MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Čaj černý

Čaj

Polyfenoly v čaji

  • Zvyšování odolnosti erytrocytů vůči oxidativnímu stresu
  • účinně vychytávat superoxidový a hydroxylový radikál
  • Inhibovat oxidativní modifikaci LDL
  • Redukci celkové koncentrace cholesterolu
  • Pokles malondialdehydu (MDA, indikátor lipidové peroxidace)
  • Zvýšení HDL
  • Inhibici růstu a indukci apoptózy některých druhů nádorových linií [1]

Literatura:

[1] MGR. GALLOVÁ, Lucie . MODULACE FUNKČNÍ AKTIVITY FAGOCYTŮ LÁTKAMI S PROZÁNĚTLIVÝMI, PROTIZÁNĚTLIVÝMI A ANTIOXIDAČNÍMI ÚČINKY [online]. Brno : ?, 2006. 123 s. Dizertační práce. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Přírodovědecká fakulta. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/10864/prif_d/Gallova_-_disertace.doc >.

Generátor citací


Černý čaj

Interakce

  • černý čaj obsahuje velké množství tříslovin
    • S léky iontového charakteru vytvořit tzv. cheláty
      • Snížit tak vstřebávání a působení
        • Např.: Letrox, euthyrox na štítnou žlázu
www.benu.cz/potravinove-interakce
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 5. 7. 2012 0:53:17
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail