MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Strava světová

MUDr. Dana Maňasková

Průměrný denní energetický příjem ve světě

.e.jpg
[1]

.chu.jpg
[1]

5 základních typů výživy ve světě dle hlavního zdroje E

.typ.jpg
[1]

Pšeničný

  • Nejrozšířenější, většina vyspělých zemí [1]
  • Latinská Amerika, středomořské země a Blízký východ (Středomořsko-předoasijský , Západohindustánský)
    • Ječmen, kukuřice, proso, maniok a rýže [1]
    • Bílkoviny: hovězí maso, méně luštěniny [1]
  • Většina Evropy (Evropský), Severní Ameriky (Andský), jih Latinské Ameriky (Brazilský, Jihoamerický vnitrozemský), Austrálie a jižní Afrika,
    • Bílkoviny: z mléčných výrobků typické pro vyspělé země [1]
  • Nejčastější deficience:
    • "Inadequate intake of several micronutrients such as iron, vitamin A and C are widespread, because staple diets are predominantly cereal based, and intakes of meat, fish, dairy products, fruits and vegetables are low" [2]
    • "Cereal-based diets contain high amounts of phytate, which reduce the bioavailability of minerals, implying a higher risk of iron and zinc deficiencies" [2]

Rýžový

  • Bengálsko-myanmarský, Východoasijský pobřežní, Jihočínský, Malajsko-indonéský, Karibsko-panamský [1]
  • Jihovýchodní a východní Asie
    • Bílkoviny: ryby, vepřové maso, sója a arašídy [1]
  • Karibik, severní části Latinské Ameriky
    • Rýži doplňují: kukuřice, batáty, jamy a maniok [1]
    • Bílkoviny: hrách aj. luštěniny [1]

Kukuřičný

  • Mexicko-guatemalský
  • Venezuelsko-guyanský
    • Ve Střední Americe doplněno pšenicí a bramborami
      • Bílkoviny: luštěniny, méně hovězí maso [1]
  • Východoafrický [1]
    • Doplněna prosem a čirokem [1]

Prosný – čirokový

  • Také rýže, maniok, pšenice, kukuřice
  • Bílkoviny: arašídy, méně luštěniny [1]
  • Západně a centrálně africký
    • Také jamy, batáty a z ovoce banány [1]
    • Bílkoviny: luštěniny [1]
  • Zemí při Indickém oceánu (jižní Asie)
    • Bílkoviny: ryby [1]
  • Severočínský [1]
    • Bílkoviny: vepřové a skopové maso [1]

Ostatní

  • Mongolsko-tibetský (střední Asie)
    • Hlavní zdroj energie ječmen [1]
    • Bílkoviny: mléčné výrobky, skopové a kozí maso [1]
  • Tichooceánský ostrovní
    • Energie především z hlíznatých kultur a ovoce
      • Banány, kokosové ořechy [1]
    • Bílkoviny: ryby a vepřové maso
  • Arktický polární-pobřežní [1]
    • Zdrojem energie především živočišné tuky
    • Bílkoviny: ryby a maso divokých zvířat [1]
Literatura

[1] ADAMCOVÁ, Bc. Michaela. POTRAVINOVÝ PROBLÉM VE SVĚTĚ, PŘÍČINY A MOŽNOSTI JEHO ŘEŠENÍ. Diplomová práce. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Přírodovědecká fakulta. Geografický ústav. [Internet]. [citován 18. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/123992/prif_m/Potravinovy_problem.pdf

[2] Zinc status and its association with the ... [Glob Health Action. 2012] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 23. červenec 2013]. Dostupné od: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22511891 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328203/


O úroveň výše

Poslední aktualizace: 21. 9. 2013 15:36:28
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail