potraviny/jitrocel/jitrocel-kopinaty
- Jitrocel kopinatý - Vařit, saláty, sirupy - expektorancia
Jitrocel kopinatý - platnaginaceae (slizy)
- Aukubin a katalpol - mohou právě zhnědnout rozkladem na tmavé produkty
- Do 3% obsaženy
- Lze zpracovat i čerstvé listy na sirup
- Předsušit na slunci až pak douseoušet až do 50°C uměle v sušárně, co nejrychleji
Jitrocel kopinatý
- List ideálně v odbě květu
- Iridoidy, flavonoidy, slizy, třísloviny
- Zklidnění sliznic, cidní,
- I vnější použití - svíravé účinky na pokožku
- Nachlazení, rýma, kašel, bronchitis
Sirup
- 50 g listů suché/čerstvé + vroucí voda 450g
- Nechat 4h odstát
- Filtrace, lisování
- Pak se přidá do 360g voda celkem
- Pak + 640g cukru
- Pak ještě vařit
- Vznikne litr vody s 60% sacharozy
- Nemusí být ani v lednici
Čaj
- 2-4g
- Za den 3-6g