Vegetariánství
B12
- Pouze v živočišných zdrojích (vyjímka kvasnice, fermentované výrobky)
a také v mořských řasách a naopak ten kvasničný prý naše tělo neumí využít
- Vegani a vegetariánské děti vysoké riziko nedostatku B12
- Zvýšená hladina homocysteinu v krvi
- AMk z methioninu
- Souvislost se vznikem civilizačních chorob
- častější výskyt megaloblastické anemie u veganů
Benefity vegetariánství (veganství)
- Snížení rizika chronických onemocnění
- Vyšší příjem nenasycených MK, Mg, K, Mn, vlákniny, antioxidantů, kys. Listové
- Vyšší podíl fosfátů než Ca – stejné jako u smíšené stravy
- Na spotřebují méně
Bílkoviny
- Kombinací Bílkoviny kukuřice a fazolí
- Lze dosáhnout biologické hodnoty vejce
- Kombinovat můžeme i jiné luštěniny s obilovinami
- Vegani – kombinací nedochází k příznakům z nedostatku B
- Pestrá ovo – lakto – vegetariánská strava = dostatečný přísun B
Rostlinné bílkoviny
- Nižší biologickou hodnotu než živočišná B
- Kombinací kukuřice a fazolí
- Lze dosáhnout biologické hodnoty vejce
- Luštěniny s obilovinami
- Vegani
- Kombinací rostlinných B (zdrojů esenc. AMK) – nedochází k příznakům z nedostatku B
- Pestrá ovo – lakto – vegetariánská strava = dostatečný přísun bílkovin
Děti
- Dobře plánovaná vegetariánská dieta uspokojí nutriční potřeby – normální růst dětí
- Deficity některých viatmínů, minerálů, makronutrientů
- Veganská strava – pro děti úplně zakázána
- Nižší energetický obsah
- Problém od 6 měsíce při zavádění nemléčných příkrmů
- Navýšení rostlinných olejů
- Vegani – fortifikace B12 do stravy dítěte i matky 5.
- Pokud matka nechce kojit – sójové formule
- Zdroje Fe a vit.C – podáváme společně
- mléčná a zeleninová jídla podáváme odděleně
- Ca brání vstřebávání Fe
- Pozor na vysoké množství vlákniny – snížené vstřebávání živin
- Zdroj: kapitola č. 11 ALTERNATIVNÍ VÝŽIVA – Česko- slovenská pediatrie [1]
Jídelníček pro vegetariány
- SN: Ovocný čaj. Ovesné vločky. Banán. Lněná semínka. Sójový jogurt.
- P: Celožitný dalamánek. Margarín. Tvrdý sýr. Okurka. Mungo klíčky.
- O: Červená čočka. Mrkev. Polníček. Olivový olej. Citrónová šťáva. Zázvor. Cottage.
- SV: Jogurt s mangem a cereáliemi. Mák.
- V: Sendvič s Templem a zeleninou. Pomelo.
Jod
- Vegetariáni, kteří nepijí mléko = nedostatek Jódu (jodem se v ČR suplementují krmné směsi pro hovězí dobytek
- Vegetariáni také málo solí = nedostatek jodu
- Vegani – zdroj Jodu sušené mořské řasy
Náhražky masa
ROBI MASO
- Obsahuje pšeničnou a rýžovou B
- Obilné klíčky
- Vodu
- červenou řepu a sůl
- Technologická úprava jako u normálního masa
SEITAN
- Rostlinná B z pšeničné mouky
- Vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s
- mořskými řasami,
- Sojovou omáčkou,
- Zeleninou
- Kořením [1]
KLASO
- Neobsahuje cholesterol
- Obsahuje vlákninu
- Vhodné pro diabetiky (málo S, T)
- Vhodné pro sportovce (vyšší obsah B)
- Bohaté na Mg, Zn [1]
ŠMAKOUN
- český patent
- Vysoce kvalitní vaječný bílek
- Chuť připomíná kuřecí nebo rybí maso
- Nízká energetická hodnota
- Minimální obsah T, cholesterolu, S [1]
Omega 3 MK
- Významný zdroj mořské ryby [1]
- Příjem lze zaručit konzumací olejů (sojový, lněný), které obsahují kys. Alfa – linoleovou, prodloužením jejího řetězce vznikají EPA, DHA [1]
Co třeba konopný - ten bude lepší než sojový neob ne???
Omega 6 MK
- Nedostatek následkem bezmasé stravy
Nějaký nesmysl. Jakoby nebylo dost omega 6 MK například ve slunečnicovém oleji a různých semínkách a ořechách, aj...
- Snížení porodní váhy
- Zhoršený vývoj mozku [1]
Při deficitu, který je nesmírně vzácný byla u experimentálních zvířat popsána: Demence, dermatiitda (málo ceramidu, který vzniká z O-6 MK), osteoporoza
Má tedy smysl kůži miminek promašťovat slunečnicovým olejem
Rizika
- Deficitu plnohodnotných bílkovin
- Příjem vit. B2, B6, B12 a D
- Nedostatek Ca, Fe, I, Se
- Vysoký obsah oxalátů, fytátů, kadmia
- Zvláště u vegetariánsky živených dětí a veganů
- B, Ca, Fe, I, Se, Vit. B2, B12, niacin
- Vit.D je u veganů a vegetariánů podstatně nižší než ze smíšené stravy
Rizika následků
- Křivice
- anemie
- hyperhomocysteinemie
- Amenorea
- Nízká porodní váha
- Nízký obsah živin v mateřském mléce
Rizika
- Nebezpečí deficitu plnohodnotné B
- Nedostatečný příjem vit. B2, B6, B12 a D
- Nedostatek Ca, Fe, I, Se
- Vysoký obsah oxalátů, fytátů, kadmia [1]
- Křivice
- anemie
- hyperhomocysteinemie
- Amenorea
- Nízká porodní váha
- Nízký obsah živin v mateřském mléce [1]
Těhotné a kojící
- Pozornost přísunu Ca, vit.D, B12
- Veganky – delší kojení než 6 měsíců – suplementace i Fe, vit.D
- Výživa bez mléka a mléčných výrobků vyžaduje suplementaci Fe, Zn, Ca, Vit.D [1]
A kyselina listová u nich prý není problém ani vitamín C ?? To, že někdo nejí maso, přeci ještě neznamená, že jí zeleninu a ovoce...
Vitamín D
- Snížen u vegetariánů a veganů
- Veganské matky, kojenci, malé děti
- Nízký obsah vit. D v mateřském mléce
- Po 6 měsících kojení – riziko Křivice
- Kojící veganky
- Supplenmentace vit. D [1]
Výhody
- Snížení rizika chronických onemocnění
- Vyšší příjem nenasycených MK, Mg, K, Mn, vlákniny, antioxidantů, kys. Listové
- Vyšší podíl fosfátů než Ca – stejné jako u smíšené stravy
- Na spotřebují méně
Fe
- Vegani – vyšší příjem než ve smíšené stravě
- Z rostlinné stravy je jeho využití nízké, Fe je v trojmocné formě nevstřebatelné
- Dvojmocná forma Fe – vstřebatelné, výskyt v živočišných zdrojích
Resorpci Fe snižují:
- Oxaláty (špenát, rebarbora, chřest)
- Fytáty (obiloviny)
- Taniny (černý čaj)
- Algináty (pudink, zmrzlina)
- Resorpci Fe zvyšují:
- Vit.C
- Maso
- Ryby
Literatura:
[1] Učební poznamky r. 2019 pro studium nutriční terapeut na vyšší odb. škole 5. května, 1. ročník