Strava světová
MUDr. Dana MaňaskováPrůměrný denní energetický příjem ve světě
5 základních typů výživy ve světě dle hlavního zdroje E
Pšeničný
- Nejrozšířenější, většina vyspělých zemí [1]
- Latinská Amerika, středomořské země a Blízký východ (Středomořsko-předoasijský , Západohindustánský)
- Ječmen, kukuřice, proso, maniok a rýže [1]
- Bílkoviny: hovězí maso, méně luštěniny [1]
- Většina Evropy (Evropský), Severní Ameriky (Andský), jih Latinské Ameriky (Brazilský, Jihoamerický vnitrozemský), Austrálie a jižní Afrika,
- Bílkoviny: z mléčných výrobků typické pro vyspělé země [1]
- Nejčastější deficience:
- "Inadequate intake of several micronutrients such as iron, vitamin A and C are widespread, because staple diets are predominantly cereal based, and intakes of meat, fish, dairy products, fruits and vegetables are low" [2]
- "Cereal-based diets contain high amounts of phytate, which reduce the bioavailability of minerals, implying a higher risk of iron and zinc deficiencies" [2]
Rýžový
- Bengálsko-myanmarský, Východoasijský pobřežní, Jihočínský, Malajsko-indonéský, Karibsko-panamský [1]
- Jihovýchodní a východní Asie
- Bílkoviny: ryby, vepřové maso, sója a arašídy [1]
- Karibik, severní části Latinské Ameriky
- Rýži doplňují: kukuřice, batáty, jamy a maniok [1]
- Bílkoviny: hrách aj. luštěniny [1]
Kukuřičný
- Mexicko-guatemalský
- Venezuelsko-guyanský
- Ve Střední Americe doplněno pšenicí a bramborami
- Bílkoviny: luštěniny, méně hovězí maso [1]
- Východoafrický [1]
- Doplněna prosem a čirokem [1]
Prosný – čirokový
- Také rýže, maniok, pšenice, kukuřice
- Bílkoviny: arašídy, méně luštěniny [1]
- Západně a centrálně africký
- Také jamy, batáty a z ovoce banány [1]
- Bílkoviny: luštěniny [1]
- Zemí při Indickém oceánu (jižní Asie)
- Bílkoviny: ryby [1]
- Severočínský [1]
- Bílkoviny: vepřové a skopové maso [1]
Ostatní
- Mongolsko-tibetský (střední Asie)
- Hlavní zdroj energie ječmen [1]
- Bílkoviny: mléčné výrobky, skopové a kozí maso [1]
- Tichooceánský ostrovní
- Energie především z hlíznatých kultur a ovoce
- Banány, kokosové ořechy [1]
- Bílkoviny: ryby a vepřové maso
- Arktický polární-pobřežní [1]
- Zdrojem energie především živočišné tuky
- Bílkoviny: ryby a maso divokých zvířat [1]
Literatura
[1] ADAMCOVÁ, Bc. Michaela. POTRAVINOVÝ PROBLÉM VE SVĚTĚ, PŘÍČINY A MOŽNOSTI JEHO ŘEŠENÍ. Diplomová práce. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Přírodovědecká fakulta. Geografický ústav. [Internet]. [citován 18. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/123992/prif_m/Potravinovy_problem.pdf
[2] Zinc status and its association with the ... [Glob Health Action. 2012] - PubMed - NCBI [Internet]. [citován 23. červenec 2013]. Dostupné od: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22511891 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328203/