Čaj černý
Čaj
Polyfenoly v čaji
- Zvyšování odolnosti erytrocytů vůči oxidativnímu stresu
- účinně vychytávat superoxidový a hydroxylový radikál
- Inhibovat oxidativní modifikaci LDL
- Redukci celkové koncentrace cholesterolu
- Pokles malondialdehydu (MDA, indikátor lipidové peroxidace)
- Zvýšení HDL
- Inhibici růstu a indukci apoptózy některých druhů nádorových linií [1]
Literatura:
[1] MGR. GALLOVÁ, Lucie . MODULACE FUNKČNÍ AKTIVITY FAGOCYTŮ LÁTKAMI S PROZÁNĚTLIVÝMI, PROTIZÁNĚTLIVÝMI A ANTIOXIDAČNÍMI ÚČINKY [online]. Brno : ?, 2006. 123 s. Dizertační práce. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Přírodovědecká fakulta. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/10864/prif_d/Gallova_-_disertace.doc >.
Černý čaj
Interakce
- černý čaj obsahuje velké množství tříslovin
- S léky iontového charakteru vytvořit tzv. cheláty
- Snížit tak vstřebávání a působení
- Např.: Letrox, euthyrox na štítnou žlázu