MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Vegetariánství

B12

  • Pouze v živočišných zdrojích (vyjímka kvasnice, fermentované výrobky)
  • a také v mořských řasách a naopak ten kvasničný prý naše tělo neumí využít
  • Vegani a vegetariánské děti vysoké riziko nedostatku B12
    • Zvýšená hladina homocysteinu v krvi
      • AMk z methioninu
        • Souvislost se vznikem civilizačních chorob
    • častější výskyt megaloblastické anemie u veganů


Benefity vegetariánství (veganství)

  • Snížení rizika chronických onemocnění
  • Vyšší příjem nenasycených MK, Mg, K, Mn, vlákniny, antioxidantů, kys. Listové
  • Vyšší podíl fosfátů než Ca – stejné jako u smíšené stravy
  • Na spotřebují méně

Bílkoviny

  • Kombinací Bílkoviny kukuřice a fazolí
    • Lze dosáhnout biologické hodnoty vejce
    • Kombinovat můžeme i jiné luštěniny s obilovinami
  • Vegani – kombinací nedochází k příznakům z nedostatku B
  • Pestrá ovo – lakto – vegetariánská strava = dostatečný přísun B

Rostlinné bílkoviny

  • Nižší biologickou hodnotu než živočišná B
  • Kombinací kukuřice a fazolí
    • Lze dosáhnout biologické hodnoty vejce
  • Luštěniny s obilovinami
  • Vegani
    • Kombinací rostlinných B (zdrojů esenc. AMK) – nedochází k příznakům z nedostatku B
  • Pestrá ovo – lakto – vegetariánská strava = dostatečný přísun bílkovin

Děti

  • Dobře plánovaná vegetariánská dieta uspokojí nutriční potřeby – normální růst dětí
  • Deficity některých viatmínů, minerálů, makronutrientů
  • Veganská strava – pro děti úplně zakázána
  • Nižší energetický obsah
  • Problém od 6 měsíce při zavádění nemléčných příkrmů
  • Navýšení rostlinných olejů
  • Vegani – fortifikace B12 do stravy dítěte i matky 5.
  • Pokud matka nechce kojit – sójové formule
  • Zdroje Fe a vit.C – podáváme společně
  • mléčná a zeleninová jídla podáváme odděleně
    • Ca brání vstřebávání Fe
  • Pozor na vysoké množství vlákniny – snížené vstřebávání živin
  • Zdroj: kapitola č. 11 ALTERNATIVNÍ VÝŽIVA – Česko- slovenská pediatrie [1]

Jídelníček pro vegetariány

  • SN: Ovocný čaj. Ovesné vločky. Banán. Lněná semínka. Sójový jogurt.
  • P: Celožitný dalamánek. Margarín. Tvrdý sýr. Okurka. Mungo klíčky.
  • O: Červená čočka. Mrkev. Polníček. Olivový olej. Citrónová šťáva. Zázvor. Cottage.
  • SV: Jogurt s mangem a cereáliemi. Mák.
  • V: Sendvič s Templem a zeleninou. Pomelo.

Jod

  • Vegetariáni, kteří nepijí mléko = nedostatek Jódu (jodem se v ČR suplementují krmné směsi pro hovězí dobytek
  • Vegetariáni také málo solí = nedostatek jodu
  • Vegani – zdroj Jodu sušené mořské řasy

Náhražky masa

ROBI MASO

  • Obsahuje pšeničnou a rýžovou B
  • Obilné klíčky
  • Vodu
  • červenou řepu a sůl
  • Technologická úprava jako u normálního masa

SEITAN

  • Rostlinná B z pšeničné mouky
  • Vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s
    •  mořskými řasami,
    • Sojovou omáčkou,
    • Zeleninou
    • Kořením [1]

KLASO

  • Neobsahuje cholesterol
  • Obsahuje vlákninu
  • Vhodné pro diabetiky (málo S, T)
  • Vhodné pro sportovce (vyšší obsah B)
  • Bohaté na Mg, Zn [1]

ŠMAKOUN

  • český patent
  • Vysoce kvalitní vaječný bílek
  • Chuť připomíná kuřecí nebo rybí maso
  • Nízká energetická hodnota
  • Minimální obsah T, cholesterolu, S [1]

Omega 3 MK

  • Významný zdroj mořské ryby [1]
  • Příjem lze zaručit konzumací olejů (sojový, lněný), které obsahují kys. Alfa – linoleovou, prodloužením jejího řetězce vznikají EPA, DHA [1]
  • Co třeba konopný - ten bude lepší než sojový neob ne???

Omega 6 MK

  • Nedostatek následkem bezmasé stravy
      • Nějaký nesmysl. Jakoby nebylo dost omega 6 MK například ve slunečnicovém oleji a různých semínkách a ořechách, aj...
    • Snížení porodní váhy
    • Zhoršený vývoj mozku [1]
Při deficitu, který je nesmírně vzácný byla u experimentálních zvířat popsána: Demence, dermatiitda (málo ceramidu, který vzniká z O-6 MK), osteoporoza
  • Má tedy smysl kůži miminek promašťovat slunečnicovým olejem


Rizika

  • Deficitu plnohodnotných bílkovin
  • Příjem vit. B2, B6, B12 a D
  • Nedostatek Ca, Fe, I, Se
  • Vysoký obsah oxalátů, fytátů, kadmia
  • Zvláště u vegetariánsky živených dětí a veganů
  • B, Ca, Fe, I, Se, Vit. B2, B12, niacin
  • Vit.D je u veganů a vegetariánů podstatně nižší než ze smíšené stravy

Rizika následků

  • Křivice
  • anemie
  • hyperhomocysteinemie
  • Amenorea
  • Nízká porodní váha
  • Nízký obsah živin v mateřském mléce

Rizika

  • Nebezpečí deficitu plnohodnotné B
  • Nedostatečný příjem vit. B2, B6, B12 a D
  • Nedostatek Ca, Fe, I, Se
  • Vysoký obsah oxalátů, fytátů, kadmia [1]
  • Křivice
  • anemie
  • hyperhomocysteinemie
  • Amenorea
  • Nízká porodní váha
  • Nízký obsah živin v mateřském mléce [1]


Těhotné a kojící

  • Pozornost přísunu Ca, vit.D, B12
  • Veganky – delší kojení než 6 měsíců – suplementace i Fe, vit.D
  • Výživa bez mléka a mléčných výrobků vyžaduje suplementaci Fe, Zn, Ca, Vit.D [1]
A kyselina listová u nich prý není problém ani vitamín C ?? To, že někdo nejí maso, přeci ještě neznamená, že jí zeleninu a ovoce...


Vitamín D

  • Snížen u vegetariánů a veganů
  • Veganské matky, kojenci, malé děti
    • Nízký obsah vit. D v mateřském mléce
      • Po 6 měsících kojení – riziko Křivice
  • Kojící veganky
    • Supplenmentace vit. D [1]


Výhody

  • Snížení rizika chronických onemocnění
  • Vyšší příjem nenasycených MK, Mg, K, Mn, vlákniny, antioxidantů, kys. Listové
  • Vyšší podíl fosfátů než Ca – stejné jako u smíšené stravy
  • Na spotřebují méně

Fe

  • Vegani – vyšší příjem než ve smíšené stravě
  • Z rostlinné stravy je jeho využití nízké, Fe je v trojmocné formě nevstřebatelné
  • Dvojmocná forma Fe – vstřebatelné, výskyt v živočišných zdrojích

Resorpci Fe snižují:

  • Oxaláty (špenát, rebarbora, chřest)
  • Fytáty (obiloviny)
  • Taniny (černý čaj)
  • Algináty (pudink, zmrzlina)
  • Resorpci Fe zvyšují:
  • Vit.C
  • Maso
  • Ryby
Literatura:

[1] Učební poznamky r. 2019 pro studium nutriční terapeut na vyšší odb. škole 5. května, 1. ročník
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 3. 10. 2019 1:43:29
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail