Natto
Natto
- Natto je tradiční japonský pokrm
- Vyrobený ze sójových bobů fermentovaných pomocí bakterie Bacillus subtilis
- Fermentace trvá přibližně 24 hodin
- Bakterie produkují enzym nattokinázu
- Rozkládá bílkoviny v sójových bobech na malé části, které jsou snadněji stravitelné.
Základní postup
- Sójové boby se namočí do vody a nechají se přes noc.
- Druhý den se sójové boby uvaří a rozdrtí se.
- K rozdrceným sójovým bobům se přidá sůl a bakterie Bacillus subtilis.
- Směs se poté vloží do nádoby a nechá se fermentovat při pokojové teplotě po dobu 24 hodin.
- Natto má charakteristickou viskózní konzistenci a silnou, štiplavou chuť.
- Podává se obvykle s omáčkou z rýžového octa, sójové omáčky a cukru.
Benefity
- Natto je zdravá potravina, která je bohatá na bílkoviny, vlákninu a probiotika.
- Má také prospěšné účinky na trávení a imunitní systém.
- Bohaté na vitamín K
Tipy
- Lze před vařením namočit do solné vody.
- Po uvaření lze sójové boby rozdrtit pomocí hmoždíře a tloučku nebo pomocí mixéru.
- Do směsi lze přidat další ingredience, například zázvor, česnek nebo zelenou cibuli.
- Natto lze fermentovat při vyšší nebo nižší teplotě, v závislosti na požadované chuti a konzistenci.
- Natto lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou nebo v japonských restauracích.
Natto
- Fermentovaná sója pomocí bakterií máselného kvašení a bakterií mléčného kvašení
- Bakterie máselného kvašení rozkládají škrob v sóji na kyselinu máselnou
- Dodává natto jeho charakteristickou chuť a vůni.