MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Lauraceae (Vavřínovité): Persea americana - Hruškovec přelahodný: Avokádo - Avocado

Popis

  • Plod - ovoce tropického stromu Persea americana Mill. = hruškovec přelahodný
  • Až 20 m vysoký strom s velkými listy, na němž každoročně dozrává až 120 plodů
  • Zralý plod avokáda je zvenku tmavozelené až černé barvy a uvnitř má měkkou, světležlutou dužinu zajímavé chuti.
  • Dužina je pro člověka jedlá a dá se pojídat jak syrová, tak v různých kuchyňských úpravách.
  • Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. [4]
  • Uvnitř avokáda je tvrdé semeno o velikosti 3 až 5 cm, které tvarem připomíná slepičí vejce

Původ

  • Ze Střední Ameriky
  • Dnes se pěstuje uměle na plantážích v mnoha subtropických a tropických oblastech celého světa (Chanderbali et al., 2008)

Odrůdy

  • Bylo vyšlechtěno několik desítek hybridních odrůd avokáda
  • Plody se liší barvou, velikostí i chutí

Složení


Toxicita

  • Celá rostlina je jedovatá!
  • Výrazně jedovaté jsou jen některé části rostliny
    • Existují velké rozdíly v toxicitě pro různé tvory
      • Toxicitu avokáda zejména pro ptáky, zvláště ty chované v domácnostech, jako jsou kanáři nebo andulky
      • Jedovatá i pro další druhy zvířat, včetně ryb [4]
  • U lidí, kteří konzumovali jen dužinu avokáda, nebyly zaznamenány žádné zdravotní potíže, s výjimkou alergických reakcí.
  • Otravy s různým průběhem byly popsány také u skotu krmeného listím z avokádových stromů, u koní i koz.
  • Jed, způsobující otravy u zvířat, nebyl dlouho znám.
  • Nedávno byl z listů izolován derivát mastných kyselin nazvaný persin
    • Toxické účinky avokáda jsou připisovány právě persinu [4]
      • Tj. zejména listy, kůrou, peckami nebo slupkou z avokáda [4]
  • Právě slupky z avokáda jsou nejčastější příčinou otrav domácího ptactva
    • Papoušci i andulky slupky většinou ochotně konzumují
      • Většina z nich uhyne do 24 hodin
      • Při pitvě uhynulých ptáků byl ve všech případech patrný otok prsní svaloviny, někdy výpotek v perikardu
      • Histopatologické vyšetření odhalilo překrvení plic, jater a sleziny a potvrdilo akutní střevní katar [4]
  • Rozdíly v toxicitě patrně souvisí nejen s dávkou, ale i poddruhem avokáda.
    • Proto se nedoporučuje zkrmovat zvířatům žádnou varietu avokáda.
  • Ojedinělé experimentální toxikologické studie napovídají, že toxicita extraktu z pecek avokáda při perorálním podání potkanům je nízká, LD50 > 10 g/kg (Ozula et al., 2009) [4]

Metabolic Balance a avokádo

  • Considered as vegetables by metabolic balance® on account of their nutritional properties
  • Fruits from a botanical point of view

Fotky

.avocado.jpg

Pecka avokáda

Složení

  • Pecka avokáda je uzavřena ve tvrdé skořápce.
  • Cca 13-18% celkové hmotnosti tohoto ovoce
  • Převážně z mastných kyselin, sacharidů ve formě škrobu a vlákniny [1]
  • American Journal of Chinese Medicine
    • Bohaté na katechiny, které mají antioxidační, protinádorové a antihepatitické účinky [2]
  • Singapurská národní univerzita
    • Pecka avokáda obsahuje nejsilnější antioxidanty - 70 % z celého avokáda je v pecce [2]
  • Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology
    • Saponiny, alkaloidy a terpenoidy v avokádových semenech [2]
  • Dobrý zdroj luteinu [3]
  • Značné množství kyseliny listové [3]
  • Přítomny cytokininy, rostlinné hormony, které podporují dělení rostlinných buněk (cytokinezi)
    • Důležitou roli v mnoha vývojových procesech
      • Aktivní růst a diferenciace rostlinných buněk
      • Klíčení semen
      • Vývoj kořenového systému i nadzemních částí rostlin
      • Stárnutí listů
      • Zrání semen (Blumenfeld Gazit, 1970) [4]
  • Glykoproteiny s vlastnostmi lektinů
    • Aglutininovou aktivitu vůči lidským červeným krvinkám
    • Na rozdíl od jiných rostlinných citokinů nevykazují mitogenní aktivitu vůči myším lymfocytům (Meade et al., 1980) [4]
  • Arginindekarboxyláza
    • Klíčový enzym metabolismu polyaminů v rostlinách (Winer et al., 1984) [4]
  • Inhibitor cysteinproteinázy (Kimura et al., 1995)
  • Olej 6,73-8,07 % (Gómez-López, 1999)
    • S vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin (Orhan a Sener, 2002)
    • 95 % tvoří neutrální lipidy, zejména triglyceridy s mononenasycenými mastnými kyselinami [4]
    • Podíl kyseliny olejové činí asi 50 % (Takenaga et al., 2008).
    • Dva neobvyklé deriváty glukosylované kyseliny abscisové (del Refugio Ramos et al., 2004) [4]
  • Látky, které mají hepatoprotektivní účinek (Assane et al., 2001)
  • Látky, které vykazují trypanocidální aktivitu proti parazitickému prvokovi Tryoanosoma cruzi, původci Chagasovy nemoci (Abe et al., 2005)
    • Deriváty nonadec-6-en-1,2,4-triolu (Yan et al., 2011). [4]
  • V olejích rozpustná karotenová barviva
    • Zejména lutein, alfa-karoten, beta-karoten,
    • Neoxanthin, violaxanthin, zeaxanthin a antheraxanthin (Ashton et al., 2006) [4]
  • V ethanolu rozpustné látky s antimikrobiální aktivitou účinkující proti gram-pozitivním i gram-negativním bakteriím (Raymond Chia a Dykes, 2010)
    • V.s. fenolické látky, které rovněž vykazují antioxidativní účinky (Rodríguez-Carpena et al., 2011a, Kosinska et al., 2012). [4]
  • Látky, které snižují množství cholesterolu v krvi
    • Na modelu hypercholesterolemických myší (Pahua-Ramos et al., 2012) [4]
  • Kardiotoxické acetogeniny (Silva-Platas et al., 2012) [4]
  • Toxin zvaný persin, identifikovaný jako (Z,Z)-1-(acetyloxy)-2-hydroxy-12,15-heneikosadien-4-on
    • Vyvolává u skotu nezánětlivou mastitidu a ztrátu tvorby mléka po porodu (agalaktii) (Oelrichs et al., 1995)
    • Persin je přírodní jed nezvyklé struktury a nezvyklého toxického účinku [4]



Účinky

  • Mouka z avokádových pecek
    • Může snižovat hladiny škodlivého LDL cholesterolu
    • Může snížit krevní tlak a u cukrovkářů hladinu cukru v krvi
  • In vitro pokusy na extraktech z avokádových pecek
    • Mohou mít silné antioxidační vlastnosti [1]
  • Hamburgery z mletého masa obohaceny o 0,5 % prášku z avokádového semena
    • Po 8 dnech byla v hamburgeru potlačena oxidace a mikrobiální procesy z více než 90 % [2]
  • Obyvatelé Jižní Ameriky používají avokádové jádro k léčbě úplavice a gastro problémů [3]
  • Antimikrobiálně, antiprotozoálně a antimykobakteriálně účinných látek (Jiménez-Arellanes et al., 2013) [4]

Rizika

  • Potencionálně škodlivé účinky některých rostlinných sloučenin obsažených v peckách avokáda
  • Inhibitory enzymu trypsinu
  • Kyanogenní glykosidy - amygdalin
    • Zde hrozí otrava, ale ve velmi malé dávce to podporuje laktoperoxidázovou metabolickou dráhu - silně antibakteirální a antivirotická
      • Pokud má jedinec v těle dost síry a funkční náležité enzymy pro detoxikaci a přeměny kyanidů
      • Nedoporučuje obzvláště těhotným a kojícím ženám, malým dětem a lidem se zdravotními komplikacemi [2]
  • Denní doporučená dávka extraktu z avokádové pecky neměla přesáhnout 3 mg/kg tělesné hmotnosti !!! [1]
  • Podle jiných výzkumů může olej z avokádových semen podporovat ztučnění jater.
  • Neexistují žádné důkazy o tom, že konzumace pecky avokáda je bezpečná.
  • Proto, pokud se rozhodnete to vyzkoušet, praktikujte tak raději pouze příležitostně. [1]

Forma konzumace

Vysušit a pak na prášek

  • Před konzumací je třeba pecku vysušit
    • Např. v troubě při nízké teplotě po dobu několika hodin (např. 2 hodiny na 120 °C) [1]
  • Tím se semeno zbaví vody, změkne a je možné jej nakrájet nebo rozmixovat na prášek

Rovnou rozemlít na prášek

  • Nejprve je nutné ji rozemlít na jemný, konzistentní prášek
    • Nejlépe se povede ve výkonném mixéru
    • Usnadnění: před mixováním vložit do plastového sáčku a paličkou na maso ji rozdrtit a pak mixovat [3]
  • Rozříznout pecky na 4 části a poté je dát do výkonného robota, který je rozdrtí na prášek [2]

Chuť prášku

  • Semeno je na rozdíl od dužiny hořké. [1]
    • Poměrně neutrální, i když trochu nahořklé chuti [2]

Vzhled

  • Prášek z avokádového semena vytvoří ve spojení s vodou krásnou oranžovou barvu [2]

Využití prášku

  • Přidat do omáček, pomazánek, dipů, čajů, kaší apod. [1]
  • Kombinace s potravinami výrazné chuti, které jeho typické aroma přebijí [1]
    • Jahody, banán nebo jiné ovoce. [1]
    • Ananas či špenát [2]
  • Posyp na zeleninové a ovocné saláty [2]
  • Do vaječných jídel a do polévek. [2]
  • Do prázdných želatinových tobolek na léky a užívat jako potravinový doplněk [2]
  • Smoothie 1
    • Smoothie s práškem ze semene avokáda
    • 1 šálek neslazeného mandlového mléka
    • 1 zralého avokáda
    • 1 hrst špenátu
    • 1 lžíce mandlového másla
    • 1 lžíce chia semínek (předem namočených ve vodě)
    • 1 čajové lžičky prášku ze semena avokáda
    • 1 čajové lžičky vanilkového extraktu
    • 1 malý zmražený banán
    • Led
    • 1 šálku vody, pokud je potřeba na zředění [2]
  • Smoothie 2
    • šálek vody
    • Jeden zralý banán
    • 2 hrsti čerstvého špenát
    • 1 jablka
    • 1 avokádo
    • Drť z pecky avokáda
    • Kousek zázvoru
    • šťáva z půl citronu [3]
  • Kosmetika - Přidejte do vašeho oblíbeného krému a použijte jako přírodní peeling. [3]
  • Vepřové maso v katbanátcích uchovávaných v ledničce přidáním extraktu avokáda stárne pomaleji
    • Maso tak rychle nečervená a zůstává dlouho růžové (Rodríguez-Carpena et al., 2011a) [4]
  • Přídavek avokádového oleje
    • Zlepšoval chuťové vlastnosti a stabilitu i jiných masných výrobků (Rodríguez-Carpena et al., 2011a,b, 2012). [4]
  • Využití karotenových barviv z avokáda
    • K dobarvování potravin a jiných potravinářských výrobků (Dabas et al., 2011). [4]
  • Ethanolický extrakt semen, dužniny plodů a také listí avokáda (0,1 mg/mL)
    • Vyvolává apoptózu a usmrcuje leukemické buňky, aktivuje transkripční faktor p53 a kaspázu-3 (Bonilla-Porras et al., 2013)
    • Inhibuje proliferaci rakovinných buněk (Ramos-Jerz Mdel et al., 2013) [4]
  • Vodný extrakt semen avokáda
    • Vyvoláva hypoglykémii u potkanů, u nichž byla experimentálně vyvolána cukrovka podáváním alloxanu (Ezejiofor et al., 2013)
    • Odvar avokádových semen používán v domorodé medicíně jako lék proti cukrovce (Yasir et al., 2010).
    • Extrakty z avokáda nejsou genotoxické (Padilla-Camberos et al., 2013). [4]
Literatura:

[1] vitalweb.cz/230/opravdu-je-bezpecne-jist-i-pecku-z-avokada
[2] www.flowee.cz/civilizace/3204-pecka-z-avokada-superpotravina-ktera-bezne-konci-v-kosi
[3] styl.magazinplus.cz/zdravi/864-nevyhazujte-pecku-z-avokada-v-kuchyni-vam-udela-jeste-sluzbu.html
[4] www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=694
[5] ====

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 12. 9. 2020 0:35:16
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail