Strava a travení obecně
Trávení
Externí přednatrávení
- Pavoučí vzor ?
- Míra zpracování potravin
- glykemický index
- Fruktóza a GI !!!
- glykemická zátěž
- Které potraviny ne syrové a proč ?
- Infekce, termolabilní toxiny, stravitelnost, ...
- Terapeutické aspekty vaření v TČM
Dutina ústní
- Absorbce
- Alkohol
- Nitroglycerin
Zuby a strava 
- Dostatečně rozžvýkaná strava je důležitá pro přístup enzymů v žaludku a tenkém střevě
- Schopnost pozřít syrovou stravu... (termolabilní vitamíny)
- zubní eroze
- PH v ústech a ústní mikroflora
- Zubní kámen
- Vznik a prevence
- Zubní kaz
- Zuby a remineralizace
- Fluor a fluoridy
- xylitol, vápník, pH slin
Sliny a hleny
- Člověk denně 1,5 - 2 l slin
- V klidu asi 0,5 ml/min
- Drážděním až 7 ml/min
- Snižuje se při nedostatku tekutin
- Ve spánku produkce slin klesá k nule
Složení
- voda
- Minerály
- sodík - , draslík , vápník, chloridové ionty - , hořčík, fluór, jód, hydrogenuhličitany (HCO3-) , fosforečnany, H+ -
- PH je neutrální až slabě alkalické
- Hlen, sliz
- Mukopolysacharidy, glykoproteiny
- Antiseptické látky
- Thiokyanát, peroxid vodíku, imunoglobulin A
- Enzymy
- Alfa-amyláza
- škrob na maltózu a dextriny
- Lysozymy
- Linguální lipáza
- Fosfatázy, amidázy, laktoperoxidázy
- Buňky
- Cca 8 mil. lidských / 1 ml slin
- Cca 500 mil. bakteriálních / 1 ml slin
- Opiorfin
Salivační centrum v prodloužené míše
- Sympatikus
- Alfa-adrenergní receptory pro noradrenalin
- Produkce hustších, viskózních slin bohatých na mucin a enzymy
- Parasympatikus
- Cholinergní receptory muskarinového typu pro acetylcholin
- Receptory peptidergní pro substanci P
- řidší, vodnaté s nízkým obsahem alfa-amylázy
Sekrece slin
- dostatek tekutin
- Nervové a mechanické vzruchy
- Prokrvení
- žlázy vylučují do svých kapilár kallikreiny
- štěpí přímo v krvi kapilár plazmatický kininogen na kallidin a ten dále změněn na bradykinin
- Vazodilatace, zejména žláz
Zahlenění
Hltan - esophagus - jícen
- Poranění, záněty, poleptání, varixy,...
Žaludek
Žaludeční šťávy
- Kyselina chlorovodíková (solná) - HCl
- Bobtnání bílkovin - vaziva v mase
- Denaturace bílkovin
- Brání inaktivaci vitaminu B1, B2 a C oxidací
- Usmrcuje choroboplodné zárodky, plísně, kvasinky
- HCL aktivuje enzym pepsin
- štěpení bílkovin - činí je rozpustné ve vodě
- Rozvoj žaludečních vředů, pálení žáhy,...
- Redukce železa a vápníku
- Chymozin
- žaludeční lipáza
- štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny
- Mucin
- Vnitřní faktor
- Pro vstřebávání vit. B12 v tenkém střevě
- Pepsin
- amyláza
- želatináza
Zvýšená sekrece HCl
- nervus vagus
- Acetylcholin
- M3 receptory parietálních buněk
- Aktivuje sekreci HCl
- Gastrin releasing peptide z GRP neuronů
- Na G-buňky
- Uvolňují gastrin
- Receptor CCKB (cholecystokinin B)
- Aktivuje sekreci HCl
- H-buňky ve fundu žaludku
- Uvolňovat histamin
- H2 receptor parietálních buněk
- Aktivuje sekreci HCl
Ochrana před sebenatrávením se HCL a pepsinem
- Vrstvou hlenu (mucin)
- Sekrecí HCO3-
- Mucinózními buňkami
- Pufruje - neutralizuje HCl
- Zvýšena prostaglandiny
- Blokována nesteroidními analagetiky
- Voltaren, ibuprofen, diklofenac, k. acetylsalicylová,...
- pokles pH v žaludku pod 3 se
- Ruší aktivaci G-buněk
- Aktivace D-buněk
- Secernují somatostatin - SIH
- Tlumí aktivaci G-buněk a H-buněk (buňky uvolňující histamin)
Doba setrvání stravy v žaludku
- Voda 10 – 20 min
- S převahou jednoduchých sacharidů 2-3 h
- Smíšená strava - cca 4 h
- Bohatá na tuky - až 7 h
Překyselení
- Reflux
- Pálení žáhy
- Záněty žaludku
- Helikobakter pylori v 98% případů
Tenké střevo
- 5 - 7 m
Střevní šťáva
- 1,5 – 2,6l
- PH 7,5 – 8,0
- Brunnerovy žlázy
- Hlen
- Roztok elektrolytů bohatý na HCO3-
- Peptidázy
- Dipeptidázy
- Nukleázy
- Enteropeptidázy
- Aminopeptidázy
- Sacharáza
- Maltáza
- Laktáza
- Disacharidázy
- Izomaltáza
- Oligosacharidázy
- Alfa-limitní dextrináza
- Glukoamyláza
- Sacharóza
- Střevní lipáza
- Fosfolipázy
Peristaltika
- Nervová regulace
- Zpomalení - sympatikus
- Zrychlení - parasympatikus
- Humorální regulace
- Zpomalení
- Somatostatin
- Gastrointestinální polypeptid - GIP
- Zrychlení
- Substance P
- Bombezin
- Neurotenzin
- Motilin
Duodenum - dvanáctník
- Regulace sekrece a vyprazdňování žaludku
- Reflexně, hormonálně
- Vaterská papila
- Vývody pankreatu a žlučníku
- Vstřebávání
Jejunum - lačník
- 1 – 1,5 m
Ileum - kyčelník
- 2 – 2,5 m
- Absorbce vit. B12 v terminálním illeu
Žluč
Sekrece žluči
- Sekretin
- Stimuluje tvorbu žluče v játrech (choleretika)
- 500 – 600 ml žluči / den
Složení žluči
Funkce žlučníku
- Koncentrace žluči
- Cca 12x (40 – 80 ml)
- Kontrakce a vyprázdnění
Funkce žluči
- Emulgace tuků
- Vylučování cizorodých látek do stolice
Žlučové kameny
Slinivka
Endokrinní - vnitřní sekrece
- Glukagon
- inzulin
Exokrinní - vnější sekrece
Pankreatická šťáva
- 1 - 2 l
- voda
- HCO3
- Proteázy (štěpí proteiny)
- Trypsinogen => trypsin
- Chymotrypsinogen => chymotrypsin
- Prokarboxypeptidáza A, B => karboxypeptidáza A, B
- Pankreatická alfa-amyláza – štěpí cukry
- Štěpí škrob a glykogen => oligo- a disacharidy (maltóza, maltotrióza, alfa-dextrin, laktóza, sacharóza)
- Pankreatická lipáza – štěpí tuky
- triacylglyceroly => monoacylglyceroly a volné MK
- Prokolipáza => kolipáza
- Chlesterylesterhydroláza
- Nukleázy
- Ribonukleáza
- Desoxyribonukleáza
- Elastázy
- Fosfolipázy
- Kolagenázy
Regulace sekrece
- Nervové (reflexní)
- Humorální (chemické)
- Sekretin
- Cholecystokinin - CCK
- Kyselý chymus
Vyústění
- Papilla Vateri
- Ductus accessorius
Slepé střevo, appendix
- Anatomie
- záněty appendixu
Ileocekální chlopeň
- Význam
Tlusté střevo - caecum
- Vstřebávání iontů a vody (80 – 90 %)
- Skladování zbytků chymu
- Tvorba a defekace stolice
- Bakterie:
- štěpení rostlinné vlákniny
- Tvorba vitaminu K, B1 a B2
- Střevní plyny
- Toxiny
- Rozklad mnohých látek ve stolici
- Imunita
Pohyby tlustého střeva
- Místní – mísící
- Celkové – peristaltické
- Regulace
- Parasympatikus - zvyšuje
- Sympaticus - zpomaluje
Zácpy
Průjmy
- Infekce a paraziti
Nadýmání
Některá známá onemocnění střevního traktu
Celiakie - intolerance lepku
Ulcerózní colitida
Cronova Choroba
Intolerance laktózy
Syndrom dráždivého tračníku
Potravní alergie obecně
Živiny ve stravě oběcně
- Cukry - Sacharidy
- Polysacharidy
- Oligosacharidy
- Disacharidy
- Monosacharidy
- Glukóza
- Fruktóza
- Bílkoviny - Proteiny
- Polypeptidy
- Oligopeptidy
- Tripeptidy
- Dipeptidy
- Aminokyseliny
- Esenciální aminokyseliny
- Semiesenciální AMK
- Tuky - lipidy
- Tryacylglyceroly - triglyceridy
- Mastné kyseliny
- Nasycené mastné kyseliny
- Nenasycené mastné kyseliny
- Monoenové nenasycené mastné kyseliny - MUFA
- Polynenové nenasycené mastné kyseliny - PUFA
- Omega 3 MK
- Omega 6 MK
- Esenciální mastné kyseliny
- Cholesterol
- Vitamíny
- Rozpustné ve vodě
- Vitamín B1 (thiamin)
- Vitamín B2 (riboflavin)
- Vitamín B6 (pyridoxin)
- Vitamín B9 (Kyselina listová)
- Vitamín B12 (kobalamin)
- Biotin
- Vitamín C (k. askorbová)
- Rozpustné v tucích
- Vitamín D
- Vitamín E
- Vitamín K
- Vitamín A (retinoidy)
- karotenoidy
- Betakaroten, zeaxantin, lutein, lykopen,...
- Minerály a stopové prvky
- Na, K, Mg, Zn, Cu, Se, Ca, P, Fe, Mn, Cr, Va...
- Další živiny
Nežádoucí kontaminanty - antiživiny
- Těžké kovy
- Rtuť
- Olovo
- Lehké kovy
- Polokovy
- Minerály
- Organické látky
