Apiaceae (Miříkovité - Okoličnaté): Angelica officinalis, Angelica commutata, Angelica commutata, Angelica intermedia, Angelica litoralis, Angelica archangelica - Andělika lékařská, děhel lékařský, anjelika větší - Archangelica lekárska
Obsahuje
- Silice
- Kořen a oddenek do 1 %
- Plody i 2x více
- Mezi hlavní patří
- Terpen felandren
- Tanin
- flavonoidy
- Kyselinu angeliková
- K. valerová
- K. jablečná
- pektin
- Hořčiny (sesquiterpeny)
- cukry
- Pryskyřice
- Vosk
- Kumariny [1]
Kořen a oddenek
- Významné množství kobaltu
- hořčík [1]
Upozornění
- Silice
- Při vyšších dávkách může dojít k "ochromení" centrálního nervového systému [1]
- Chybí bližší popis
- Kumariny
- U citlivých jedinců fotodermatózu [1]
- šťáva z rostliny
- Schopna vyvolat kontaktní dermatitidu u citlivých jedinců
- Dráždí ledviny, žaludek a sliznici tenkého střeva [1]
- KI u zánětů ledvin, vředů žaludku, dvanáctníku, zánětu zaživacícho systému [1], při těhotenství a kojení
Sběr
- Radix angelicae
- Na jaře
- Na podzim
- Suší / čerstvý
- Fructus angelicae
- Od června do srpna
- Folium angelicae
- V květnu, červnu [1]
- Ostře kořenná vůně
- Hořká chuť [1]
Léčitelství
- Analgetické účinky při
- Menstruační bolesti
- Migréně - včetně závratí
- Působí protikřečově v trávícím ústrojí
- Zmírňuje vliv stresu
- Revmatismu [1]
- Stimulační účinky
- Usnadňuje odkašlávání
- Stimuluje srdeční činnost [1]
- Jaterní činnost [1]
- Desinfekční účinky
- Redukuje kvasné a hnilobné procesy v GIT
- Zmírňuje nadýmání u chronické pankreatitidy [1]
Užívání
- Nálevy
- Ze 2 čajových lžiček rozkrájeného kořene
- Macerovat 10 hodin v 1 l studené vody
- Po té se krátce povaří [1]
- 2x až 4x denně po jednom šálku
- Prášek
- 2x až 4x denně "na špičku kulatého nože"
- Vinný macerát
- 60 ml 2x až 3x denně
- Balzámu
- Koupele [1]
- Sušený kořen naložený v pálence
- údajně na podporu činnosti jater a krevního oběhu [1]
- (Cybí lepší popis a věrohodné vysvětlení)
- 40 g kořene / 1 l pálenky
- Cca 8 dní macerace
- Malá štamprdlička před jídlem [1]
Pokrmy
Koření
- Plody
- Zejména k masu
- K "ovonění" pečiva
- švédské chlebové placky - tunnbröd
- Lodyhy / listy mladé -rozsekané dodají výrazné aroma rozmanitým pokrmům
- Květy - do octu - předávají svéráznou chuť
- Andělikové silice do likérů (džin, vermut)
- K aromatizování rybích konzerv [1]
Jako zelenina
- Kořeny - oslazené syrové / vařené zbavené tvrdé slupky
- Listy - možno upravit jako špenát
- Stonky - mladé, ještě křehké do salátů, polévek apod.
- Poupata - syrová / opečená / kandovaná / vařená ve slané vodě
- Listové řapíky duté - kandují se, plní marcipánem / mandlovým krémem [1]
Kosmetika
Zdroje informací:
[1] Angelica archangelica, Andělika lékařská, Archangelica lekárska - Herbář Wendys [Internet]. [citován 2012 čvc 24]. Dostupné z: botanika.wendys.cz/kytky/K2228.php