MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Vaření

Co lze vařit

  • Defacto všechno

Co by se mělo vařit

  • Fazole
    • Pokles lektinů
  • čočka
  • Shiitake
  • Hlíva ústřičná
  • Brambory
    • Pokles solaninu

Výhody vaření

  • Rajčata a papriky - zvýší se dostupnost lykopenu
  • Vyplavení něktrých toxinů do vody, kterou lze posléze vylít
    • Nelze aplikovat při vaření v páře
  • Zvýšení stravitelnosti

Nevýhody vaření

  • Uvolnění ve vodě rozpustných vitamínů do vody
    • Výhodné jsou proto polévky
  • Zvýšení GI

Specifika vaření

  • Játra vařit bez soli, solit až když jsou hotová
    • Prevence ztvrdnutí
  • Vejce - bílkoviny
    • Precipitace - "tvrdnutí"
    • Dostatečná doba vaření k prevenci salmonelóz
  • Luštěniny vařit bez pokličky
    • Snížení nadýmavosti
  • Vařeni s pokličkou
    • Ušetření energie
  • Vaření v páře
    • Redukce vyplavení vitamínů a minerálů do vody
      • Vyšší chuťová kvalita
    • Zvýšení efektivity desinfekce - vyšší teploty
    • Stačí kratší doba

Doba vaření

Delší

Desinfekce

  • Játra
  • Ryby
  • Jakákoliv masa

Ničení termolabilních toxinů

  • Luštěniny
  • Některé houby

Zvýšení stravitelnosti

  • Kukuřice

Střední

Zvýšení stravitelnosti

  • Rajčata
  • Papriky
  • Kořenová zelenina
  • artičoky

Krátká - žádná

Ohřátí, ev. změknutí

  • Květák
  • Brokolice
  • Hrášek
  • Mražená kukuřice
  • Směsi mražené zeleniny


O úroveň výše

Poslední aktualizace: 13. 10. 2011 10:40:56
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail