Vaření
Co lze vařit
- Defacto všechno
Co by se mělo vařit
- Fazole
- Pokles lektinů
- čočka
- Shiitake
- Hlíva ústřičná
- Brambory
- Pokles solaninu
Výhody vaření
- Rajčata a papriky - zvýší se dostupnost lykopenu
- Vyplavení něktrých toxinů do vody, kterou lze posléze vylít
- Nelze aplikovat při vaření v páře
- Zvýšení stravitelnosti
Nevýhody vaření
- Uvolnění ve vodě rozpustných vitamínů do vody
- Výhodné jsou proto polévky
- Zvýšení GI
Specifika vaření
- Játra vařit bez soli, solit až když jsou hotová
- Prevence ztvrdnutí
- Vejce - bílkoviny
- Precipitace - "tvrdnutí"
- Dostatečná doba vaření k prevenci salmonelóz
- Luštěniny vařit bez pokličky
- Snížení nadýmavosti
- Vařeni s pokličkou
- Ušetření energie
- Vaření v páře
- Redukce vyplavení vitamínů a minerálů do vody
- Vyšší chuťová kvalita
- Zvýšení efektivity desinfekce - vyšší teploty
- Stačí kratší doba
Doba vaření
Delší
Desinfekce
- Játra
- Ryby
- Jakákoliv masa
Ničení termolabilních toxinů
- Luštěniny
- Některé houby
Zvýšení stravitelnosti
- Kukuřice
Střední
Zvýšení stravitelnosti
- Rajčata
- Papriky
- Kořenová zelenina
- Artičoky
Krátká - žádná
Ohřátí, ev. změknutí
- Květák
- Brokolice
- Hrášek
- Mražená kukuřice
- Směsi mražené zeleniny