Kvašení obecně
1907
- Německý chemik Eduard Buchner Nobelovu cenu za chemii
- Objev, že ke kvašení není třeba živých mikroorganismů
- Stačí jejich enzymy
- Věda, která zkoumá kvašení, se nazývá zymologie.
- cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD
Kvašení těsta
Vína
Jogurtu
Sýra
Kysané zelí
Okurky
Siláž
Hořlavé plyny z bioodpadu
Zpracování listů čajovníku čínského (Camellia sinensis)
Zpracování tabáku (Nicotiana)
Kvašení či fermentace
- Přeměny organických látek (nejčastěji sacharidů) za účasti mikroorganismů a jejich enzymů
- Vznikají látky energeticky chudší
- Kvašením získávají mikroorganismy energii podobně jako dýcháním
- Méně efektivní než dýchání
- Mikroorganismy jsou obsaženy např. v mléce nebo ovocné šťávě
- Častěji se však kvasinky nebo bakterie příslušného druhu a v patřičném množství dodávají
- Probíhalo rychleji
- Nenastalo jiné a nežádoucí kvašení
- Zásadní význam v potravinářství
- cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD