
    • Glukoamyláza
    • Sacharóza
  • Střevní lipáza
  • Fosfolipázy

Peristaltika

  • Nervová regulace
    • Zpomalení - sympatikus
    • Zrychlení - parasympatikus
  • Humorální regulace
    • Zpomalení
      • Somatostatin
      • Gastrointestinální polypeptid - GIP
    • Zrychlení
      • Substance P
      • Bombezin
      • Neurotenzin
      • Motilin

Duodenum - dvanáctník

  • Regulace sekrece a vyprazdňování žaludku
    • Reflexně, hormonálně
  • Vaterská papila
    • Vývody pankreatu a žlučníku
  • Vstřebávání
    • vit. B1
    • Vit. B2
    • vit. C

Jejunum - lačník

  • 1 – 1,5 m

Ileum - kyčelník

  • 2 – 2,5 m
  • Absorbce vit. B12 v terminálním illeu

Žluč

Sekrece žluči

  • Sekretin
    • Stimuluje tvorbu žluče v játrech (choleretika)
  • 500 – 600 ml žluči / den

Složení žluči

  • Voda
  • bilirubin
  • žlučové kyseliny
  • Neutr. - slabě kyselé pH

Funkce žlučníku

  • Koncentrace žluči
    • Cca 12x (40 – 80 ml)
  • Kontrakce a vyprázdnění
    • Reflexivně
    • Humorálně
      • CCK
      • tuky v potravě
      • Vaj. žloutek
      • MGSO4 (cholagoga)
      • proteiny

Funkce žluči

  • Emulgace tuků
  • Vylučování cizorodých látek do stolice

Žlučové kameny


Slinivka

Endokrinní - vnitřní sekrece

  • Glukagon
  • inzulin

Exokrinní - vnější sekrece

Pankreatická šťáva

  • 1 - 2 l
  • voda
  • HCO3
  • Proteázy (štěpí proteiny)
    • Trypsinogen => trypsin
    • Chymotrypsinogen => chymotrypsin
  • Prokarboxypeptidáza A, B => karboxypeptidáza A, B
  • Pankreatická alfa-amyláza – štěpí cukry
    • Štěpí škrob a glykogen => oligo- a disacharidy (maltóza, maltotrióza, alfa-dextrin, laktóza, sacharóza)
  • Pankreatická lipáza – štěpí tuky
    • triacylglyceroly => monoacylglyceroly a volné MK
  • Prokolipáza => kolipáza
  • Chlesterylesterhydroláza
  • Nukleázy
    • Ribonukleáza
    • Desoxyribonukleáza
  • Elastázy
  • Fosfolipázy
  • Kolagenázy

Regulace sekrece

  • Nervové (reflexní)
  • Humorální (chemické)
    • Sekretin
    • Cholecystokinin - CCK
    • Kyselý chymus

Vyústění

  • Papilla Vateri
  • Ductus accessorius

Slepé střevo, appendix

  • Anatomie
  • záněty appendixu

Ileocekální chlopeň

  • Význam

Tlusté střevo - caecum

  • Vstřebávání iontů a vody (80 – 90 %)
  • Skladování zbytků chymu
  • Tvorba a defekace stolice
  • Bakterie:
    • štěpení rostlinné vlákniny
    • Tvorba vitaminu K, B1 a B2
    • Střevní plyny
    • Toxiny
    • Rozklad mnohých látek ve stolici
    • Imunita

Pohyby tlustého střeva

  • Místní – mísící
  • Celkové – peristaltické
  • Regulace
    • Parasympatikus - zvyšuje
    • Sympaticus - zpomaluje

Zácpy

Průjmy

  • Infekce a paraziti

Nadýmání


Některá známá onemocnění střevního traktu

Celiakie - intolerance lepku

Ulcerózní colitida

Cronova Choroba

Intolerance laktózy

Syndrom dráždivého tračníku

Potravní alergie obecně


Živiny ve stravě oběcně

  • Cukry - Sacharidy
    • Polysacharidy
      • Glykogen
      • Škroby - amylóza, amylopektin,...
      • Vláknina
        • Celulóza, hemicelulóza, lignin,...
        • Pektin
    • Oligosacharidy
    • Disacharidy
    • Monosacharidy
      • Glukóza
      • Fruktóza
  • Bílkoviny - Proteiny
    • Polypeptidy
    • Oligopeptidy
    • Tripeptidy
    • Dipeptidy
    • Aminokyseliny
      • Esenciální aminokyseliny
      • Semiesenciální AMK
  • Tuky - lipidy
    • Tryacylglyceroly - triglyceridy
    • Mastné kyseliny
      • Nasycené mastné kyseliny
      • Nenasycené mastné kyseliny
        • Monoenové nenasycené mastné kyseliny - MUFA
        • Polynenové nenasycené mastné kyseliny - PUFA
          • Omega 3 MK
          • Omega 6 MK
        • Esenciální mastné kyseliny
    • Cholesterol
  • Vitamíny
    • Rozpustné ve vodě
      • Vitamín B1 (thiamin)
      • Vitamín B2 (riboflavin)
      • Vitamín B6 (pyridoxin)
      • Vitamín B9 (Kyselina listová)
      • Vitamín B12 (kobalamin)
      • Biotin
      • Vitamín C (k. askorbová)
    • Rozpustné v tucích
      • Vitamín D
      • Vitamín E
      • Vitamín K
      • Vitamín A (retinoidy)
        • karotenoidy
          • Betakaroten, zeaxantin, lutein, lykopen,...
  • Minerály a stopové prvky
    • Na, K, Mg, Zn, Cu, Se, Ca, P, Fe, Mn, Cr, Va...
  • Další živiny

Nežádoucí kontaminanty - antiživiny

  • Těžké kovy
    • Rtuť
    • Olovo
  • Lehké kovy
    • Hliník
  • Polokovy
    • Arzen
  • Minerály
    • Fluor
  • Organické látky
    • Aromatické uhlovodíky
    • Mykotoxiny
    • PCB
    • Ftaláty
    • Dioxiny aj.


O úroveň výše

Poslední aktualizace: 21. 9. 2013 17:26:51
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail